Hadisi i Sunnet

Vjeroispovijesti, i smisao...
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Re: Hadisi i Sunnet

Post Postao/la Iskra »

20200815_072908.jpg
1
1 slika
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Post Postao/la Fatih »

"Uzvišeni Allah naređuje vjernicima da troše i udjeljuju od lijepih stvari kojima ih je opskrbio, iz imetaka koje su stekli, te da udjeljuju kvalitetne plodove i usjeve koje im je On dao iz zemlje, a zatim im je zabranio da kao sadaku daju najlošiji i najprezreniji imetak. Uzvišeni Allah je lijep i prima samo ono što je lijepo. Zatim ih je osujetio nepobitnim argumentom shodno tzv. analogiji prioriteta: Oni koji su imali namjeru udijeliti ono što je ništavno i bezvrijedno, kada bi njima bilo dato isto, ne bi to primili nikako drugačije osim žmireći. Allah je bogatiji od vas i zato ne dajite u ime Allaha ono što i sami prezirete."

A Allah najbolje zna.

(Komentar Rijadus- Salihin-a)
1
1 slika
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Fatih je napisao/la: 15 aug 2020, 11:49 "Uzvišeni Allah naređuje vjernicima da troše i udjeljuju od lijepih stvari kojima ih je opskrbio, iz imetaka koje su stekli, te da udjeljuju kvalitetne plodove i usjeve koje im je On dao iz zemlje, a zatim im je zabranio da kao sadaku daju najlošiji i najprezreniji imetak. Uzvišeni Allah je lijep i prima samo ono što je lijepo. Zatim ih je osujetio nepobitnim argumentom shodno tzv. analogiji prioriteta: Oni koji su imali namjeru udijeliti ono što je ništavno i bezvrijedno, kada bi njima bilo dato isto, ne bi to primili nikako drugačije osim žmireći. Allah je bogatiji od vas i zato ne dajite u ime Allaha ono što i sami prezirete."

A Allah najbolje zna.

Da ti i ja nismo neki rod?

Ovo je već drugi put da čitamo isto. :sret
0
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Iskra je napisao/la: 15 aug 2020, 11:53
Fatih je napisao/la: 15 aug 2020, 11:49 "Uzvišeni Allah naređuje vjernicima da troše i udjeljuju od lijepih stvari kojima ih je opskrbio, iz imetaka koje su stekli, te da udjeljuju kvalitetne plodove i usjeve koje im je On dao iz zemlje, a zatim im je zabranio da kao sadaku daju najlošiji i najprezreniji imetak. Uzvišeni Allah je lijep i prima samo ono što je lijepo. Zatim ih je osujetio nepobitnim argumentom shodno tzv. analogiji prioriteta: Oni koji su imali namjeru udijeliti ono što je ništavno i bezvrijedno, kada bi njima bilo dato isto, ne bi to primili nikako drugačije osim žmireći. Allah je bogatiji od vas i zato ne dajite u ime Allaha ono što i sami prezirete."

A Allah najbolje zna.

Da ti i ja nismo neki rod?

Ovo je već drugi put da čitamo isto. :sret
Veliki smo mi rod. Ti si mi sestra u islamu.
3
1 slika 2 slika
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Hadis.jpg
2
1 slika 1 slika
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

20200815_123211.jpg
20200815_123228.jpg
1
1 slika
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Abdullah ibn Omer, također pripovijeda:

»Kad je izvršen pokušaj ubojstva moga oca Omera, on je pao u nesvijest zbog čega su ukućani počeli na sav glas zapomagati. Kad je otac došao k sebi, rekao je: 'Zar vi ne znate da je Allahov Poslanik (S) rekao: - Umrli će biti izloženi kaznama u kaburu zbog naricanja i na sav glas plakanja za njim.'«
1
1 slika
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

