Slučaj Dženan Memić

Društvena kretanja, politika.. Začarani krugovi u žitu (i ispod žita)

Moderator/ica: Moderator

storm
Administrator
Reactions: 38012

Slučaj Dženan Memić

Post Postao/la storm »

Hoće li se ovo ikad rasplesti :face
A. Z./ klix.ba

slika
Porodica Memić predala zahtjev za smjenu glavne tužiteljice u Sarajevu Sabine SarajlijeMuriz Memić pri izlasku iz Tužilaštva KS nakon predavanja zahtjeva (Foto: T. S./Klix.ba)
Porodica Dženana Memića i oni koji je podržavaju okupili su se danas ispred Tužilaštva Kantona Sarajevo, gdje su predali zahtjev za smjenu glavne tužiteljice Sabine Sarajlije.

Ovaj čin je uslijedio nakon što je SIPA jučer uhapsila Hasana Dupovca i Zijada Mutapa zbog sumnje da su ometali istragu o smrti mladića.

SLUČAJ "DŽENAN MEMIĆ"
Zijad Mutap i Hasan Dupovac predati Tužilaštvu BiH

"Predao sam zahtjev za smjenu i zahtjev za prijem, da još jednom pružim ruku, da primi mene i advokata da joj damo dokaze o ubistvu, iako ona ne može voditi istragu. Ona svoju funkciju ne obavlja časno, došla je na poziciju preko Dalide Burzić i Milana Tegeltije, zna da je Dženan ubijen. Državno tužilaštvo je počelo hapšenja, a ona i dalje tvrdi da stoji iza optužnice i da će čekati presudu Vrhovnog suda FBiH. Istraga je proširena i bit će još hapšenja. Dalida Burzić mora biti suspendovana. Nadam se da će Tužilaštvo BiH ovaj slučaj dovesti do kraja, otvorili su istragu za organizovani kriminal, a doći će i istraga o ubistvu, imaju svjedoci, uskoro će se znati ko je ubica", poručio je Memić nakon predavanja zahtjeva.

Dupovac, nekadašnji šef Odsjeka Uprave policije MUP-a KS je 12. maja 2016. razgovarao s Murizom Memićem otkrivši mu informacije o stradanju njegovog sina, a koje nisu službeno zabilježene.

Zijad Mutap je otac Alise Mutap, djevojke koja je bila sa Dženanom u Velikoj aleji na Ilidži kobne večeri kada je zadobio smrtonosne povrede usljed kojih je preminuo nekoliko dana kasnije.

Slučaj "Dženan Memić" od samog početka prate brojne nejasnoće i kontradiktornosti, a porodica pet godina ukazuje na propuste policije, te tvrdi da je Tužilaštvo KS, na čelu kojeg je tada bila Dalida Burzić, umiješano u pokušaj zataškavanja ubistva. Upravo zbog ovog slučaja VSTV je pokrenuo disciplinski postupak protiv Dalide Burzić, a porodica Memić se nada da će biti suspendirana, kao i da Mutap i Dupovac neće biti jedini uhapšeni.
0
Ramzess
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2942

Re: Porodica Memić predala zahtjev za smjenu glavne tužiteljice u Sarajevu Sabine Sarajlije

Post Postao/la Ramzess »

Covjek za primjer, svaka mu cast, za svako divljenje.
1
1 slika
Nice try
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 3380

Re: Porodica Memić predala zahtjev za smjenu glavne tužiteljice u Sarajevu Sabine Sarajlije

Post Postao/la Nice try »

Kao otac i čovjek nepokolebljiv i zaslužuje veliko poštovanje.
1
1 slika
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

Jadni ljudi...jernostavno nemaju smiraja dok ne saznaju...
1
1 slika
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 4747

Post Postao/la Sarajka »

Pratila sam ovaj slucaj od pocetka. Na kliksu su recimo angazirani i bootovi koji pišu protiv porodice Memić i rahmetli Dzenana.
Koliko dno covjek mora biti da se prihvati tako nečega.

Razumijem raznorazne stranačke uhljebe, prisiljene braniti „partiju i partijske čelnike“.
Ali baviti se bootovanjem u vezi nečije nerasvijetljene smrti je mulj ispod dna.
4
2 slika 1 slika 1 slika
A sad adio :sara
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM
Reactions: 10051

Post Postao/la WhiskeyPete »

Sjećam se onoga @Mensura, kakva je to bila nesvakidašnje dovratna gnjida.
0
“I don't like 'em putting chemicals in the water that turn the freakin' frogs gay!”
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

Sleepy Joe je napisao/la: 02 feb 2021, 22:17 Sjećam se onoga @Mensura, kakva je to bila nesvakidašnje dovratna gnjida.
Izmedju ostalih. Da. I njega.

Ja ne bi onakve primjedbe pisala, ne postoji novac. Mislim odredjena suma neka.
Možda da me ucjene nečim velikim i prinude tako.
0
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM

Sarajka je napisao/la: 02 feb 2021, 22:20
Sleepy Joe je napisao/la: 02 feb 2021, 22:17 Sjećam se onoga @Mensura, kakva je to bila nesvakidašnje dovratna gnjida.

