Najnovije vijesti, izvještaji, sta kaze struka

Korona virus danas
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Re: Najnovije vijesti, izvještaji, sta kaze struka

Post Postao/la Fatih »

Iskra je napisao/la: 29 jul 2020, 19:42
Bosfor je napisao/la: 29 jul 2020, 19:39 Salko Bukvarevic umro i pored pomoci respiratora. I gledam, hiljade "rahmet mu dusi", a znam mnoge koji to pisu, da su ga do jucer pljuvali. Pusti ti " o mrtvima samo najbolje". Mrtav ili ziv, samo objektivno.

Koliko se zna, Bukvarevic nije patio ni od kakve bolesti. I nema COVID-19...

Kako nema? Pa.vijest je da je umro na klinici Podhrastovi i da je juče stavljen na respirator.
A navodno je ratni invalid, znači...Ima neke predispozicije.
Da, invalid je. Medjutim, koliko znam prirodu njegovih povreda, one bi trebale da budu veliki faktor u u ishodu sa borbom protiv ove bolesti.
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

Bosfor je napisao/la: 29 jul 2020, 19:48
Iskra je napisao/la: 29 jul 2020, 19:42

Kako nema? Pa.vijest je da je umro na klinici Podhrastovi i da je juče stavljen na respirator.
A navodno je ratni invalid, znači...Ima neke predispozicije.
Da, invalid je. Medjutim, koliko znam prirodu njegovih povreda, one bi trebale da budu veliki faktor u u ishodu sa borbom protiv ove bolesti.

Ma, nema toga sta ne.Može da utice. Genetske predispozicije na pulmonarne infekcije recimo...ti ti je ono kad u narodunkazu, familijarno mu to i to. Ili bilo koja druga predispozicija,...
0
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Iskra je napisao/la: 29 jul 2020, 19:55
Bosfor je napisao/la: 29 jul 2020, 19:48

Ma, nema toga sta ne.Može da utice. Genetske predispozicije na pulmonarne infekcije recimo...ti ti je ono kad u narodunkazu, familijarno mu to i to. Ili bilo koja druga predispozicija,...
Ma razumijem. Ne mogu cak ni tvrditi da je bio "zdrav kao drijen". Mislio sam na opste zdravlje i ono sto je bilo poznato. Vjerujem da ce kasnije biti i vise detalja.
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Bosfor je napisao/la: 29 jul 2020, 19:58
Iskra je napisao/la: 29 jul 2020, 19:55

Ma razumijem. Ne mogu cak ni tvrditi da je bio "zdrav kao drijen". Mislio sam na opste zdravlje i ono sto je bilo poznato. Vjerujem da ce kasnije biti i vise detalja.

Ovaj virus je užasan...nepoznat po djelovanju i konsekvencama a zvanično.poznate etiologije...ko to više zna.
Od kad hoću da napišem post o kontroverzi porijekla virusa s osvrtom na Honja i Montagniera, pa ji kad da uhvatim vremena
0
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Iskra je napisao/la: 29 jul 2020, 20:03
Bosfor je napisao/la: 29 jul 2020, 19:58

Ovaj virus je užasan...nepoznat po djelovanju i konsekvencama a zvanično.poznate etiologije...ko to više zna.
Od kad hoću da napišem post o kontroverzi porijekla virusa s osvrtom na Honja i Montagniera, pa ji kad da uhvatim vremena
Cim mognes. Bize zanimljivo. :ok
0
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM
Reactions: 10612

Post Postao/la WhiskeyPete »

Zanimljiv podcast. kome nije puno 20 minuta slušanja....

Audio Interview: Dexamethasone and Covid-19

https://www.nejm.org/action/showMediaPl ... 5927&area=
0
“I don't like 'em putting chemicals in the water that turn the freakin' frogs gay!”
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Trafalgar Law je napisao/la: 29 jul 2020, 22:38 Zanimljiv podcast. kome nije puno 20 minuta slušanja....

Ne može da mi pokrene audio...sva sam dopuštenja na mob dala ali neće pa.nece.

Čitala.sam.o ovome već...steroidni lijekovi u borbi protiv upale su već dokazani. Koliko.mogu " upaliti " kod korone, ne znam...rano je reći.
0
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM
Reactions: 10612

Post Postao/la WhiskeyPete »

Iskra je napisao/la: 29 jul 2020, 23:02
Trafalgar Law je napisao/la: 29 jul 2020, 22:38 Zanimljiv podcast. kome nije puno 20 minuta slušanja....

Ne može da mi pokrene audio...sva sam dopuštenja na mob dala ali neće pa.nece.

