Kaos u Crnoj Gori. Izbili neredi, blokirane ceste, žestok sukob s policijom...

Prenosimo sa portala...
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17317

Re: Kaos u Crnoj Gori. Izbili neredi, blokirane ceste, žestok sukob s policijom...

Post Postao/la Ommadawn »

Socrates je napisao/la: 12 sep 2021, 14:28
Ommadawn je napisao/la: 12 sep 2021, 14:24

Jesi li ti lično imao direktan kontakt sa njima?
A ti si sreo hiljade? Spremaju revoluciju neviđenih razmjera? Kao što rekoh, među Bošnjacima vehabije su marginalna pojava. Kad budu mainstream, razgovaraćemo o tome. Ima ih, jbt, čak i na Zapadu, pa šta?
Nisam sreo hiljade ali nekoliko njih.
Za sad su marginalni ali njihov broj prilično raste.

Ima na Zapadu, sa jednim sam održavao roditeljske sastanke. Ja jedno a on citate iz Kurana, totalno nerelevantno. Na zadnjem me nazvao kjafirom.
0
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 4747

Re: Kaos u Crnoj Gori. Izbili neredi, blokirane ceste, žestok sukob s policijom...

Post Postao/la Sarajka »

Ommadawn je napisao/la: 12 sep 2021, 14:30
Socrates je napisao/la: 12 sep 2021, 14:26

Kao što sam već više puta rekao, ne mora biti direktno da bi bilo neprihvatljivo. Provociranje je vid uvrede. Eto, zamisli da ja kažem ono što je on rekao, ali da pričam o Srbima.

Prijetnja je prijetnja. Ako ne zna drugačije pričati nego da hinjski provocira i prijeti, više neće moći.

Frajer se izražava na drugačiji način, ti to shvataš kao prijetnju ali ja ne.

Je li ga ko prijavio zbog toga?
Ne izrazava se drugačije, nego upravo navodi gradove Pristinu i Sarajevo, podmuklo tvrdeci kako su zabavna vremena pred nama. I to jeste prijetnja obzirom na temu i dogadjanja na Cetinju.
0
A sad adio :sara
Socrates
PRO behar
PRO behar
Reactions: 14899

Post Postao/la Socrates »

Ommadawn je napisao/la: 12 sep 2021, 14:30
Socrates je napisao/la: 12 sep 2021, 14:26

Kao što sam već više puta rekao, ne mora biti direktno da bi bilo neprihvatljivo. Provociranje je vid uvrede. Eto, zamisli da ja kažem ono što je on rekao, ali da pričam o Srbima.

Prijetnja je prijetnja. Ako ne zna drugačije pričati nego da hinjski provocira i prijeti, više neće moći.

Frajer se izražava na drugačiji način, ti to shvataš kao prijetnju ali ja ne.

Je li ga ko prijavio zbog toga?
Priča oko ovoga ne mora dalje da se nastavlja. On zna da je prijetnja, ja znam da je prijetnja. Jasno sam mu rekao da znam da je prijetnja, i da ne nastavlja dalje.
0
Tražili smo se po prethodnim životima
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

Ommadawn je napisao/la: 12 sep 2021, 14:36

A ti si sreo hiljade? Spremaju revoluciju neviđenih razmjera? Kao što rekoh, među Bošnjacima vehabije su marginalna pojava. Kad budu mainstream, razgovaraćemo o tome. Ima ih, jbt, čak i na Zapadu, pa šta?

Ima na Zapadu, sa jednim sam održavao roditeljske sastanke. Ja jedno a on citate iz Kurana, totalno nerelevantno. Na zadnjem me nazvao kjafirom.
Vehabije su produkt takodjer devedesetih. Je li prije rata bilo radikalnih muslimana u BiH? Nije. Jesu Bošnjaci bili osvijesteni kao nacija pod vodjstvom Islamske zajednice? Prijetili nekome? Odudarali od okoline svojim stavom, navikama i oblacenjem? I na kraju koliko ih je procentualno sada? U odnosu na sveukupan broj bošnjačkog stanovnistva? Koliko cetnika i stovatelja SPC spremnih po kosovskim pripizdinama „braniti kolevku srpstva“? Penjati se po Cetinju i Lovcenu? Jarane Vojvodina im prazna i Šumadija. Na kraju sta mislis koliko bi ih opet opsadu Sarajeva radilo?
1
1 slika
Socrates
PRO behar
PRO behar

Kao što rekoh, marginalna grupa. U okviru politike, beznačajna. Kad ih neki moćni političar podrži i na osnovu njih gradi političku platformu, onda postaju opasni.

