Islam

Vjeroispovijesti, i smisao...
Odgovori
Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde
Reactions: 21672

Re: Islam

Post Postao/la Miss Y. »

Divlja_u_srcu je napisao/la: 23 aug 2020, 19:17
Miss Y. je napisao/la: 23 aug 2020, 18:36 Gospodar uputi koga On i kada hoće.
Tačno Y.
Moja mama je jako pobožna žena, da joj dragi Allah podari svako dobro :srce Ona me je sve godine pokušavala da uputi vise u vjeru, da se okrenem malo vise tome. Međutim znala sam ono sto znam i nekako nešto mi nije dalo, nemogu objasniti. Do skora, okrenula sam se takvim potezom da samo mogu da kažem Elhamdulillah. Prvi put sam ove godine uz Ramazan proučila cijeli Kur’an i sve vise i vise sam na pravom putu.
Opet hvala mojoj mami a hvala i Allahu. :srce :srce
Hvala Bogu, uvijek ima neko ko nas malo pogura i sa svojim primjerom.
Kod mene je bilo obratno :)
Nije to ništa slučajno, i sve ima svoje razloge zašto :cvijece
2
2 slika
Ters je ”čovjek koji je uvijek upravu, al’ drugi to ne razumiju”- A.Sidran

:missy
Malena
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 7844

Post Postao/la Malena »

Što se tiče četresnice, kad mi je svekar preselio, mi smo vozili efendiju da uči tevhid. U toku vožnje pričali smo o svemu i baš smo ga pitali za značenje četresnice i ima li gdje uporište o ispravnosti tog običaja.
Helem efendija reče parafraziram:
Kada se začne dijete, dragi Allah dž.š. udahne život u embrion četrdeseti dan i tada počinju prvi otkucaji srca, a kada čovjek umre, četrdeseti dan se počne odvajati meso od kostiju. Za prvi slučaj, žena i ne zna za trudnoću prije 40 dana. Recimo ja sam za treću trudnoću saznala tačno 40 dana poslije začeća, jer mi se potrefilo s majčinim preseljenjem. U drugom slučaju, zbog rastavljanja onoga što je jednom sastavljeno, uči se tevhid upravo za veličanje Stvoritelja, koji sve stvara i rastvara.
S druge strane, lično ne vidim grijeh u tome što se okupe duše radi učenja Kur'ana, donošenja salavata na Poslanika a.s. i njegovu porodicu i ashabe, prisjećanja smrtnog časa i da ćemo se svi vratiti našem Stvoritelju.
1
1 slika
Dragulj ne gubi vrijednost i kad padne u blato, a prašina ostaje prašina i kad se do neba digne
Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde
Reactions: 21672

Post Postao/la Miss Y. »

Imala sam želju da ovo copiram pa neka moderacija prebaci ako mu ovdje nije mjesto.
Tako lijepo napisano i tako istinito.
_____

Ademu, a.s., je bila potrebna Hava da bi uživao u Džennetu.
- Potreba za supružnikom nije ovisnost.

Merjemina najveća čast je to što je majka Isa'a.
- Biti samohrana majka nije sramota.

Lutova žena nije poslušala njegove upute.
-Čak i najbolje partnere mogu izdati njihovi supružnici.

Asiju je ubio njen muž, Faraon.
-To što imate partnera koji vas zlostavlja nije vaša krivica.

Ejjub, a.s., se borio protiv bolesti i neprestanih iskušenja.
- Ne trebate se stidjeti hroničnih bolesti.

Nuha, a.s., je odbacio njegov sin.
-Učinkovito roditeljstvo ne jamči uspješnu djecu.

Musa, a.s., je morao pobjeći iz domovine u potrazi za sigurnošću.
- Možete biti izbjeglica ili migrant i izgraditi novi dom.

Ibrahimu, a.s., je njegov otac prijetio smrću.
- Možete prevazići loše djetinjstvo i zlostavljanje roditelja.

Zekerijja, a.s., se borio da ima dijete.
- Neplodnost nije znak da Allah nije s vama zadovoljan.

