Bog - vjerujete li ili ne? Sta je najvise uticalo na to da vjerujete ili ne vjerujete?

Vjeroispovijesti, i smisao...
Spinerka
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 567

Re: Bog - vjerujete li ili ne? Sta je najvise uticalo na to da vjerujete ili ne vjerujete?

Post Postao/la Spinerka »

mad_max_ba je napisao/la: 24 aug 2020, 15:52
pazi posmatram iz svoje perspektive i iz mog grada. Te džamije su oduvijek bile tu, u samom gradu post ratno nijedna nije nova napravljenja a statistički 95% je muslimansko življe.
Ukupno na teritoriji grada (ne i općine) ima 8 džamija. Kada uzmeš da u tu jednu džamiju jedva stane cca 100-200 ljudi (a i ovo je dooooobro nategnuta cifra), to je u najboljem slučaju 1200 osoba. Sam grad broji 25000 ljudi, što sa druge strane znači da u najboljem slučaju kada su dupke pune primaju samo malo manje od 5% ljudi i to da svi ispadaju iz džamija...

Primjera radi, obzirom da su ove džamije raspoređene da kažemo po mjesnim zajednicama u čaršiji, džamiju uopšte nema najmnogoljudnija mjesna zajednica u gradu. Druga najmnogoljudnija MZ ima jednu od manjih džamija u čaršiji itd itd...

Ponavljam, posmatram iz aspekta onoga što znam...

Niko nikog apsolutno ne primorava da bude vjernik ili ne...
U sarajevu je od 1996. godine sagrađeno samo 45 džamija
U Sarajevu (općine Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad) trenutno je 125 džamija, od čega ih je u Starom Gradu 67, u općini Centar 20, u Novom Sarajevu 12 i u Novom Gradu 26. Do 1996. godine u Starom Gradu bile su 62 džamije, u općini Centar bilo ih je 13, u Novom Gradu tri, a u Novom Sarajevu samo dvije
Milsim na ove brojeve...

Nije bilo nekok primoravanja ni da budes 'komunista' ali, ako si htio, imao zelju napredovati- e, morao si biti komunista s knjizicom..

Hm, privatno - vjerujem da ima muskaraca kao i zena.. da ce prihvatiti ' vjeru' svog izabranika da bi bile u vezi/ braku ... niko je ne primorava,, ali, ' da se do znanja, koji je uslov za'..
1
1 slika
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1170

Re: Bog - vjerujete li ili ne? Sta je najvise uticalo na to da vjerujete ili ne vjerujete?

Post Postao/la laga-nini »

Spinerka je napisao/la: 24 aug 2020, 15:29
laga-nini je napisao/la: 24 aug 2020, 15:23

..frendice religijom smo vezani od rodjenja a vjera je nesto drugo..ni sam nisam nasigurno nisam kolko sam vjernik al kolko jesam to je iz duše..

.. to je to- dali su prostor za .ako zatreba.. :hihi
..ne ..ti mozes bit vjernik da ne pripadaš ni jednoj instituciji ..mozes bit anglostik..u jednom trenutku u hr je i predsjednik i šef vlade deklarirao kao anglostik i to gdje statistički 93 posto katolika..
0
Max
PRObehar
PRObehar
Reactions: 23349

Post Postao/la Max »

Spinerka je napisao/la: 24 aug 2020, 16:02
mad_max_ba je napisao/la: 24 aug 2020, 15:52
pazi posmatram iz svoje perspektive i iz mog grada. Te džamije su oduvijek bile tu, u samom gradu post ratno nijedna nije nova napravljenja a statistički 95% je muslimansko življe.
Ukupno na teritoriji grada (ne i općine) ima 8 džamija. Kada uzmeš da u tu jednu džamiju jedva stane cca 100-200 ljudi (a i ovo je dooooobro nategnuta cifra), to je u najboljem slučaju 1200 osoba. Sam grad broji 25000 ljudi, što sa druge strane znači da u najboljem slučaju kada su dupke pune primaju samo malo manje od 5% ljudi i to da svi ispadaju iz džamija...

Primjera radi, obzirom da su ove džamije raspoređene da kažemo po mjesnim zajednicama u čaršiji, džamiju uopšte nema najmnogoljudnija mjesna zajednica u gradu. Druga najmnogoljudnija MZ ima jednu od manjih džamija u čaršiji itd itd...

Ponavljam, posmatram iz aspekta onoga što znam...

Niko nikog apsolutno ne primorava da bude vjernik ili ne...
U sarajevu je od 1996. godine sagrađeno samo 45 džamija
U Sarajevu (općine Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad) trenutno je 125 džamija, od čega ih je u Starom Gradu 67, u općini Centar 20, u Novom Sarajevu 12 i u Novom Gradu 26. Do 1996. godine u Starom Gradu bile su 62 džamije, u općini Centar bilo ih je 13, u Novom Gradu tri, a u Novom Sarajevu samo dvije
Milsim na ove brojeve...