Ti si imao takvo iskustvo, i šta sad? Treba govoriti da su vehabije opasniji od četnika i ratnih zločinaca koji su svi do jednog rehabilitirani u Srbiji i koje SPC slavi kao heroje? Pa ni blizu, jbt.

Uostalom, otvori temu o vehabijama. :zbunj
0
storm
Administrator
Reactions: 38012

Post Postao/la storm »

Socrates je napisao/la: 12 sep 2021, 14:19
Ommadawn je napisao/la: 12 sep 2021, 14:11
Vehabije nisu opasne?

Pa eto kad budeš slijedeći put dolazio u rodni grad, svrati malo u ono njihovo selo, taman je tu u blizini.
Popričaj, napravi reportažu ako hoćeš..

SPC je ipak duže na balkanskim prostorima i imali su jaku političku podršku.
Kao što rekoh, Srđan Puhalo je već išao u njihova sela i razgovarao sa njima. Najbolja reportaža o vehabijama ikad napravljena. Prosječan bosanski čovjek ismijava vehabije. To se vidi na svim bosanskim forumima, na svim socijalnim mrežama, itd. Reći da su vehabije neki faktor je prosto netačno.

Sa druge strane, njihov nastanak je logičan. Ako te ubijaju zbog vjere, ako ti ruše sve bogomolje, ako te protjeruju zbog vjere, da li je onda uopšte čudno da ima vehabija?

Kao i uvijek, odgovor na sve ovo je obrazovanje.
Baš to...
Cetnici i ustaše su stvorili vehabije tj pogurali dio Bošnjaka u ekstrem.
Jednako kako je 1928 uvođenje diktature iz Beograda, potaknulo stvaranje ustaša... I tako u krug...
1
1 slika
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Sarajka je napisao/la: 12 sep 2021, 14:44

Vehabije su produkt takodjer devedesetih. Je li prije rata bilo radikalnih muslimana u BiH? Nije. Jesu Bošnjaci bili osvijesteni kao nacija pod vodjstvom Islamske zajednice? Prijetili nekome? Odudarali od okoline svojim stavom, navikama i oblacenjem? I na kraju koliko ih je procentualno sada? U odnosu na sveukupan broj bošnjačkog stanovnistva? Koliko cetnika i stovatelja SPC spremnih po kosovskim pripizdinama „braniti kolevku srpstva“? Penjati se po Cetinju i Lovcenu? Jarane Vojvodina im prazna i Šumadija. Na kraju sta mislis koliko bi ih opet opsadu Sarajeva radilo?
Nije jer nije bilo ni Bošnjaka.
Jugoslovenski muslimani su prije bili marginalizirani, gotovo se računali nepostojećima da bi tek sedamdesetih godina bili priznati kao Muslimani, i postali neki faktor iako su sačinjavali popriličnu bitnu brojku i ranije. A i to jer je bilo u interesu države
Islamska Zajednica u to vrijeme je bila pod strogim patronatom UDBe, a kako je ista krenula sa okretanjem simbola iz zvijezde u kokardu, odnosno šaharu tako je SPC sve više uzimala utjecaja u istoj. S druge strane i bili su najbrojnije stanovništvo.

Koliki je procenat vehabija u odnosu na bošnjačko stanovništvo?

Zbog čega se u selima napadaju novinari i drže zatočenima dok ne dođe policijska pratnja da bi mogli bezbjedno izaći odatle?
Marginalizirani su i neonacisti na Zapadu ali predstavljaju opasnost na nacionalnu sigurnost, zar ne?

Tako da svako vjersko uplitanje u politiku ne donosi dobro. Počev od SPC pa nadalje.
0
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

storm je napisao/la: 12 sep 2021, 14:51
Socrates je napisao/la: 12 sep 2021, 14:19

Kao što rekoh, Srđan Puhalo je već išao u njihova sela i razgovarao sa njima. Najbolja reportaža o vehabijama ikad napravljena. Prosječan bosanski čovjek ismijava vehabije. To se vidi na svim bosanskim forumima, na svim socijalnim mrežama, itd. Reći da su vehabije neki faktor je prosto netačno.

Sa druge strane, njihov nastanak je logičan. Ako te ubijaju zbog vjere, ako ti ruše sve bogomolje, ako te protjeruju zbog vjere, da li je onda uopšte čudno da ima vehabija?

