Eto baš napisah gore, zašto je i ima najviše naručene
Covid-19 Vakcine
Re: Covid-19 Vakcine
SPUTNJIK V mi je prva opcija
Moderna druga
Pfizer treca
A Astra da oprostite tek na 4 mjestu...iza Japana naravno
Moderna druga
Pfizer treca
A Astra da oprostite tek na 4 mjestu...iza Japana naravno
1
1
Ja glas'o i sad sam opet u nedoumici. 
1
1
Tražili smo se po prethodnim životima
Ako me pozovu, vjeruj da neću čekati...ja vjerujem da je oke, a kad sam ja pozitivan, to ne može biti loše
Šta sve ljudi ubace u sebe, a oko cjepiva stotine pitanja
ne bojim se.
0
Evo Sta pise za Pf.i M.storm je napisao/la: ↑21 mar 2021, 22:01Ja sam čitao malo...moderna ima 100 nečega toga, ne može da ne radi neštoSarajka je napisao/la: ↑21 mar 2021, 21:57 Glasala sam za prvu opciju. Ako bi mogla birati, naravno. A uzela bi i Modernu. Razlozi:
1. Moderna i BioNTech su među prvima počele razvoj vakcina prtiv Korone.
2. Samim tim nuspojave su se pokazale već ajmo reći poprilično.
3. Vjerujem Švabama kad su sigurnost i udobnost auta u pitanju, što ne bi vakcini? LOL![]()
Pfizer tek 30 toga mrna
Biti će problem sa državama...jer AZ košta nabavna 1,79€, Pfizer cca 12€, moderna navodno 17€
Mada vjerujem da te cijene određuje mnogo toga, kada, koliko, i za koga...taako da uzeti to sa rezervom.
Osnovni mehanizam djelovanja ove dvije vakcine je isti, a one se razlikuju u nekim komponentama sastava, u doziranju, u broju doza koje multidozna bočica sadrži, u razmaku između doza te za koje starosne grupe su vakcine odobrene. Sve možete pronaći u infografici-tabeli niže.
Više o mehanizmima djelovanja ovih vakcina i njihovoj proizvodnji možete doznati ovdje, ovdje, ovdje i ovdje.
Efikasnost ovih vakcina protiv korone
Obje vakcine su izuzetno efikasne prema studijama faze III, što znači da su imunogenične – potiču imunološku reakciju organizma te stvaranja antitijela (humoralni imunitet) i staničnog imuniteta. O efikasnosti Pfizerove vakcine možete pročitati ovdje i u referencama na kraju teksta. Efikasnost Pfizerove vakcine je oko 95%, a Modernine 94.1%.
Modernina vakcina protiv korone ima nešto učestaliju bol od Pfizerove. Povišena tjelesna temperatura je jednako učestala, mučnina je učestalija kod Moderna. Artralgija (bol u zglobovima) je nešto učestalija kod Moderne. Većina je nuspojava blagog do umjerenog intenziteta. Postoji mogućnost anafilaktičkih reakcija, ali su ti slučajevi rijetki. O nuspojavama vakcina protiv COVID-19 pročitajte više ovdje, a o anafilaktičkim i alergijskim reakcijama ovdje.
1
1
A sad adio 
Znam da se ne pita, ali nije politički izbor
Za koga, zašto....i što bi se reklo na ovim javnim zborištima, obrazloži
1
1
Ako ga priznaju u EU. Ako ne vakcina nece vaziti. Nije loša opcija.
0
A sad adio 
a ti si imao koronu jelde?
sto neces cekati, bojis se da nemas vise at?
2
2
Zivot se desava sada, a ravan stomak nam ne treba da ga zivimo. 
Ako odbije prvu ponudjenu, nece doci na red ovim tempom minimalno za 1 godinu opet. Vjeruj.
1
1
A sad adio 
Koliko sam isčitao, priznati će ga, kad kao i svi ostali, koji su priznati, predoče relevantna ispitivanja, kliničke testove na određenom broju osoba, detaljnu dokumentaciju, i analize....proceduru kakvu su morali ispuniti sva cjepiva koja su priznata u EU. Rusi nisu zasad ništa od toga učinili, samo rokaju....ja nemam razloga da im vjerujem.
0
Ja sam glasao za Phizer jer su mi mama i sestra primile prvu dozu. Nikakve posljedice. Doduse, treba cekati drugu dozu.
Tata je primio Modernu.
Ja ne preporucujem nijednu nikome. Sami donosite odluke.
Ja cu najvjerovatnije zavrsiti kao zrtva cinjenice da je i Trudeau kupio najvise Zenece.
Tata je primio Modernu.
Ja ne preporucujem nijednu nikome. Sami donosite odluke.
Ja cu najvjerovatnije zavrsiti kao zrtva cinjenice da je i Trudeau kupio najvise Zenece.
1
1
Tražili smo se po prethodnim životima