Milanović primio Bakira Izetbegovića, na sastanku bio i Mesić: ‘Vodili smo vrlo otvoren razgovor‘
Milanović primio Bakira Izetbegovića, na sastanku bio i Mesić: ‘Vodili smo vrlo otvoren razgovor‘
Predsjednik Milanović i Izetbegović razgovarali su prije svega o odnosima bošnjačkog i hrvatskog naroda.
Predsjednik Republike Zoran Milanović sastao se danas u Uredu predsjednika s Bakirom Izetbegovićem, predsjednikom Stranke demokratske akcije, izvijestio je Ured predsjednika.
Predsjednik Milanović i Izetbegović razgovarali su o odnosima Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, prije svega o odnosima bošnjačkog i hrvatskog naroda te potrebi poboljšanja odnosa dvaju naroda u skladu s Daytonskim sporazumom.
U društvu Milanovića i Izetbegovića bili su i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić te predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić.
Bosanskohercegovački političar, bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, na Twitteru je komentirao susret s hrvatskim predsjednikom.
- Vodili smo vrlo otvoren razgovor o odnosima Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, te o međusobnim odnosima Bošnjaka i Hrvata. Zajednički je ocijenjeno da odnosi dviju država i dva naroda imaju izuzetnu važnost, te da se moraju unaprjeđivati kroz dijalog na ravnopravnim temeljima i u obostranom interesu. Bilo je razgovora i o cjelokupnim odnosima u regiji, poručio je.
(jutarnji.hr)
Predsjednik Republike Zoran Milanović sastao se danas u Uredu predsjednika s Bakirom Izetbegovićem, predsjednikom Stranke demokratske akcije, izvijestio je Ured predsjednika.
Predsjednik Milanović i Izetbegović razgovarali su o odnosima Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, prije svega o odnosima bošnjačkog i hrvatskog naroda te potrebi poboljšanja odnosa dvaju naroda u skladu s Daytonskim sporazumom.
U društvu Milanovića i Izetbegovića bili su i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić te predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić.
Bosanskohercegovački političar, bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, na Twitteru je komentirao susret s hrvatskim predsjednikom.
- Vodili smo vrlo otvoren razgovor o odnosima Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, te o međusobnim odnosima Bošnjaka i Hrvata. Zajednički je ocijenjeno da odnosi dviju država i dva naroda imaju izuzetnu važnost, te da se moraju unaprjeđivati kroz dijalog na ravnopravnim temeljima i u obostranom interesu. Bilo je razgovora i o cjelokupnim odnosima u regiji, poručio je.
(jutarnji.hr)
0
Tražili smo se po prethodnim životima
Re: Milanović primio Bakira Izetbegovića, na sastanku bio i Mesić: ‘Vodili smo vrlo otvoren razgovor‘
Ne znam, što će Mesić tu?
A jest Bakir našao sugovornika u Milanoviću
I na kojem je ovo nivou, na osnovi čega?
A jest Bakir našao sugovornika u Milanoviću
I na kojem je ovo nivou, na osnovi čega?
0
Re: Milanović primio Bakira Izetbegovića, na sastanku bio i Mesić: ‘Vodili smo vrlo otvoren razgovor‘
Pa da se izvine u ime Vojina jer je ovom rekao da odjebe.
4
4
Ko nije taslačio tuđu ženu - ne zna šta je prava ljubav.
Pa tako i ispadne tajming, po meni totalno promašeno.
Znaci par dana nakon izjave da je on predsjednik i svih hrvata u bih (nakon samo jedne u nizu, gdje se jasno i nedvosmisleno petlja u bih), Bakir mu leti za stol...
Ja sam za dijalog, do takvih gluposti i dolazi, jer nema dijaloga, mada im je to osnovni opis posla.
Ali u kojem svojstvu i funkciji Bakir izlijece?
Zasto nije otišao Dzaferovic?
2
2
Znaš ti onaj vic:
Sjede u kafani Milorad Dodik,Bakir Izetbegović, Dragan Čović, Sulejman Tihić, Zlatko Lagumdžija, Fahrudin Radončić, Božo Ljubić.... Priđe im za stol jedan gost i kaže:
- Izvinite gospodo što smetam, ali stvarno me zanima. Otkud vi svi ovdje za istim stolom?
Nekako prvi do riječi dođe Dodik, kaže:
- Evo smišljamo kako da dovršimo varati i pljačkati ovih četiri miliona građana BiH i jednu plavušu.
Gost se malo zamisli, pa će na to:
- A zašto baš jednu plavušu?
U to se svi od srca nasmijaše i Bakir Izetbegović reče:
- Jesam li vam rekao da niko neće pitati za onih 4 miliona.
Eh to je tu to negdje.
Sjede u kafani Milorad Dodik,Bakir Izetbegović, Dragan Čović, Sulejman Tihić, Zlatko Lagumdžija, Fahrudin Radončić, Božo Ljubić.... Priđe im za stol jedan gost i kaže:
- Izvinite gospodo što smetam, ali stvarno me zanima. Otkud vi svi ovdje za istim stolom?
