Vanredni izbori na Kosovu: Najveće šanse ima buntovnički pokret Albina Kurtija

Društvo, kretanja, politika... Prije svega šljiva Tarabića, i tisućljetni snovi...
storm
Administrator
Reactions: 38012

Vanredni izbori na Kosovu: Najveće šanse ima buntovnički pokret Albina Kurtija

Post Postao/la storm »

slika
Autor: Agencije

Stanovnici Kosova su počeli izlaziti na birališta na prijevremenim izborima na kojima bi mlađa generacija političara mogla profitirati na raširenim frustracijama i zamoru sadašnjom političkom garniturom.

Opći izbori održavaju se nakon godine u kojoj je pandemija koronavirusa produbila društvene i ekonomske razlike u bivšoj srbijanskoj pokrajini koja je nezavisnost proglasila prije 13 godina.

Jedna od najsiromašnijih evropskih zemalja, Kosovo se sada nosi s ekonomskim teškoćama uzrokovanim pandemijom, a početak vakcinisanja 1.8 miliona stanovnika tek se očekuje.

Protestni pokret Vetevendosje (Samoodređenje) koji se pretvorio u političku stranku mogao bi se okoristiti željama javnosti za promjenama.

Ankete mu daju uvjerljivu čelnu poziciju na izborima iako nije sigurno da je dovoljna za apsolutnu većinu mandata u parlamentu.

Stranka je u kampanji promovirala borbu protiv korupcije.

Od proglašenja neovisnosti na čelu Kosova uglavnom su bili bivši pobunjenički vođe koji su vodili 1990. rat za neovisnost. Dio njih s javne scene prošle je godine uklonio Haaški sud nakon podizanja optužnica za ratne zločine, poput bivšeg predsjednika Hashima Thacija.

Vetevendosje vodi 45-godišnji Albin Kurti koji je uvjeren da će formirati vlast. “Mi dolazimo, oni odlaze”, kazao je pred izbore političar koji uživa potporu mlađih stanovnika Kosova.

Obećao je stvoriti nova radna mjesta i povećati plaće. Na Kosovu je prosječna mjesečna plaća oko 500 eura, a nezaposleno je više od 50 posto mladih.

Šanse mu je povećala i nova saveznica – privremena predsjednica Vjosa Osmani koja mu se pridružila nakon napuštanja centrističke i trenutno vladajuće Demokratske lige Kosova.

Pravnica Osmani (38) jedna je od najpopularnijih političarki na Kosovu.

Osmani je za AFP rekla da želi iskorijeniti korupciju iz prethodnih administracija i usmjeriti se na “naše ljude, što znači ulaganje u zapošljavanje mladih, zdravstvo i obrazovanje”.

Iako je Kurtiju zabranjeno kandidiranje nakon sudske presude iz 2018. jer je bacio suzavac u parlamentu u znak protesta, njegova ga stranka svejedno može imenovati svojim kandidatom za premijera.

Drugi je Thaci

Na drugom je mjestu po anketama Demokratska stranka Kosova bivšeg predsjednika Thacija s oko 20 posto glasova, a slijedi do sada vladajuća Demokratska liga Kosova.

Etničkim manjinama pripast će 20 mjesta, a polovica je rezervirana za srpsku zajednicu.

Peti izbori na Kosovu od 2008. posljedica su presude koja je imenovanje prethodne vlade ocijenila neustavnim iz proceduralnih razloga.

Prvi rezultati očekuju se navečer nakon zatvaranja birališta.

Ko god formira novu vladu, bit će pod pritiskom Zapada da obnovi razgovore sa Srbijom i riješi dugotrajne sporove.

Odbijanje Beograda da prizna neovisnost Kosova glavni je uzrok napetosti i prepreka snovima obje zemlje da se pridruže Evropskoj uniji.
0
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 4747

Re: Vanredni izbori na Kosovu: Najveće šanse ima buntovnički pokret Albina Kurtija

Post Postao/la Sarajka »

Centralna izborna komisija (CIK) u Prištini saopćila je večeras da prema prvim preliminarnim rezultatima vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu, vodi pokret "Samoopredeljenje" na čijem čelu je Aljbin Kurti sa oko 40 odsto osvojenih glasova.

Kako je saopćeno, na osnovu oko 92 odsto prebrojanih glasova "Samoopredeljenje" je osvojilo oko 40 odsto glasova, Demokratska partija Kosova 19, Demokratski savez Kosova 13.95, a Alijansa za budućnost Kosova 10 odsto glasova, prenosi portal Zeri.

Na danas održanim vanrednim parlamentarnim izborima glasalo se u 38 općina, na 888 biračkih jedinica, odnosno 2.382 biračkih mesta.

Na izbore je izašlo 812.984 glasača, odnosno 46,90 odsto.
Biće zanimljivo.
0
A sad adio :sara
storm
Administrator

Re: Vanredni izbori na Kosovu: Najveće šanse ima buntovnički pokret Albina Kurtija

Post Postao/la storm »

Sarajka je napisao/la: 14 feb 2021, 22:15
Centralna izborna komisija (CIK) u Prištini saopćila je večeras da prema prvim preliminarnim rezultatima vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu, vodi pokret "Samoopredeljenje" na čijem čelu je Aljbin Kurti sa oko 40 odsto osvojenih glasova.

