Islam
Re: Islam
Es-selamu alejkum.
Prvo, da kažem i ja da mi je jako drago učestvovati u ovoj temi, razmjenjivati stavove, znanja, učiti novo... A sve u granicama normalne konverzacije, jer ipak ova tema danas nosi najviše nerazumjevanja i dovodi do prepirki, a trebala bi baš da bude tema o kojoj mirno i lijepo razgovaramo.
Bitno je ponovo naglasiti, da niti jedna religija prisiljava na vjerovanje. Ne, niti ja imam namjeru ikoga prisiljavati, ja samo volim razgovarati pa ono što ne znam naučiti, ili ono što sam mislila da znam, a pogrešno radim, ispraviti. Čovjek se uči dok je živ.
Fatih, što se tiče tvog komentara na hodžino tumačenje, znam da smo ostali uskraćeni za konkretan i detaljan odogovor, ali s moje strane gledišta, kad pitaš zašto ne učimo Ja'sin neki drugi, sasvim običan dan, moram priznati da kad god imam vremena i kad sam spremna za to, ja proučim svojim najmilijim. Posebno se posvetim u Ramazanu, ali i svim drugim mjesecima kad god sam u prilici.
Ne znam, kako će ovo biti shvaćeno, ali ja ću podijeliti s vama, a vi donesite svoj zaključak kako mislite da je ispravno.
Imam kolegicu na poslu koja dugo vremena nije mogla da zanese. Zdravi oboje, sve pretrage uredne i zdrave, ali potomaka nema pa nema. Prije dvije godine, svaku noć na teraviji molila sam dragog Boga da je obraduje evladom, da osjeti tu čar i ljepotu, da doživi ono što sam doživjela ja. Iskreno, iz srca, bez ikakva interesa, stvarno, jer šta ja imam s tim što bi ona postala majka?! Ništa, sem zadovoljstva da je vidim sretnom i ispunjenom. Helem, učila sam i dovila, svojim iskrenim riječima. Da li je to bila moja dova ili nečija druga, ne znam, ali dobila je blizance.
Moje srce je presretno zbog nje.
Kad sam bila slomljena, kada mi je svijet potonuo, zbog preseljeljenja moje najdraže osobe, majke, učila sam na glas sve ono što znam. Na prvom tevhidu, bili su bula i efendija. Pitala sam mogu li ja da proučim makar sure, zgledali su se i pristali. Plakali su kako sam učila, a ja sam bila smirena. Drugi tevhid, na 40 dana, organizovali smo u džamiji, ja i sestre ulazimo u džamiju a mojoj sestri dolazi poruka da je postala nana, dobila je unuku.
Razlog više da učimo dove zahvale, pa smo nakon proučenog tevhida i dova za majčinu dušu, za njen oprost, za njen Džennet, dovile i zahvalile na poklonu.
Moja majka je preselila 19.11.2013. godine, ja sam rodila sina 19.08.2014. godine. Devet mjeseci poslije. Zar to nije znak Njegove milosti?
Što se tiče IZ, ružno je, ali izgubila sam povjerenje u njih.
Prvo, da kažem i ja da mi je jako drago učestvovati u ovoj temi, razmjenjivati stavove, znanja, učiti novo... A sve u granicama normalne konverzacije, jer ipak ova tema danas nosi najviše nerazumjevanja i dovodi do prepirki, a trebala bi baš da bude tema o kojoj mirno i lijepo razgovaramo.
Bitno je ponovo naglasiti, da niti jedna religija prisiljava na vjerovanje. Ne, niti ja imam namjeru ikoga prisiljavati, ja samo volim razgovarati pa ono što ne znam naučiti, ili ono što sam mislila da znam, a pogrešno radim, ispraviti. Čovjek se uči dok je živ.
Fatih, što se tiče tvog komentara na hodžino tumačenje, znam da smo ostali uskraćeni za konkretan i detaljan odogovor, ali s moje strane gledišta, kad pitaš zašto ne učimo Ja'sin neki drugi, sasvim običan dan, moram priznati da kad god imam vremena i kad sam spremna za to, ja proučim svojim najmilijim. Posebno se posvetim u Ramazanu, ali i svim drugim mjesecima kad god sam u prilici.
Ne znam, kako će ovo biti shvaćeno, ali ja ću podijeliti s vama, a vi donesite svoj zaključak kako mislite da je ispravno.
Imam kolegicu na poslu koja dugo vremena nije mogla da zanese. Zdravi oboje, sve pretrage uredne i zdrave, ali potomaka nema pa nema. Prije dvije godine, svaku noć na teraviji molila sam dragog Boga da je obraduje evladom, da osjeti tu čar i ljepotu, da doživi ono što sam doživjela ja. Iskreno, iz srca, bez ikakva interesa, stvarno, jer šta ja imam s tim što bi ona postala majka?! Ništa, sem zadovoljstva da je vidim sretnom i ispunjenom. Helem, učila sam i dovila, svojim iskrenim riječima. Da li je to bila moja dova ili nečija druga, ne znam, ali dobila je blizance.
Kad sam bila slomljena, kada mi je svijet potonuo, zbog preseljeljenja moje najdraže osobe, majke, učila sam na glas sve ono što znam. Na prvom tevhidu, bili su bula i efendija. Pitala sam mogu li ja da proučim makar sure, zgledali su se i pristali. Plakali su kako sam učila, a ja sam bila smirena. Drugi tevhid, na 40 dana, organizovali smo u džamiji, ja i sestre ulazimo u džamiju a mojoj sestri dolazi poruka da je postala nana, dobila je unuku.
Razlog više da učimo dove zahvale, pa smo nakon proučenog tevhida i dova za majčinu dušu, za njen oprost, za njen Džennet, dovile i zahvalile na poklonu.