Nije bilo nekok primoravanja ni da budes 'komunista' ali, ako si htio, imao zelju napredovati- e, morao si biti komunista s knjizicom..

Hm, privatno - vjerujem da ima muskaraca kao i zena.. da ce prihvatiti ' vjeru' svog izabranika da bi bile u vezi/ braku ... niko je ne primorava,, ali, ' da se do znanja, koji je uslov za'..
opet gledaš jednostrano, koliko se izgradilo džamija...

imaš li podatak koliko se izgradilo stanova???
Koliko je nataliteta bilo i doseljavanja i fluktuacija stanovništva, pa samim tim i kontra proporcionalno pitanje, koliko je džamija sravnjeno sa zemljom koje su postojale do 96 u Trebinju, Banja luci, Bijeljini, Višegradu, Srebrenici, Foči..... Nema ih ne postoje više...
Pa onda evo primjer Alipašino polje je zaista ogromno naselje, na općini Novi Grad evo nedavno je proklanjana Bosanska Džamija (koristio se dugo godina samo mesdžid), Jedna (1) cijela zgrada stanovnika sa AP da dođe u tu džamiju ne mogu svi stati....
A onda i jedna druga stvar koja treba da ti bude jasna a jedan je od postulata:

U Vjeri nema prisile.

A za ovo političko, vjerujem i ja da je tako kao što si napisala ali to nije tema ove emisije a i ne želim da mi izleti da pišem o nečijoj vjeri i vjerovanju. To je stvar između njega/nje i Boga. (dal se krsti ili klanja svejedno je)...
1
1 slika
I say what I think, I think what I say
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

La ilahe illallahu vahdehu la šerike lehu, lehul-mulku ve lehul-hamdu ve huve ‘ala kulli šej’in kadir!

Vjerujem.

Šta je uticalo? Pa iskreno ne znam. Odrasla.sam u muslimanskom svijetu gdje je to kako da kažem, "normalna " stvar. Mada na moje vjerovanje i pripadnost skupini koja vjeruje nije bilo mnogo uticaja iznutra. Porodica je dosta sarolika po tom pitanju, ja odrasla.koliko s arapskom djecom možda još više sa djecom čiji su roditelji pravoslavci...niko na mene nikada nije vršio nikakav pritisak ni u kojem.smjeru. Od kad vjerujem? ...oduvijek. To mi je sasvim prirodno. Nikad nisam imala sumnje ni dvojbe, niti razmišljala o tome.
2
2 slika
Spinerka
Perspektivni član
Perspektivni član

mad_max_ba je napisao/la: 24 aug 2020, 16:15
imaš li podatak koliko se izgradilo stanova???
Koliko je nataliteta bilo i doseljavanja i fluktuacija stanovništva, pa samim tim i kontra proporcionalno pitanje, koliko je džamija sravnjeno sa zemljom koje su postojale do 96 u Trebinju, Banja luci, Bijeljini, Višegradu, Srebrenici, Foči..... Nema ih ne postoje više...
Pa onda evo primjer Alipašino polje je zaista ogromno naselje, na općini Novi Grad evo nedavno je proklanjana Bosanska Džamija (koristio se dugo godina samo mesdžid), Jedna (1) cijela zgrada stanovnika sa AP da dođe u tu džamiju ne mogu svi stati....
A onda i jedna druga stvar koja treba da ti bude jasna a jedan je od postulata:

U Vjeri nema prisile.

A za ovo političko, vjerujem i ja da je tako kao što si napisala ali to nije tema ove emisije a i ne želim da mi izleti da pišem o nečijoj vjeri i vjerovanju. To je stvar između njega/nje i Boga. (dal se krsti ili klanja svejedno je)...
Ne bih uporedjivala- stanove i dazmije.... mada i kod mene - prvo dodje crkva :D na mjesto buduceg naselja. onda krene gradnja stanova/ kuca.
Hm , jedne godine sam bila na AP ..dzamija King Fahd- samo petkom puna- ostali dani .. tanko. :D . mada, kod nas se i nije bas islo u dzamije,, nakon'96 vjerujem da se promjenilo .. opet kako gdje.. a, i ta dzamija je -poklon tj .. vlasnistvo Saudije.. -kao i zemlja ispod..
0
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Post Postao/la Fatih »

Spinerka je napisao/la: 24 aug 2020, 13:41 Ne vjerujem.
..Svi koji vjeruju -im je nametnuto --od malih nogu, od strane familije--roditelja.
Nije tacno. Ja sam se za religiju tek poceo interesovati sa 17 godina.
3
3 slika
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Spinerka
Perspektivni član
Perspektivni član

Fatih je napisao/la: 24 aug 2020, 19:52
..Svi koji vjeruju -im je nametnuto --od malih nogu, od strane familije--roditelja.
Nije tacno. Ja sam se za religiju tek poceo interesovati sa 17 godina.
hm ... ima i takvih- naravno.. :oke
1
1 slika
Malena
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 7806

Post Postao/la Malena »

Da, vjerujem.
Srcem vjerujem i jezikom očitujem, da je samo Allah Bog i da je Muhammed Božiji rob i Božiji Poslanik.