Čitala.sam.o ovome već...steroidni lijekovi u borbi protiv upale su već dokazani. Koliko.mogu " upaliti " kod korone, ne znam...rano je reći.
Ovo im je kao summary na kraju svakog mjeseca, ono što je najviše bilo u fokusu.

Ne znam za mob, slušao sam preko računara, vjerovatno što zahtjeva flash player.
0
“I don't like 'em putting chemicals in the water that turn the freakin' frogs gay!”
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Uz porast broja pozitivnih slučajeva Covida-19, Bosna i Hercegovina našla se na prvom mjestu Worldometersa po broju registrovanih slučajeva zaraze koronavirusom u Evropi po milionu stanovnika.

Važno je napomenuti da Luksembrug i Andora imaju veći broj slučajeva zaraženih po milionu stanovnika od naše zemlje, ali u graf Worldometersa nisu uključene države sa manje od milion stanovnika. Također, nedostaju podaci za Bugarsku.

Odmah nakon BiH, na listu su Moldavija, Sjeverna Makedonija, Rumunija i Španija koja bilježi sve veći porast novih infekcija. Peta na listi je naša susjedna Srbija.

Podsjetimo da je u BiH u protekla 24 sata zabilježen rekordan broj novozaraženih koronavirusom. Od ukupno 1.669 testiranih osoba, kod njih 363 je potvrđena infekcija Covid-19. U Federaciji BiH je 227 pozitivnih, a u Republici Srpskoj 136.

Klix.ba
1
1 slika
storm
Administrator
Reactions: 38080

Post Postao/la storm »

Ovo u bih nije dobro...
Staviti će svi na crvenu listu, onda je to i ekonomski udar.
Mi imamo dosta radnika iz bih, pa je problem karantene nakon povratka...
Mi smo se dogovorili da malo prolongiramo godišnje...
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Bosni i Hercegovini 313 novozaraženih koronavirusom, najviše u Sarajevu

U Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata urađeno je nešto više od 1.788 PCR testiranja na koronavirus od čega je pozitivnih bilo 313 osoba. U Federaciji BiH je 210 novozaraženih dok je u Republici Srpskoj 95.

U protekla 24 sata u Federaciji BiH su testirana 1.202 uzorka od kojih je 210 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Bosansko-podrinjskom, Tuzlanskom, Kantonu 10 i Kantonu Sarajevo.

Najviše novozaraženih je u Kantonu Sarajevo (75), zatim u Tuzlanskom kantonu gdje ima 71 novozaražena osoba.

U Federaciji BiH do sada je testiran 85.901 uzorak, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 6.542 osobe od čega je bila 3.231 žena i 3.311 muškarac.

Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljena su 3.273 pacijenta.

Od 153 potvrđena smrtna ishoda u Federaciji BiH, 100 osoba je muškog i 53 ženskog spola.

U Republici Srpskoj, odnosno ovlaštenim laboratorijama za PCR testiranje je u posljednja 24 sata obrađeno 586 laboratorijskih uzoraka od čega je bilo 95 pozitivnih na koronavirus.

Riječ je o 52 muške i 43 ženske osobe od kojih je 21 mlađe, 55 srednje i 19 osoba starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta 16 osoba je s Pala, 15 iz Banje Luke, osam iz Foče, po pet osoba iz Gacka i Mrkonjić Grada, po četiri iz Bijeljine i Doboja, po tri iz Višegrada, Bosanske Gradiške, Istočnog Novog Sarajeva, Kozarske Dubice, Modriče, Novog Goražda i Bosanskog Šamca. Po dva nova slučaja zabilježena su u Derventi, Istočnoj Ilidži, Rogatici, Rudom, Sokocu i Tesliću te po jedan slučaj u Laktašima, Prnjavoru, Trebinju, Čelincu i Šipovu.

Četiri osobe kod kojih je bio potvrđen koronavirus su preminule u prethodnom danu, a u pitanju su muškarci srednje životne dobi iz Banje Luke, Prijedora, Bijeljine i Prnjavora.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 4.719 slučajeva koronavirusa, a preminule su ukupno 164 osobe koje su bile pozitivne na koronavirus. Oporavilo se 2.290 osoba, a testirano je njih 49.824.

Ukupan broj hospitaliziranih pacijenata u Republici Srpskoj je 268. Pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 4.525 osoba, dok je nadzor završen kod 43.876 osoba.

U Brčko distriktu BiH registrovano je u protekla 24 sata osam novih slučajeva zaraze koronavirusom.

U pitanju je o pet muških osoba koji su 1975, 1979, 1991, 1948. i 1976. godište i tri ženske osobe koje su 1950, 1978. i 1991. godište.
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

:konta 409 novih slučajeva
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

:haya Čelnik WHO-a: Covid-19 je katastrofa čije će posljedice trajati decenijama

SRNA

Globalna pandemija Covida-19 je katastrofa čije će posljedice trajati decenijama, izjavio je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije /WHO/ Tedros Adhanom Ghebreyesus.

