Fotografska oprema
- WhiskeyPete
- Sleepless FM

- Reactions: 10241
Re: Fotografska oprema
Naručio, objektiv mi izgleda dosta očuvan, realna cijena za ovakav polovan objektiv, a i prodavač mi izgleda sasvim ok.
https://www.olx.ba/artikal/42269124/nik ... f4-5-6-ed/
https://www.olx.ba/artikal/42269124/nik ... f4-5-6-ed/
1
1
“I don't like 'em putting chemicals in the water that turn the freakin' frogs gay!”
- WhiskeyPete
- Sleepless FM

Stigla prinovica maloprije. Bukvalno rečeno, ako ga je prethodni vlasnik upotrijebio više od par puta evo groš.
3
1
2
2
“I don't like 'em putting chemicals in the water that turn the freakin' frogs gay!”
Čestitam i da služi kako trebaSleepy Joe je napisao/la: ↑20 mar 2021, 12:19 Stigla prinovica maloprije. Bukvalno rečeno, ako ga je prethodni vlasnik upotrijebio više od par puta evo groš.![]()
a obično su ti telezoom dosta manje korišteni, kod prosječnog fotografa, tek rijetki ga koriste stalno...
Super, i cijena i dobro staklo
0
- WhiskeyPete
- Sleepless FM

@storm Za sada sam ispunio kvotu da imam jedan za maratona, nedostajao mi je baš ovaj, još jedan objektiv za šire kadrove i to je to.
Onaj 18-70mm je više nego dobar, ali mi je potrebna dužina zbog kadrova, sada mogu fotografisati i sa neke srednje visine, mislim na objekte, planisam raditi malo drugačije kadrove ovaj put.
Treba mi jedan za plakata, ima već u glavi sve isplanirano, trebam samo ovih dana od druga Borisa doznati rutu za ljetni maraton, pa da sebi unaprijed izaberem najpovoljniju lokaciju.
Onaj 18-70mm je više nego dobar, ali mi je potrebna dužina zbog kadrova, sada mogu fotografisati i sa neke srednje visine, mislim na objekte, planisam raditi malo drugačije kadrove ovaj put.
Treba mi jedan za plakata, ima već u glavi sve isplanirano, trebam samo ovih dana od druga Borisa doznati rutu za ljetni maraton, pa da sebi unaprijed izaberem najpovoljniju lokaciju.
1
1
- toxic
- Etablirani član

- Reactions: 10001
@Sleepy Joe da te dobro sluzi i zelim ti sto vise klikova 
i da podelis primerke s nama, naravno:)
i da podelis primerke s nama, naravno:)
1
1
⇻ Nᴏᴛ Aʟʟ Wʜᴏ Wᴀɴᴅᴇʀ Aʀᴇ Lᴏsᴛ ⇺
Ja imam dva "radna konja" za takve reporterske zadatke...Sleepy Joe je napisao/la: ↑20 mar 2021, 12:47 @storm Za sada sam ispunio kvotu da imam jedan za maratona, nedostajao mi je baš ovaj, još jedan objektiv za šire kadrove i to je to.
Evo sad ću ih uslikati.
1
1
S tim nemaš beda, gdje god, šta god... Robusni, teški, ali neizbjezni kao porez 
Nisu najnoviji, ima tu sad i serija 2 i 3, sa stabilizacijama (meni samo ovaj prvi ima) ali za ono što trebam, odlično mi. EF 24-105mm L f4
EF 17-40mm L f4
EF 24-70mm L f2, 8
Nisu najnoviji, ima tu sad i serija 2 i 3, sa stabilizacijama (meni samo ovaj prvi ima) ali za ono što trebam, odlično mi. EF 24-105mm L f4
EF 17-40mm L f4
EF 24-70mm L f2, 8
2
2
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
- WhiskeyPete
- Sleepless FM