Kako je saopćeno, na osnovu oko 92 odsto prebrojanih glasova "Samoopredeljenje" je osvojilo oko 40 odsto glasova, Demokratska partija Kosova 19, Demokratski savez Kosova 13.95, a Alijansa za budućnost Kosova 10 odsto glasova, prenosi portal Zeri.

Na danas održanim vanrednim parlamentarnim izborima glasalo se u 38 općina, na 888 biračkih jedinica, odnosno 2.382 biračkih mesta.

Na izbore je izašlo 812.984 glasača, odnosno 46,90 odsto.
Biće zanimljivo.
Slušam ovoga....neki zaokreti :hm

0
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

storm je napisao/la: 14 feb 2021, 22:24
Sarajka je napisao/la: 14 feb 2021, 22:15

Biće zanimljivo.

Kurti Je bio premijer? Nije sklon ustupcima, ni pod razno. Tako da očekujem baš zagrijanu atmosferu na relaciji Srbija / Kosovo.
0
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

Vršilac dužnosti premijera Kosova Albin Kurti izjavio je da Vlada Kosova na dužnosti večeras donosi odluku o postupnom uspostavljanju reciprociteta sa Srbijom, umesto taksi od 100 posto na uvoz robe, dok se Bosni i Hercegovini takse ukidaju bez reciprociteta, javlja Anadolu Agency (AA).

Kurti je na konferenciji za novinare kazao da će vlada večeras na sastanku doneti odluku o ukidanju taksi od 100 posto, ali uz postupno uvođenje reciprociteta prema Srbiji, kako bi odluka stupila na snagu u ponoć. On je kazao da će se krenuti od uspostavljanja trgovinskih odnosa sa Srbijom uz poštivanje Ustava Kosova i zakona na snazi, odnosno na ravnopravnim odnosima.
0
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Sarajka je napisao/la: 14 feb 2021, 22:29
storm je napisao/la: 14 feb 2021, 22:24

Kurti Je bio premijer? Nije sklon ustupcima, ni pod razno. Tako da očekujem baš zagrijanu atmosferu na relaciji Srbija / Kosovo.
Kurti...pravi kosovski Che Guevara :oo
Zbog neslaganja sa kosovskom politikom 2015 sa suzavcem upaDa u parlament....trenutno je ne uvjetnoj kazni zbog toga.
Može li uopće biti predsjednik?
Sve je ovo lud narod, ali mislim, da su oni najluđi :D
0
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

storm je napisao/la: 14 feb 2021, 22:36
Sarajka je napisao/la: 14 feb 2021, 22:29

Zbog neslaganja sa kosovskom politikom 2015 sa suzavcem upaDa u parlament....trenutno je ne uvjetnoj kazni zbog toga.
Pa bio je premijer. 🙃
Podrška mu je očigledno velika. Vidjećemo šta će biti, odnosno kako će se razvijati situacija nakon izbora. Vjerovatno turbulentni odnosi sa susjedima slijede :)
0
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Sarajka je napisao/la: 14 feb 2021, 22:42
storm je napisao/la: 14 feb 2021, 22:36

Pa bio je premijer. 🙃
Podrška mu je očigledno velika. Vidjećemo šta će biti, odnosno kako će se razvijati situacija nakon izbora. Vjerovatno turbulentni odnosi sa susjedima slijede :)
Vidim i ja :oo
Bio sam poprilično jak pobornik nezavisnosti Kosova.
Ali sam zadnjih godina fkt sve više uvjeren, da nisu neko cvijeće..sami mi govore, da je to jedna malo veća kriminalna organizacija...ameri vlasnici rudnika, baza....kad malo zbrojiš, zanimljivo.
0
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

storm je napisao/la: 14 feb 2021, 22:48
Sarajka je napisao/la: 14 feb 2021, 22:42

Pa bio je premijer. 🙃
Ali sam zadnjih godina fkt sve više uvjeren, da nisu neko cvijeće..sami mi govore, da je to jedna malo veća kriminalna organizacija...ameri vlasnici rudnika, baza....kad malo zbrojiš, zanimljivo.

Imaju oni jak lobi. U svijetu. Tako su i izborili neovisnost. A i nacionalno su osvješteni (bili još osamdesetih prošlog stoljeća)
Tako da ja njih ne podcjenjujem, kad su problemi posrijedi. Pametno su odigrali i za sjever. Nisu od gotovine napravili veresiju. A da nisu sredjeni kao država to stoji.
I vjerovatno još 20 / 30 godina će kaskati.
0
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Sarajka je napisao/la: 14 feb 2021, 22:53
storm je napisao/la: 14 feb 2021, 22:48

