Nasilje u porodici

Funkcioniranje društva, navike, kultura ophodjenja, pa i deviacije...
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Re: Nasilje u porodici

Post Postao/la Iskra »

Miss Y. je napisao/la: 24 aug 2020, 08:41 Nema to veze sa obrazovanjem ni sa babom. Često ima veze i sa njenim nekim psihičkim poremećajem.
Često se vidi da žene ne znaju prepoznati pažnju odnosno manjak pažnje od muškarca, eventualno nepoštovanje ili agresiju čak.
Neke to čak i uzbudjuje, i misle da ih muskarac "voli", ako je često nervozan, galami ili psuje, ili ima neke ljubomorne ispade, kaže vidiš da mu je stalo :zgazi
Svega u Božijoj bašti i ne moze se tačno reći koji faktori na kraju preovladaju kad žena namjerno pravi od sebe žrtvu!

Duboko sam uvjerena da se kultura ponašanja, ophodjenja , kao i svaka druga bazicna kultura stiče u kući. Žrtva će odgojiti žrtvu a jaka žena jaku, samosvjesnu, što ne znači feministicu koja će tražiti u jaju dlaku itd
0
lejlamo
Komorebi
Komorebi
Reactions: 13993

Post Postao/la lejlamo »

Iskra je napisao/la: 24 aug 2020, 07:55 Da mi mislite i u kolikoj mjeri , edukacija i naobrazba žena može i da li doprinosi podizanju svijesti kod žena o njihovim pravima u braku , i da li obrazovane žene manje trpe nasilje nego druge ?

Ja nešto mislim, da to baš i nema neku značajnu ulogu, obzirom da je bh društvo izgradjeno na jakim patrijarhalnim temeljima.

"Nek je kako babo kaže pa makar i naopako"
U velikoj mjeri edukacija doprinosi podizanju svijesti. Informisanost, iskustva drugih, razgovor o tabu temama mnogo znače. Jedino se osvještavanjem i znanjem nešto može mijenjati.
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

lejlamo je napisao/la: 24 aug 2020, 09:22
Iskra je napisao/la: 24 aug 2020, 07:55 Da mi mislite i u kolikoj mjeri , edukacija i naobrazba žena može i da li doprinosi podizanju svijesti kod žena o njihovim pravima u braku , i da li obrazovane žene manje trpe nasilje nego druge ?

Ja nešto mislim, da to baš i nema neku značajnu ulogu, obzirom da je bh društvo izgradjeno na jakim patrijarhalnim temeljima.

"Nek je kako babo kaže pa makar i naopako"
U velikoj mjeri. Jedino se osvještavanjem i znanjem nešto može mijenjati.

Ono bi trebalo tako a koliko jeste zaista, tj koliko učinka ima.obzirom na patrijarhalne temelje drustva i koliko vremena i generacija tfeba da prodje da bi se vidio ucinak ppdizanja svijesti kroz obrazovanje, be sako zena nego i muskaraca po ovom pitanju.
0
lejlamo
Komorebi
Komorebi
Reactions: 13993

Post Postao/la lejlamo »

To je dugotrajan proces, tačno, ali se samo tako može mijenjati svijest, sistemski i kontinuirano.

Mehaning je napisao da treba odgovoriti "jezikom koji nasilnici razumiju", ali ako na nasilje udarimo opet nasiljem ništa nećemo postići. Hoćemo, veći i čvršći krug nasilja.
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Porodice u kojima je nasilje pa makar i ono neprepoznato, koje se čini, i koje članovi smatraju "normalnim i prihvatljivim" , cijela takva porodica, svaka njena jedinka zahtjeva tretman. To je jako teško postići ali od nečeg se krenuti jednostavno mora.
0
Gudi
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 700

Post Postao/la Gudi »

Nemaš ti pojma :zbunj
0
test 👾
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Rajvosa je napisao/la: 24 aug 2020, 09:52 Nemaš ti pojma :zbunj

Kako to misliš ? Gdje griješim? Šta ti misliš, da je najbolje okrenuti glavu....Do kad? Dok ne strada neko nama.drag pa.ne progledamo?
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

20200824_101706.jpg
0
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17186

Post Postao/la Ommadawn »

Sve dok u Bosni vlada “mahala mentality” - biće ovoga u ovako alarmantnom broju.
2
2 slika
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Gudi
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Gudi »

Iskra je napisao/la: 24 aug 2020, 10:12
Rajvosa je napisao/la: 24 aug 2020, 09:52 Nemaš ti pojma :zbunj

Kako to misliš ? Gdje griješim? Šta ti misliš, da je najbolje okrenuti glavu....Do kad? Dok ne strada neko nama.drag pa.ne progledamo?
Fino...Grijesis da se sa nasilnim osobama moze nesto na normalan nacin rijesiti...

