Vojin Mijatović poslao otvoreno pismo Milanoviću
Re: Vojin Mijatović poslao otvoreno pismo Milanoviću
Kako će i za koga glasati kad su u RSu manjina a u većinski hrvatskim opštinama ih gotovo i nema?
Makar u RS ima ljevica (SNSD je isprva bila ljevičarska stranka ali nacionalizmom su skrenuli daleko u desno) dok kod Hrvata ljevica gotovo ne postoji.
Da se u Federaciji makar napravi bilo kakav prosperitet, neke promjene na bolje (naravno, ništa ne može preko noći ali neko dešavanje) vrlo brzo bi momci skontali da ipak nisu ni Srbi ni Hrvati nego Bosanci i da bi udruženo mogli napraviti nešto što iole liči na državu.
Ali okretati se Srbiji, okretati se Hrvatskoj, okretati se i Turskoj - to ne vodi nikakvom progresu.
U Srbiji si Bosanac ja li pređeš Drinu ili Savu - pa taman da nosiš oko vrata pravoslavni krst od metar.
U Hrvatskoj si Bosanac ili Hercegovac čim pređu Savu, Aržano, Izačić ili bilo koji granični prelaz na zapadu.
U Turskoj si “komši, komši, kardaš, arkadaš” sve dok znaju da ti mogu izbit i posljednju paru iz džepa.
Đe si, tu si i pravi bolje.
Al qurac. Valja zavrnut rukave.
Makar u RS ima ljevica (SNSD je isprva bila ljevičarska stranka ali nacionalizmom su skrenuli daleko u desno) dok kod Hrvata ljevica gotovo ne postoji.
Da se u Federaciji makar napravi bilo kakav prosperitet, neke promjene na bolje (naravno, ništa ne može preko noći ali neko dešavanje) vrlo brzo bi momci skontali da ipak nisu ni Srbi ni Hrvati nego Bosanci i da bi udruženo mogli napraviti nešto što iole liči na državu.
Ali okretati se Srbiji, okretati se Hrvatskoj, okretati se i Turskoj - to ne vodi nikakvom progresu.
U Srbiji si Bosanac ja li pređeš Drinu ili Savu - pa taman da nosiš oko vrata pravoslavni krst od metar.
U Hrvatskoj si Bosanac ili Hercegovac čim pređu Savu, Aržano, Izačić ili bilo koji granični prelaz na zapadu.
U Turskoj si “komši, komši, kardaš, arkadaš” sve dok znaju da ti mogu izbit i posljednju paru iz džepa.
Đe si, tu si i pravi bolje.
Al qurac. Valja zavrnut rukave.
0
Nista kao dama koja te oralno zadovoljava. Hem suti, hem pusi kurrac
I da - ne smatram da se jedan politicar treba koristiti ovakvim vokabularom. Ali vjesto je skontao da to pali kod nasih balkanskih naroda (Dodiku takav vokabular obezbjedjuje glasove) tako da ce sad krenuti ovom putanjom.
0
- radostan dan
- Etablirani član

- Reactions: 6994
moje skromno mišljenje je da će mladi junoša biti potrošen, ali neće biti u minusu na kraju salda.
sve ima svoje i sve se može kad se ruke slože, po principu - dobro meni, dobro tebi.
što se tiče načina obraćanja, kao da ga je birao trust pol mozgova sa klix i bosna foruma da ih predstavlja, a ne nermin...
al dobro, takvi smo u svim oblastima, što ne bi i ovom segmentu.
