Bog - vjerujete li ili ne? Sta je najvise uticalo na to da vjerujete ili ne vjerujete?

Vjeroispovijesti, i smisao...
Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde
Reactions: 21593

Re: Bog - vjerujete li ili ne? Sta je najvise uticalo na to da vjerujete ili ne vjerujete?

Post Postao/la Miss Y. »

Ocito ne mozes prihvatiti tudje misljenje i stav a ocekujes da drugi prihvate tvoje i ne komentarišu ga.
Stara priča.
Gušimo temu
Laku noć :papa
1
1 slika
Ters je ”čovjek koji je uvijek upravu, al’ drugi to ne razumiju”- A.Sidran

:missy
respo
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 250

Re: Bog - vjerujete li ili ne? Sta je najvise uticalo na to da vjerujete ili ne vjerujete?

Post Postao/la respo »

o cemu pricas
prihvatanje tudjeg misljenja koje nema veze sa temom
ili da na moje misljenje odgovaraju sa necim sto nema veze s temom

jbt nekad se stvarno zapitam s kim sam sve okruzen
1
1 slika
Max
PRObehar
PRObehar
Reactions: 23349

Post Postao/la Max »

Momci smirite!
0
I say what I think, I think what I say
respo
Perspektivni član
Perspektivni član

Post Postao/la respo »

sto laganini prijavljuje postove :)
zakuha pa se osjeca majoriziranim
0
Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde

Post Postao/la Miss Y. »

respo je napisao/la: 24 aug 2020, 21:57 ne vjerujem jer citanjem glavnih vjerskih knjiga svih abrahamskih religija sam zakljucio da je to prevara za mase

Ovo je tvoj prvi post.
I ti hoces da svi klimnu glavom, a kad Malena ili bilo ko objasni svoje misljenje tj.stav na ovu temu ti imas hiljadu pitanja i provokacija.
Ni ti ovdje nisi nista objasnio, "prevara za mase "? Objašnjenje u rangu osnovne škole.

Zaključak : nisi sposoban da komuniciras sa osobama koje se ne slazu s tobom.
Dokazao si to puno puta, pa sto se čudiš ako te ljudi prijavljuju.
0

respo
Perspektivni član
Perspektivni član

Post Postao/la respo »

Miss Y. je napisao/la: 25 aug 2020, 22:47
respo je napisao/la: 24 aug 2020, 21:57 ne vjerujem jer citanjem glavnih vjerskih knjiga svih abrahamskih religija sam zakljucio da je to prevara za mase

Ovo je tvoj prvi post.
I ti hoces da svi klimnu glavom, a kad Malena ili bilo ko objasni svoje misljenje tj.stav na ovu temu ti imas hiljadu pitanja i provokacija.
Ni ti ovdje nisi nista objasnio, "prevara za mase "? Objašnjenje u rangu osnovne škole.

Zaključak : nisi sposoban da komuniciras sa osobama koje se ne slazu s tobom.
Dokazao si to puno puta, pa sto se čudiš ako te ljudi prijavljuju.
ko kaze da hocu da svi klimaju glavom?
ja rekao zasto ja ne vjerujem
da te podrobnije interesuje pitala bi to a ne pametovala
kad malena odgovori i ja je pitam njeno je hoce li odgovoriti ili ne a ne ti da govoris i pametujes kako ko treba pisati

zakljucak
sposoban sam ja itekako samo sto pojedinci se vole mijesati tamo gdje ne treba vise nego se hljeba najesti kao sto ti cinis na ovoj temi
a oni koji prijavljuju postove vecinom nemaju argumente za odgovore pa je najlakse prijaviti
dokazao sam puno puta da ljudi kad nemaju odgovore se ljute sto je njihovo pravo
0
Max
PRObehar
PRObehar
Reactions: 23349

Post Postao/la Max »

Rakoh smirite

Razmjenjuju se misljenja a ne ubjedzivanja ciji je veci
0
I say what I think, I think what I say
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Post Postao/la Fatih »

Nemam sad vremena...ali, znajte da cu sutra (nakon pecanja Maxo!) sve ovo procitati. Po zadnjih nekoliko postova, cini mi se da bas sve i nije uredu. Ja se sada odjavljujem, pa vas molim, da na ovom PDF budete pristojni i da ne vrijedjate tudja osjecanja, koja su ustvari jedna vrsta uvrede u slucaju ove teme, bez obzira iz kog ugla dolazilo.

