Pušenje će biti iskorijenjeno unutar jedne generacije?

Medicinska dostignuća, iskustva, preporuke, kultura tijela, bolesti... Google dijagnostika zabranjena...
storm
Administrator
Reactions: 38080

Crno tržište cigareta ruši i maloprodaju, u SIPA-i upozorili da zbog šverca gubimo cijeli budžet

Post Postao/la storm »

slika
B. R.

Prodaja cigareta dvocifreno pada, a prodaja upaljača raste (Ilustracija: Shutterstock)
Među onima koji mnogo gube zbog visokih akciza na duhan i duhanske proizvode su firme koje se bave maloprodajom. Koliko za njihovo poslovanje znače ovi proizvodi pokazuje to da su jedan od najprodavanijih artikala.
slika

Zbog rastućeg crnog tržišta najugroženiji su radnici u maloprodaji - njihove plate i doprinosi. To se posebno odnosi na uposlenike kioska čije poslovanje dosta zavisi od duhana i duhanskih proizvoda.

A koliki je njihov značaj napomenuo je ekonomista Faruk Hadžić. Potcrtao je da, prema podacima koje ima, a za koje je naveo da nisu potpuni, jedan od lanaca kioska upošljava 900 radnika u 450 poslovnica. Pretpostavlja da je taj broj znatno veći, tj. da je to nekoliko hiljada radnika, imajući na umu druge distributere. Pri tome ne ubraja objekte za maloprodaju u trgovačkim centrima.

Hadžić je ukazao na procijenu da 55 posto od ukupne maloprodaje otpada na cigarete. Na ovo su ukazali u jednom od najvećih lanaca kioska u Bosni i Hercegovini - iNovinama. Ali, naveli su da se taj postotak smanjuje.

"Skoro 55 posto naše ukupne prodaje otpada na cigarete. Zabrinjavajuće je da u našem lancu prodate količine svake godine padaju dvocifreno, a da nismo zabilježili trend smanjenja broja pušača u Bosni i Hercegovini", istakli su

Još jedan veliki lanac kioska u Bosni i Hercegovini, najveći u Republici Srpskoj, je suočen s gubicima. Riječ je o kioscima Minutice.

"Blizu 80 posto prihoda od prodaje ostvarimo upravo na prodaji cigareta. Suočeni s bujanjem crnog tržišta cigareta u proteklih deset godina, bilježimo pad od 35,25 posto u prosječnom broju prodatih pakovanja. To su podaci za period od 2010. do 2019. godine. Procenat je nešto niži od procenta pada ukupnog tržišta duhanskih proizvoda, jer je Minutica u navedenom periodu povećala svoje tržišno učešće i postala lider u ovom segmentu maloprodaje u RS-u", obrazložili su.

U kompaniji Minutica su zaključili da je prethodno spomenuto paradoksalno, jer im se istovremeno povećava prodaja upaljača iz godine u godinu. Pri tome su naglasili ono što i u iNovinama, a to je da se nije smanjio broj pušača.

Posljedice crnog tržišta

Za ekonomistu Hadžića sve ovo je posljedica crnog tržišta koje je svoju ekspanziju doživjelo po povećanju nameta - akciza.

"Jačanjem crnog tržišta, opada promet ovih maloprodajnih objekata, čime se zbog nelojalne konkurencije u teži položaj dovode one firme koje legalno upošljavaju radnike i plaćaju državi poreze i doprinose", kazao je.

Na gubitke upozoravaju u oba spomenuta maloprodajna lanca.

"Sve veći broj pušača je primoran kupovati proizvode na crnom tržištu jer kod nas plaćaju pet KM, a kod ilegalnih prodavača koji se često nalaze pored naših kioska između dvije i tri KM. Poražavajuće je da se u 2020. prodalo više cigareta kroz ilegalne tokove, što je katastrofalno za sve nas", naveli su u iNovinama i dodali da zbog toga ne gube samo oni, njihovi radnici i država, već i da su građani primorani kupovati sumnjive i neprovjerene proizvode.

S istim problemima se suočavaju i u Minutici kojima je osam različitih vrsta cigareta među deset najprodavanijih proizvoda. Kao posljedice tih problema naveli su prisiljenost da smanjuju broj radnika i broj poslovnica da bi održali poslovanje.

