Malena je napisao/la: ↑24 aug 2020, 21:11
Što se tiče četresnice, kad mi je svekar preselio, mi smo vozili efendiju da uči tevhid. U toku vožnje pričali smo o svemu i baš smo ga pitali za značenje četresnice i ima li gdje uporište o ispravnosti tog običaja.
Helem efendija reče parafraziram:
Kada se začne dijete, dragi Allah dž.š. udahne život u embrion četrdeseti dan i tada počinju prvi otkucaji srca, a kada čovjek umre, četrdeseti dan se počne odvajati meso od kostiju. Za prvi slučaj, žena i ne zna za trudnoću prije 40 dana. Recimo ja sam za treću trudnoću saznala tačno 40 dana poslije začeća, jer mi se potrefilo s majčinim preseljenjem. U drugom slučaju, zbog rastavljanja onoga što je jednom sastavljeno, uči se tevhid upravo za veličanje Stvoritelja, koji sve stvara i rastvara.
S druge strane, lično ne vidim grijeh u tome što se okupe duše radi učenja Kur'ana, donošenja salavata na Poslanika a.s. i njegovu porodicu i ashabe, prisjećanja smrtnog časa i da ćemo se svi vratiti našem Stvoritelju.
Naravno da grijeha nema u ucenju Kur'ana i svim ostalim vrstama ibadeta. Ali, zaista se mora paziti za sta se to sve veze. Zasto to ne radimo, onako, nebitno koji je dan u godini. Ali, ako vec odredis specificno vrijeme i specifican razlog za okupljanje radi ibadeta, strogo se mora voditi racuna da li se to moze ubrojiti u bidate u vjeri. A, bidat je sve ono sto nema utemeljenja u islamu, a unese se i cini kao islamski cin ibadeta.
Ako to nisu radile prve generacije muslimana, zaista je tesko opravdati mnogo stvari koje mi cinimo a oni nisu. Oni su se takmicili u tome ko ce da cini vise dobra. Da je to bilo nesto poznato i dobro, oni to zasigurno ne bi propustili.
P.S.
Zna ba efendija da Kur'an ne kaze tako. ''Zatim mu savrseno udove uoblici i zivot mu udahne...'' Ali de, hodze k'o hodze. Svako ce za sebe. Samo ne volim kada takvi ( alimi ), izbjegavaju dati pravi odgovor. Evo, ja recimo imam tu ruznu osobinu, pusim cigarete. Pokusavao sam i pokusavacu ponovo da to ostavim. ali, da pokusam da to na bilo koji nacin opravdam, ne pada mi na pamet.
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.