Moja majka je preselila 19.11.2013. godine, ja sam rodila sina 19.08.2014. godine. Devet mjeseci poslije. Zar to nije znak Njegove milosti?
3
3
Dragulj ne gubi vrijednost i kad padne u blato, a prašina ostaje prašina i kad se do neba digne
Za sve sto napisala, govoreci u svoje ime, imam samo rijeci hvale. I dotakla si se necega, sto smo ovdje mozda pomenuli ali nismo dali onoliko prostora koliko to zasluzuje: Dova.Malena je napisao/la: ↑29 aug 2020, 20:42 Es-selamu alejkum.
Dova je najjace oruzje vjernika, kako nas uci Poslanik s.a.v.s. I, ako si ikad osjetila da ti se dove primaju (ovdje imas jedan slucaj koji moze ukazivati na to). Mnogo muslimana brzo prestane da daje dovama tako veliku vaznost, posto im se nesto nije instantno udovoljilo. Postoje razlozi zasto se dove ili ne primaju,ne primaju odmah, a ispunjenje nekih ce nas cekati cek na Sudnjem danu.
Takodje, kad smo vec kod dove, i ona je na neki nacin povezana sa svim onim sto sam iznio protiv nekih obicaja koji su bili nepoznati, u ranim fazama islama. Uz sve one cijene za neku uslugu, nigdje ne stoji ta rijec: "Dova". Pitam i sebe i vas, zasto je to tako? Pa, prvenstveno sto je BESPLATNA (na stranu sto je i uzimanje novca haram i onome ko ga uzima i onome ko daje - ako ce me neko proglasiti vehabijom, molim ga neka prije procita fetve Huseina ef. Djoze, koji je ovdje izdavao fetve kada za pojam "vehabija", selefija", niko od nas nije ni cuo).
Ako cemo dati prednost izmedju dove i Kur'ana, kada je u pitanju dusa nekoga koje preselio, apsolutnu prednost ima dova (ma na kom jeziku ona bila). Naravno, Kur'an je Boziji govori kao takvom mu ravnoga nema, tako da mi nikada ne mozemo, za cijeli zivot reci dovoljno, da ima tezinu kao jedan harf iz Mushafa. Medjutim, ovdje se radi o kontekstu i islamskim propisima.
Naime, Kur'an je objavljen kao Uputa kategoricno SAMO ZIVIMA. Na trenutak zaboravimo sta svi misle o obicajima nakon necije smrti. Pitajmo se, zasto ucimo Kur'an koji u sebi na mnogo mjesta sadrzi neku vrstu formulacije "da je Uputa covjecanstvu". Opet, ako bas zaista zelis da to procitas od nekog ko je mjerodavniji i od vecine efendija, a pogotovo mene, procitaj sta je o tome pisaoef, Djozo (na stranu to sto je bio vojni imam u 13 SS diviziji, to nema zaista veze sa znanjem).
Dova, sa druge strane, nije nicim ogranicena, osim time da ne dovimo za ono sto je haram. Niko ne spori njenu ulogu, kako za zive, tako i za trazenja oprosta i Dzenneta za nase umrle. NIko i nigdje. Jer se to cinilo bez prekida, od samog nastanka islama.
A uciti Ku'ran u svakoj prilici je pohvalno. Time se stice sevab, a sevabi sa druge strane, ponistavaju losa djela, koja su cesto uzrok neprimanja dove od strane Uzvisenog s.v.t.
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Laganini, ovo je tema koja zahtjeva podrobnija obrazloženja i ne može se objasniti u par rečenica. Upravo zato što se neki detalj izostavi dobije drugačiji smisao i nastane nesporazum.
2
2
Dragulj ne gubi vrijednost i kad padne u blato, a prašina ostaje prašina i kad se do neba digne
Upravo tako, koga zanima taj će i pročitati. Najgore je davati paušalne izjave o nečem što zahtjeva podrobnost
1
1
Prika, ovo nije ona tema "kaladont". Da bi nekome objasnio svoj stav po nekom pitanju, to se ne moze uciniti sa par recenica. Pogotovo kada se radi o ovoj tematici, gdje postoje razna misljenja i prakse.
Ukoliko zelis da pokusas da nekome dokazes da si napisao nesto sto je istina, moras za to i dati neke dokaze. Drugo su teme gdje se radi o slobodi misljenja. Tu ne mozes nikome forsirati ono sto ti mislis. Islam je u tome kategoricno jasan.
I ti kao katolik, znas da ne moze svako sebi tumaciti vjeru kako zeli. Sta bi ti odgovorio da ti neko kaze da je od svestenika cuo nesto, za sta sigurno znas da nije tako? Bi li tek samo rekao,"on je svestenik, pa mora biti da je tako"?
1
1
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
..kuzim al oni koju kuže njima i ne triba objašnjavati al nekom ko ne zna ipak kraći put..al ok svak ima svoju taktiku..kužiš ja cu pročitat jedan duži post al vec drugi treći..a nije da me ne zanima.
1
1
Pa OK, citaj ono sto mozes ili zelis. Medjutim, tema je takva da ce rijetko biti kratkih postova. Mozda, eventualno, kada se sve mozda "spakuje" (ako se dodje do toga), pa bude samo nekih dodatnih, manjih replika.
1
1
Prika, evo sada nema vise pitanja koja zahtijevaju duge odgovore. Ako se ti sjetis necega sto te zanima i zelis kratak odgovor, izvoli. Nema tabu pitanja.
0
Sve sto je u vezi islama, ovdje se moze pitati. Ma kakvo pitanje bilo, samo da je vezano za islam.
0

1