Švicarska
Re: Švicarci na referendumu glasaju o zabrani pokrivanja lica: ‘Kod nas je tradicija drugačija‘
Cak i da hidzab i nikab nisu religiozni propisi nego se nose zbog obicaja, kulture, pa cak i indoktrinacije, ima li drzava pravo mijesati se u izbor odijevanja bilo kojeg pojedinca, sve dok je to u granicama pristojnosti i ne krsi druge zakone?

0
Re: Švicarci na referendumu glasaju o zabrani pokrivanja lica: ‘Kod nas je tradicija drugačija‘
Ne mozes porediti pravila kompanije i drzavne zakone, da ne kazem Ustav.Crvena Nit je napisao/la: ↑06 mar 2021, 18:08To jeste korijen problema, jer odjevni predmet se tretira kao religijska obaveza, a ti vjerovatno ne poznaješ reakcije žena sa hidžabom.
Drzave brane, odnosno, odredjene kompanije, da se vidi tatoo na ruci radnika, ali on ne može reći da je iz religijskog uvjerenja, zato se može tretirati kao nediskriminiran.
0
- Crvena Nit
- Etablirani član

- Reactions: 2219
Država ima pravo da se umješa, jer, danas, hodati vani potpuno pokrivenog tijela nije više u skladu sa procedurama sigurnosti, a takva zabrana nije postojala prije nekoliko stotina godina.
Hidžab je nametnut u nekim šerijatskim državama, jer je izgovor religijskog karaktera.
Zašto je na Balkanu zabranjeno nošenje burke i nikaba? Država je opravdano postavila takvu zabranu, jer su mnoge žene bile prisiljene nositi takvu garderobu.
Vidiš, postoje konkretni primjeri u kojim država ima pravo zabraniti.
Hidžab, kao vrsta marame, nikad ne bi bio zabranjen, jer isti nikad ne bi bio dilema religijskih i drzavnih institucija.
0
Kojim procedurama sigurnosti?Crvena Nit je napisao/la: ↑06 mar 2021, 18:34Država ima pravo da se umješa, jer, danas, hodati vani potpuno pokrivenog tijela nije više u skladu sa procedurama sigurnosti, a takva zabrana nije postojala prije nekoliko stotina godina.
Hidžab je nametnut u nekim šerijatskim državama, jer je izgovor religijskog karaktera.
Zašto je na Balkanu zabranjeno nošenje burke i nikaba? Država je opravdano postavila takvu zabranu, jer su mnoge žene bile prisiljene nositi takvu garderobu.
Hidžab, kao vrsta marame, nikad ne bi bio zabranjen, jer isti nikad ne bi bio dilema religijskih i drzavnih institucija.
Ja ne kazem da nema drzava koje brane, ja pitam odakle im pravo. Mogu li meni zabraniti da izadjem u kostimu Betmena na ulicu? Na osnovu cega?
0
- Crvena Nit
- Etablirani član

Izadji sa u kostimu Hitlera, iako ne glumiš u pozorišnoj predstavi.Socrates je napisao/la: ↑06 mar 2021, 18:37Kojim procedurama sigurnosti?Crvena Nit je napisao/la: ↑06 mar 2021, 18:34
Država ima pravo da se umješa, jer, danas, hodati vani potpuno pokrivenog tijela nije više u skladu sa procedurama sigurnosti, a takva zabrana nije postojala prije nekoliko stotina godina.
Ja ne kazem da nema drzava koje brane, ja pitam odakle im pravo. Mogu li meni zabraniti da izadjem u kostimu Betmena na ulicu?
Drzava ima pravo s obzirom na obrazlozene i specificne okolnosti.
0
Ti sad odjednom zabrinuta za sigurnost. 
Koga? Cega?
Zene u nikabima su odjednom nevjerovatna opasnost za sigurnost?
Prije bih rekao da ih osjecaju kao opasnost po njihovu tradiciju, pa zato banovi.
Moze se i o tome raspravljati. To je cak i spomenuto u uvodnom tekstu.
Koga? Cega?
Prije bih rekao da ih osjecaju kao opasnost po njihovu tradiciju, pa zato banovi.
0
- Crvena Nit
- Etablirani član

