Preokrenite zavist u akciju
Re: Preokrenite zavist u akciju
Ruzan je osjecaj to. Ja nekad i zaplacem radi toga, sto nekad ne mogu istinski da budem sretna radi nekoga jer im/mu/joj zavidim previse.
0
- Crvena Nit
- Etablirani član

- Reactions: 2219
Na čemu si ti zavidna? Na materijalnom? Na nečem neopipljivom, kao što je, recimo, sreća?
0
Tražili smo se po prethodnim životima
- Heidi
- Lemon Addict

- Reactions: 27201
Sto bi Wilhelm Busch rekao: Zavist je najiskreniji oblik davanja pocasti nekome.
Zavist ponekad moze tjerati da se vise trudimo. A ima smisla i iz evolucijske perspektive.
Moras se pozabaviti s tim @Ariel nije zdravo u toj mjeri.
Razmislit cu malo i pokusati da nadjem neke metode.
2
2
Ma nebitno je samo kazem da zavidim ljudima, ljubomoru ne znam da sam ikad osjetila, mozda malo kad s nekim momkom pricam a on tamo lupam nekoj curi lajka sliku, ali to je bezveze.
0
- hani_jong_un
- Pjur seks

- Reactions: 31146
Iskreno ne.
Napisala sam podugacak tekst ali sam skontala ta je suvise licno da iznosim ovdje
1
1
Ti si već načinila prvi korak (priznavajući sebi) da imaš jako izrazen taj osjećaj. Znaš da je negativan i muči te i osjećaj krivnje.
Nije ti duznost, niti je pod moranje da budeš istinski sretna zbog nekog. Pokušaj se usredočiti na to da osjećaj zavisti „kanaliziraš“u nekom pozitivnom smjeru za samu sebe. Postavi sebi sličan cilj. I zadaj si rok da ga ostvariš. Osjećaćeš se mnogo bolje.
Pokušaj krenuti korak dalje, zapravo, dublje i pokušaj skontati što se krije iza tog osjecaja. Evo ti si u Neumu. Uzivas. Ja tebi pomalo zavidim. Jer je u Beču kisa i primorana sam raditi i to iz stana. Sad ja sebi kazem ok @Ariel je u Neumu, ali ja idem za mjesec isto na odmor i posjetiću i Neum i skoknuti na dan u Dubrovnik. Meni treba neko vrijeme, ali to što sam definirala svoju potrebu i namjeru, i to me polako gura prema ostvarenju tog cilja. (Plus dodala sam Dubrovnik na listu) primjer naravno. Neću to raditi
Sreća je relativna. I svaka osoba na svijetu ima svoju formulu za sreću. Nekima je to luda vožnja, drugima roman i topla deka.I ti sigurno imaš svoju formulu koja ne mora biti slična mojoj ili te prijateljice/rodice Ili kome vec zavidiš.. Bitno ti je shvatiti koji je smisao tvog života, možda se bezveze uporedjujes s drugima. još bolje pokušaj se usporedjivati sa samom sobom. I to sa samom sobom sada i prije godinu, dvije ili prije pet godina. Jesi li sretnija? Imaš li više samopouzdanja? Izgledaš li bolje? Ako je potvrdno bilo sto navedeno. Super! Uspjela si. Ako ne, skontaj sto te koči i onemogućava. Poboljšaj to.
Stavi na papir sve sto imas. Stan, auto, posao... i sl a onda razmisli koliko je zena tvojih godina koje zive kod roditelja, ovise o njima i ne mogu sebi nista priustiti.
Hoću dalje?
3
2
1
1
A sad adio 
Hvala ti puno, svjesna sam da sto se materijalnog tice sam zaista u dobroj situaciji, ima posao, stan, auto.. ali ja drugim zavidim na nekim dugorocnijim stvarima, necemu sto parama bas i ne mogu kupiti, mozda bi i mogla ali to nije to.Sarajka je napisao/la: ↑25 maj 2021, 21:50Ti si već načinila prvi korak (priznavajući sebi) da imaš jako izrazen taj osjećaj. Znaš da je negativan i muči te i osjećaj krivnje.
Nije ti duznost, niti je pod moranje da budeš istinski sretna zbog nekog. Pokušaj se usredočiti na to da osjećaj zavisti „kanaliziraš“u nekom pozitivnom smjeru za samu sebe. Postavi sebi sličan cilj. I zadaj si rok da ga ostvariš. Osjećaćeš se mnogo bolje.
Pokušaj krenuti korak dalje, zapravo, dublje i pokušaj skontati što se krije iza tog osjecaja. Evo ti si u Neumu. Uzivas. Ja tebi pomalo zavidim. Jer je u Beču kisa i primorana sam raditi i to iz stana. Sad ja sebi kazem ok @Ariel je u Neumu, ali ja idem za mjesec isto na odmor i posjetiću i Neum i skoknuti na dan u Dubrovnik. Meni treba neko vrijeme, ali to što sam definirala svoju potrebu i namjeru, i to me polako gura prema ostvarenju tog cilja. (Plus dodala sam Dubrovnik na listu) primjer naravno. Neću to raditi
Sreća je relativna. I svaka osoba na svijetu ima svoju formulu za sreću. Nekima je to luda vožnja, drugima roman i topla deka.I ti sigurno imaš svoju formulu koja ne mora biti slična mojoj ili te prijateljice/rodice Ili kome vec zavidiš.. Bitno ti je shvatiti koji je smisao tvog života, možda se bezveze uporedjujes s drugima. još bolje pokušaj se usporedjivati sa samom sobom. I to sa samom sobom sada i prije godinu, dvije ili prije pet godina. Jesi li sretnija? Imaš li više samopouzdanja? Izgledaš li bolje? Ako je potvrdno bilo sto navedeno. Super! Uspjela si. Ako ne, skontaj sto te koči i onemogućava. Poboljšaj to.
Stavi na papir sve sto imas. Stan, auto, posao... i sl a onda razmisli koliko je zena tvojih godina koje zive kod roditelja, ovise o njima i ne mogu sebi nista priustiti.
Hoću dalje?![]()
0
Nije samo materijalno u pitanju. Evo održala si riječ. Platila si večeru 220 km. Hvala Bogu. Imaš. Obećala si častiti i održala obećanje. Što je super i pohvalno. Puno ti je, ali nije kraj svijeta i preživjećeš. Bitno je da si ispunila želju i sebi i nekome ko ti pravio društvo. Uživala? U BiH ljudi rade cijeli mjesec za 400km. Je li tako?
1
1
A sad adio 
Zavist je predzadnja stepenica prije vrha piramide negativnih emocija.
Na vrhu je samosazaljenje.
Najjadnija emocija, gora od ravnodusnosti, prevelike ljubavi, mrznje.
Svaka druga osoba u BiH poznaje taj osjecaj.
Na vrhu je samosazaljenje.
Najjadnija emocija, gora od ravnodusnosti, prevelike ljubavi, mrznje.
Svaka druga osoba u BiH poznaje taj osjecaj.
0
Kako se pise "Ti si idiot"?
- hani_jong_un
- Pjur seks