Jusuf, a.s., je zatvoren zbog nečega što nije učinio.
-Ponekad nevine ljude nepravedno zatvore.

Poslanik, s.a.v.s., je bio siroče, udovac i tugovao je zbog gubitka vlastite djece.

U svom slomljenom srcu zapamtite da niste sami, najbolji ljudi koji su ikad postojali su, također, imali ova iskušenja.

(preuzeto)
3
2 slika 1 slika
Ters je ”čovjek koji je uvijek upravu, al’ drugi to ne razumiju”- A.Sidran

:missy
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

Dan Ašure - Jevmu Ašura, subota, 29. august 2020.

Deseti dan mjeseca muharrema naziva se Danom Ašure. Prema predanjima u ovom je danu nakon potopa pristala lađa Božijeg poslanika Nuha, neka je mir i spas Božiji na njega. Preporuka Božijeg poslanika Muhammeda, neka je mir i spas Božiji na njega, je da se posti 9. i 10. muharem, ili 10. i 11. dan ovoga mjeseca. Na ovaj dan se spravlja i posebno jelo ašura (na arapskom deset). Spravlja se tako da se stavi više vrsta voća i povrća i tako napravi smjesa kao znak sjećanja na Nuha, neka je spas i mir Božiji na njega, koji je, po predanjima, u svoju lađu ukrcao po par od svega živoga.

(IZ BIH)
1
1 slika
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Post Postao/la Fatih »

Malena je napisao/la: 24 aug 2020, 21:11 Što se tiče četresnice, kad mi je svekar preselio, mi smo vozili efendiju da uči tevhid. U toku vožnje pričali smo o svemu i baš smo ga pitali za značenje četresnice i ima li gdje uporište o ispravnosti tog običaja.
Kada se začne dijete, dragi Allah dž.š. udahne život u embrion četrdeseti dan i tada počinju prvi otkucaji srca, a kada čovjek umre, četrdeseti dan se počne odvajati meso od kostiju. Za prvi slučaj, žena i ne zna za trudnoću prije 40 dana. Recimo ja sam za treću trudnoću saznala tačno 40 dana poslije začeća, jer mi se potrefilo s majčinim preseljenjem. U drugom slučaju, zbog rastavljanja onoga što je jednom sastavljeno, uči se tevhid upravo za veličanje Stvoritelja, koji sve stvara i rastvara.
S druge strane, lično ne vidim grijeh u tome što se okupe duše radi učenja Kur'ana, donošenja salavata na Poslanika a.s. i njegovu porodicu i ashabe, prisjećanja smrtnog časa i da ćemo se svi vratiti našem Stvoritelju.
Naravno da grijeha nema u ucenju Kur'ana i svim ostalim vrstama ibadeta. Ali, zaista se mora paziti za sta se to sve veze. Zasto to ne radimo, onako, nebitno koji je dan u godini. Ali, ako vec odredis specificno vrijeme i specifican razlog za okupljanje radi ibadeta, strogo se mora voditi racuna da li se to moze ubrojiti u bidate u vjeri. A, bidat je sve ono sto nema utemeljenja u islamu, a unese se i cini kao islamski cin ibadeta.

Ako to nisu radile prve generacije muslimana, zaista je tesko opravdati mnogo stvari koje mi cinimo a oni nisu. Oni su se takmicili u tome ko ce da cini vise dobra. Da je to bilo nesto poznato i dobro, oni to zasigurno ne bi propustili.

P.S.

Zna ba efendija da Kur'an ne kaze tako. ''Zatim mu savrseno udove uoblici i zivot mu udahne...'' Ali de, hodze k'o hodze. Svako ce za sebe. Samo ne volim kada takvi ( alimi ), izbjegavaju dati pravi odgovor. Evo, ja recimo imam tu ruznu osobinu, pusim cigarete. Pokusavao sam i pokusavacu ponovo da to ostavim. ali, da pokusam da to na bilo koji nacin opravdam, ne pada mi na pamet.
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

P.S.

Hvala vam sto drzite ovu temu aktivnom. I ja cu pokusati da se malo vise fokusiram ovdje, mada moram i ostali dio foruma pratiti i doprinositi njegovom razvoju. Ali, nije tajna, da mi je ovaj PDF najdrazi.

