Hrvatska

Društvo, kretanja, politika... Prije svega šljiva Tarabića, i tisućljetni snovi...
Mehaning
Proleter
Reactions: 6641

Re: Odsad ću svojim zagrebačkim studentima predavati isključivo na srpskom jeziku

Post Postao/la Mehaning »

Kod mene bi za pola sata dobio knjižicu, pa neka se raspravlja dalje sa kime hoče, koristeči jezik, koji želi... :malagani
1
1 slika
Ramzess
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2942

Re: Odsad ću svojim zagrebačkim studentima predavati isključivo na srpskom jeziku

Post Postao/la Ramzess »

Slazem se. Ta srpska preseravanja i provociranja ... predavac si i treba da predajes na zvanicnom jeziku, ne na manjinskom.
1
1 slika
Mehaning
Proleter

Buki je napisao/la: 04 jan 2021, 09:58 Slazem se. Ta srpska preseravanja i provociranja ... predavac si i treba da predajes na zvanicnom jeziku, ne na manjinskom.
Ja sam rođen na teritoriji, gdje je jezik manjine Talijanski... :zbunj

Zamisli, da se nekome digne qurac i počne ljepo na Talijanskom predavati... :meha3

Ljepo mu piše u ugovoru što če raditi, ako mu ne paše, metla... :meha2
1
1 slika
lejlamo
Komorebi
Komorebi
Reactions: 13994

Post Postao/la lejlamo »

neshvatljiv potez profesora :zbunj kako može izjaviti da nastavniku treba dozvoliti da govori kojim god hoće jezikom u toku nastave...svašta.

svoje nezadovoljstvo i bunt zbog toga što je prosvjetna inspekcija jednom nastavniku nanijela nepravdu i nije poduzela korake koji su morali prethoditi otkazu, mogao je iskazati na drugi način.

a otkud da sada to aktuelizira kada se dogodilo devedesetih :zbunj

možda mu je potreban publicitet iz nekog razloga... ne znam, bez veze.
0
storm
Administrator
Reactions: 38080

Post Postao/la storm »

Ne znam, ja nisam tako reagirao... Na prvu mi je bilo sasvim u redu, da izrazi neslaganje.
Ako je čovjek zbilja pokoju riječ promašio, ne treba ga otpustiti, samo i isključivo, jer je upotrijebio srbizam.
Bi li dobio otkaz, za neki anglizam? Germanizam?
Problem je u Hrvatskoj to brojanje krvnih zrnaca, u svim porama društva. Dakako, dio krivice nosi i neki inat sa druge strane.
A za ostalo, možda na fakultetima nije propisan jezik predavača, pa hrpa je gostujućih profesora na svim fakultetima, pa nitko nikoga ne pita ništa... Studenti se snalaze.
0
Mehaning
Proleter

storm je napisao/la: 04 jan 2021, 21:16 Ne znam, ja nisam tako reagirao... Na prvu mi je bilo sasvim u redu, da izrazi neslaganje.
Ako je čovjek zbilja pokoju riječ promašio, ne treba ga otpustiti, samo i isključivo, jer je upotrijebio srbizam.
Problem je u Hrvatskoj to brojanje krvnih zrnaca, u svim porama društva. Dakako, dio krivice nosi i neki inat sa druge strane.
A za ostalo, možda na fakultetima nije propisan jezik predavača, pa hrpa je gostujućih profesora na svim fakultetima, pa nitko nikoga ne pita ništa... Studenti se snalaze.
A gdje, ako ne u školi, onda koristiti službeni jezik... :zbunj

Ako je svejedno, onda najbolje da svi počnemo engleski pričati... :ovaj
0
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Mehaning je napisao/la: 05 jan 2021, 06:54
storm je napisao/la: 04 jan 2021, 21:16 Ne znam, ja nisam tako reagirao... Na prvu mi je bilo sasvim u redu, da izrazi neslaganje.
A gdje, ako ne u školi, onda koristiti službeni jezik... :zbunj

Ako je svejedno, onda najbolje da svi počnemo engleski pričati... :ovaj
Ma sve je to u redu...
Covjek izražava revolt, jer se ovome na jednu riječ zakacili... Druga bi bila stvar, da on svjesno, i cijelo vrijeme predaje na srpskom jeziku, u hrvatskoj...
A za fakultete je to normalno... Gostujući profesor predaje na jeziku koji zna... Ja čak i ne vjerujem, da će taj zbilja i predavati na srpskom, nego da ukaže na te gluposti.
I ovo mu je sve, samo ne promocija, niti će mu pomoći u karijeri, pošto je hrvat, hrvatski režiser i scenarist...
0
lejlamo
Komorebi
Komorebi

Post Postao/la lejlamo »

ne može se ignorisati ni vremenski kontekst. to su devedesete, prijavljen je inspekciji da nastavu izvodi na srpskom jeziku. inspekcija došla na časove, utvrdila da su navodi u prijavi tačni, na časovima je upotrebljavao srpski jezik i dalje se razvijalo u negativnom pravcu.