živim za dan, neka konferencija, na viskom nivou, delagacije pregovaraju,live prenos...i onda predstavnih bh nakon sasluđanog kaže - poserem vam se u predlog oca mi moga, ahhhaaaa...
i okreće se raji iza leđa, prevodiocu, sekretaru,zapisničaru...i oni se krevelje i smiju, komentarišu - aaaa jes ga čuo, neka si mu reko, aaaaa posere se, a haaa aaaaaa.
i još se odigne sa stolice taj bh predstavnik, nagne ka mikrofonu i kaže - znaš šta možeš s tim predlogom? daj ga babi, kaži joj - baabaaa, baabaaa...
ostatak bh delegacije se kleberi- aaaa šta mu radi, kako mu ga šuka, aaaaaaa...
sve ima svoje i sve se može kad se ruke slože, po principu - dobro meni, dobro tebi.
što se tiče načina obraćanja, kao da ga je birao trust pol mozgova sa klix i bosna foruma da ih predstavlja, a ne nermin...
al dobro, takvi smo u svim oblastima, što ne bi i ovom segmentu.
živim za dan, neka konferencija, na viskom nivou, delagacije pregovaraju,live prenos...i onda predstavnih bh nakon sasluđanog kaže - poserem vam se u predlog oca mi moga, ahhhaaaa...
i okreće se raji iza leđa, prevodiocu, sekretaru,zapisničaru...i oni se krevelje i smiju, komentarišu - aaaa jes ga čuo, neka si mu reko, aaaaa posere se, a haaa aaaaaa.
i još se odigne sa stolice taj bh predstavnik, nagne ka mikrofonu i kaže - znaš šta možeš s tim predlogom? daj ga babi, kaži joj - baabaaa, baabaaa...
ostatak bh delegacije se kleberi- aaaa šta mu radi, kako mu ga šuka, aaaaaaa...
0
Evo
Da i ja koju kažem.
Dotični gospodin mi se svidja sa svojim istupima i načinom razmišljanja o građanskoj BiH (zanemarimo rječnik koji je upotrijebio prema preCedniku Hrvata, jer dotični izgleda samo taj rječnik i razumije).
Ali Avaj, ima jedna tu kočnica kod mene. Neodoljivo podsjeća sa svojim Istupima na Željka Komšića koji je također puno obećavao pa postade produžena ruka nacionalne stranke zelenih.
Nevjerujem nikome više dok ne dokažu suprotno.
@radostan dan
koje je tvoje razmišljanje?
Da i ja koju kažem.
Dotični gospodin mi se svidja sa svojim istupima i načinom razmišljanja o građanskoj BiH (zanemarimo rječnik koji je upotrijebio prema preCedniku Hrvata, jer dotični izgleda samo taj rječnik i razumije).
Ali Avaj, ima jedna tu kočnica kod mene. Neodoljivo podsjeća sa svojim Istupima na Željka Komšića koji je također puno obećavao pa postade produžena ruka nacionalne stranke zelenih.
Nevjerujem nikome više dok ne dokažu suprotno.
@radostan dan
koje je tvoje razmišljanje?
0
I say what I think, I think what I say
Pa šta bi Komšić da se otvoreno konfrontira sa SDA i Bakirom?
A i koja je alternativa Komšiću?
Što se tiče Vojinovog riječnika, nikad ne odobravam to od strane političara. Oni trebaju biti ljudi koji imaju malo strožije standarde što se tiče ponašanja. Mada mi je i čudno kad je ljudima političar ili crn ili bijel. Možda mu ne valja riječnik, ali ima druge pozitivne stvari.
Tako je i sa Komšićem.
Što se tiče Vojinovog riječnika, nikad ne odobravam to od strane političara. Oni trebaju biti ljudi koji imaju malo strožije standarde što se tiče ponašanja. Mada mi je i čudno kad je ljudima političar ili crn ili bijel. Možda mu ne valja riječnik, ali ima druge pozitivne stvari.
Tako je i sa Komšićem.
0
Tražili smo se po prethodnim životima
Doduše, možda Vojin koristi riječnik za koji misli da ima najbolju prođu kod ljudi koje zastupa. Političar se uvijek prvenstveno obraća svojim glasačima. Barem u mirnodopskim vremenima i u atmosferi vječite predizborne kampanje, koja je postala moderna u dosta demokratskih društava.