- Reactions: 31146
Ovdje se kaže... Da zavist gori, cijela bi država bila u plamenu 
(če fovsija bi gorela, bi bila v ognju cela...)
(če fovsija bi gorela, bi bila v ognju cela...)
1
1
često ni fokus nije dobra stvar.
ako neku svoju osobinu osvijestiš i previše se na nju fokusiras može postati jos i izrazenija.
potrebno je naći mjeru i u brizi.
zavidna sam?! ma briga me nek sam....
često razbijajući glavu o nečemu samo to zakonom privlačnosti samo dupliramo.
ako neku svoju osobinu osvijestiš i previše se na nju fokusiras može postati jos i izrazenija.
potrebno je naći mjeru i u brizi.
zavidna sam?! ma briga me nek sam....
često razbijajući glavu o nečemu samo to zakonom privlačnosti samo dupliramo.
1
1
Ters je ”čovjek koji je uvijek upravu, al’ drugi to ne razumiju”- A.Sidran

Kao sto kazu: 'Kod nas se sve oprasta osim uspjeh'...
Takvih ljudi je uvijek bilo, i uvijek ce biti... Mislim da je to jedna od onih najgorih osobina covjeka, jer od necega bezazlenog covjek brzo pocinje da zavidi svima...
Ljudi zavide ako je nekom drugom dobro, iako njemu nista od toga ne skodi. Jednostavno nisu zadovoljni i nemaju svoj zivot, i sta rade? Bave se tudjim životima.
Takvih ljudi je uvijek bilo, i uvijek ce biti... Mislim da je to jedna od onih najgorih osobina covjeka, jer od necega bezazlenog covjek brzo pocinje da zavidi svima...
Ljudi zavide ako je nekom drugom dobro, iako njemu nista od toga ne skodi. Jednostavno nisu zadovoljni i nemaju svoj zivot, i sta rade? Bave se tudjim životima.
1
1
"Kimsenin fark edemeyeceği detayları görmeyi çok severim."

1