Mashallah!
Islam: Pitanja i odgovori
Re: Islam: Pitanja i odgovori
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Hvala vam na savjetima @Max @Fatih i @Bella_
Razmisljam, da li sam spremna da se posvetim vjeri i da li je to ono sto ja uistinu zelim.
U Boga vjerujem, tu nema sumnje.
Razmisljam, da li sam spremna da se posvetim vjeri i da li je to ono sto ja uistinu zelim.
U Boga vjerujem, tu nema sumnje.
0
@Max Mašallah i meni je srce ko Trebević kad vidim napredak naše omladine 
Upravo kao što si i napisao, zbog ne tako rijetkog slučaja da samo jedno slovo mijenja kompletnu riječ i samim tim kontekst rečenice, preporučuje se učenje Kur'ana na arapskom (originalnom) jeziku. Jer onaj koji prevodi, može mu se desiti da pogrešno prevede jednu riječ i time dovodi učača u nepovoljan položaj. Bez obzira što je u pitanju ne znanje po pitanju istinitosti samog prevoda, da li je ispravan ili ne.
Dobar prijmjer slova H, kojih ima 3 i svako H nosi drugačije značenje riječi.
Ne mogu se tačno sjetiti, ali nama je hfz. objašnjavao da npr. arapska riječ "riba" znači kamata, a riječ "riiiba" skroz nešto drugo. Dakle naglasak je na slovu i, u prvoj riječi je obično kratko slovo i, a drugoj je produženo.
I @Max kako se zove taj Kurra hfz.?
Upravo kao što si i napisao, zbog ne tako rijetkog slučaja da samo jedno slovo mijenja kompletnu riječ i samim tim kontekst rečenice, preporučuje se učenje Kur'ana na arapskom (originalnom) jeziku. Jer onaj koji prevodi, može mu se desiti da pogrešno prevede jednu riječ i time dovodi učača u nepovoljan položaj. Bez obzira što je u pitanju ne znanje po pitanju istinitosti samog prevoda, da li je ispravan ili ne.
Ne mogu se tačno sjetiti, ali nama je hfz. objašnjavao da npr. arapska riječ "riba" znači kamata, a riječ "riiiba" skroz nešto drugo. Dakle naglasak je na slovu i, u prvoj riječi je obično kratko slovo i, a drugoj je produženo.
0
Dragulj ne gubi vrijednost i kad padne u blato, a prašina ostaje prašina i kad se do neba digne
Iz Visokog je momakMalena je napisao/la: ↑27 jan 2021, 14:10 @Max Mašallah i meni je srce ko Trebević kad vidim napredak naše omladine
hfz Omer Faruk Bukurević
Kada smo kod toga upravo je današnja Biblija zbog prevoda i prepričavanja ima ih nekoliko kako ko je prevodio pa nisu ni sva Evanđelja ista...
0
I say what I think, I think what I say
Da me ko pogrešno ne shvati ali razmišljam cijeli život....
2
1
1
1
Pomislila sam da nisi možda gdje slušao našeg hfz. Haruna Efendića. Inače je imam u zeničkoj džamiji, ali u našim goraždanskim srcima je ostao za čitav Dunja 
1
1
Dragulj ne gubi vrijednost i kad padne u blato, a prašina ostaje prašina i kad se do neba digne
Kreni od Ilmihala, ako si bas na nuli, kasnije ce ti se dijapazon izvora siriti i sama ces povezati neke stvari i krenuti ka daljnjim izvorima znanja, informacija i rasta u smislu djelovanja, ako te bude privuklo.
3
3
Evo mene opet :face
Pitanje:
Kad ucim, kad dovim, ja ispruzim ruke, da li moram gledati ili mogu zatvoriti oci?
Bolje se koncentrišem i imam osjećaj veći kad zatvorim oci.
Smijem li tako ili ne?
Drugo pitanje:
Kada sam na sedždi, mogu li moliti Allaha svojim riječima a da ujedno to i bude moja vlastita dova ili da izaberem dovu pa da je činim na sedždi?
Hvala na odgovoru
Pitanje:
Kad ucim, kad dovim, ja ispruzim ruke, da li moram gledati ili mogu zatvoriti oci?
Bolje se koncentrišem i imam osjećaj veći kad zatvorim oci.
Smijem li tako ili ne?
Drugo pitanje:
Kada sam na sedždi, mogu li moliti Allaha svojim riječima a da ujedno to i bude moja vlastita dova ili da izaberem dovu pa da je činim na sedždi?