Nekako prvi do riječi dođe Dodik, kaže:
- Evo smišljamo kako da dovršimo varati i pljačkati ovih četiri miliona građana BiH i jednu plavušu.
Gost se malo zamisli, pa će na to:
- A zašto baš jednu plavušu?
U to se svi od srca nasmijaše i Bakir Izetbegović reče:
- Jesam li vam rekao da niko neće pitati za onih 4 miliona.
Eh to je tu to negdje.
4
4
Prije šta će Bakir tu nego Mesić.
Da nema Mesića do tog susreta sigurno ne bi ni došlo. Napeti su odnosi i treba ipak sjesti za stol. Mesić je Milanoviću (bez obzira na njegovu trenutnu politiku) ipak jedna vrsta mentora, a s druge strane je dokazano veliki prijatelj BiH i Bošnjaka. Zato njegovo prisustvo ne iznenađuje, jer čovjek još uvijek ima uticaj na ključne ljude i želi da se civilizovano riješe problemi koliko je moguće.
A Bakir? Pa on ne obnaša nikakvu funkciju koja se odnosi na vanjsku politiku, tako da je čisti promašaj što je on tu. Pa valjda bi trebali biti neki protokoli koji bi se trebali poštovati. Tu je trebao biti Komšić, a ako već jedan od njih ne želi pričati s drugim ili obojica, onda Šefik kao član Predsjedništva. Ili Bisera Turković i ljudi na sličnim pozicijima, ali nikako Predsjedavajući Doma naroda jer to nije funkcija koja obnaša ulogu u vanjskoj politici. Bakir je sebe tu nametnuo jer isto kao Čović i Dodik sebe nameće poglavicom svih Bošnjaka kao i druga dvojica po pitanju svojih naroda. Dodik ipak može jer trenutno obnaša i takvu funkciju, ali se on tako inače ponašao i ponašaće se ubuduće kad ne bude u vanjskoj politici.
2
2
Meni se čini da ovo ima malo veće značenje, i prvenstveno je organizirano zbog sve agresivnijeg ponašanja Srbije u regionu.
Isto tako mi se čini da je Izetbegović otišao da razgovori ne bi poprimili zvaničnu razinu. Ni ja se ne slažem sa tim što je on otišao, BiH bi trebala imati specijalne izaslanike za ovakve stvari. Sve u svemu, Komšić nije mogao ići jer je posvađan sa Milanovićem.
Ostali igrači u regionu se pokušavaju povezati i smisliti neki jedinstven odgovor na poteze Vučića i njegovih igrača. Tu se ispituju međusobni pulsevi, "šta bi vi uradili da". Mesić je, i pored poodmaklih godina, sigurno jedan od najmudrijih političara sa prostora bivše Jugoslavije, i on dobro zna šta su prioriteti. Poziva već mjesecima na zaustavljanje "mrcvarenja" (njegova riječ) BiH, upozorava na sve agresivniju Srbiju, i djeluje čak i diplomatski (pisao je Bidenu, recimo).
Komšić je u New Yorku razgovarao sa Đukanovićem i Osmani. Džaferović se sastao sa Zaevom, i izašlo saopštenje da će Sjeverna Makedonija pomoći BiH na putu u NATO. Izetbegović ide u Zagreb da priča ni manje ni više sa predsjednikom Hrvatske. Sve je ovo pokušaj koordiniranja odgovora na poteze Srbije.
Isto tako mi se čini da je Izetbegović otišao da razgovori ne bi poprimili zvaničnu razinu. Ni ja se ne slažem sa tim što je on otišao, BiH bi trebala imati specijalne izaslanike za ovakve stvari. Sve u svemu, Komšić nije mogao ići jer je posvađan sa Milanovićem.
Ostali igrači u regionu se pokušavaju povezati i smisliti neki jedinstven odgovor na poteze Vučića i njegovih igrača. Tu se ispituju međusobni pulsevi, "šta bi vi uradili da". Mesić je, i pored poodmaklih godina, sigurno jedan od najmudrijih političara sa prostora bivše Jugoslavije, i on dobro zna šta su prioriteti. Poziva već mjesecima na zaustavljanje "mrcvarenja" (njegova riječ) BiH, upozorava na sve agresivniju Srbiju, i djeluje čak i diplomatski (pisao je Bidenu, recimo).
Komšić je u New Yorku razgovarao sa Đukanovićem i Osmani. Džaferović se sastao sa Zaevom, i izašlo saopštenje da će Sjeverna Makedonija pomoći BiH na putu u NATO. Izetbegović ide u Zagreb da priča ni manje ni više sa predsjednikom Hrvatske. Sve je ovo pokušaj koordiniranja odgovora na poteze Srbije.
3
3
fine analize. 
bas prava igra mafije.
bas prava igra mafije.
