Sve ide u tom pravcu.
Sadakatul fitr
- Crvena Nit
- Etablirani član

- Reactions: 2219
Re: Sadakatul fitr
Ma nečemo, ovo je meni čudno kod svih religija, funkcioniraju po istom obrascu.
0
Misli se na duhovnu prociscenost nakon davanja sadake. Tako je kod svakog dobrog djela, insan se osjeca lijepo, zadovoljno, korisno...Crvena Nit je napisao/la: ↑06 maj 2021, 19:09Kužim pomoć zajednice, ali zašto je uključeno čišćenje, jednostavno mi postupak djeluje" uslugom za uslugu".Iskra je napisao/la: ↑06 maj 2021, 18:36
Muhamed sallallahu alejhi ve sellem je rekao : “Ako vam nešto naredim, uradite to koliko ste u stanju.”
"Što se tiče mudrosti propisivanja sadekatul-fitra, više je nego očita, jer je sadekatul-fitr dobročinstvo prema siromasima, koje im olakšava da zajedno sa bogatašima podijele sreću i veselje u danima Bajrama, bez potrebe da traže od drugih. Udjeljivanjem sadakatul-fitra do izražaja dolazi svojstvo plemenitosti i jednakosti, i čišćenje postača od manjkavosti, grijeha i ružnih postupaka koje je uradio u toku posta. Sadekatul-fitrom također se javno ispoljava zahvala Allahu na blago-dati kojom je počastio one koji su ispostili, u namazu proveli i raznim dobrim djelima ispunili mjesec ramazan."
Griješit je ljudski.
0
Crvena Nit je napisao/la: ↑06 maj 2021, 19:10Ako je obaveza, to nema veze sa dobroćinstvom.Iskra je napisao/la: ↑06 maj 2021, 18:42 @Crvena Nit ne daje se sadaka , nikad i nikakva, radi straha od Allha, nego radi dobrocinstva, milosti i paznje, brige prema ljudima.oko sebe..
A Allah vrjednuje i nagradjuje svako dobro djelo.
Moj tata npr kad daje sadekatul fitr uvijek zanijeti:
" Sadaku dajem u ime Allaha a po sunetu i svojoj slobodnoj volji i nijjetom iz srca". Das, halalis i ne zamaras se da li ce i koliko tvoje djelo biti vrednovano kod Svevisnjeg.![]()
Obaveza propisana u korist covjeku. I kao takva sadekatul fitr se moze posmatrati i kao dobrocinstvo Allaha prema covjeku, i davaocu i primaocu sadake.
Ne vidim zasto ne bi bila.obaveza? Zar je insan doista toliko jak da mu ne trebaju obveze i regule?
0
- Crvena Nit
- Etablirani član

Obaveza je opravdana, ali to nema veze sa dobročinstvom.
0
- Crvena Nit
- Etablirani član

Pišemo o obavezi, a ista je korisna egzistencijalno ugroženim osobama. Zašto bi se u tom slućaju izvršilac obaveze osjećao duhovno pročišćeno, jer mu je dužnost briga o zajednici.Iskra je napisao/la: ↑06 maj 2021, 19:22Misli se na duhovnu prociscenost nakon davanja sadake. Tako je kod svakog dobrog djela, insan se osjeca lijepo, zadovoljno, korisno...Crvena Nit je napisao/la: ↑06 maj 2021, 19:09
Kužim pomoć zajednice, ali zašto je uključeno čišćenje, jednostavno mi postupak djeluje" uslugom za uslugu".
Griješit je ljudski.
0
A zašto ne? Pa vjerujem da si i sama.izvrsulac dobrovinstva, zar se ne osjecas lijepo, procisceno nakon toga ..Crvena Nit je napisao/la: ↑06 maj 2021, 19:49Pišemo o obavezi, a ista je korisna egzistencijalno ugroženim osobama. Zašto bi se u tom slućaju izvršilac obaveze osjećao duhovno pročišćeno, jer mu je dužnost briga o zajednici.
0
Crvena Nit je napisao/la: ↑06 maj 2021, 19:45Obaveza je opravdana, ali to nema veze sa dobročinstvom.
Ti rijec obaveza shvatas previse sturo.
Zivot je obaveza sam.po sebi, pa da li to znaci da nam je nametnuto teska?
0
- Crvena Nit
- Etablirani član