Koliko je bio uporan i sumanut onim što je pisao, počeo sam vjerovati da je on o ovome sluačaju bio upoznat preko osoba koje su bile indirektno uključene u ovo ubistvo.
Onaj Forum je pandan HB foruma, manje više vjerujem kako je tu bilo i obavještajaca, a naučo sam da je čak i Veselin Gatalo, pod nickom @Woody, nerijetko operirao po podforumu Istorija.
Vrijedi pročitati i ono što je @dr.gog ostavio u postu o nekolicini korisnika koji ostavljaju fašističke komentare na člancima.
Nadam se da će klix čim prije propasti, mada vjerujem da njegovo postojanje ima svoju smislenu svrhu.
1
1 slika
“I don't like 'em putting chemicals in the water that turn the freakin' frogs gay!”
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

Sleepy Joe je napisao/la: 02 feb 2021, 22:36
Sarajka je napisao/la: 02 feb 2021, 22:20

Koliko je bio uporan i sumanut onim što je pisao, počeo sam vjerovati da je on o ovome sluačaju bio upoznat preko osoba koje su bile indirektno uključene u ovo ubistvo.
Onaj Forum je pandan HB foruma, manje više vjerujem kako je tu bilo i obavještajaca, a naučo sam da je čak i Veselin Gatalo, pod nickom @Woody, nerijetko operirao po podforumu Istorija.
Vrijedi pročitati i ono što je @dr.gog ostavio u postu o nekolicini korisnika koji ostavljaju fašističke komentare na člancima.
Nadam se da će klix čim prije propasti, mada vjerujem da njegovo postojanje ima svoju smislenu svrhu.
Definitivno je lik za nekog ko je “samo pratio cijeli slučaj” imao niz informacija koje su bile poznate vjerovatno policiji i sudionicima. Meni nije jasno da neko onako po portalu može, pa i pod nickom razvlačiti neovlašteno, tudju intimu u tako delikatnom slučaju. Bez sankcija.
Ako nije pod imenom i prezimenom, pobogu ima IP adresa. Totalno čudno. Trudio se poput petaparačkog odvjetnika lik. A niko ni repom da mrdne.
0
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM

Sarajka je napisao/la: 02 feb 2021, 22:48
Sleepy Joe je napisao/la: 02 feb 2021, 22:36

Definitivno je lik za nekog ko je “samo pratio cijeli slučaj” imao niz informacija koje su bile poznate vjerovatno policiji i sudionicima. Meni nije jasno da neko onako po portalu može, pa i pod nickom razvlačiti neovlašteno, tudju intimu u tako delikatnom slučaju. Bez sankcija.
Ako nije pod imenom i prezimenom, pobogu ima IP adresa. Totalno čudno. Trudio se poput petaparačkog odvjetnika lik. A niko ni repom da mrdne.
Moderator/admin ima uvid u to, nerijetko svijesno dopuštaju takve stvari da nekažnjeo prolaze.
Tamo si obitavala vrjerovatno kada je bio sarajevo X.com, prodefilovalo je svakakvih profila, pa ih nakon određenog vremena nestane.
Drago mi je da je slučaj gotovo probuđen iz dubokog sna, sve nešto kontam da je na ovo utjecala nova kantonalna vlada.
0
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM

Alisi bi se nekako misteriozno moglo vratit pamćenje na dati događaj, i da nema ko više da to drži zaboravljenim, kao da i ponestaje prostora za manevrisanje. Sve se čini da su već polahko počeli da osjećaju kako su satjerani u ugao iz kojeg se ne mogu tek tako lahko izvući.
0
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

Sleepy Joe je napisao/la: 02 feb 2021, 23:01
Sarajka je napisao/la: 02 feb 2021, 22:48

Moderator/admin ima uvid u to, nerijetko svijesno dopuštaju takve stvari da nekažnjeo prolaze.
Tamo si obitavala vrjerovatno kada je bio sarajevo X.com, prodefilovalo je svakakvih profila, pa ih nakon određenog vremena nestane.
Drago mi je da je slučaj gotovo probuđen iz dubokog sna, sve nešto kontam da je na ovo utjecala nova kantonalna vlada.
Pa znam da ima uvid. Plus mreže i portali se prate zbog govora mržnje navodno. Ono je trebalo takodjer sankcionirati.
I ja mislim da je do nove vlade u KS. I nadam se rasvjetljenju. Zarad smiraja porodice. A i u RS takodjer slučaj pokojnog Davida Dragicevica treba otvoriti.
0
storm
Administrator
Reactions: 38012

Post Postao/la storm »

Muriz Memić: Svjedocima već prijete, ali narodu je puna kapa, revolucija je počela!
Nihad Katica
pravda_za_dzenana_muriz_memic_arijana_memic_DZK_6feb20_RSA05.jpg

Sud Bosne i Hercegovine uvažio je zahtjev Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu, osumnjičenima za organizirani kriminal i ometanje istrage o stradanju Dženana Memića.