Hvala na odgovoru
1
1
"Kimsenin fark edemeyeceği detayları görmeyi çok severim."
Nisam 100% sigurna, ali koliko ja znam nije preporučljivo držati oči zatvorene u toku namaza. Što se tiče upućivanja dove, ona se može u svakom položaju, u svako doba, na svakom mjestu izuzev nečistih mjesta...
Razlog, iz ličnog iskustva, jer se može desiti da se zaspi u namazu, što kvari namaz. Meni se desilo prije par godina uz Ramazan. Zadnjih 10 dana sam bila baš baš aktivna, znači skoro da nisam ni spavala. Kako sam to uspjela ni dan danas ne znam. Uglavnom, posle teravije sam ostala na noćnom namazu, pa posle toga samo otrčala kući sehurila i vratila se na sabah u džamiju. Čovječe, znam da je bilo možda sekund ili dva, ali sam zaspala stojeći. Klanjali smo farze, slušam imama, i zatvorim oči samo na sekund... Paf. Gotovo. Znam da sam zaspala. Trznula sam se na ruku.
Što se tiče dove na sedždi, obavezno kad sve završim s namazom, obratim se Uzvišenom za ono što me tišti, što bih željela, naravno uz zahvalu za ono što imam i ono šzo mi je pripremio za bufućnost.

Razlog, iz ličnog iskustva, jer se može desiti da se zaspi u namazu, što kvari namaz. Meni se desilo prije par godina uz Ramazan. Zadnjih 10 dana sam bila baš baš aktivna, znači skoro da nisam ni spavala. Kako sam to uspjela ni dan danas ne znam. Uglavnom, posle teravije sam ostala na noćnom namazu, pa posle toga samo otrčala kući sehurila i vratila se na sabah u džamiju. Čovječe, znam da je bilo možda sekund ili dva, ali sam zaspala stojeći. Klanjali smo farze, slušam imama, i zatvorim oči samo na sekund... Paf. Gotovo. Znam da sam zaspala. Trznula sam se na ruku.
Što se tiče dove na sedždi, obavezno kad sve završim s namazom, obratim se Uzvišenom za ono što me tišti, što bih željela, naravno uz zahvalu za ono što imam i ono šzo mi je pripremio za bufućnost.
2
2
Eto, Malena je bas lijepo odgovorila. Ne preporucuje se zatvaranje ociju u namazu. Sto se tice sedzde, tada je covjek najblizi Bogu, te se moze tada i doviti. Uglavnom, @Malena , aferim. 
1
1
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Hvala @Malena 
1
1
Možda misliš da je to bitka koja se dobija tako što ćeš danas biti jedna osoba, a sutra već okrenut' svoj život za 180 stepeni i postat' neka druga, ali ne, tako se ne stvaraju promjene. Ako već razmišljaš o tom usmjerenju u svom životu, usmjeravaj se polahko, onoliko koliko možeš srcem i dušom prihvatit', ne više od toga, jer, ako ubrzaš navrat nanos, za koji mjesec, svega će ti biti preko glave.
Znači pomalo, pa čak i kad se odlučiš riješiti nekih svojih loših navika i to ćeš raditi pomalo. Za početak, čitaj i izučavaj šta ti Bog govori u ovim odlomcima koje su ti ljudi preporučili, slobodno se koristi prevodima, da ti bude jasnije šta ti je dalje radit'.
I, odmah da razumiješ, posvetiti svoj život vjeri nikako ne znači riješiti se svih svojih loših osobina, postupaka i navika, jer ih svaki čovjek neminovno ima do kraja svog života, pa čak i predani vjernik, što vjeri daje smisao, živjeti u borbi za boljeg sebe.
Nije vjera samo namaz, vjera je i kad od nane na ulici kupiš čarape koje ti ne trebaju, nahraniš mačku, cuku, djetetu daš čokoladu, iz sobe izbaciš pauka, a da ga ne ubiješ, prirodu čuvaš od smeća, roditelje odvedeš na ručak, nekoga poštediš svoje srdžbe. Sve su to stvari koje, pored mnogih ostalih, čine vjeru i, usuđujem se reći, da su mnogi već jednom nogom u vjeri, a da toga nisu ni svjesni.
6
6
Vidis nisam znao ovo za zatvaranje očiju, počesto ih zatvorim u namazu jer nekako se više smirim kada učim neku suru...