U tom slučaju, možda je i do naroda. Ako je pristojan, onda je "vidi mu glave", ako kaže "odjebi", onda je glavni među rajom.
U tom slučaju, možda je i do naroda. Ako je pristojan, onda je "vidi mu glave", ako kaže "odjebi", onda je glavni među rajom.
0
Ja sam upravo i spomenuo da takvim riječnikom Vojin i prikuplja glasače. Što i nije najpametnije jer političar ipak mora imati dozu civilizovan način komunikacije.
Zašto Komšić i ne bi konfrontirao SDA? Kako misli drugačije stvoriti zdravu ljevicu u BiH?
Zašto Komšić i ne bi konfrontirao SDA? Kako misli drugačije stvoriti zdravu ljevicu u BiH?
0
Komšić je morao biti opozicija na polozaju, a nije. Slizao sa sa njima i usutio zbog stolica..Socrates je napisao/la: ↑30 sep 2021, 16:20 Pa šta bi Komšić da se otvoreno konfrontira sa SDA i Bakirom?
Tako je i sa Komšićem.
1
1
I koju ti opciju kao građanin BiH imaš ukoliko ne želiš glasati za SDA ili SBB (o yeah, o yeah, o yeah)?Max je napisao/la: ↑30 sep 2021, 17:00Komšić je morao biti opozicija na polozaju, a nije. Slizao sa sa njima i usutio zbog stolica..Socrates je napisao/la: ↑30 sep 2021, 16:20 Pa šta bi Komšić da se otvoreno konfrontira sa SDA i Bakirom?
Tako je i sa Komšićem.
0
Pa ja lično i nemam neku drugu opciju izuzev one najgore a meni trenutno najblize, ne glasati…
0
Mislim da stvari posmatraš crno-bijelo. On samo djeluje u okviru svojih mogućnosti u političkom okruženju koje on nije izgradio, ali mora plivati u njemu. Od njega kao člana Predsjedništva u ovakvim okolnostima se ne može očekivati da juriša na zidove koji su izgrađeni protiv njegove volje. Na kraju krajeva, i stranka mu je premala da bi imala bilo kakvu odlučujuću moć.Max je napisao/la: ↑30 sep 2021, 17:00Komšić je morao biti opozicija na polozaju, a nije. Slizao sa sa njima i usutio zbog stolica..Socrates je napisao/la: ↑30 sep 2021, 16:20 Pa šta bi Komšić da se otvoreno konfrontira sa SDA i Bakirom?
Tako je i sa Komšićem.
Ali, evo, čisto argumenta radi, u Parlamentu Federacije, Demokratska Fronta je prva zatražila da Fadil Novalić podnese ostavku zbog afere sa respiratorima. I, ako to ne učini, da ga onda Parlament razriješi dužnosti. Dakle, nije da ne djeluju, nego djeluju u okviru svojih mogućnosti.
0
I je li dao ostavku? Nije.
Je li i dalje yebe? Yebe - ne vadi.
SDA u datom trenutku nema ozbiljnu opoziciju, nemaju kontru osim nacionalističkih stranaka. A i to je samo igra za mase i dijasporu.
Komšić je itekako imao šanse, baš kao i Lagumdžija.
Je li i dalje yebe? Yebe - ne vadi.
SDA u datom trenutku nema ozbiljnu opoziciju, nemaju kontru osim nacionalističkih stranaka. A i to je samo igra za mase i dijasporu.
Komšić je itekako imao šanse, baš kao i Lagumdžija.
