KAKO?
Hajd evo sve na stranu
Odakle mi, na kraju krajeva, vrijeme za toga ba....
KAKO?

Manje ili vise vrijedan je manje diskutabilno, ali nije u ljudskoj prirodi dijeliti muza sa drugim zenama.Max je napisao/la: ↑15 feb 2021, 16:45Ma ja te stvari nekako gledam kroz svoju prizmu i svoje neko razumjevanje svega toga, u onaj vakat i razumijem ali sada, nikako.Iskra je napisao/la: ↑15 feb 2021, 16:37
Ne znam... valjda se podrazumjeva ta mogucnost poligamuje pa zene u startu kroz visok imovinski status buduceg supruga vide neku eventualnu zastitu.
Moja prijateljica se udala u novembru, obzirom da su sami usli u vezu, uz pristanak roditelja naravno, ona je insistirala da se na serijatskom vjencanju on zakune da ce mu biti jedina zena...
Mjenjaju se i oni polako.
Nije mi jasno evo ta zaštita, ja ako sam u prilici zaštiti ću bez očekivanja nečega zauzvrat....
Ona mu je, vele, druga žena...
Pa sama ta izjava se kosi sa onim prvobitnim a to je Poštovanje..
Znači ako si druga manje si vrijedna ili šta....
Evo fakat mi ne ide u glavu....

Takve brakove imaju imucnije osobe, vjerovatno nemaju puno bracnih obaveza.
Ma nije ovo samo u Islamu, imaš ovoga i u pojedinim kršćanskim zajednicama...Crvena Nit je napisao/la: ↑15 feb 2021, 16:50Manje ili vise vrijedan je manje diskutabilno, ali nije u ljudskoj prirodi dijeliti muza sa drugim zenama.Max je napisao/la: ↑15 feb 2021, 16:45
Ma ja te stvari nekako gledam kroz svoju prizmu i svoje neko razumjevanje svega toga, u onaj vakat i razumijem ali sada, nikako.
Nije mi jasno evo ta zaštita, ja ako sam u prilici zaštiti ću bez očekivanja nečega zauzvrat....
Da li postoji posebna rijec, sta su te zene, pravno, jedna drugoj?

Znam, ali nismo na takvoj temi.Max je napisao/la: ↑15 feb 2021, 16:53Ma nije ovo samo u Islamu, imaš ovoga i u pojedinim kršćanskim zajednicama...Crvena Nit je napisao/la: ↑15 feb 2021, 16:50
Manje ili vise vrijedan je manje diskutabilno, ali nije u ljudskoj prirodi dijeliti muza sa drugim zenama.
Da li postoji posebna rijec, sta su te zene, pravno, jedna drugoj?
Bile su emisije na TLC-u on žena mu i sisters po mužu....
pa eto odgovorih kako ameri nazvašeCrvena Nit je napisao/la: ↑15 feb 2021, 16:56Znam, ali nismo na takvoj temi.
Iritantno je braniti takve brakove, generalno receno.

sestrinstvo po muzuMax je napisao/la: ↑15 feb 2021, 16:58pa eto odgovorih kako ameri nazvašeCrvena Nit je napisao/la: ↑15 feb 2021, 16:56
Znam, ali nismo na takvoj temi.
Iritantno je braniti takve brakove, generalno receno.
sister(s) po mužu....
Pitanje je bilo povrsno, pa je i odgovor bio povrsan. Naravno, ovo kada bi htjeli da objasnimo "u detalje", zaista bi bilo potrebno mnogo pisanja. I, nisi me razumjela. Ja ne podrzavam poligamiju, jer nekako sumnjam da ce se lako naci neki musliman, kao iz doba Poslanika s.a.v.s - koji ce ispuniti sve uslove da ima dvije ili vise zena.Crvena Nit je napisao/la: ↑15 feb 2021, 16:03Ok, on ima novac, ima 4 zene, sve pod kontrolom, ali kako tim zenama moze biti dobro u braku?
Muhamedove zene su se sukobljavale, bilo je ljubomore...
Ne razumijem, zasto muskarac, ako je musliman poput tebe, povrsno brani takvu visebrojnu bracnu zajednicu!
Nema "druge". bar ne po vaznosti ili statusu. Zato i pisem, da ce se tesko naci "baja", koji ce biti pravedan onako kako to Kur'an trazi. Znaci, sve podjednako, vrijeme, paznja, darivanja...itd.Max je napisao/la: ↑15 feb 2021, 16:45Ma ja te stvari nekako gledam kroz svoju prizmu i svoje neko razumjevanje svega toga, u onaj vakat i razumijem ali sada, nikako.Iskra je napisao/la: ↑15 feb 2021, 16:37
Ne znam... valjda se podrazumjeva ta mogucnost poligamuje pa zene u startu kroz visok imovinski status buduceg supruga vide neku eventualnu zastitu.
Moja prijateljica se udala u novembru, obzirom da su sami usli u vezu, uz pristanak roditelja naravno, ona je insistirala da se na serijatskom vjencanju on zakune da ce mu biti jedina zena...
Mjenjaju se i oni polako.

