20200815_072908.jpg
Hadisi i Sunnet
Re: Hadisi i Sunnet
"Uzvišeni Allah naređuje vjernicima da troše i udjeljuju od lijepih stvari kojima ih je opskrbio, iz imetaka koje su stekli, te da udjeljuju kvalitetne plodove i usjeve koje im je On dao iz zemlje, a zatim im je zabranio da kao sadaku daju najlošiji i najprezreniji imetak. Uzvišeni Allah je lijep i prima samo ono što je lijepo. Zatim ih je osujetio nepobitnim argumentom shodno tzv. analogiji prioriteta: Oni koji su imali namjeru udijeliti ono što je ništavno i bezvrijedno, kada bi njima bilo dato isto, ne bi to primili nikako drugačije osim žmireći. Allah je bogatiji od vas i zato ne dajite u ime Allaha ono što i sami prezirete."
A Allah najbolje zna.
(Komentar Rijadus- Salihin-a)
A Allah najbolje zna.
1
1
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Fatih je napisao/la: ↑15 aug 2020, 11:49 "Uzvišeni Allah naređuje vjernicima da troše i udjeljuju od lijepih stvari kojima ih je opskrbio, iz imetaka koje su stekli, te da udjeljuju kvalitetne plodove i usjeve koje im je On dao iz zemlje, a zatim im je zabranio da kao sadaku daju najlošiji i najprezreniji imetak. Uzvišeni Allah je lijep i prima samo ono što je lijepo. Zatim ih je osujetio nepobitnim argumentom shodno tzv. analogiji prioriteta: Oni koji su imali namjeru udijeliti ono što je ništavno i bezvrijedno, kada bi njima bilo dato isto, ne bi to primili nikako drugačije osim žmireći. Allah je bogatiji od vas i zato ne dajite u ime Allaha ono što i sami prezirete."
A Allah najbolje zna.
Da ti i ja nismo neki rod?
Ovo je već drugi put da čitamo isto.
0
Veliki smo mi rod. Ti si mi sestra u islamu.Iskra je napisao/la: ↑15 aug 2020, 11:53Fatih je napisao/la: ↑15 aug 2020, 11:49 "Uzvišeni Allah naređuje vjernicima da troše i udjeljuju od lijepih stvari kojima ih je opskrbio, iz imetaka koje su stekli, te da udjeljuju kvalitetne plodove i usjeve koje im je On dao iz zemlje, a zatim im je zabranio da kao sadaku daju najlošiji i najprezreniji imetak. Uzvišeni Allah je lijep i prima samo ono što je lijepo. Zatim ih je osujetio nepobitnim argumentom shodno tzv. analogiji prioriteta: Oni koji su imali namjeru udijeliti ono što je ništavno i bezvrijedno, kada bi njima bilo dato isto, ne bi to primili nikako drugačije osim žmireći. Allah je bogatiji od vas i zato ne dajite u ime Allaha ono što i sami prezirete."
A Allah najbolje zna.
Da ti i ja nismo neki rod?
Ovo je već drugi put da čitamo isto.![]()
3
1
2
2
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
2
1
1
1
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Abdullah ibn Omer, također pripovijeda:
»Kad je izvršen pokušaj ubojstva moga oca Omera, on je pao u nesvijest zbog čega su ukućani počeli na sav glas zapomagati. Kad je otac došao k sebi, rekao je: 'Zar vi ne znate da je Allahov Poslanik (S) rekao: - Umrli će biti izloženi kaznama u kaburu zbog naricanja i na sav glas plakanja za njim.'«
»Kad je izvršen pokušaj ubojstva moga oca Omera, on je pao u nesvijest zbog čega su ukućani počeli na sav glas zapomagati. Kad je otac došao k sebi, rekao je: 'Zar vi ne znate da je Allahov Poslanik (S) rekao: - Umrli će biti izloženi kaznama u kaburu zbog naricanja i na sav glas plakanja za njim.'«
1
1
U ovom gornjem ajetu, misli se na nocni namaz, koji mnogi vjernici klanjaju, neki ponekad, neki nikako. Jer, on je bio naredjen samo Poslaniku a.s. A posto mi slijedimo njegovu praksu, tako je i poznata vrijednost nocnog namaza. 
0
Koliko li sam samo puta ovo pokusao reci svojim blizim, koji bi ovo cinili.Iskra je napisao/la: ↑15 aug 2020, 12:36 Abdullah ibn Omer, također pripovijeda:
P.S.
Iako postoje predaje u kojima se Aisa r.a nije slozila sa ovim, tj. ispravila je kontekst u kome je ovo doslo od Poslanika s.a.v.s.
1
1
Da li noćni namaz onda ima veću vrijednost od ostalih 10tak vrsta nafila namaza?
0
Ters je ”čovjek koji je uvijek upravu, al’ drugi to ne razumiju”- A.Sidran

DA.
1
1
Rekao je Resulullah, s. a. v. s.: “Najbolji namaz nakon fard-namaza je namaz u tmini noći.” (Muslim). Noćni namaz je, dakle, jedan od najboljih znakova pokornosti Allahu, s. v. t., nakon izvršenja fardova, tj. obaveza. Noćni namaz i bdijenje noću radi ibadeta doživljavaju i osjećaju samo istinski vjernici, oni koji osjećaju najveći užitak i slast u zikru, tj. spominjanj
1
1
Silazi naš Gospodar, tebareke ve te'ala, svake noći na zemaljsko nebo kada ostane zadnja trećina noći, kaže: Ko će mi dovu uputiti pa da mu se odazovem, ko će od mene (nešto) tražiti pa da mu dam, ko će Mi istigfar činiti pa da mu oprostim
0
Kaže Uzvišeni Gospodar svih svjetova: “I veličaj Ga noću i poslije obavljenih molitvi” (Kaf, 40.).
“…I veličaj Ga i hvali Gospodara svoga kad ustaješ i noću Ga spomeni"
“…I veličaj Ga i hvali Gospodara svoga kad ustaješ i noću Ga spomeni"
0
:gen
Znam za tu činjenicu, samo imam običaj klanjati i ostale nafile pa nekad i ne dospije do zadnje trećine noći, zato pitam.
Znam za tu činjenicu, samo imam običaj klanjati i ostale nafile pa nekad i ne dospije do zadnje trećine noći, zato pitam.
1
1
Ters je ”čovjek koji je uvijek upravu, al’ drugi to ne razumiju”- A.Sidran

Zamisli, Uzviseni to radi zbog nas, Njemu to nije potrebno. A mi...mi spavamo.
1
1
Ebu-Malik el-Ešari prenosi da je Resul, s. a. v. s., rekao: “U Džennetu imaju sobe čija se vanjština vidi iznutra i unutrašnjost izvana. Allah ih je pripremio za one koji dijele hranu drugima, šire međusobno selam i klanjaju dok drugi ljudi spavaju.”
0