Da, jer je dobrovoljno, a ne pod obavezom.Iskra je napisao/la: ↑06 maj 2021, 20:29A zašto ne? Pa vjerujem da si i sama.izvrsulac dobrovinstva, zar se ne osjecas lijepo, procisceno nakon toga ..Crvena Nit je napisao/la: ↑06 maj 2021, 19:49
Pišemo o obavezi, a ista je korisna egzistencijalno ugroženim osobama. Zašto bi se u tom slućaju izvršilac obaveze osjećao duhovno pročišćeno, jer mu je dužnost briga o zajednici.
Meni obaveza i dobročinstvo nisu povezani.
0
- Crvena Nit
- Etablirani član

Život nije obaveza.Iskra je napisao/la: ↑06 maj 2021, 20:30Crvena Nit je napisao/la: ↑06 maj 2021, 19:45
Ti rijec obaveza shvatas previse sturo.
Zivot je obaveza sam.po sebi, pa da li to znaci da nam je nametnuto teska?
Ne shvatim šturo, jer mi je nelogično da se osjećam dobro, jer pod pomaganjem zajednici se podrazumijeva suradnja i održavanje balansa društva. Nitko ne želi živjeti u društvu koje nije spremno pomoći. Ja to posmatram iz pragmatičnog kutka.
0
Jeste. Allah nam.da zivot, obavezni sno da ga cuvamo i pazimo kako zivimo.Zivot je obaveza prema SvevisnjemCrvena Nit je napisao/la: ↑06 maj 2021, 20:37Život nije obaveza.
Ne shvatim šturo, jer mi je nelogično da se osjećam dobro, jer pod pomaganjem zajednici se podrazumijeva suradnja i održavanje balansa društva. Nitko ne želi živjeti u društvu koje nije spremno pomoći. Ja to posmatram iz pragmatičnog kutka.
U Islamu nrma.prislile, pa cak ni od Allaha. Zna se propis, do svakog od nas je hocemo li ga ispunjavati, obaveza kao imperativ pod prijetnjom.kazne ne odnosi se u tom smislu koji ti potenciras kad je u pitanju sadaka.
0
Jel obaveza brinuti se o starim roditeljima? Jeste.Crvena Nit je napisao/la: ↑06 maj 2021, 19:45Obaveza je opravdana, ali to nema veze sa dobročinstvom.
Jel dobročinstvo kad opereš suđe svojim roditeljima, bez da oni traže to od tebe? Jeste.
Jesi li zadovoljna kad im zbog tog dobrog čina izmamiš osmijeh na lice? Jesi.
Šta ovdje nije jasno?!
Obaveza - dobročinstvo - zadovoljstvo
1
1
Dragulj ne gubi vrijednost i kad padne u blato, a prašina ostaje prašina i kad se do neba digne
Ma ona obavezu shvata kao prisilu, ti si joj bolje pojasnila, valjda sad bude shvatila.Malena je napisao/la: ↑07 maj 2021, 03:19Jel obaveza brinuti se o starim roditeljima? Jeste.Crvena Nit je napisao/la: ↑06 maj 2021, 19:45
Jel dobročinstvo kad opereš suđe svojim roditeljima, bez da oni traže to od tebe? Jeste.
Šta ovdje nije jasno?!
0
Osjećaj dužnosti je jedan od najčasnijih čovjekovih osjećaja.
Možda ta riječ bolje opisuje ovu situaciju nego riječ obaveza.
Možda ta riječ bolje opisuje ovu situaciju nego riječ obaveza.
1
1
Tražili smo se po prethodnim životima
- Crvena Nit
- Etablirani član

Iskra je napisao/la: ↑07 maj 2021, 03:07Jeste. Allah nam.da zivot, obavezni sno da ga cuvamo i pazimo kako zivimo.Zivot je obaveza prema SvevisnjemCrvena Nit je napisao/la: ↑06 maj 2021, 20:37
Život nije obaveza.
U Islamu nrma.prislile, pa cak ni od Allaha. Zna se propis, do svakog od nas je hocemo li ga ispunjavati, obaveza kao imperativ pod prijetnjom.kazne ne odnosi se u tom smislu koji ti potenciras kad je u pitanju sadaka.
Nemamo jednak stav o obaveznosti sadake. Sadaka nije prisila, ali nije ni dobrovoljna.
0
Zadnja izmjena: Crvena Nit, dana/u 07 maj 2021, 08:35, ukupno mijenjano 1 put.
- Crvena Nit
- Etablirani član

Ne dijelim tvoj stav.Malena je napisao/la: ↑07 maj 2021, 03:19Jel obaveza brinuti se o starim roditeljima? Jeste.Crvena Nit je napisao/la: ↑06 maj 2021, 19:45
Šta ovdje nije jasno?!
0