Kao i uvijek, odgovor na sve ovo je obrazovanje.
Baš to...
Cetnici i ustaše su stvorili vehabije tj pogurali dio Bošnjaka u ekstrem.
Jednako kako je 1928 uvođenje diktature iz Beograda, potaknulo stvaranje ustaša... I tako u krug...
I ovdje možemo zaključiti da i Bošnjaci trebaju imati svoje četnike odnosno ustaše?
0
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Socrates
PRO behar
PRO behar

Nije to rekao, a ni pomislio.

Naravno da obavještajna služba u BiH posvećuje pažnju vehabijama. Kao što svaka obavještajna služba i treba posvećivati pažnju takvim grupama. Ali, dovoditi vehabije u istu ravan sa neonacistima, četnicima i ustašama nema nikakvu podlogu.
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Socrates je napisao/la: 12 sep 2021, 15:13 Nije to rekao, a ni pomislio.

Naravno da obavještajna služba u BiH posvećuje pažnju vehabijama. Kao što svaka obavještajna služba i treba posvećivati pažnju takvim grupama. Ali, dovoditi vehabije u istu ravan sa neonacistima, četnicima i ustašama nema nikakvu podlogu.
Znači nisu teroristička organizacija?
0
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Socrates
PRO behar
PRO behar

Ommadawn je napisao/la: 12 sep 2021, 15:24
Socrates je napisao/la: 12 sep 2021, 15:13 Nije to rekao, a ni pomislio.

A zašto bi bili teroristička organizacija? Nijedna sigurnosna služba na svijetu ih nije označila kao terorističku organizaciju. Da bi bio teroristička organizacija trebaš imati značajan broj članova, organizacione kapacitete, ogromna finansijska sredstva i operativnu moć da vršiš terorističke napade. Pa onda na kraju i da ih vršiš.

S tim da treba uzeti u obzir i različitu prirodu samih vehabija. Neki samo žele da žive konzervativno, izdvojeni od modernog svijeta. Bez političkog i drugog djelovanja. Drugi, a ima i njih, istina, vide kršćanstvo i zapad kao neprijatelje. Trećima, opet, su najveći neprijatelji Islamska Zajednica BiH. Dakle, ima onih "pusti me na miru i neće te glava boljeti", a ima i onih koji su donekle opasniji.

Sve sigurnosne službe i u BiH, a i izvan, se slažu da Islamska Zajednica BiH najviše radi, više od svih drugih faktora, na suzbijanju opasnosti od vehabija.

S tim da bi vjerovatno konstruktivan rad oko funkcioniranja države BiH umanjio i broj vehabija.
0
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

Ommadawn je napisao/la: 12 sep 2021, 15:06
Sarajka je napisao/la: 12 sep 2021, 14:44

Jugoslovenski muslimani su prije bili marginalizirani, gotovo se računali nepostojećima da bi tek sedamdesetih godina bili priznati kao Muslimani, i postali neki faktor iako su sačinjavali popriličnu bitnu brojku i ranije. A i to jer je bilo u interesu države
Islamska Zajednica u to vrijeme je bila pod strogim patronatom UDBe, a kako je ista krenula sa okretanjem simbola iz zvijezde u kokardu, odnosno šaharu tako je SPC sve više uzimala utjecaja u istoj. S druge strane i bili su najbrojnije stanovništvo.

Zbog čega se u selima napadaju novinari i drže zatočenima dok ne dođe policijska pratnja da bi mogli bezbjedno izaći odatle?
Marginalizirani su i neonacisti na Zapadu ali predstavljaju opasnost na nacionalnu sigurnost, zar ne?

Tako da svako vjersko uplitanje u politiku ne donosi dobro. Počev od SPC pa nadalje.

Pa nema veze sto nije bilo Bošnjaka. Je li bilo ekstremnog islama u EX YU? Jesu muslimani imali kakvih pretenzija teritorijalnih, kao što su imali Srbi? IZ je bila na margini, ali SPC nije nikada. Naprotiv! Jugoslavija je za velikosrpsku kliku i SPC bila krinka do ostvarenja velikosrpskog sna. Nisu oni devedesetih odjednom „ poludjeli“. Nego su cijelo vrijeme pod okriljem SPC hranili svoje ambicije o stvaranju vrlikosrpske drzave. I sada to isto rade s ovim pizdarijama o srpskom svetu. I ujedinjunju srpskih drzava.
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Socrates je napisao/la: 12 sep 2021, 15:36
Ommadawn je napisao/la: 12 sep 2021, 15:24

A zašto bi bili teroristička organizacija? Nijedna sigurnosna služba na svijetu ih nije označila kao terorističku organizaciju. Da bi bio teroristička organizacija trebaš imati značajan broj članova, organizacione kapacitete, ogromna finansijska sredstva i operativnu moć da vršiš terorističke napade. Pa onda na kraju i da ih vršiš.