U ovom gornjem ajetu, misli se na nocni namaz, koji mnogi vjernici klanjaju, neki ponekad, neki nikako. Jer, on je bio naredjen samo Poslaniku a.s. A posto mi slijedimo njegovu praksu, tako je i poznata vrijednost nocnog namaza. :oke
0
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Iskra je napisao/la: 15 aug 2020, 12:36 Abdullah ibn Omer, također pripovijeda:

»Kad je izvršen pokušaj ubojstva moga oca Omera, on je pao u nesvijest zbog čega su ukućani počeli na sav glas zapomagati. Kad je otac došao k sebi, rekao je: 'Zar vi ne znate da je Allahov Poslanik (S) rekao: - Umrli će biti izloženi kaznama u kaburu zbog naricanja i na sav glas plakanja za njim.'«
Koliko li sam samo puta ovo pokusao reci svojim blizim, koji bi ovo cinili.

P.S.

Iako postoje predaje u kojima se Aisa r.a nije slozila sa ovim, tj. ispravila je kontekst u kome je ovo doslo od Poslanika s.a.v.s.
1
1 slika
Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde
Reactions: 21659

Post Postao/la Miss Y. »

Da li noćni namaz onda ima veću vrijednost od ostalih 10tak vrsta nafila namaza?
0
Ters je ”čovjek koji je uvijek upravu, al’ drugi to ne razumiju”- A.Sidran

:missy
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Miss Y. je napisao/la: 15 aug 2020, 12:44 Da li noćni namaz onda ima veću vrijednost od ostalih 10tak vrsta nafila namaza?
DA.
1
1 slika
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Miss Y. je napisao/la: 15 aug 2020, 12:44 Da li noćni namaz onda ima veću vrijednost od ostalih 10tak vrsta nafila namaza?

Rekao je Resulullah, s. a. v. s.: “Najbolji namaz nakon fard-namaza je namaz u tmini noći.” (Muslim). Noćni namaz je, dakle, jedan od najboljih znakova pokornosti Allahu, s. v. t., nakon izvršenja fardova, tj. obaveza. Noćni namaz i bdijenje noću radi ibadeta doživljavaju i osjećaju samo istinski vjernici, oni koji osjećaju najveći užitak i slast u zikru, tj. spominjanj
1
1 slika
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Silazi naš Gospodar, tebareke ve te'ala, svake noći na zemaljsko nebo kada ostane zadnja trećina noći, kaže: Ko će mi dovu uputiti pa da mu se odazovem, ko će od mene (nešto) tražiti pa da mu dam, ko će Mi istigfar činiti pa da mu oprostim
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Kaže Uzvišeni Gospodar svih svjetova: “I veličaj Ga noću i poslije obavljenih molitvi” (Kaf, 40.).
“…I veličaj Ga i hvali Gospodara svoga kad ustaješ i noću Ga spomeni"
0
Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde
Reactions: 21659

Post Postao/la Miss Y. »

:gen
Znam za tu činjenicu, samo imam običaj klanjati i ostale nafile pa nekad i ne dospije do zadnje trećine noći, zato pitam.
1
1 slika
Ters je ”čovjek koji je uvijek upravu, al’ drugi to ne razumiju”- A.Sidran

:missy
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Iskra je napisao/la: 15 aug 2020, 12:49 Silazi naš Gospodar, tebareke ve te'ala, svake noći na zemaljsko nebo kada ostane zadnja trećina noći, kaže: Ko će mi dovu uputiti pa da mu se odazovem, ko će od mene (nešto) tražiti pa da mu dam, ko će Mi istigfar činiti pa da mu oprostim
Zamisli, Uzviseni to radi zbog nas, Njemu to nije potrebno. A mi...mi spavamo. :kme
1
1 slika
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Ebu-Malik el-Ešari prenosi da je Resul, s. a. v. s., rekao: “U Džennetu imaju sobe čija se vanjština vidi iznutra i unutrašnjost izvana. Allah ih je pripremio za one koji dijele hranu drugima, šire međusobno selam i klanjaju dok drugi ljudi spavaju.”
0
Odgovori

Natrag na “Religija”