Kako poboljšati stanje

Hadžić je ponovo pozvao da nameti moraju biti optimalniji, a ekonomista Igor Gavran je napomenuo na nužnost puno boljeg suzbijanja crnog tržišta neovisno od toga koliko akcize iznose.

"Odgovornost za to što je toliko naraslo crno tržište je na državi koja to mora kontrolisati. Država nema alibi da se pravda. Ne dešava se ta prodaja u podzemlju. To se dešava na pijacama, ona je vrlo očigledna i javna. Izgleda da je samo vlasti i inspekcije nisu u stanju prepoznati", ukazao je Gavran.

Gavran: Inspekcije moraju bolje raditi (Foto: Screenshot YouTube Al Jazeera Balkans)Gavran: Inspekcije moraju bolje raditi (Foto: Screenshot YouTube Al Jazeera Balkans)

Kao važno pitanje je naveo šta država želi postići akcizama. Smatra da nameti nisu dovoljni ako želi smanjiti broj pušača ili ako želi podstaći da se konzumiraju manje štetne alternative. Pri stavu je da ako to žele postići, onda moraju provoditi i druge mjere kao što su javne kampanje.

Gavran također misli da su maloprodajne kompanije, kao što su kiosci, među najpogođenijima zbog crnog tržišta.

Šta kada bi vlast reagovala

Kada bi vlast uradila ono što predlažu ekonomisti, moglo bi se postići ono na šta su ukazali. Eventualna optimizacija nameta i odlučnija borba protiv crnog tržišta ishodili povećanje prometa, sigurnije i veće prihode radnika, očuvanje postojećih radnih mjesta i upošljavanje novih radnika - potcrtao je Hadžić.

Također je napomenuo da bi u konačnici korist imala država koju je pozvao da novac od akciza na duhan i duhanske proizvode troši namjenski tj. za zdravstvenu zaštitu građana, prije svega onih teško oboljelih. Na ove koristi ukazali su i u iNovinama i Minutici.

Koliko je crno tržište cigareta ozbiljan gubitak podsjetio je i direktor SIPA-e Darko Ćulum. Ukazao je da su pojedine pretpostavke pokazale da Bosna i Hercegovina izgubi jedan budžet zbog neplaćenih nameta.
0
hani_jong_un
Pjur seks
Pjur seks
Reactions: 31198

Re: Crno tržište cigareta ruši i maloprodaju, u SIPA-i upozorili da zbog šverca gubimo cijeli budžet

Post Postao/la hani_jong_un »

kutija treba bit 3 marke, sve preko je izivljavanje bgm
0
1811
storm
Administrator

Re: Crno tržište cigareta ruši i maloprodaju, u SIPA-i upozorili da zbog šverca gubimo cijeli budžet

Post Postao/la storm »

Hannibal je napisao/la: 13 feb 2021, 21:15 kutija treba bit 3 marke, sve preko je izivljavanje bgm
Istina...
I manje bi se narod zezao sa motanim, automatski bi i više ulazilo u budžet...
Ako su mislili, da će narod smanjiti pušenje zbog cijene, a postoji alternativa, malo su se prevarili.
Ali kao da oni na vlasti išta misle, osim o sebi...
1
1 slika
Atomic
PRO behar
PRO behar
Reactions: 10796

Post Postao/la Atomic »

Meni je gluplje zabrana uvoza ispod euro 5 norme.
Vjerujem da bi svi danas vozili euro 3 ili vise.
Ovako i dalje euro 1 ogromna vecina,sve u svrhu zastite gradjana bejha :zid
1
1 slika
Socrates
PRO behar
PRO behar
Reactions: 14899

Pušenje će biti iskorijenjeno unutar jedne generacije?

Post Postao/la Socrates »

Prema analitičarima, za 10 do 20 godina na mnogim tržištima neće biti značajnog broja pušača. Vlade i duhanske kompanije su na istoj strani u ovom planu.

file-20170804-6503-18ujgw6.jpg

Sve više zemalja usvaja ciljeve da trajno iskorijene pušenje, a kompanije guraju pušače na proizvode sa smanjenim rizikom poput vapinga, oralnog nikotina ili zagrijavanja umjesto sagorijevanja duhana.

"S obzirom na to da se ambicije države i duhanske industrije u mnogim zemljama sve više usklađuju, ideja o nijednom pušaču unutar generacije, mogla bi se ostvariti", napisao je analitičar Owen Bennett.