2
2
Čarobni je napisao/la: ↑29 jan 2021, 00:38Možda misliš da je to bitka koja se dobija tako što ćeš danas biti jedna osoba, a sutra već okrenut' svoj život za 180 stepeni i postat' neka druga, ali ne, tako se ne stvaraju promjene. Ako već razmišljaš o tom usmjerenju u svom životu, usmjeravaj se polahko, onoliko koliko možeš srcem i dušom prihvatit', ne više od toga, jer, ako ubrzaš navrat nanos, za koji mjesec, svega će ti biti preko glave.
Znači pomalo, pa čak i kad se odlučiš riješiti nekih svojih loših navika i to ćeš raditi pomalo. Za početak, čitaj i izučavaj šta ti Bog govori u ovim odlomcima koje su ti ljudi preporučili, slobodno se koristi prevodima, da ti bude jasnije šta ti je dalje radit'.
I, odmah da razumiješ, posvetiti svoj život vjeri nikako ne znači riješiti se svih svojih loših osobina, postupaka i navika, jer ih svaki čovjek neminovno ima do kraja svog života, pa čak i predani vjernik, što vjeri daje smisao, živjeti u borbi za boljeg sebe.
Nije vjera samo namaz, vjera je i kad od nane na ulici kupiš čarape koje ti ne trebaju, nahraniš mačku, cuku, djetetu daš čokoladu, iz sobe izbaciš pauka, a da ga ne ubiješ, prirodu čuvaš od smeća, roditelje odvedeš na ručak, nekoga poštediš svoje srdžbe. Sve su to stvari koje, pored mnogih ostalih, čine vjeru i, usuđujem se reći, da su mnogi već jednom nogom u vjeri, a da toga nisu ni svjesni.
E vallahi
Vidis nisam znao ovo za zatvaranje očiju, počesto ih zatvorim u namazu jer nekako se više smirim kada učim neku suru...Max je napisao/la: ↑29 jan 2021, 08:07 [quote=Fatih post_id=204969 time=<a href="tel:1611845696">1611845696</a> user_id=60]
Eto, Malena je bas lijepo odgovorila. Ne preporucuje se zatvaranje ociju u namazu. Sto se tice sedzde, tada je covjek najblizi Bogu, te se moze tada i doviti. Uglavnom, @Malena , aferim.![]()
[/quote]
I ja isto, nekako mi puno bolje ide i i sve.
0
Naravno da nisam mislila navrat na nos, nego polako sve. I nije da razmisljam o vjeri jer sam losa osoba, pa da kao vjerom ispravim svoje neke postupke nego jer zelim neki unutrasnji mir, zadovoljstvo i mozda ce mi vjera upravo to donjeti.Čarobni je napisao/la: ↑29 jan 2021, 00:38Možda misliš da je to bitka koja se dobija tako što ćeš danas biti jedna osoba, a sutra već okrenut' svoj život za 180 stepeni i postat' neka druga, ali ne, tako se ne stvaraju promjene. Ako već razmišljaš o tom usmjerenju u svom životu, usmjeravaj se polahko, onoliko koliko možeš srcem i dušom prihvatit', ne više od toga, jer, ako ubrzaš navrat nanos, za koji mjesec, svega će ti biti preko glave.
Mozda neko ovo pogresno shvati ali eto sa @Fatih sam malo privatno pricala oko ovoga.
3
3
@Ariel bitno je da postaviš sebi cilj, kakva želiš da budeš u životu. Šta ti je san da postigneš. Postaviš sebi cilj i lagano, jedno po jedno. Sama sebi tempiraš načine i vrijeme koje ti je potrebno za postizanje zadovoljstva i mira.
Nek ti vodilja bude izreka: "Čovjek se uči dok je živ." Nikad ne znaš sve i sve se može kad se hoće. Čitaj, više čitaj o svemu i slobodno pitaj. Tu smo da se pomognemo.
Na kraju krajeva, prve upućene riječi od Uzvišenog prema Miljeniku su bile "Ikre, ikre bismi Rabbike." što znači "Uči, uči u ime Gospodara."
Nek ti vodilja bude izreka: "Čovjek se uči dok je živ." Nikad ne znaš sve i sve se može kad se hoće. Čitaj, više čitaj o svemu i slobodno pitaj. Tu smo da se pomognemo.
Na kraju krajeva, prve upućene riječi od Uzvišenog prema Miljeniku su bile "Ikre, ikre bismi Rabbike." što znači "Uči, uči u ime Gospodara."
3
3