Zašto?
Zato što me je dragi Bog stvorio u porodici koja je imala temelje.
Zato što me zanimalo šta to moja nena rahmetli šapće svako malo, dok klanja.
Zato što mi je ta ista nana objasnila našu vjeru i usadila mi iman u srce.
Zato što sam u vrijeme komunizma koristila veliki odmor da bih otrčala do džamije na podne namaz, iako ga još savladala nisam.
Zato što sam od sve djece prva glasno zovnula "babo".
Zato što sam, sa svakom godinom života, sve više ojačala iman.
Zato što kad padnem na sedždu, osjetim Njegovo prisustvo i otvaram dušu kao otvorenu knjigu.
Zato što kad osjetim bilo kakvu prijetnju u životu, pa i nož pod grlom, znam da je dragi Allah dž.š. kraj mene i kako On kaže "Budi" tako će i biti.
Zato što nema veće i ljepše ljubavi kao ljubav prema Poslaniku i njegovoj porodici i želje da moja porodica bude prepuna ljubavi kao što je bila Poslanikova.
Zato što sam zahvalna Stvoritelju na svemu do sada podarenom i svemu pripremljenom u budućnosti.
Jer:
1. vjerujem u Boga
2. U Božije meleke
3. U Božije knjige
4. U Božije Poslanike
5. U Sudnji dan
6. Da sve što se zbiva, biva s Božijom voljom i određenjem.
7
5 slika 2 slika
Dragulj ne gubi vrijednost i kad padne u blato, a prašina ostaje prašina i kad se do neba digne
Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde
Reactions: 21593

Post Postao/la Miss Y. »

Malena, predivno napisano.
Svako dobro ti želim :cvijece
2
1 slika 1 slika
Ters je ”čovjek koji je uvijek upravu, al’ drugi to ne razumiju”- A.Sidran

:missy
Čuvarkuća
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 3087

Post Postao/la Čuvarkuća »

Ne vjerujem. Vjerovatno što niko i nije pokušao da me približi tome. Mada, mislim da neki ljudi zaista imaju urođenu sklonost ka vjerovanju. To im je blisko i lako se pronađu u tome. Ja sebe ne vidim tako, jednostavno nemam sklonosti. Poznajem neke ljude koji nisu odgajani u vjeri ali su je naknadno pronašli. Zato mislim da je to nekome zaista predodređeno prije ili kasnije a nekome ne. Možda griješim ali eto tako ja razmišljam na ovu temu.
4
4 slika
"Treba otimati radost danima što bježe".
respo
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 250

Post Postao/la respo »

ne vjerujem jer citanjem glavnih vjerskih knjiga svih abrahamskih religija sam zakljucio da je to prevara za mase
0
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1170

Post Postao/la laga-nini »

..ja mislio Tito reka nema boga.. :yes
0
Čuvarkuća
Etablirani član
Etablirani član

respo je napisao/la: 24 aug 2020, 21:57 ne vjerujem jer citanjem glavnih vjerskih knjiga svih abrahamskih religija sam zakljucio da je to prevara za mase
Ti gledaš kao prevaru a neko kao smisao u svom životu. Kako god, uvijek treba razumjeti nečije gledište.
4
4 slika
respo
Perspektivni član
Perspektivni član

Post Postao/la respo »

Čuvarkuća je napisao/la: 24 aug 2020, 22:05
respo je napisao/la: 24 aug 2020, 21:57 ne vjerujem jer citanjem glavnih vjerskih knjiga svih abrahamskih religija sam zakljucio da je to prevara za mase
Ti gledaš kao prevaru a neko kao smisao u svom životu. Kako god, uvijek treba razumjeti nečije gledište.
pa ko je uopste pomenuo da nekome namecem ovo sto ja mislim?
boli me briga je li ko to gleda kao smisao zivota ili nesto trece to je njihovo a ja odgovaram na temu
0
respo
Perspektivni član
Perspektivni član

Post Postao/la respo »

laga-nini je napisao/la: 24 aug 2020, 21:59 ..ja mislio Tito reka nema boga.. :yes
ne meni je rekao rankovic i dolanc
0
Čuvarkuća
Etablirani član
Etablirani član

respo je napisao/la: 24 aug 2020, 22:09
Čuvarkuća je napisao/la: 24 aug 2020, 22:05

pa ko je uopste pomenuo da nekome namecem ovo sto ja mislim?
boli me briga je li ko to gleda kao smisao zivota ili nesto trece to je njihovo a ja odgovaram na temu
ok :izv
0
Dina
Queen's gambit
Queen's gambit
Reactions: 10348

Post Postao/la Dina »

Pročitah ovo, i završih s temom :oo
0
İnsanın en iyi yoldaşı onu seven değil, anlayan kişidir. Anlamakla başlar yolculuk.
Odgovori

Natrag na “Religija”