Na ovom PDF nema nimalo tolerancije za omalovazavanje i sl. Sve dok sam ja mod, tako ce i biti.
2
2 slika
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Malena
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 7806

Post Postao/la Malena »

Super da si sve to pročitao. Iskreno i ja bih voljela pročitati i Tevrat i Zebur i Indžil.
Eh sad bih voljela da ti objasniš svoje zaključke koje si donio da je sve to prevara, na osnovu čega?
Ja sam raspoložena za diskusiju i meni ne smeta da izneseš svoje viđenje.
Moram na posao, a kad budem imala vremena malo ću da napišem svoje shvatanje i vjerovanje u sve navedene priče.
0
Dragulj ne gubi vrijednost i kad padne u blato, a prašina ostaje prašina i kad se do neba digne
storm
Administrator
Reactions: 38012

Post Postao/la storm »

Ako može, iznosite svoje stavove, pričate o sebi, a ne o sugovorniku u diskreditirajucem tonu...
Svatko vodi svoj život, isklesan iskustvima, događajima...

Diskusije o vjerovanju, ne mogu se vršiti nadjacavanjem dokazima kao, je li bolji automatski ili manualni mjenjač, mada je i tu sve relativno... Svakome svoje...

Umjesto pametovanja u nastavku, da neke priče radije postavim, sa jednom, zajedničkom mišlju...
Što znače Isusove riječi ”Blago onima koji će vjerovati, a da nisu vidjeli”?

blago onima koji će vjerovati
Marko se probudio i napipao odjeću. Obukao se, oprao zube i počešljao kosu. Svuda je bio mrak. Potom je otišao u kuhinju, jeo i izišao van. I tamo je bio mrak. Marko je, u stvari, bio slijep. Za njega je uvijek bio mrak. Ali to ga nije moglo spriječiti da živi i igra se kao i sva druga djeca.

Vani ga je čekao Stjepan. Igrali su se kao i do tada, ali nakon nekog vremena Stjepan je predložio da odu u obližnji park gdje Marko nikada nije bio bez svojih roditelja. Dječaci su krenuli uz dogovor da se neće dugo igrati tako daleko od kuće.

Kada su došli, Stjepan, koji je bio stariji od Marka, počeo je opisivati park onako kako ga je vidio. Dok su sjedili na klupi, Marko je slušao, zamišljajući to mjesto. Najposlije se toliko oduševio da je skočio i potrčao kroz park.

“Marko čekaj!” viknuo je Stjepan. “Tamo se nešto radi na asfaltu! Moglo bi biti opasno!”

Ali prije no što ga je uspio upozoriti, Marko je pao u duboku jamu.

“Marko! Marko, čuješ li me?”

“Čujem te”, Marko je plakao. “Zapeo sam, Stjepane, pomozi mi.”

Stjepan je legao na asfalt i pružio ruku u jamu što je duže mogao.

“Uhvati moju ruku!”

Ali koliko god se trudio, Marko nije mogao dotaknuti ni vrhove njegovih prstiju.

“Ne brini”, dobacio je Stjepan. “Pomoći ću ti.”

“Ne ostavljaj me, bojim se.”

“Neću daleko. Mislim da su radnici ostavili za sobom neku opremu. Idem vidjeti mogu li što iskoristiti.”

Kad mi je pomogao da se popnem. Mislim da mi ljestve mogu pomoći.”

Stjepan se uskoro vratio.

“Marko, jesi li dobro? Pronašao sam nešto što bi moglo pomoći.”

“Jesu li to ljestve?” čuo se uplašeni glas.

“Ne, to je uže.”

“Uže? Što je to? Nikada nisam opipao uže.”

“To je nešto što mogu spustiti do tebe. Izdržljivo je, i ako učiniš kako ti ja kažem, moći ću te izvući.” Stjepanov je glas ulijevao pouzdanje.

“U redu, Stjepane. Tata mi je čitao priču u kojoj se govorilo o užetu. Neki su ga ljudi privezali oko srušenog drveta te su ga izvukli iz šume uz pomoć tog užeta.”

“Odlično. Vjeruješ li u tu priču?”

“Naravno”, odgovorio je Marko. “Zato što vjerujem tati, a on je rekao da je istinita.”

Stjepan je polako spuštao uže.

“Imam ga! Opipao sam ga. To je nešto debelo.”

“Dobro, a sada možeš li ga omotati oko sebe?”

“Mislim da mogu.” Marko je omotao uže nekoliko puta oko struka.

“A sada, misliš li da ga možeš dovoljno čvrsto uhvatiti?”

“Mogu!”

“Marko!” čuo se opet Stjepan. “Vjeruješ li tome što ti je tata pričao o užetu? Vjeruješ li da je ono dovoljno čvrsto i da ti ja mogu pomoći?”

“Da! Vjerujem.”

“Onda se drži i nemoj se uplašiti te odustati!”

Stjepan je svoj kraj užeta privezao za obližnje stablo i počeo vući. Za to se vrijeme Marko odupirao nogama o zemlju kako bi mu pomogao. Kada je došao do vrha i izišao van, dvojica dječaka su se snažno zagrlila.

“Uspjeli smo!”