Imaju oni jak lobi. U svijetu. Tako su i izborili neovisnost. A i nacionalno su osvješteni (bili još osamdesetih prošlog stoljeća)
Tako da ja njih ne podcjenjujem, kad su problemi posrijedi. Pametno su odigrali i za sjever. Nisu od gotovine napravili veresiju. A da nisu sredjeni kao država to stoji.
I vjerovatno još 20 / 30 godina će kaskati.
Ne sporim, ni da nisu zaslužili, ni šta im je sve rađeno... ali da nisu sređena država, jako je blago rečeno.
I tako će tu uvijek biti nekih frka. Na kraju će ionako utrčati u Albaniju...a vrlo vjerojatno i dio Makedonije, kako su krenuli.
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17287

Post Postao/la Ommadawn »

Ne može se od njih očekivati da će imati organiziranu državu kada su stoljećima bili pod nečijom čizmom.
Da su organizirani kao narod je više zaostavština mentaliteta plemena.
Nema šanse da će neko ikada predati nekog kriminalca, zločinca ili slično - u protivnom je izdajnik svog naroda.

Nezavisnost su manje-više dobili usput, Ameri su vlasnici rudnika, bazena i ostalih. A i tako pokazuju q-rac Rusima.
Prije nekoliko godina su Albanci masovno odlazili sa Kosova baš poput ovih današnjih migranata. Dođu do mađarske granice i prelaze kako umiju i znaju na teritoriju EU.
1
1 slika
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Ommadawn je napisao/la: 04 mar 2021, 08:44 Ne može se od njih očekivati da će imati organiziranu državu kada su stoljećima bili pod nečijom čizmom.
Da su organizirani kao narod je više zaostavština mentaliteta plemena.
Nema šanse da će neko ikada predati nekog kriminalca, zločinca ili slično - u protivnom je izdajnik svog naroda.

Nezavisnost su manje-više dobili usput, Ameri su vlasnici rudnika, bazena i ostalih. A i tako pokazuju q-rac Rusima.
Prije nekoliko godina su Albanci masovno odlazili sa Kosova baš poput ovih današnjih migranata. Dođu do mađarske granice i prelaze kako umiju i znaju na teritoriju EU.
Kosovo i jest potpuni USA protektorat...eksploatacija, najveća baza na balkanu, a vremena će im trebati da se poslože kao država, ako ikad.
1
1 slika
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Jedini im spas u skorijoj budućnosti može biti pripajanje Albaniji ali to bi moglo izazvati eskalaciju novih sukoba na Balkanu.
0
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
East_side
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 3738

Post Postao/la East_side »

storm je napisao/la: 14 feb 2021, 23:00 Na kraju će ionako utrčati u Albaniju...a vrlo vjerojatno i dio Makedonije, kako su krenuli.
Čisto sumnjam. Mislim da Kosovari nikad i nisu bili za to, to je samo Vučićeva šuplja. A uostalom, šta bi dobili pripajanjem Albaniji? Izgubili bi svoju prijestolnicu i status neovisnosti kojeg su tako dugo čekali. Opet bi bili "pod nekim" kao i ranije.

Po meni je mnogo izvjesniji scenarij ulazak Albanije, Kosova i Makedonije (kad-tad) u EU. Tada svakako granice postaju formalnost. O tome je mnogo puta govorio i Edi Rama. Dolaskom Bidena se mijenja situacija na svjetskoj političkoj sceni, pa tako i na Balkanu. Tako da se ovaj scenarij može samo ubrzati.

Naravno, sve je ovo moja pretpostavka. Ostaje da se vidi...
0
Nikada ne gasi svoje svjetlo samo zbog toga što nekima ide u oči.
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Kosovari se bas i ne snalaze najbolje praveci drzavu.
Nije sad da smo mi nesto bolji od njih ali mi imamo drugih problema koje Kosovari nemaju.
Njima bi pripajanje sa Albanijom dobro doslo jer Albanija je fakat na putu da postane ozbiljnija drzava.
Dio Makedonije nece nikada uci u sastav Albanije. To je vec zabluda. Ali Makedonci bas kao i ostale zemlje u regionu imaju svoje probleme.
A da bi pripajanje Kosova Albaniji izazvalo sukobe - bi. Srbija ostaje bez glavnog argumenta zasto im je stanje u drzavi ni za q-rac. Do sada im za objasnjenje sluzi "Vidite dragi narode, izgubili smo Kosovo, nasu svetinju, nasu kolijevku srpstva..."
1
1 slika
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Podrinjac
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1570

Post Postao/la Podrinjac »

Kakva god drzava bila, Kosovo ce prije uci u Nato i EU, nego BiH. Ljudi jasno imaju svoj cilj.
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Podrinjac je napisao/la: 04 mar 2021, 21:12 Kakva god drzava bila, Kosovo ce prije uci u Nato i EU, nego BiH. Ljudi jasno imaju svoj cilj.
Dobiće NATO pojačanje a EU još jednu državu sa ciljom.

Ako se sve ovo desi što kažeš - biće samo u interesu nekih velikih igrača na geopolitičkoj mapi, da se nadjebavaju sa protivnicima i udaraju nekog po nosu.

A i puno bi dobili ulaskom u EU. Baš kao i Bugari, Rumuni, Hrvatska...
0
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Odgovori

Natrag na “EXYU”