toxic je napisao/la: ↑11 mar 2021, 15:54
storm je napisao/la: ↑10 mar 2021, 15:14
Taj je dosta skup....
Ja razmišljam o EF 70-200mm f1/2,8....u kombinaciji sa 2x konverterom.
Pa kad ti treba dužina, sa konverterom imaš 140-400mm , a ovako je odličan za sve, od portreta nadalje.
Kako sam tu upratio cijene, tu je negdje onaj sam, i ovo dvoje skupa...cca1200€ polovno naravno ali u solidnom stanju.
Ja nikad te konvertore nisam koristila, pa ne znam.. Uticu li na kvalitet fotke?
Mene portreti nesto i ne zanimaju, bitno mi je za wild life da ima dobar zoom i brzo fokusiranje.
Ovaj tamron je 18-400mm f3.5-6.3, ok je, al' bas izgubi na kvalitetu kad je nazumano, em spor automatski fokus, za moje potrebe nikakav
Ja sam ih posudio par puta, i što se same fotografije tiče, ništa problematično...u principu je to još jedno staklo (leča) izmedju aparata i objektiva, koje optički produžava fokalnu dužinu.
Ima jedna caka f/blendom....
Ako upotrebljavaš recimo telekonverter x1,4, moraš i za toliko umnožiti blendu objektiva....recimo f 5,6, preko telekonvertera x1,4 ...imaš uradak sa f8....
Najčešće se koriste x1,4, i x2....rijetko x3
Gubi nešto na ostrini, ali najveća je mana bokeh, koji je tu već osjetno hendikepiran, a zna i autofokus usporiti.
Tako da...popriličan kompromis, ali može biti koristan u torbi svakako. Svi ovi moji wildlife ih nosaju sa sobom, kažu zatreba kad tad

Ako ti 70-200 nije zanimljiv, 100-400 je svakako ono što trebaš....još na cropu si, pa racunaj da imaš onda 160-640mm...znači komarca u trepavicu

Jedno je pravilo oko telekonvertera....ako se već ulazi u to, gotovo pa obavezno uzeti namjenski za konkretan objektiv...onda su to i solidni rezultati, bio original, bio neki kopija...
I još nešto...zašto sam spomenuo f2,8....dobro je koristiti opcionalno telekonverter kod što svjetlosno jačih objektiva, gdje imaš nešto fore sa blendom... recimo kod kombinacije f5,6 i telekonvertera x2, prelazi f11, a kod većine DSLR aparata tu možeš zaboraviti na AF....moraš onda manualno izoštravati....dosta velika mana na terenu.