Oni ostaju u pritvoru mjesec dana.

Mjera pritvora je zatražena zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i naročitih okolnosti krivičnog djela zbog kojih bi boravak osumnjičenih na slobodi izazvao uznemiranje građana i javnosti.

Muriz Memić, otac ubijenog Dženana Memića u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba komentarisao je današnja dešavanja i poručio je, između ostalog, da ne zna da li su građani svjesni, ali ovo je početak revolucije.

Prijeti se i svjedocima
"Mi smo dobili jednu bitku, krenulo je. Vidjeli smo danas na tom ročištu kako se brane, govore zašto sam to ja pravio proteste, zašto se vodi drugi predmet. Ja da nisam sa Ifetom Feragetom i mojom porodicom radio ovih pet godina, sve bi zaspalo. Ostalo bi da je Dženana udarilo auto. Danas smo vidjeli da imaju čvrsti dokazi, da se novac davao, da se prijetilo. Najstrašnije je da se prijeti i svjedocima, oni već traže zaštitu", kazao je Muriz.

... / Muriz Memić: Dženan je ubijen iz ljubomore
Tužilac je na današnjem saslušanju kazao da je pronađen veći broj dokaza poput telefona, SMS kartica, CD-ova, kao i dnevnika u kojem su vođene bilješke o toku istrage.

"Mi smo znali da su se vodile dvije istrage, znali smo da mene prate. Mimo posla, mene je pratila tajna policija, ja sam to doživio. Sto puta sam to vidio. To su ljudi mimo posla radili za nekoga. Vidimo, tu se vrti novac, fino se plaća. Oni su meni govorili to je to, auto ga je udarilo pomiri se s tim, a evo danas ja kažem - to je to", poručio je on.

On je istaknuo da se danas vidjelo i da su svjedoci dobili prijetnje i dodaje da će "nastaviti da prijete da ne bi neko drugi pomislio da svjedoči".

Ovo se ne može zaustaviti
"Mislim da je ovo proces koji se sada ne može zaustaviti, krenulo je, narodu je puna kapa. Znamo mi da je ovo proces koji će da traje, neće biti preko noći gotov. Meni ovo nije veselje, ali sve se izmiješalo, samo znam da smo svi sa ovim dobili", rekao je Muriz.

Stava je da je ovo početak svega i da treba raditi sve dok vrh, koji je upravljao ovom organizacijom, ne padne.

"Treba srušiti stablo, ne trebaju nama grane. Potrebno je da se ide prema vrhu, jer vrh je ovo uradio. Jasno je da je ovo organizirano. Puno ljudi treba otići u zatvor, za početak. To je autobus ljudi", poručio je on.

! / Ifet Feraget: Podnio sam prijavu protiv 45 ljudi, na prvom mjestu je Dalida
Nakon svega što je prošao u ovih pet godina, Muriz je naglasio da neće odustati.

"Da nije koronavirusa, jučer bi bili na ulici, a ne danas. Ali, ako vidimo da se krene okretati u drugu stranu, da prijete tužilaštvu, što je neshvatljivo, izaći ću na ulicu i pozvati ljude. Neću dozvoliti da se prijeti državnom Tužilaštvu, ovo je politika uradila i jednom im se mora stati u kraj.

Znam da im je lijepo bilo 25 godina, ali moraju znati da dođe kraj svemu, tako i ovom režimu", zaključio je Muriz.
0
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
uvijek_kontra
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 6621

Post Postao/la uvijek_kontra »

Iskra je napisao/la: 02 feb 2021, 21:12 Jadni ljudi...jernostavno nemaju smiraja dok ne saznaju...
Oni vec znaju. Odavno.

Treba samo da budu kaznjeni svi koji su umjesani.
Daj Boze pa i Dragicevici ovo dozive.
1
1 slika
grunf
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 1052

Post Postao/la grunf »

Sleepy Joe je napisao/la: 02 feb 2021, 22:36 Vrijedi pročitati i ono što je @dr.gog ostavio u postu...
Jedan od najhrabrijih suboraca iz cvjecarnice. Osobno sam sluzio u tajnom sklonistu(u jednom od tunela) ispod stare Elektricne centrale na Marijin Dvoru.
1
1 slika
Kako se pise "Ti si idiot"?
Podrinjac
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1570

Post Postao/la Podrinjac »

Bosna je od pocetka pogresno nasađena. Tu ne mogu ni tuzilastvo ni sudovi biti ispravni. Gdje god je SDA ruku umiješala, to je i gotovo.
1
1 slika
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... icu/406834

Ali pazi datuma odlaska vjestaka.u penziju:palm i dolaska prof Izetbegovic na celo KCUS . ..

Isto kao da se u penziju ide iste sekunde kad se steknu prava...a poznato je da doktori vuku radni odnos ono sto se kaze do zadnjeg.
0
Odgovori

Natrag na “Bosna i Hercegovina”