Ustvari jest, ako je takvom prihvatimo, i ne kažnjavamo pogreške političara...a ovi su prostori poznati po tome.
Imamo čitav niz primjera, iz razvijenih demokracija, kad političari, nekad zbog objektivno, nebitnih djela za posao kojim se bave, podnose neopozive ostavke...
Na pamet mi padaju jedan, čini mi se danski političar, koji je podnijeo ostavku, jer je na godišnjem odmoru koristio službeni mobitel....pa jedan njemački predsjednik, koji je kredit za kuću (koji je naravno uredno izmirivao) dobio mimo procedure, koju prolaze građani, pa parlamentarka u Švedskoj (čak bh podrijetla) koja je uhvaćena u vožnji alkoholizirana, ne nešto pretjerano, ali kršila je propis...
Znači moralne ostavke prije svega....dok su to kod nas takve stvari nešto najnormalnije....ha bogati znaš ti ko sam ja
Da ne pričam o ozbiljnim kršenjima i gaženjem povjerenja birača, te još ozbiljnijem sticanju protupravne koristi, kriminala, i poteza na štetu države i građana...političke i materijalne...
Ovaj zadnji događaj, unatoč svemu, dobar je pokazatelj....
#čovkebakedodogrohotomsesmiju
Mehmedović: Da je sreće da se i kod nas "podrazumijeva" ostavka nakon nemoralnih poteza
I. Č.
Klix.ba
Šemsudin Mehmedović, zastupnik Stranke demokratske akcije u Parlamentu Bosne i Hercegovine, podržao je odluku Saše Magazinovića da podnese ostavku na poziciju predsjednika Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH, izrazivši nadu da će to ući u bh. političku praksu.
"Uvaženi kolega, želim i na ovaj način da izrazim respekt prema potezu koji ste napravili kao pojedinac, jer to ulazi u političku praksu. Ovo je nešto što će sigurno ući u političku praksu kod svih demokratski određenih ljudi. Stoga pozdravljam ovakav pristup. Da je sreće pa da imamo više ovakvih poteza, te da se i kod nas 'podrazumijeva' ostavka nakon politički nemoralnih i nezakonitih poteza pojedinaca, iz koje god političke opcije bili", napisao je Mehmedović u komentaru na Magazinovićev post na Facebooku.
Podsjećamo, Magazinović je zbog izbornih prevara u Srebrenici podnio ostavku na mjesto predsjednika Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH, poručivši da osjeća bol zbog navoda da su u malverzacijama učestvovali članovi njegove partije.

1