inspekcija ga je samo trebala uputiti na edukaciju i ostaviti rok do kojeg mora ovladati hrvatskim standardnim jezikom i sve bi bilo ok. međutim, postupili su vodeći se nesmirenim ratnim strastima i osjećajima i čovjek je ostao bez posla. razumijem o čemu se radilo, ne opravdavam niti je smjelo tako proći.

a sviličićev postupak uopšte ne kontam.

kao profesor, dužan si koristiti se službenim jezikom države.
da bi se nastava organizovala na nekom drugom jeziku mora se dobiti saglasnost nadležnog ministarstva, a na fakultetu senata.
0
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

lejlamo je napisao/la: 05 jan 2021, 07:11
ne može se ignorisati ni vremenski kontekst. to su devedesete, prijavljen je inspekciji da nastavu izvodi na srpskom jeziku. inspekcija došla na časove, utvrdila da su navodi u prijavi tačni, na časovima je upotrebljavao srpski jezik i dalje se razvijalo u negativnom pravcu.

inspekcija ga je samo trebala uputiti na edukaciju i ostaviti rok do kojeg mora ovladati hrvatskim standardnim jezikom i sve bi bilo ok. međutim, postupili su vodeći se nesmirenim ratnim strastima i osjećajima i čovjek je ostao bez posla. razumijem o čemu se radilo, ne opravdavam niti je smjelo tako proći.

a sviličićev postupak uopšte ne kontam.

kao profesor, dužan si koristiti se službenim jezikom države.
da bi se nastava organizovala na nekom drugom jeziku mora se dobiti saglasnost nadležnog ministarstva, a na fakultetu senata.
Ja gledam i kontekste "izmedju redova"...
A mnogo je širi od dva profesora.
Dok HDZ ne smeta profi srbin Pupovac, jer lagano ulaze u koaliciju, ne smeta im tuđmanova abolicija Sao četnika, koji sad mnogi rade u mupu, i to na područjima, koja su upravo terorizirali četiri godine, ne smeta mnogo toga, ali strahota je i užas pokoja srpska riječ. Trenutno otkaz treba dati.
U tome mi je fol Svilicicevog istupa, i ponavljam, mislim da čak i on ne vjeruje, da će zaista i održati nastavu na srpskom, niti vjerojatno ne zna gramaticki potpuno točno... Poruka društvu, a meni se svidja, kad netko s pozicije, kad može, na izglednu svoju štetu - progovori o problemu.
A Hrvatska taj problem ima.
0
lejlamo
Komorebi
Komorebi

Post Postao/la lejlamo »

potpuno razumijem potrebu da se reaguje i bunt protiv nepravde i besmisla, međutim, mislim da je postojao i drugi način.

neki red mora da postoji i kada izražavaš bunt.
0
storm
Administrator

Re: Ovo je Petrinja večeras, sve je srušeno

Post Postao/la storm »

E sad ide drugo poluvrijeme...
Evidentna je totalna nesposobnost države (zašto tu nema iznenađenja) ...da nema ljudi, društvenih mreža, kanala komunikacije, pola bi njih i noćas vani prespavalo...
Dolazimo do apsurdnih situacija, da se za isporuku pomoći ljudima, traži dokumentacija, pisani dokaz o vlasništvu, identitetu...ljudima, kojima je kuća pretvorena u hrpu cigle?
Dolazi se do zaključaka, da je obnova nakon rata, u režiji države naravno, bila toliko manjkava, da su redom popadale te kuće, iako su 1995 pa nadalje, prisutni uvelike standardi protupotresne gradnje. Samo se šminkalo, a lova zamračila....da ne lupam bezveze, USKOK, i DORH su već otvorili predmet i pokrenuli istragu...nešto sumnjam u ishod po pravdi, nego će se ostaviti dojam da nešto rade, naime, ista je garnitura vlasti tada i sada...
Dolazimo do trenutka kad se rođo iz civilne zaštite obruši na bad blue boyse, kako samo stvaraju nered, a nekoliko sati nakon potresa 1600 bbb čisti Petrinju, Glinu, i okolna sela...CZ još nije bila primjećena, barem ne organizirano.
Dolazimo do tzrenutka u državi, kad BBB uzimaju u najam dva ograđena prostora u okolini Siska i Petrinje, prikupljaju nužan građevinski materijal, te ga vlastitim kamionima, i kombijima razvoze najpotrebitijima...Nadrealna situacija u državi, koja se smatra civiliziranom....parafrazirati ću frenda
"to vam je kao da se dogodi strašna katastrofa u Londonu, i narod umjesto državne institucije, zove Chelsea Headhunterse u pomoć"
3
1 slika 2 slika
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM
Reactions: 10618

Re: Ovo je Petrinja večeras, sve je srušeno

Post Postao/la WhiskeyPete »

Kroz jednu ekstremno proširenu rečenicu, bez tačke, a mnogo zareza.