0
Ima smisla o to... Non summit, sastali se, ali ništa službeno, kao i non paperSocrates je napisao/la: ↑29 sep 2021, 15:04 Meni se čini da ovo ima malo veće značenje, i prvenstveno je organizirano zbog sve agresivnijeg ponašanja Srbije u regionu.
Mesić je svakako prijatelj bih, ali se bojim da jedini za onim stolom.
Barem bih kakvu priželjkuje svako normalan.
1
1
Ja mislim da i Milanović shvata da je Hrvatskoj najveći "neprijatelj" u regionu Srbija. Stavljam "neprijatelj" pod navodnike, jer to više nije neprijatelj koji može u direktan rat sa Hrvatskom. Ali, ono što može uvući Hrvatsku u veće probleme je situacija u BiH, i ako Dodik dodatno stavlja ulje na vatru, uvlačeći pritom u sve to i Čovića, i, uslovno rečeno, bosanske Hrvate.storm je napisao/la: ↑29 sep 2021, 16:31Ima smisla o to... Non summit, sastali se, ali ništa službeno, kao i non paperSocrates je napisao/la: ↑29 sep 2021, 15:04 Meni se čini da ovo ima malo veće značenje, i prvenstveno je organizirano zbog sve agresivnijeg ponašanja Srbije u regionu.
Mesić je svakako prijatelj bih, ali se bojim da jedini za onim stolom.
Barem bih kakvu priželjkuje svako normalan.
Milanović bi sve ovo trebao da vidi. Koliko god da se Dodik i Čović "bratime" iz ko zna kakvih bizarnih razloga, jasno je valjda i budali da Srbija nikad neće biti prijatelj Hrvatske, a eventualno joj može biti i prijetnja, i to i preko BiH, mada je to na dugom štapu.
0
Ako nas bude Izetbegović od Srbije branio, tražeći saveznika u Hrvatskoj - neće dobro proći.
Znamo kako se to završilo prošli put a predvidjeti možemo kakav scenario može da bude.
Samo sve je ovo - psi laju, karavani prolaze.
Znamo kako se to završilo prošli put a predvidjeti možemo kakav scenario može da bude.
Samo sve je ovo - psi laju, karavani prolaze.
0
Pa ne vjerujem da se iko od ikoga sa nekim brani još uvijek. Ovo su razgovori da se koordinira diplomatski odgovor.
Očigledno je da su srpski političari (i ostali) podigli eksplozivnu retoriku na viši nivo. Od Vulinovog prozivanja svake hrvatske države ustaškom, preko Dodikovog vrijeđanja Bošnjaka skoro svakodnevno, Vučićeve egzibicije sa registarskim tablicama na Kosovu, i budalesanja u Crnoj Gori.
Koliko god da se slažem da Izetbegović nije trebao ići, razgovarati treba na svim razinama. Postoje višestruki načini da se obavljaju diplomatski poslovi između strana koje imaju veće ili manje zajedničke i/ili međusobne probleme, i ovo treba gledati samo tako.
Dok se Hrvatska i BiH nisu sinhronizirale pod pokroviteljstvom Washingtona u prošlom ratu, on nije ni završio. Koliko-toliko prihvatljivo. To je bio i diplomatski i vojni dogovor.
Alternativa je da puste Vulina i Dodika da verbalno zatruju region do usijanja, a da ostali uopšte nisu spremni da se nose sa posljedicama takvog trovanja.
Očigledno je da su srpski političari (i ostali) podigli eksplozivnu retoriku na viši nivo. Od Vulinovog prozivanja svake hrvatske države ustaškom, preko Dodikovog vrijeđanja Bošnjaka skoro svakodnevno, Vučićeve egzibicije sa registarskim tablicama na Kosovu, i budalesanja u Crnoj Gori.
Koliko god da se slažem da Izetbegović nije trebao ići, razgovarati treba na svim razinama. Postoje višestruki načini da se obavljaju diplomatski poslovi između strana koje imaju veće ili manje zajedničke i/ili međusobne probleme, i ovo treba gledati samo tako.
Dok se Hrvatska i BiH nisu sinhronizirale pod pokroviteljstvom Washingtona u prošlom ratu, on nije ni završio. Koliko-toliko prihvatljivo. To je bio i diplomatski i vojni dogovor.
Alternativa je da puste Vulina i Dodika da verbalno zatruju region do usijanja, a da ostali uopšte nisu spremni da se nose sa posljedicama takvog trovanja.
0
Ako je Izetbegović išta napravio da valja za Bosnu sve ove godine…
0
I neće nikakvog usijanja biti.
Bar ne narednih 20 godina najmanje.
Bar ne narednih 20 godina najmanje.
0
Bakir je brizljivo okupan, ocesljan, namirisan i uvijek je mnogo polagao na svoju garderobu. Kome je onda Milovanovic u Sarajevu preporucio sapun?
Jedino sto mi pada na pamet je Vojin Mijatovic i Zeljko Komsic.
Jedino sto mi pada na pamet je Vojin Mijatovic i Zeljko Komsic.
0
Kako se pise "Ti si idiot"?