Bit će, sjooooo da ne bi bilo.
Neki dan sam priželjkivao kakve proteste protiv vlade, ali slabo.
Iskreno, volio bih da svako malo ima nekih eventa. To bi malo promjenilo svaki put koncept fotografisanja, zabavio bih se i ja
Ja sam podosta izbirlji, što baš i ne valja, i osjećam to, i neki interni pritisak iznutra.
Uz to, a i iz opravdanih razloga, što i razumijem, ljudi izbjegavaju da budu fotografisani, iz objektivnog straha da se njihove foografije ne bi zloupotrijebile.
Malo je onih koji su opušteniji, pa čak i sugerišu, promjetio sam da su djevojke više opuštenije od muškaraca.
0
- WhiskeyPete
- Sleepless FM

Meni je iskustvo sa Macro objektivima odlična, doduše, sve varira od kvalitete objektiva, stakla, VR.a. Osladilo mi se onomad fotografisanje sa objektivima koje je pijatelj donedavno razmjenio za Olympus.storm je napisao/la: ↑20 mar 2021, 12:58 S tim nemaš beda, gdje god, šta god... Robusni, teški, ali neizbjezni kao porez
Nisu najnoviji, ima tu sad i serija 2 i 3, sa stabilizacijama (meni samo ovaj prvi ima) ali za ono što trebam, odlično mi. IMG_20210320_125331.jpg
EF 24-105mm L f4
EF 17-40mm L f4
EF 24-70mm L f2, 8
Odličan odabir, meni se najviše dopada ova "srednja dužina" ua portreta idealni 24-70. Što bi po mom cropu bilo. 36 - 105.mm.
0
E kad spominješ potrete....tiha mi je želja, jedan od najboljih objektiva, ikad proizvedenih za canon...znaš i sam ima tu i promašaja kod svih proizvođača....ovo je usudim se tvrditi top3 ever.Sleepy Joe je napisao/la: ↑20 mar 2021, 14:57Meni je iskustvo sa Macro objektivima odlična, doduše, sve varira od kvalitete objektiva, stakla, VR.a. Osladilo mi se onomad fotografisanje sa objektivima koje je pijatelj donedavno razmjenio za Olympus.storm je napisao/la: ↑20 mar 2021, 12:58 S tim nemaš beda, gdje god, šta god... Robusni, teški, ali neizbjezni kao porez
Nisu najnoviji, ima tu sad i serija 2 i 3, sa stabilizacijama (meni samo ovaj prvi ima) ali za ono što trebam, odlično mi. IMG_20210320_125331.jpg
EF 24-105mm L f4
EF 17-40mm L f4
EF 24-70mm L f2, 8![]()
Odličan odabir, meni se najviše dopada ova "srednja dužina" ua portreta idealni 24-70. Što bi po mom cropu bilo. 36 - 105.mm.![]()
Britva cijelom površinom, bokeh savršen, brzina fokusa. I savršena fokalna dužina za portret na full frame.
CANON EF 135mm L f2

1
1
- WhiskeyPete
- Sleepless FM

@storm Ufff, i on ima svoju cijenu, evo gledam kod nas preko 1.600 KM. Ali zato staklo, mehanizam, blenda. Tipy-top. Niakda se ne zna, ali vrijedi za polovnog dati 700-800 KM.
1
1
Pojavio se jedan nedavno...800€Sleepy Joe je napisao/la: ↑20 mar 2021, 21:59 @storm Ufff, i on ima svoju cijenu, evo gledam kod nas preko 1.600 KM. Ali zato staklo, mehanizam, blenda. Tipy-top. Niakda se ne zna, ali vrijedi za polovnog dati 700-800 KM.
ali mi je malo neprihvatljivo kupovati polovne stvari, tolike cijene, a da ne znam prodavača...ovo je objektiv, koji SE NE PRODAJE, osim ako nisi umro, pa ti žena i djeca rasprodaju sve
Čak i ovi koji prelaze na mirrorless, koriste i dalje ta vrhunska stakla uz adaptere, i koliko čujem fercera stvar odlično, ukoliko je naravno u dobrom stanju.
Nov je tu cca 950€
1
1
- WhiskeyPete
- Sleepless FM