Ja tvrdim da moze jer mi je referenca Kur'an. Nije potrebna nikakva vanredna situacija. Potrebna je pravednost u ophodjenju prema njima. A postici to... zato i slijedi dio ajeta koji preporucuje ipak jednu.Crvena Nit je napisao/la: ↑15 feb 2021, 19:27 @Fatih
If you fear you might fail to give orphan women their ˹due˺ rights ˹if you were to marry them˺, then marry other women of your choice—two, three, or four. But if you are afraid you will fail to maintain justice, then ˹content yourselves with˺ one1 or those ˹bondwomen˺ in your possession.2 This way you are less likely to commit injustice.
Dr. Mustafa Khattab, the Clear Quran
1
The Quran is the only scripture that says marry only one. Unlike any previous faith, Islam puts a limit on the number of wives a man can have. Under certain circumstances, a Muslim man may marry up to four wives as long as he is able to provide for them and maintain justice among them—otherwise it is unlawful. With the exception of Jesus Christ and John the Baptist (neither of whom were married), almost all religious figures in the Bible had more than one wife. According to the Bible, Solomon (ﷺ) had 700 wives and 300 concubines (1 Kings 11:3) and his father, David (ﷺ), had many wives and concubines (2 Samuel 5:13).
2
A bondwoman is a female slave that a man owned either through purchase or taking her captive in war—a common ancient practice in many parts of the world. Islam opened the door for ending slavery by making it an act of charity to free slaves. Many sins (such as breaking one’s oath, unintentional killing, and intercourse with one’s wife during the day of fasting in Ramaḍân) can be atoned by freeing a slave. According to Islamic teachings, no free person can be enslaved. Islam also improved the condition of slaves. It was unlawful to separate a mother from her child. Children born to a slave-master were deemed free, and their mother would gain her freedom upon the death of her master. With regards to slaves, Prophet Muḥammad (ﷺ) says, “Feed them from what you eat, clothe them from what you wear, and do not overwhelm them with work unless you assist them.” He (ﷺ) also says, “Whoever kills his slave will be killed and whoever injures his slave will be injured.” In recent times, slavery has been outlawed in all countries—including the Muslim world.
Ne primjetim tvoju tvrdnju da musliman moze ozeniti 4 zene ako moze bilo kad, ipak gornji tekst tvrdi, musliman moze ozeniti vise od jedne zene, ali u posebnim/vanrednim situacijama.

Hadis se ne uklapa sa ajetom!Fatih je napisao/la: ↑15 feb 2021, 19:29 Ako cemo copy/paste, i to na stranom jeziku, mislim da je ovo odgovor na tvoj upitnik:
"In the Hadith collection compiled by al-Bukhari, the historical context of Verse 4:3 is further explained when ‘Ursa narrates
that he asked 'Aisha about the Statement of Allah: 'If you fear that you shall not be able to deal justly with the orphan girls, then marry (other) women of your choice, two or three or four; but if you fear that you shall not be able to deal justly (with them), then only one, or (the captives) that your right hands possess. That will be nearer to prevent you from doing injustice.' (4.3) 'Aisha said, "O my nephew! (This Verse has been revealed in connection with) an orphan girl under the guardianship of her guardian who is attracted by her wealth and beauty and intends to marry her with a Mahr less than what other women of her standard deserve. So they (such guardians) have been forbidden to marry them unless they do justice to them and give them their full Mahr, and they are ordered to marry other women instead of them."
Sahih al-Bukhari

To Kur'an ne tvrdi!Fatih je napisao/la: ↑15 feb 2021, 19:32Ja tvrdim da moze jer mi je referenca Kur'an. Nije potrebna nikakva vanredna situacija. Potrebna je pravednost u ophodjenju prema njima. A postici to... zato i slijedi dio ajeta koji preporucuje ipak jednu.Crvena Nit je napisao/la: ↑15 feb 2021, 19:27 @Fatih
If you fear you might fail to give orphan women their ˹due˺ rights ˹if you were to marry them˺, then marry other women of your choice—two, three, or four. But if you are afraid you will fail to maintain justice, then ˹content yourselves with˺ one1 or those ˹bondwomen˺ in your possession.2 This way you are less likely to commit injustice.
Dr. Mustafa Khattab, the Clear Quran
1
The Quran is the only scripture that says marry only one. Unlike any previous faith, Islam puts a limit on the number of wives a man can have. Under certain circumstances, a Muslim man may marry up to four wives as long as he is able to provide for them and maintain justice among them—otherwise it is unlawful. With the exception of Jesus Christ and John the Baptist (neither of whom were married), almost all religious figures in the Bible had more than one wife. According to the Bible, Solomon (ﷺ) had 700 wives and 300 concubines (1 Kings 11:3) and his father, David (ﷺ), had many wives and concubines (2 Samuel 5:13).
2
A bondwoman is a female slave that a man owned either through purchase or taking her captive in war—a common ancient practice in many parts of the world. Islam opened the door for ending slavery by making it an act of charity to free slaves. Many sins (such as breaking one’s oath, unintentional killing, and intercourse with one’s wife during the day of fasting in Ramaḍân) can be atoned by freeing a slave. According to Islamic teachings, no free person can be enslaved. Islam also improved the condition of slaves. It was unlawful to separate a mother from her child. Children born to a slave-master were deemed free, and their mother would gain her freedom upon the death of her master. With regards to slaves, Prophet Muḥammad (ﷺ) says, “Feed them from what you eat, clothe them from what you wear, and do not overwhelm them with work unless you assist them.” He (ﷺ) also says, “Whoever kills his slave will be killed and whoever injures his slave will be injured.” In recent times, slavery has been outlawed in all countries—including the Muslim world.
Ne primjetim tvoju tvrdnju da musliman moze ozeniti 4 zene ako moze bilo kad, ipak gornji tekst tvrdi, musliman moze ozeniti vise od jedne zene, ali u posebnim/vanrednim situacijama.
Nego? Molim te, citiraj dio prevoda Kur'ana, gdje se moze zakljuciti da to nije tako.