On je na sastanku komisije WHO za vanredne situacije rekao da pandemija predstavlja krizu koja se desi jednom u stotinu godina i da će se njene posljedice osjetiti još dugo u budućnosti.

Tokom pandemije zaraženo je više od 17 miliona ljudi, a preminulo je najmanje 670.000.

Zaraza se počela širiti krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhan, nakon čega se proširila na cijeli svijet. Najugroženije zemlje u svijetu trenutno su SAD, Brazil, Meksiko i Velika Britanija.

U međuvremenu, više od 150 farmaceutskih kompanija radi na proizvodnji efikasne vakcine protiv Covida-19, mada se njena primjena ne očekuje prije prvih mjeseci 2021. godine, piše Economic Times.

Tedros je upozorio da su mnoga pitanja i dalje bez odgovora, uprkos napretku u saznanjima o virusu, te da je čovječanstvo i dalje ranjivo.

"Rani rezultati proučavanja antitijela daju stalnu sliku, a to je da je većina svjetske populacije izložena virusu, čak i u područjima u kojima se već dogodio jači talas epidemije", istakao je Tedros.

Tedros je napomenuo da mnoge zemlje vjeruju da je najgore prošlo, ali je primijetan rast broja zaraženih i preminulih u pojedinim državama koje nisu bile toliko ugrožene u prvih nekoliko sedmica.
0
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Bas utjesujuce....
0
storm
Administrator
Reactions: 38080

Post Postao/la storm »

Ivan Đikić komentirao veliko otkriće: Sada možemo pomoći da se virus prekine širiti, možemo stvoriti lijekove relativno brzo

BUKA PORTAL

'Pokazali smo zašto se razlikuju i zašto klinička slika može biti blaža na početku i kasnije smrtonosna kod COVID-a, a zašto je kod SARS virusa vrlo aktivna na početku', komentirao je Ivan Đikić otkriće za Dnevnik Nove TV.

Kazao je da je njihov rad značajan zbog toga što su pokazali gdje je slaba točka virusa.

'Virus ima evolucijski stvorene enzime koji mogu utjecati na stvaranje novih virusa, ali u isto vrijeme na blokiranje našeg antivirusnog odgovora. Na taj način mi sada možemo - preko blokiranja jednog virusa pogoditi tu slabu točku virusa i pomoći da se virus prekine širiti. U isto vrijeme imamo pojačan imunološki odgovor kod organizma, objašnjava Đikić.
0
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 4747

Post Postao/la Sarajka »

Jedva čekam da ovo ludilo bude zaustavljeno. Putovanja su smor, čak je i kupovina izgubila svoju draž.
0
A sad adio :sara
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Šta je to MATH + Protokol

To je protokol za liječenje COVID-19.pacijenata, odnosno protokol.o medikamentnom tretiranju pacijenata oboljelih od Covid 19.
Primjenjuje se Samo kod hospitaliziranih pacijenata . Protokol se sastoji od kombinacije slijedećih lijekova
Metilprednizolon - steroidni lijek koji se daje oboljelim intrsvenozno sa velikom dozom antikoksidanasa
Askorbinska kiselina -to je vitamin C koji ima.sinergijsko djelovanje sa gore spomenutim metilprednizolonom.
Tiamin- to je B1 vitamin koji se daje radi očuvanja živčanog sustava, pravilnog rada srca i metabolizma energije.
Heparin ( antikoagulant) - daje se radi sprečavanja i razgradnje krvnih ugrusaka koji se pojavljuju kod pacijenata kojima se ne daju antikoagulansi.

Iz FLCCC (Frontline COVID-19 Critical Care Alliance) jos navode :

Vrijeme je presudni faktor uspješnog liječenja COVID-19. Pacijenti moraju ići u bolnicu čim osjete teškoće s disanjem ili imaju nisku razinu kisika. MATH + protokol tada se treba primijeniti ubrzo nakon što pacijent zadovolji kriterije za dopunu kisika (u prvim satima nakon dolaska u bolnicu), kako bi se postigla maksimalna učinkovitost jer je odgođena terapija dovela do komplikacija poput potrebe za mehaničkom ventilacijom. Ako se primijeni rano, ova formula odobrenih od FDA, sigurnih, jeftinih i lako dostupnih lijekova može eliminirati potrebu za ICU krevetima i mehaničkim ventilatorima i vratiti pacijente u zdravlje.
2
2 slika
Odgovori

Natrag na “SARS- CoV 2....korona virus”