Ne znam, ako si u mogućnosti da ga kupiš novog, onda pomalo ostavljaj godinu dana pare sa strane, i kada se akmulira kapital, istovari pare za "Mercedes".storm je napisao/la: ↑21 mar 2021, 00:07Pojavio se jedan nedavno...800€Sleepy Joe je napisao/la: ↑20 mar 2021, 21:59 @storm Ufff, i on ima svoju cijenu, evo gledam kod nas preko 1.600 KM. Ali zato staklo, mehanizam, blenda. Tipy-top. Niakda se ne zna, ali vrijedi za polovnog dati 700-800 KM.
ali mi je malo neprihvatljivo kupovati polovne stvari, tolike cijene, a da ne znam prodavača...ovo je objektiv, koji SE NE PRODAJE, osim ako nisi umro, pa ti žena i djeca rasprodaju sve
Čak i ovi koji prelaze na mirrorless, koriste i dalje ta vrhunska stakla uz adaptere, i koliko čujem fercera stvar odlično, ukoliko je naravno u dobrom stanju.
Nov je tu cca 950€
Ja da ne moram plaćati sada i kurseve, kupio bi i 35.cu, pa možda nekada i ciljao onaj rokinonovu 135.cu, i ona ima blendu f/2.0. Nekih je 350 KM plovan.
0
Meni ovi širi od 50mm, sa manjom blendom nekako nisu privlačni...jer što god radim sa 35, pa na veće / 24, 17...) Uvijek je tu blenda otvorena na minimalno f8...a obično f11-13, da imam što veću ostrinu na što većoj površini.Sleepy Joe je napisao/la: ↑21 mar 2021, 10:53Ne znam, ako si u mogućnosti da ga kupiš novog, onda pomalo ostavljaj godinu dana pare sa strane, i kada se akmulira kapital, istovari pare za "Mercedes".storm je napisao/la: ↑21 mar 2021, 00:07
Pojavio se jedan nedavno...800€
Nov je tu cca 950€
Ja da ne moram plaćati sada i kurseve, kupio bi i 35.cu, pa možda nekada i ciljao onaj rokinonovu 135.cu, i ona ima blendu f/2.0. Nekih je 350 KM plovan.
85mm f1,2 e to je već drugi par cipela
Ali ipak ...fiksni 35mm sa blendom f2 je san svakoga od nas...ima canon jedno bolesno staklo 16-35mm f2,8...pa 35mm f1,4 fiksni
1
1
- WhiskeyPete
- Sleepless FM

Piši, koliko para su za Canon, po pravilu su objektivni nešto jeftini nego kod Nikona.
1
1
Jesu...neki i poprilično. Ne znam zašto su Nikkor objektivi toliko skupi.Sleepy Joe je napisao/la: ↑21 mar 2021, 11:04 Piši, koliko para su za Canon, po pravilu su objektivni nešto jeftini nego kod Nikona.
Samo jedan primjer Canon EF 50mm f1,8 cijena je 119€/ nikkor 50mm f1,8 215€
0
- WhiskeyPete
- Sleepless FM

Ni meni nije jasno, mada ova 50.ka realno grmi, koristio sam ga kroz posudbu. f/1.4 je još skuplji, ali da nema gotovo nikakve razlike u kvaliteti fotografija, eto, samo radi otvora.
Paima svoje, i jesu orginalni kvalitetniji, nego kod ostalih proizvođača objektiva, jer oni upravo prvi testiraju njihove preformanse, oni ih i prvi proizvode.
Paima svoje, i jesu orginalni kvalitetniji, nego kod ostalih proizvođača objektiva, jer oni upravo prvi testiraju njihove preformanse, oni ih i prvi proizvode.
0