Na neki način, zbog grijeha smo i mi postali slijepi. Duhovno slijepi. Posljedica toga je naš pad u duboku jamu. Premda većina nas vidi svijet oko sebe, duhovno sljepilo čini da ne vidimo prijevare koje nam nudi Božji neprijatelj. Jedna od tih prijevara je uvjeriti nas da ne vjerujemo u ono što se ne vidi. Vjerojatno vam je već poznat netko tko kaže: “A ne, ja ne vjerujem dok ne vidim. Budući da Boga još nisam vidio, ni ne bavim se njime.” Sličan je bio i apostol Toma. U Bibliji je zapisan događaj koji nam može pružiti lijepu pouku.

“Poslije osam dana učenici njegovi bijahu ponovo unutra i Toma s njima. Dok su vrata bila zatvorena, dođe Isus, stade pred njih te reče: “Mir vama!” Zatim reče Tomi: “Pruži prst svoj ovamo: evo mojih ruku! Pruži ruku svoju i stavi je u moj bok te ne budi više nevjernik… ” “Gospodin moj i Bog moj!” izjavi Toma. Isus mu reče: “Jer me vidiš, vjeruješ. BLAGO ONIMA KOJI ĆE VJEROVATI, A DA NISU VIDJELI!”

Bog ima dobre vijesti za nas. U njegovoj posebnoj knjizi, Bibliji, možemo čitati o ljudima koji su ga vidjeli. O ljudima kojima možemo vjerovati kao što je slijepi Marko vjerovao riječima svoga oca. Mi možemo vjerovati Mojsiju, koji je s Bogom razgovarao i od njega osobno primio kamene ploče sa zakonom. Možemo vjerovati i Jošui koji se pred važnom bitkom našao u brigama, i od zapovjednika nebeskih vojski osobno dobio utjehu koju je zapisao radi nas koji se nalazimo pred svojim životnim bitkama: “Ja ću vojevati bitku, ti samo ostani na polju.”

Mi nikada nismo vidjeli Isusa, ali možemo vjerovati u ono što je đakon Stjepan rekao kada su mu sudili zbog njegove vjere: “A on, pun Duha Svetoga, uprije pogled u nebo… te reče: ‘Evo, gledam otvorena nebesa i Sina Čovječjega gdje stoji Bogu s desne strane.’” To je vrlo važno za našu budućnost. Vjerujući njegovim riječima mi vjerujemo u jedinoga posrednika između Boga i ljudi, Isusa Krista koji pred nebeskim prijestoljem stoji da nas zagovara.

I konačno, mi možemo vjerovati onome što je zapisao prorok i apostol Ivan, kada je na otoku Patmosu vidio budući prizor povratka Isusa Krista na Zemlju.

Da, Isus je ono snažno uže koje nam je tako potrebno da se izvučemo iz jame. Obuhvatimo ga svojim životom. Svojom vjerom, kao rukama, čvrsto se uhvatimo ne za ono što vidimo, već za ono što smo o njemu saznali iz Božje Riječi. Ako se čvrsto držimo, uskoro ćemo biti izvučeni, a onda ćemo ga vidjeti svojim očima. Bit će to nezaboravan zagrljaj prijatelja.
Ebu Se’id el-Hudri r.a., prenosi da je Allahovom Poslaniku s.a.w.s., neki čovjek rekao: „Blago li se onome ko te vidio i tebi povjerovao! Poslanik s.a.w.s., reče: Blago li se onome ko me vidio i ko mi je povjerovao a blago li se i blago li se i blago li se onome ko mi je povjerovao a nije me vidio! Taj čovjek mu reče: A kakvo blago (tuba), je u pitanju? Poslanik s.a.w.s., reče: „Blago-Tuba“ je drvo u džennetu, široko godinu dana hoda, čiji su plodovi s grana odjeća džennetlija!“ (Ahmed, Ibnu Hibban)

Enes b. Malik r.a., prenosi da je Allahov Poslanik s.a.w.s., rekao: „Blago li se onome koji me je vidio i povjerovao mi, a onome koji mi je povjerovao a nije me vidio blago mu se sedam puta!“ (Musned Ahmed, br.12600.)
1
1 slika
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Posto sam i sam ucestvovao u temi, jasno je na cemu sam kad je tema u pitanju. I onda, ne zelim da bilo kakva reakcija sa moje strane na neke od komentara, upucuje na to, da sam se jasno stavio na jednu stranu i drugu kaznjavam sto ne misle kao i ja.

Ne zelim da se ispuni Mehaningovo osjecanje da ova tema nema buducnost. Ima, Imacemo i nove clanove, pa ce mozda i oni htjeti da ucestvuju (ili ne, sasvim je svejedno - mozda neko od nad napise kasnije vise od svog prvobitnog izlaganja.). Medjutim, ovo nije tema gdje se ljudima trazi da nesto dokazuju, a osobito nije tema da neko dokazuje ono sto je napisao. Prvo pitanje je jednostavno, ali ne bi bilo dovoljno za temu, eventualno bi se mogla postaviti anketa oko toga.