Aha, a možda im muž brani skinuti nikab ili burku, a on je svojim oblačenjem prekonići zaboravio na svoju tradiciju.Socrates je napisao/la: ↑06 mar 2021, 18:59 Ti sad odjednom zabrinuta za sigurnost.
Koga? Cega?
0
To je cisto nagadjanje, a i nema nikakve veze sa temom. Pogledaj uvodni post, i propagandni poster uoci ovog referenduma i bice ti jasno sta je tema.Crvena Nit je napisao/la: ↑06 mar 2021, 19:08Aha, a možda im muž brani skinuti nikab ili burku, a on je svojim oblačenjem prekonići zaboravio na svoju tradiciju.Socrates je napisao/la: ↑06 mar 2021, 18:59 Ti sad odjednom zabrinuta za sigurnost.
Koga? Cega?
Taj poster je poruka mrznje.
0
Objasni mi poveznicu hijab/ nikab- Hitlerov kostimCrvena Nit je napisao/la: ↑06 mar 2021, 18:40Izadji sa u kostimu Hitlera, iako ne glumiš u pozorišnoj predstavi.
Drzava ima pravo s obzirom na obrazlozene i specificne okolnosti.
0
- Crvena Nit
- Etablirani član

Aha, nagadjanje su i priče žena koje su skinule hidžab.Socrates je napisao/la: ↑06 mar 2021, 19:11To je cisto nagadjanje, a i nema nikakve veze sa temom. Pogledaj uvodni post, i propagandni poster uoci ovog referenduma i bice ti jasno sta je tema.Crvena Nit je napisao/la: ↑06 mar 2021, 19:08
Aha, a možda im muž brani skinuti nikab ili burku, a on je svojim oblačenjem prekonići zaboravio na svoju tradiciju.
Taj poster je poruka mrznje.
Sad vračaš debatu na uvodni post, a isti nije novitet, imamo radikalne političke stranke, a ne smijemo zaboraviti, radikalne islamske grupe, jer obje su uzajamni društveni produkt. Žene su žrtve obje strane, ali nema veze, navikle su da trpe.
1
1
- Crvena Nit
- Etablirani član

Predmeti su sukoba ideologija!storm je napisao/la: ↑06 mar 2021, 19:16Objasni mi poveznicu hijab/ nikab- Hitlerov kostimCrvena Nit je napisao/la: ↑06 mar 2021, 18:40
Izadji sa u kostimu Hitlera, iako ne glumiš u pozorišnoj predstavi.
Drzava ima pravo s obzirom na obrazlozene i specificne okolnosti.![]()
0
Pa na sta cu vracati debatu? To je tema. Tema nije polozaj zene u islamu, niti je tema da li su hidzab i nikab propisani u Kur'anu.Crvena Nit je napisao/la: ↑06 mar 2021, 19:17Aha, nagadjanje su i priče žena koje su skinule hidžab.
Sad vračaš debatu na uvodni post, a isti nije novitet, imamo radikalne političke stranke, a ne smijemo zaboraviti, radikalne islamske grupe, jer obje su uzajamni društveni produkt. Žene su žrtve obje strane, ali nema veze, navikle su da trpe.
Poster demonizira muslimanke koje nose nikab uoci referenduma. To je tema.
Mada mislim da je takvih muslimanki u Svicarskoj beznacajan broj, oni su se odlucili za referendum. Ako ih ima vise od 20, ja cu pojesti tastaturu. Zasto onda referendum? Iz puke dosade?
Pa nije brt, jasno je zasto referendum.
0
Usporedba odjevnog predmeta religioznog predznaka, i uniforma nacista, ti je neumjesna, ili zla ...ili svo troje
Ti si za zabranu hijaba i nikaba?
Slažeš se sa tim?
0
- Crvena Nit
- Etablirani član