Stajalište da bi cigarete mogle zastarjeti zastupa i korporacija Citigroup Inc., koja očekuje da će pušenje nestati do 2050. godine iz SAD-a, dijelova Evrope, Australije i velikih dijelova Latinske Amerike ako se nastavi trend pada posljednjih decenija.

"Pušenje je u padu posljednjih pet decenija zbog onoga što nazivamo ESG cijeđenjem: pritisak društva, propisa i oporezivanja," napisao je analitičar Citija Adam Spielman.

(klix.ba)
0
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Tražili smo se po prethodnim životima
storm
Administrator

Re: Pušenje će biti iskorijenjeno unutar jedne generacije?

Post Postao/la storm »

Šta znam...ovdje se dosta ažurno odnose sa zakonima protiv pušenja, ali ne vidim nekih bitnijih pomaka tj smanjenja.
Ni taj vaping, ni IQOS nisu neku revoluciju polučili na tržištu...rijetke znam, koji su potpuno prešli na to, a da i dalje ne potegnu "akustiku" :D
No 10-20 godina je i dug period...možda i počne s vremenom, dok se generacije malo izmijene...
0
Polaris
PRO behar
PRO behar
Reactions: 17440

Post Postao/la Polaris »

Vala i da hoce vise. Moji fol ne puse a cim neko dodje ko pusi, ponudi im cigaru oni se tu vecer raspuse 🙄

I na poslu, srecom sad sam sama u kancelariji, ali kad nisam bila, kolegice svako malo zapale, iako je zabranjeno da se u kancelarijama pusi, mrsko im sici dolje ispred. Zato ja budem onda pasivni pusac, htjela ja to ili ne.
4
2 slika 2 slika
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Ariel je napisao/la: 28 mar 2021, 19:19 Vala i da hoce vise. Moji fol ne puse a cim neko dodje ko pusi, ponudi im cigaru oni se tu vecer raspuse 🙄

I na poslu, srecom sad sam sama u kancelariji, ali kad nisam bila, kolegice svako malo zapale, iako je zabranjeno da se u kancelarijama pusi, mrsko im sici dolje ispred. Zato ja budem onda pasivni pusac, htjela ja to ili ne.
Zašto ne prijaviš?
Oke puše razumijem i to...ali u uredu :lupa
0
Max
PRObehar
PRObehar
Reactions: 23349

Post Postao/la Max »

! / Novi Zeland: Zabraniti pušenje svim rođenim nakon 2004. godine

Novi Zeland razmatra niz mjera usmjerenih na zabranu pušenja, uključujući i radikalnu inicijativu koja bi zabranila prodaju duhana cijeloj generaciji.

Novim nacionalnim akcijskim planom Novi Zeland želi postupno povećati zakonske starosne granice za pušenje, što bi se moglo proširiti i na zabranu prodaje cigareta i duhanskih proizvoda svima rođenima nakon 2004. godine, zbog čega bi pušenje postalo nelegalno za tu generaciju.

Predlagatelji inicijative pozivaju na znatno smanjenje nivoa nikotina dopuštene u duhanskim proizvodima i ograničavanje lokacija na kojima se oni mogu prodavati. Vlada bi također propisivala i minimalnu cijenu duhana i cigareta. Cilj mjera je postupno ukinuti upotrebu duhana u zemlji, pretvarajući tako Novi Zeland do 2025. godine u “zonu oslobođenu od pušenja”, piše tportal.hr.

Iz novozelandskog ministarstva zdravstva objasnili su da, iako je stopa pušenja u proteklih nekoliko desetljeća u padu, treba još puno raditi na smanjenju upotrebe duhana, “posebno među Maorima, pacifičkim narodima i onima koji žive u našim najnerazvijenijim zajednicama”.

Novozelanđani su pozvani da daju povratne informacije o jučer objavljenom akcijskom planu. Građani će do 31. maja moći podijeliti svoja razmišljanja o tom pitanju prije nego što uđe u sljedeću fazu zakonske procedure.

Pomoćnica ministra zdravlja Ayesha Verrall rekla je da oko 4500 Novozelanđana svake godine umre od bolesti povezanih s duhanom i da je vlada predana “ubrzanom napretku” u svojoj borbi protiv pušenja.