S tim da treba uzeti u obzir i različitu prirodu samih vehabija. Neki samo žele da žive konzervativno, izdvojeni od modernog svijeta. Bez političkog i drugog djelovanja. Drugi, a ima i njih, istina, vide kršćanstvo i zapad kao neprijatelje. Trećima, opet, su najveći neprijatelji Islamska Zajednica BiH. Dakle, ima onih "pusti me na miru i neće te glava boljeti", a ima i onih koji su donekle opasniji.

Sve sigurnosne službe i u BiH, a i izvan, se slažu da Islamska Zajednica BiH najviše radi, više od svih drugih faktora, na suzbijanju opasnosti od vehabija.

S tim da bi vjerovatno konstruktivan rad oko funkcioniranja države BiH umanjio i broj vehabija.
Aha.
I ko je podržao Mevlida Jašarevića prilikom njegovog napada na američku ambasadu?
0
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Atomic
PRO behar
PRO behar
Reactions: 10796

Post Postao/la Atomic »

Oma,mrzis li Bosnjake kao narod ili kao muslimane Bosnjake.Dosta "negativnih"komentara kroz forumanje primijetim :zbunj
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Sarajka je napisao/la: 12 sep 2021, 15:38
Ommadawn je napisao/la: 12 sep 2021, 15:06

Pa nema veze sto nije bilo Bošnjaka. Je li bilo ekstremnog islama u EX YU? Jesu muslimani imali kakvih pretenzija teritorijalnih, kao što su imali Srbi? IZ je bila na margini, ali SPC nije nikada. Naprotiv! Jugoslavija je za velikosrpsku kliku i SPC bila krinka do ostvarenja velikosrpskog sna. Nisu oni devedesetih odjednom „ poludjeli“. Nego su cijelo vrijeme pod okriljem SPC hranili svoje ambicije o stvaranju vrlikosrpske drzave. I sada to isto rade s ovim pizdarijama o srpskom svetu. I ujedinjunju srpskih drzava.
Nije jer su i ono pravo da budu priznati kao narod (gle apsurda - ne mogu biti nazvani Bosancima islamske vjeroispovijesti) krajem šezdesetih dobili jedva i to na kašikicu.

Naravno da su Srbi iskoristili svoju poziciju u Jugoslaviji jer su bili najbrojniji.

Dobro im prolazi strategija stvaranjem srpske zemlje i srpskog sveta da u trideset godina samo gube teritorije i stanovništvo.

Problem je jer bošnjački nacionalizam postaje kopija onog srpskog.

Naravno, nećemo mi kopirati nikog pametnog.
0
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Socrates
PRO behar
PRO behar

Ommadawn je napisao/la: 12 sep 2021, 15:42
Socrates je napisao/la: 12 sep 2021, 15:36

Aha.
I ko je podržao Mevlida Jašarevića prilikom njegovog napada na američku ambasadu?
Pa je li iko rekao da nema nijedan terorista među vehabijama? Jašarević je osuđen pred BiH sudom. Kao što su bezbrojni teroristi osuđeni u raznim zemljama svijeta. U skoro svim. Šta sad tu ima sporno?

I u Beogradu su zapalili američku ambasadu. Velika grupa ljudi. Što se to ne spominje?
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Atomic je napisao/la: 12 sep 2021, 15:43 Oma,mrzis li Bosnjake kao narod ili kao muslimane Bosnjake.Dosta "negativnih"komentara kroz forumanje primijetim :zbunj
Ne mrzim ja nikoga. Nikoga! Mrzim samo određene ljude ali to nema nikakve veze sa njihovom nacionalnom i vjerskom
pripadnošću. Recimo mrzim Kusturicu, mrzim Neleta Karajlića, mrzim Dragana Vučićevića, onog Marića…
A moji negativni komentari nisu pod navodnim znakovima.
Samo mi se ne sviđa smjer u kojem ta nazovidržava sastavljena od entiteta ide. S podrškom naroda, kako kojeg.

Je li ti sad jasnije? Eventualno lakše?
0
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Odgovori

Natrag na “Vijesti”