Obratno, tema jeste povezana sa polozajem zena u Islamu, jer svaki drzavni ili religijski sukob se lomi preko zena, a to se moze prekinuti u okviru donošenja promjena u okviru religijske zajednice, jer drzavu nije briga, kao sto ju je nije briga jer je npr. katolicka crkva u Njemackoj u ozbiljnoj krizi, jer, to je briga Vatikana.Socrates je napisao/la: ↑06 mar 2021, 19:23Pa na sta cu vracati debatu? To je tema. Tema nije polozaj zene u islamu, niti je tema da li su hidzab i nikab propisani u Kur'anu.Crvena Nit je napisao/la: ↑06 mar 2021, 19:17
Aha, nagadjanje su i priče žena koje su skinule hidžab.
Mada mislim da je takvih muslimanki u Svicarskoj beznacajan broj, oni su se odlucili za referendum. Ako ih ima vise od 20, ja cu pojesti tastaturu. Zasto onda referendum? Iz puke dosade?
0
Zadnja izmjena: Crvena Nit, dana/u 06 mar 2021, 19:35, ukupno mijenjano 1 put.
- Crvena Nit
- Etablirani član

Uporedba predmeta nije primjenjena, ne rezoniraš pravilno. Oba primjera su ideoloskog podznaka, i primjeri ideologija.
Hidzab je rezultat religijske ideologije, znaci obicna marama je nepravilno tretirana u jednoj religiji. Ja sam za ukidanje hidzaba kao religijske obaveze, jer istom se nepravilno tretiraju i zene i religija.
0
Uopste nije istina da se svaki drzavni ili religijski sukob lomi preko zena. Bila je dugo rasprava na Zapadu i oko odijevanja Sikha, a to se je lomilo preko muskaraca Sikha, a ne preko zena.Crvena Nit je napisao/la: ↑06 mar 2021, 19:27Obratno, tema jeste povezana sa polozajem zena u Islamu, jer svaki drzavni ili religijski sukob se lomi preko zena, a to se moze prekinuti u okviru donošenja promjena u okviru religijske zajednice, jer drzavu nije briga, kaobsto ju je nije briga jer je npr. katol8cka crkva u Njemackoj u ozbiljnoj krizi, jer, to je briga Vatikana.Socrates je napisao/la: ↑06 mar 2021, 19:23
Pa na sta cu vracati debatu? To je tema. Tema nije polozaj zene u islamu, niti je tema da li su hidzab i nikab propisani u Kur'anu.
Svejedno, sve vise odmices od teme. Ako ti se i dalje da raspravljati da li su hidzab i nikab religijske obaveze ili ne, imas druge teme za to.
Ovdje se raspravlja ima li drzava pravo odredjivati odijevanje pojedinaca.
0
Ti si od samo početka nabacila tezu, da je hijab prisila. Možda...vjerojatno ima i takvih slučajevaCrvena Nit je napisao/la: ↑06 mar 2021, 19:33Uporedba predmeta nije primjenjena, ne rezoniraš pravilno. Oba primjera su ideoloskog podznaka, i primjeri ideologija.
Hidzab je rezultat religijske ideologije, znaci obicna marama je nepravilno tretirana u jednoj religiji. Ja sam za ukidanje hidzaba kao religijske obaveze, jer istom se nepravilno tretiraju i zene i religija.
Prisila neke vrste je i da se nose štikle, mada ćeš naći i žene koje ih obožavaju...Čitav niz je stvari, koje možemo sa strane ocijeniti za prisilu, ali to i ne mora imati veze sa istinom.
Ali nisi shvatila temu referenduma, ili ne želiš...ovo je referendum protiv cijele jedne kulture, čiji je dio, ma koliko bio religijski ili ne, i taj hijab, nikab...
Oko plakata, ti je već socrates pokušao objasniti u par navrata...
1
1