Radiosarajevo.ba
0
I say what I think, I think what I say
Polaris
PRO behar
PRO behar
Reactions: 17440

Post Postao/la Polaris »

Jedna kolegica je prestala pusiti :apl
2
2 slika
lejlamo
Komorebi
Komorebi
Reactions: 13994

Post Postao/la lejlamo »

da hoće kutija bit' petoba :opa
4
1 slika 2 slika 1 slika
dmr
Progressed Mars
Progressed Mars
Reactions: 37859

Post Postao/la dmr »

moj kolega je pusio 10-15 godina i pokusavao da prestane. kaze izdrzao pola godine, otprilike, nekad je bilo teze, nekad lakse, ... postalo skroz lagano, ... i odjednom s krova kuce, na kojem je nesto radio, ugleda kiosk. Kaze samo mi se zamuti pred ocima, ko omamljen strčim odozgo s krova, daj mi kutiju aure i upaljač, zapalim, ... najsretniji čovjek na svijetu. ... Pušio je opet 5-6 godina, do 2018.te meščini, ... onda mu dijagnosticiraju rak glasnica. Vise nikad nije uzeo cigaru ni u ruke a kamoli u usta. Kaze da mu nije pala na pamet, nije osjetio zelju. Hvala Bogu, oporavio se, nema posljedica, ali eto, može se kad se hoće/mora.

Na drugom forumu, forumaš je napisao oproštajni post, dan prije svog kraja, djeco, bacite tog ubicu iz ruku.
3
2 slika 1 slika
make your move :damir
lejlamo
Komorebi
Komorebi

Post Postao/la lejlamo »

dmr je napisao/la: 17 apr 2021, 12:31 moj kolega je pusio 10-15 godina i pokusavao da prestane. kaze izdrzao pola godine, otprilike, nekad je bilo teze, nekad lakse, ... postalo skroz lagano, ... i odjednom s krova kuce, na kojem je nesto radio, ugleda kiosk. Kaze samo mi se zamuti pred ocima, ko omamljen strčim odozgo s krova, daj mi kutiju aure i upaljač, zapalim, ... najsretniji čovjek na svijetu. ... Pušio je opet 5-6 godina, do 2018.te meščini, ... onda mu dijagnosticiraju rak glasnica. Vise nikad nije uzeo cigaru ni u ruke a kamoli u usta. Kaze da mu nije pala na pamet, nije osjetio zelju. Hvala Bogu, oporavio se, nema posljedica, ali eto, može se kad se hoće/mora.

Na drugom forumu, forumaš je napisao oproštajni post, dan prije svog kraja, djeco, bacite tog ubicu iz ruku.
zlo. ništa drugo. smrdljivo zlo.

a i ti bi mogao maknuti s avatara :lejla
1
1 slika
Socrates
PRO behar
PRO behar

Cim se pojavi ova ili slicna tema na vrhu ja odem zapalit'.

Ja sad pusim kad hocu. Pet dana ne zapalim, jedan da.
3
1 slika 1 slika 1 slika
Socrates
PRO behar
PRO behar

Lejla k'o inkvizicija. :tersy
3
3 slika
lejlamo
Komorebi
Komorebi

Post Postao/la lejlamo »

eto, baš mi krivo što opet pušiš.
0
dmr
Progressed Mars
Progressed Mars
Reactions: 37859

Post Postao/la dmr »

lejlamo je napisao/la: 17 apr 2021, 12:56
dmr je napisao/la: 17 apr 2021, 12:31 moj kolega je pusio 10-15 godina i pokusavao da prestane. kaze izdrzao pola godine, otprilike, nekad je bilo teze, nekad lakse, ... postalo skroz lagano, ... i odjednom s krova kuce, na kojem je nesto radio, ugleda kiosk. Kaze samo mi se zamuti pred ocima, ko omamljen strčim odozgo s krova, daj mi kutiju aure i upaljač, zapalim, ... najsretniji čovjek na svijetu. ... Pušio je opet 5-6 godina, do 2018.te meščini, ... onda mu dijagnosticiraju rak glasnica. Vise nikad nije uzeo cigaru ni u ruke a kamoli u usta. Kaze da mu nije pala na pamet, nije osjetio zelju. Hvala Bogu, oporavio se, nema posljedica, ali eto, može se kad se hoće/mora.

zlo. ništa drugo. smrdljivo zlo.

a i ti bi mogao maknuti s avatara :lejla
još nešto? :ovaj :ooo
2
1 slika 1 slika
make your move :damir
Odgovori

Natrag na “Zdravlje, medicina, bolesti...”