:ok
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Mehaning je napisao/la: 23 aug 2020, 21:34 Vjernici najčešče nemate pojma, kako je komplicirano biti nevjernik.... :ovaj
Pa nije laHko biti "ćafir". :hohoho
0
Mehaning
Proleter
Reactions: 6637

Post Postao/la Mehaning »

Fatih je napisao/la: 29 aug 2020, 14:19
Mehaning je napisao/la: 23 aug 2020, 21:34 Vjernici najčešče nemate pojma, kako je komplicirano biti nevjernik.... :ovaj
Nije lako, ali je lijepo... :cool

Ja za svoje postupke odgovaram samo samome sebi... :djed
0
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Mehaning je napisao/la: 29 aug 2020, 14:52
Fatih je napisao/la: 29 aug 2020, 14:19

O tom-potom. :ooo
0
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Malena je napisao/la: 24 aug 2020, 21:11 Što se tiče četresnice, kad mi je svekar preselio, mi smo vozili efendiju da uči tevhid. U toku vožnje pričali smo o svemu i baš smo ga pitali za značenje četresnice i ima li gdje uporište o ispravnosti tog običaja.
Evo, ovdje ces najbolje vidjeti koliko samo neiskrenosti ovdje ima. Imaju takodje i odgovori gdje je morao odgovoriti da sedmina i ceteresnica nemaju izvoriste u islamu.

https://www.islamskazajednica.ba/dzemat ... rane-imama

Kako moze dati ovakav odgovor, a porodica umrlog dobije papir, upute za dzennazu, izmedju ostalog i PRECIZAN cjenovnik ovih stvari koje on nalazi za ruzne. A ko je taj obrazac sastavio? Pa IZ....
0
Mehaning
Proleter
Reactions: 6637

Post Postao/la Mehaning »

Fatih je napisao/la: 29 aug 2020, 15:01
Mehaning je napisao/la: 29 aug 2020, 14:52

Vrati se i kaži, kako je bilo... :valja
0
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Mehaning je napisao/la: 29 aug 2020, 15:10
Fatih je napisao/la: 29 aug 2020, 15:01

Vrati se i kaži, kako je bilo... :valja
Ne znam na sta mislis.
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Fatih je napisao/la: 29 aug 2020, 15:06
Evo, ovdje ces najbolje vidjeti koliko samo neiskrenosti ovdje ima. Imaju takodje i odgovori gdje je morao odgovoriti da sedmina i ceteresnica nemaju izvoriste u islamu.

Kako moze dati ovakav odgovor, a porodica umrlog dobije papir, upute za dzennazu, izmedju ostalog i PRECIZAN cjenovnik ovih stvari koje on nalazi za ruzne. A ko je taj obrazac sastavio? Pa IZ....

Babo mije snahe je efendija. On kaže da tevhid nije ni sunnet ni farz a da jasin za dušu umrlog jeste.
0
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Iskra je napisao/la: 29 aug 2020, 15:27
Fatih je napisao/la: 29 aug 2020, 15:06

Babo mije snahe je efendija. On kaže da tevhid nije ni sunnet ni farz a da jasin za dušu umrlog jeste.
Ma trebao bi on sa mnom sjesti u dva-tri oka. Kako moze ista biti farz za dusu umrlog, pa i ucenje Jasina. Jedini farz za umrlog su gusul, klanjanje dzennaze i sam ukop.

Reci mu da se ne igra sa mnom. :fatih2
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Fatih je napisao/la: 29 aug 2020, 15:47
Iskra je napisao/la: 29 aug 2020, 15:27

Ma trebao bi on sa mnom sjesti u dva-tri oka. Kako moze ista biti farz za dusu umrlog, pa i ucenje Jasina. Jedini farz za umrlog su gusul, klanjanje dzennaze i sam ukop.

Reci mu da se ne igra sa mnom. :fatih2

Dobro efendija, kako ti kažeš :ovaj
1
1 slika
Max
PRObehar
PRObehar
Reactions: 23349

Post Postao/la Max »

:fatih2
1