0
Pa sami su ukinuli svoje mogucnosti jer su bili prvi koji su napustili grupisanu ljevicu koja je nesto i mogla. A to sto su trazili, samo mazanje ociju, vjeruj ja to posmatram po interesnim sferama i uzivo u okruzenju…Socrates je napisao/la: ↑30 sep 2021, 17:59Mislim da stvari posmatraš crno-bijelo. On samo djeluje u okviru svojih mogućnosti u političkom okruženju koje on nije izgradio, ali mora plivati u njemu. Od njega kao člana Predsjedništva u ovakvim okolnostima se ne može očekivati da juriša na zidove koji su izgrađeni protiv njegove volje. Na kraju krajeva, i stranka mu je premala da bi imala bilo kakvu odlučujuću moć.
Ali, evo, čisto argumenta radi, u Parlamentu Federacije, Demokratska Fronta je prva zatražila da Fadil Novalić podnese ostavku zbog afere sa respiratorima. I, ako to ne učini, da ga onda Parlament razriješi dužnosti. Dakle, nije da ne djeluju, nego djeluju u okviru svojih mogućnosti.
0
Ko je ta ljevica u BiH? Koliko sam čitao, i oni su svi debelo iskompromitirani. Isto tako, Komšić je sam uslovio, prije napuštanja, da svi "stari igrači", uključujući njega, prestanu sa kandidiranjem, i da će DF pod tim uslovima ostati sa ljevicom. Da se da šansa novim snagama. Oni nisu pristali.Max je napisao/la: ↑30 sep 2021, 18:32Pa sami su ukinuli svoje mogucnosti jer su bili prvi koji su napustili grupisanu ljevicu koja je nesto i mogla. A to sto su trazili, samo mazanje ociju, vjeruj ja to posmatram po interesnim sferama i uzivo u okruzenju…Socrates je napisao/la: ↑30 sep 2021, 17:59
Mislim da stvari posmatraš crno-bijelo. On samo djeluje u okviru svojih mogućnosti u političkom okruženju koje on nije izgradio, ali mora plivati u njemu. Od njega kao člana Predsjedništva u ovakvim okolnostima se ne može očekivati da juriša na zidove koji su izgrađeni protiv njegove volje. Na kraju krajeva, i stranka mu je premala da bi imala bilo kakvu odlučujuću moć.
On je zauzeo položaj iz kojeg mu se glas može čuti, koliko-toliko.
0
I glasači mu vjeruju i daće mu glas na slijedećim izborima?
Prvi Max nit mu vjeruje nit će glasati za njega.
Prvi Max nit mu vjeruje nit će glasati za njega.
0
Pa to je do glasača i/ili do reformiranog izbornog procesa. Politika nije pitanje emocija, nego racionalnosti. Politika je by default prljava, ali se neko mora baviti njom jer je alternativa da svi izađemo sa oružjem na ulice i počnemo se između sebe ubijati.
Politika je i licemjerna, u većoj ili manjoj mjeri, jer tako mora biti. Političar koji nije licemjeran ili nema šta dobiti ili izgubiti (ili njegovi glasači) ili je životinja.
Šešelj nije licemjeran, ali bi hladno pobio pola Bosne da mu se pruži prilika.
Politika je i licemjerna, u većoj ili manjoj mjeri, jer tako mora biti. Političar koji nije licemjeran ili nema šta dobiti ili izgubiti (ili njegovi glasači) ili je životinja.
Šešelj nije licemjeran, ali bi hladno pobio pola Bosne da mu se pruži prilika.
0
Pobio bi i Žirinovski.
Ali ovdje je sad riječ o Komšiću.
Ljudi koji ne puše nacionalističku priču iliti priču SDA, ne vole tu minder-politiku - za koga da glasaju?
Za koga da glasa neko ko želi prosperitet u Bosni?
Komšić je te ljude izradio baš kao i Lagumdžija birvaktile.
Ali ovdje je sad riječ o Komšiću.
Ljudi koji ne puše nacionalističku priču iliti priču SDA, ne vole tu minder-politiku - za koga da glasaju?
Za koga da glasa neko ko želi prosperitet u Bosni?
Komšić je te ljude izradio baš kao i Lagumdžija birvaktile.
1
1