Jok...Nego treba poturiti svoj zivot i svoje zdravlje da nekom tamo xyz pomognes...i ne misliti na sebe i svoje bliznje, izloziti ih finansijski...Ja sam poturao svoja ledja dok sam bio mladji i naivan, danas Boga mi ne bih ni zbog koga... :kava
1
1 slika
test 👾
Moonlight
Menadžerska legenda
Menadžerska legenda
Reactions: 15625

Post Postao/la Moonlight »

Sigurna sam da se nasilna osoba ne može promijeniti.

Bas gledam na ovoj svojoj seriji prekjucer epizodu na tu temu.

Lika je majka zlostavljala kada je bio mali. Sada je ona nepokretna, nijema i on brine o njoj.
Radi kao bolničar u hitnoj. Nasilnike sa kojima se sretne, kidnapuju i nanosi im identične povrede koje su oni nanosili djeci ili supružnicima. Majka sve to mora da gleda.
Crazy 🙊
1
1 slika
Control + Alt + Delete
| Control Yourself | Alter Your Thinking | Delete Negativity |
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17186

Post Postao/la Ommadawn »

Moonlight je napisao/la: 24 aug 2020, 13:11 Sigurna sam da se nasilna osoba ne može promijeniti.

Lika je majka zlostavljala kada je bio mali. Sada je ona nepokretna, nijema i on brine o njoj.
Radi kao bolničar u hitnoj. Nasilnike sa kojima se sretne, kidnapuju i nanosi im identične povrede koje su oni nanosili djeci ili supružnicima. Majka sve to mora da gleda.
Crazy 🙊
Može.
Itekako.
0
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Gudi
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Gudi »

Ommadawn je napisao/la: 24 aug 2020, 13:23
Moonlight je napisao/la: 24 aug 2020, 13:11 Sigurna sam da se nasilna osoba ne može promijeniti.

Crazy 🙊
Može.
Itekako.
kad ga napraviš bogaljem... :haha
0
test 👾
Spinerka
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 567

Post Postao/la Spinerka »

Mislim da moze. jedan Meksikanac mi je rekao- sad zena kad pocne da ronda --izadjem van. zasto- prenocio u zatvoru,(ne znam koliko puta) zbog samara - i najvaznije - kostalo ga dosta novaca- par hiljada $
..
1
1 slika
Moonlight
Menadžerska legenda
Menadžerska legenda
Reactions: 15625

Post Postao/la Moonlight »

Spinerka je napisao/la: 24 aug 2020, 13:32

Mislim da moze. jedan Meksikanac mi je rekao- sad zena kad pocne da ronda --izadjem van. zasto- prenocio u zatvoru,(ne znam koliko puta) zbog samara - i najvaznije - kostalo ga dosta novaca- par hiljada $
..
Kad tad ce to opet eskalirati. Čim bijes bude veći od straha.
0
Control + Alt + Delete
| Control Yourself | Alter Your Thinking | Delete Negativity |
Spinerka
Perspektivni član
Perspektivni član

Rajvosa je napisao/la: 24 aug 2020, 13:08

Fino...Grijesis da se sa nasilnim osobama moze nesto na normalan nacin rijesiti...

Jok...Nego treba poturiti svoj zivot i svoje zdravlje da nekom tamo xyz pomognes...i ne misliti na sebe i svoje bliznje, izloziti ih finansijski...Ja sam poturao svoja ledja dok sam bio mladji i naivan, danas Boga mi ne bih ni zbog koga... :kava
[/quote]

Misljenja sam da, familija i ne moze uticati, pomoci kad ona hoce.
Samo,kada ugrozena strana, sama reaguje, a familija, da podrsku--ako je moguce.
0
Spinerka
Perspektivni član
Perspektivni član

Moonlight je napisao/la: 24 aug 2020, 13:33
Spinerka je napisao/la: 24 aug 2020, 13:32

..
Kad tad ce to opet eskalirati. Čim bijes bude veći od straha.
Nikad ne znash kad ce -okinuti- kao i kod osoba, koja nisu pokazivala 'agresivnost'
1
1 slika
Odgovori

Natrag na “Društvo”