Iskra je napisao/la: ↑29 mar 2021, 16:56
", I ne zenite se zenama kojima su se zenili ocevi vasi, - a sto je bilo, bice oprosteno; to bi, uistinu, bio razvrat, gnusoba i ruzan put.
. Zabranjuju vam se: matere vase, i kceri vase, i sestre vase i sestre oceva vasih, i sestre matera vasih i braticne vase, i sestricne vase, i pomajke vase koje su vas dojile, i sestre vase po mlijeku, i majke zena vasih, i pastorke vase koje se nalaze pod okriljem od zena vasih s kojima ste imali bracne odnose, - ali ako vi s njima niste imali bracne odnose, onda vam nije grijeh -, i zene vasih rodjenih sinova, i da sastavite dvije sestre, - sto je bilo, bilo je, Allah zaista prasta i samilostan je,"
Evo, sta kaze Kur'an
U ovom tekstu nigde se ne navode prvi rodjaci tj od dva brata deca, amidzici, kako je navodno jedino dozvoljeno kad je u pitanju bliza rodbina
Znam da je kod nas ovo osetljiva tema, ali me zanima zasto je takva razlika i takav obicaj kod jednih muslimana ok, a kod drugih nije.
Pa, razlike postoje samo radi obicaja i tradicije. Inace, ovo sto si dobro primijetila, je vazece za sve muslimane. Eh, naravno, potpuno "drugi par opanaka" je to sto je to nas muslimana ovdje nesto nezamislivo. Ali, niko ne smije da negira da je to dozvoljeno (iako sam ja misljenja da za tim nema potrebe, obzirom da vise ne postoji situacija, zbog koje je ta dozvola i dosla).
1
1
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
U ovom tekstu nigde se ne navode prvi rodjaci tj od dva brata deca, amidzici, kako je navodno jedino dozvoljeno kad je u pitanju bliza rodbina
Znam da je kod nas ovo osetljiva tema, ali me zanima zasto je takva razlika i takav obicaj kod jednih muslimana ok, a kod drugih nije.
Pa, razlike postoje samo radi obicaja i tradicije. Inace, ovo sto si dobro primijetila, je vazece za sve muslimane. Eh, naravno, potpuno "drugi par opanaka" je to sto je to nas muslimana ovdje nesto nezamislivo. Ali, niko ne smije da negira da je to dozvoljeno (iako sam ja misljenja da za tim nema potrebe, obzirom da vise ne postoji situacija, zbog koje je ta dozvola i dosla).
Kakve razlike Fatih? Jel.ima negdje propis koji kaze da je dozvoljen brak izmedju djece dva brata?
U Islamu nije dozvoljen brak sa prvim, drugim i trecim koljenom. Od amidze djeca su drugo koljeno.
Muhammed savs je rekao
"Ženite se što dalje (od rodbine), potomci će vam biti zdravi!“
Socrates je napisao/la: ↑30 mar 2021, 16:36
Valjda bi pitanje trebalo biti "da li ima propis koji kaze da je zabranjen".
Sve sto nije zabranjeno, dozvoljeno je.
Cim se zna sta je dozvoljeno , logicno je da se zna i sta je zabranjeno.
Nije to bas tako jednostavno. Uredjenje odnosa u drustvu se uglavnom bavi zabranjivanjem, a ne dozvoljavanjem. Islamski propisi su, takodje, pokusaj uredjivanja odnosa u drustvu.
Cim se zna sta je dozvoljeno , logicno je da se zna i sta je zabranjeno.
Nije to bas tako jednostavno. Uredjenje odnosa u drustvu se uglavnom bavi zabranjivanjem, a ne dozvoljavanjem. Islamski propisi su, takodje, pokusaj uredjivanja odnosa u drustvu.
To stoji.
De nas prebaci na Religiju ako imas vremena