Stvari stoje ovako, a ne vidim ih samo u slučaju Petrinje, to je nekako i humano i urođeno kod ljudi, starije od bilo kakvog politički uređenog sistema kroz istoriju civilizacije, a to je da su ljudi, pa čak i oni koji su zbog političkih uverenja, ili neki drugih socijalnih razlika, u ovakvim situacijama puno odgovorniji i puno organizovaniji od birokratije za koju se na kraju može ispostaviti da je znatno nefunkcionalnija zbog nivoa vlasti i korupcije, koja usporava čitav proces pomaganja građana u nevolji.
1
1 slika
“I don't like 'em putting chemicals in the water that turn the freakin' frogs gay!”
Socrates
PRO behar
PRO behar
Reactions: 14899

Post Postao/la Socrates »

Od onih kojima nacionalizam nije politicki izricaj, svi se relevantni ljudi i ogromna vecina intelektualaca u regionu slazu da je jezik samo jedan, bez obzira kako mu je ime. :zbunj

Imajuci to u vidu, ne vidim osnova da ga osudjujem zbog ovog cina, koji je ocigledno posljedica frustracije zbog politicke demagogije i budalastine.
1
1 slika
Tražili smo se po prethodnim životima
Socrates
PRO behar
PRO behar

I da podsjetim, intelektualci bi trebalo da imaju obavezu da odgovore kriticki na desavanja oko sebe.

Ovo treba tako posmatrati.
0
Mehaning
Proleter

Socrates je napisao/la: 05 jan 2021, 16:39 Od onih kojima nacionalizam nije politicki izricaj, svi se relevantni ljudi i ogromna vecina intelektualaca u regionu slazu da je jezik samo jedan. :zbunj

Imajuci to u vidu, ne vidim osnova da ga osudjujem zbog ovog cina, koji je ocigledno posljedica frustracije zbog politicke demagogije i budalastine.

Kad bi bio samo jedan jezik, onda bi ja razumjeo više toga... :meha2

Malo srpskih riječi znam, ali teško če me netko uvjeriti da je "puše" i "duva" imalo slično, a još manje, da je jednako... :meha1

Ima tih riječi koliko hočeš i mogu reči da film, koji je titlovan na Hrvatskom jeziku mogu gledati, ako je titlovan na Srpskom, jednostavno ugasim tekst, dignem glas i slušam englesku variantu. Ako pričaju meni nerazumljivo, preferiram englesko titlovanje nego Srpsko. Nema to veze sa baš nikakvim nacionalizmom, nego jednostavno previše toga ne razumijem, da bi neopterečeno gledao... :zbunj

Kod Bosanske variante me sjebu još i turcizmi, koje obilato upotrebljavate, dok su za mene nerazumljivi. Nedugo toga sam 15 minuta guglao, da sam uspjeo skužiti nekoga, da govori o običnoj deki. Deki za pokrivanje :face

Tako da nemam pojma, tko je umislio da su svi ti jezici jedno te isto, i po kakvom ključu je to zamislio... :ccc
0
Socrates
PRO behar
PRO behar

Ali, moram se prisjetiti jedne stvari, vezane za mene, koja ima puno veze sa ovom temom.

Meni je na onom bivsem mjestu jedan suludi idiot brojao koliko sam puta napisao "da", i onda je tu "racunicu" iskoristio da me proglasi cetnikom. :lupa

Pa se vi mislite gdje su vam zaista problemi u regionu. :malagani
1
1 slika
Socrates
PRO behar
PRO behar

Mehaning je napisao/la: 05 jan 2021, 16:57
Socrates je napisao/la: 05 jan 2021, 16:39 Od onih kojima nacionalizam nije politicki izricaj, svi se relevantni ljudi i ogromna vecina intelektualaca u regionu slazu da je jezik samo jedan. :zbunj

Kad bi bio samo jedan jezik, onda bi ja razumjeo više toga... :meha2

Malo srpskih riječi znam, ali teško če me netko uvjeriti da je "puše" i "duva" imalo slično, a još manje, da je jednako... :meha1

Ima tih riječi koliko hočeš i mogu reči da film, koji je titlovan na Hrvatskom jeziku mogu gledati, ako je titlovan na Srpskom, jednostavno ugasim tekst, dignem glas i slušam englesku variantu. Ako pričaju meni nerazumljivo, preferiram englesko titlovanje nego Srpsko. Nema to veze sa baš nikakvim nacionalizmom, nego jednostavno previše toga ne razumijem, da bi neopterečeno gledao... :zbunj

Kod Bosanske variante me sjebu još i turcizmi, koje obilato upotrebljavate, dok su za mene nerazumljivi. Nedugo toga sam 15 minuta guglao, da sam uspjeo skužiti nekoga, da govori o običnoj deki. Deki za pokrivanje :face

Tako da nemam pojma, tko je umislio da su svi ti jezici jedno te isto, i po kakvom ključu je to zamislio... :ccc
Naravno da su isti jezik.

To sto ti imas problem sa nekim rijecima samo znaci da ne poznajes taj jedan isti jezik dovoljno dobro. :zbunj

Imam i ja problem sa nekim rijecima. Medjutim, strucnjaci koji znaju o cemu pricaju, i koji nemaju problem sa nacionalizmom, su nedvosmisleni, jezik je isti.
0
Odgovori

Natrag na “EXYU”