Drugi dio pitanja je zanimljiviji, s tim sto niko ne moze zahtijevati od nekoga da mu objasni zasto vjeruje u ono sto je napisao/la. Nije se trazilo nicije misljenje o tome zasto sluzi religija danas, niti prije ( a bilo je toga, i cudi me da mene niko nije pitao za drugo pitanje na koje ja nisam ni dao odgovor, dok su neki forumasi bili izlozeni jednoj vrsti pritiska da se objasne). Odgovori na ova pitanja su dobrovoljni, a ako zelite da neko objasni zasto "ovo ili ono", jedini nacin je da tog forumasa lijepo zamolite da to uradi (i negativan odgovor se uzima bez pitanja, nema prisile ni u cemu, niti je ko duzan da kaze vise od onoga sto zeli.

Eh, sada, ne govorim u ime onih koji vjeruju, niti u svoje licno. Ali sam primijetio da je nekoliko forumasa iznijelo svoje stavove, sto bi nas narod rekao, "nicim izazvani". Ovdje nije tema da li je religija sredstvo za "kontrolisanje masa, da je izmisljena da narod ne bi "vise podivljao", itd.

Ostavite se konstatacija koje se ticu i drugih (jer je ovo subjektivna tema) tako sto cete iznosenjem svog stava, iznositi i stav prema nekome ko je napisao nesto sto se kosi sa onim sto ste vi napisali.

Izvolite, otvorite temu "Ateizam", pa tamo slobodno kritikujte religije, hodze, popove i sl. Mene (bar ne u ovom momentu) to ne interesuje, pa zato i nisam otvorio takvu temu. Ali niko vam ne brani da je vi, koji mislite da "Boga nema", otvorite. Pa cemo vidjeti koja ima vecu buducnost.

Zato, molim vas, ovdje nije slucaj kao u nekim temama, gdje se ubaci ponesto (obicno neistina ili nesto sto iziskuje objasnjenje/dokaz) pa se onda izbjegaje diskusija. Ovdje neka svako kaze ono sto zeli iz naslova teme (moze i sire, ali, bez ikakve prisile).

Da ne bude da nisam ponovo upozorio. Jer, ako se ovako nastavi, nece proci bez toga da neko bude sankconisan, a to je nesto sto nijedan moderator ne voli ciniti. Ipak, nekad se jednostavno mora.
2
2 slika
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde

Post Postao/la Miss Y. »

Smatram da u skladu sa nazivom teme, svako može odgovoriti zašto vjeruje ili ne vjeruje?
Odnosno obrazložiti, ali AKO ŽELI.
Niko nema pravo da ikoga ispituje zasto (ne)vjeruje ako on ne želi sam da obrazloži, onda se to svodi na ubjedjivanje.
Drago mi je sto u nazivu piše Bog, tako da se odnosi na sve religije.
1
1 slika

Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Miss Y. je napisao/la: 26 aug 2020, 08:09 Smatram da u skladu sa nazivom teme, svako može odgovoriti zašto vjeruje ili ne vjeruje?
Odnosno obrazložiti, ali AKO ŽELI.
Niko nema pravo da ikoga ispituje zasto (ne)vjeruje ako on ne želi sam da obrazloži, onda se to svodi na ubjedjivanje.
Drago mi je sto u nazivu piše Bog, tako da se odnosi na sve religije.
Upravo tako. :oke

Izraz "Bog" sam izabrao da se ne bi stekao dojam da je ovo ekskluzivna tema za muslimane (a to vec imamo).
0
Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde

Post Postao/la Miss Y. »

Bravo za moderatora :apl
0

Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Miss Y. je napisao/la: 26 aug 2020, 08:16 Bravo za moderatora :apl
Hvala. Bravo i za vas koji ste se ponasali shodno temi, bez da nekoga uvrijedite. Nastavite tako, jer bez takvih forum bi jednostavno otisao u pravcu "forumskog groblja", gdje ih se ogromna vecina i nalazi.
1
1 slika
respo
Perspektivni član
Perspektivni član

Post Postao/la respo »

Ma ja ispadoh da ja sada sa prisilom ispitujem malenu
Ja sam prvo rekao za sebe i pitao ostale ko zeli da odgovori neka odgovori ko ne zeli nece ni odgovoriti a ne da neko popuje ovdje kao sto radi miss
0
Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde

Post Postao/la Miss Y. »

Opet vrijedjas Respo, s tobom bas ne vrijedi lijepo.
Odustajem.
0

Odgovori

Natrag na “Religija”