Kuda ideš,Aida? i Dara iz Jasenovca

Od sedme umjetnosti, pa sve do mulja estrade...
Odgovori
Vape777
Pupoljak
Pupoljak
Reactions: 1

Kuda ideš,Aida? i Dara iz Jasenovca

Post Postao/la Vape777 »

Kuda ideš,Aida? i Dara iz Jasenovca definitno filmovi koji su obilježili ovu godinu.
Također mi je drago da je film Quo vadis, Aida? nominovan za OSKARA svaka čast!!! :saray
Tko nije pogledao preporuka da pogleda!
Možete ih pronaći na www.filmoton.net također pohvale za sajt!

Film Quo vadis, Aida? > https://filmoton.net/online-sa-prevodom ... aida-2020/
Film Dara iz Jasenovca > https://filmoton.net/online-sa-prevodom ... ovca-2020/

Uživajte!
1
1 slika
John Cleese
Moderator
Moderator
Reactions: 2438

Re: Kuda ideš,Aida? i Dara iz Jasenovca

Post Postao/la John Cleese »

Sto se tice "Dare iz Jasenovca" prije bih rekao su godinu "obiljezili" komentari i prepucavanja o filmu, a drugacije nije ni moglo biti, jer film je los, ali ga svakako treba pogledati - kao primjer kako ne treba eksploatirati tako znacajnu i tesku temu.

"Quo vadis, Aida?" je odlican film. I glumci su sjajni, pogotovo glumica koja tumaci glavnu ulogu.
0
Moonlight
Menadžerska legenda
Menadžerska legenda
Reactions: 15632

Post Postao/la Moonlight »

Dobrodošao @Vape777
0
Control + Alt + Delete
| Control Yourself | Alter Your Thinking | Delete Negativity |
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM
Reactions: 10413

Post Postao/la WhiskeyPete »

Redovno pratim emisiju svake subote u reprizi, jer je uglavnom preslušam na poslu.

Korisno pogledati.

0
“I don't like 'em putting chemicals in the water that turn the freakin' frogs gay!”
East_side
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 3738

Post Postao/la East_side »

Odgledah oba filma danas. Uhhh, prevelik zalogaj za jedan dan.

Filmove je jako teško, gotovo nemoguće porediti zbog potpuno različitih motiva i efekata koje treba da postignu. Te razlike su se vrlo jasno odrazile i na sam umjetnički koncept i performans. To je neki moj prvi dojam pri usporedbi.

Što se tiče Aide, prije svega moram pohvaliti glumicu koja je igrala glavnu ulogu. Mislim da je odlično odradila posao. Film je kvalitetno koncipiran i obuhvata sve što treba da obuhvati (u nepuna dva sata) vezano za tematiku genocida u Srebrenici. Nema brutalnih scena ali je sve kvalitetno posloženo, radnja sama po sebi navodi na potrebne zaključke, tako da je u svakom momentu lako naslutiti šta slijedi. Oskar ili ne, sada je svejedno. Film je već stekao potrebnu popularnost i dobro je što isti postoji. U dugoročnom smislu.

Što se tiče Dare, ne mogu reći da je film nekvalitetan ali se bojim da njegova poruka/pouka nije nimalo bezazlena. Jasenovac je tema o kojoj definitivno treba govoriti. Dešavali su brutalni zločini i sigurno da su brojne scene iz filma realne. Međutim, kao zaključak se nameće da su Srbi bili glavna meta NDH djelovanja a svi ostali, eto onako, usput. NDH je bez sumnje bila zločinačka tvorevina, jedan Hitlerov satelit. Ali njihova meta nisu bili samo, tj. prioritetno Srbi, već svi neistomišljenici u tadašnjem vremenu. Dakle, ima mnogo više nesrba koji su bili žrtve tog istog zla nego što sam film prikazuje. Bošnjaci/muslimani su također bili žrtve tog pokreta, Maks Luburić je vješao ljude po centru Sarajeva. Mnogi su stradali upravo u Jasenovcu. Bilo je čak i katolika koji su tada stradali. Ali ne, ovaj film njih uopće ne trenira, niti spominje.
0
Nikada ne gasi svoje svjetlo samo zbog toga što nekima ide u oči.
Dina
Queen's gambit
Queen's gambit
Reactions: 10348

Post Postao/la Dina »

Pogledala Quo vadis Aida...
Mene se dojmio, jedva sam tu noć zaspala :tugi Čitam na nettu kritike preživjelih Srebreničana, mislim, razumijem ih, nijedan film ne bi mogao realizovati ni dio užasa koji se tamo desio, ali ne bih da zvučim pogrešno, meni je baš ta mjera i sustezanje od demonizacije jedne strane, dala tu neku realističnost...
Tragedija je itekako prisutna, samo nije iskazana kroz krv i žrtve, nego više onako jednim umjetničkim prikazom poraza ljudskosti u besmislu očaja...
Shvatam zašto je film dobio toliko nagrada :ok
1
1 slika
İnsanın en iyi yoldaşı onu seven değil, anlayan kişidir. Anlamakla başlar yolculuk.
Odgovori

Natrag na “Film, serije, TV”