Pa znam da se ne smije, pa pitam
Bog - vjerujete li ili ne? Sta je najvise uticalo na to da vjerujete ili ne vjerujete?
Re: Bog - vjerujete li ili ne? Sta je najvise uticalo na to da vjerujete ili ne vjerujete?
1
1
Ters je ”čovjek koji je uvijek upravu, al’ drugi to ne razumiju”- A.Sidran

Re: Bog - vjerujete li ili ne? Sta je najvise uticalo na to da vjerujete ili ne vjerujete?
I kao takva ostavlja mi.prostor da praktikujem svoju vjeru. Sellam mi ne brani. U državnim institucijama službeni pozdrav je Dobar dan, i to poštujem. U privatnim relacijama salamam na sav glas.
Ne vidim.problem.nikakav ni ako meni neko kaže Bog, ili nešto slično. Lijepo i uljudno odgovorim.
Pozdrav ma.kakav bio, je lijepa stvar, kako to ne kontate.
2
2
I ti Pročitaj pravila...
Ako ti nešto smeta, meni se obrati, a ne na deset tema razvlačiti jedno te isto.
Neozbiljno je.
0
ali ti brani da nameces svoje svjetonazore ostalima i daje slobodu ostalima da selam ne prihvate kao svoj pozdravIskra je napisao/la: ↑31 aug 2020, 17:16
I kao takva ostavlja mi.prostor da praktikujem svoju vjeru. Sellam mi ne brani. U državnim institucijama službeni pozdrav je Dobar dan, i to poštujem. U privatnim relacijama salamam na sav glas.
Ne vidim.problem.nikakav ni ako meni neko kaže Bog, ili nešto slično. Lijepo i uljudno odgovorim.
kako ti ne kontas da nekoga taj pozdrav ne asocira na pozdrav nego na nametanje druge vjere od svoje
kao sto muslimani smatraju svinjetinu u marketima nametanje neceg kontra islama iako je to sasvim normalno pravo da neko trazi sve dok nije zabranjeno i sl
0
ne razvlacim jedno te isto nego me fino pitala ja odgovorio
ja sam rekao fatihu sta mi smeta al on ocito uvrijedjen banuje
mi smo vec pisali i znas sta mislim o tome i rekao ti sta mi smeta a slobodno me mozes banovati ako krsim pravila nikakav problem
0
Dobro...
0
respo je napisao/la: ↑31 aug 2020, 17:22ali ti brani da nameces svoje svjetonazore ostalima i daje slobodu ostalima da selam ne prihvate kao svoj pozdravIskra je napisao/la: ↑31 aug 2020, 17:16
kako ti ne kontas da nekoga taj pozdrav ne asocira na pozdrav nego na nametanje druge vjere od svoje
kao sto muslimani smatraju svinjetinu u marketima nametanje neceg kontra islama iako je to sasvim normalno pravo da neko trazi sve dok nije zabranjeno i sl
Pa valjda se selam.naziva ljudima za koje znaš ili da će odgovoriti, ili su muslimani, sasvim sigurno neću ortodoksnom kršćanin u za kojeg znam da bi mogao pogrešno da protumačim nazvati selam.
Mene što se tiče, svinjetina u marketima.je stvar raznovrsne ponude, roba koja ima svog kupca čim se nudi i ništa više osim toga.
Spinerku sam nazvala sellam jer sam joj prethodno objasnila svu ljepotu i dobroativost tog pozdrava, pogrešno sam procijenila, mislila sam bit će joj drago da joj želim.mir njenoj duši.
Odbaci barijere u glavi i na selam gledaj po značenju. Šta bih se ja trebala osjećati ugroženom ako meni Storm.na slovenskom poželi laku noć recimo? Šta trebam.misliti....da mi nameće slovenstinu?
Auuuh
0
Kad su mi stavili kuču pod krov, napravim ja piknik za sve radnike...
Mislim si, Bosanci ne jedu svinjetinu i ne piju alkohola, janca u Sloveniji nije baš lako dobiti, pa naručim da bude više od pola piletine i jako puno soka...
Koliko sam se samo pregovaranja naslušao, trčao u trgovinu po pun gepek pive, a sok smo još pola godine pili iza toga...
Piletinu su ipak, uz svo pregovaranje pojeli...
3
3
Je li selam uopće vjerski pozdrav, ili ga koriste svi na arapskom području, pa recimo i jezidi? (koji nisu muslimani)
0
- Heidi
- Lemon Addict

- Reactions: 27426
Ti Mehning kao da si zivio u Zanzibaru a ne u Jugoslaviji.
0
sto bih ja gledao selam po znacenju kad meni ne znaci nistaIskra je napisao/la: ↑31 aug 2020, 17:28respo je napisao/la: ↑31 aug 2020, 17:22
ali ti brani da nameces svoje svjetonazore ostalima i daje slobodu ostalima da selam ne prihvate kao svoj pozdrav
Pa valjda se selam.naziva ljudima za koje znaš ili da će odgovoriti, ili su muslimani, sasvim sigurno neću ortodoksnom kršćanin u za kojeg znam da bi mogao pogrešno da protumačim nazvati selam.
Mene što se tiče, svinjetina u marketima.je stvar raznovrsne ponude, roba koja ima svog kupca čim se nudi i ništa više osim toga.
Spinerku sam nazvala sellam jer sam joj prethodno objasnila svu ljepotu i dobroativost tog pozdrava, pogrešno sam procijenila, mislila sam bit će joj drago da joj želim.mir njenoj duši.
Odbaci barijere u glavi i na selam gledaj po značenju. Šta bih se ja trebala osjećati ugroženom ako meni Storm.na slovenskom poželi laku noć recimo? Šta trebam.misliti....da mi nameće slovenstinu?
Auuuh
to sto znaci mozes reci na bosanskom sasvim normalno i ja cu to prihvatiti kao sto i kazes
pravis se malo blesava a znamo i ja i ti sta je u biti znacenje selama ovdje a to sigurno nije prevod istog
storm tebi odgovori na slovenskom jer je to njegov sluzbeni jezik a vjerovatno i maternji
bilo bi lose kad bi trazila od storma da ti naziva selam i sl a on ne osjeca to kao normalno za njega
0
Mehaning je napisao/la: ↑31 aug 2020, 17:29
Kad su mi stavili kuču pod krov, napravim ja piknik za sve radnike...![]()
Mislim si, Bosanci ne jedu svinjetinu i ne piju alkohola, janca u Sloveniji nije baš lako dobiti, pa naručim da bude više od pola piletine i jako puno soka...![]()
Koliko sam se samo pregovaranja naslušao, trčao u trgovinu po pun gepek pive, a sok smo još pola godine pili iza toga...![]()
Piletinu su ipak, uz svo pregovaranje pojeli...![]()
Bila sam.na svadbi u Hercegovini, Ljubuski, pola gostiju muslimani... ručak se služio poštujući muslimanska.pravila.za nas. Maksimalno nas.ljudi ispoštovali. Ko jede svinjetinu jeo je, ko ne jede nije. Čak su pazili i pribor kojim rezu meso. I kako ne cijeniti takve ljude ? Šta sam.ja trebala.pkmismiti kad sam vidjela.da se služi svinjetina? Da mi neko nameće nešto? Svašta...
1
1
da se odmaknemo od pozdravaMehaning je napisao/la: ↑31 aug 2020, 17:29
Mislim si, Bosanci ne jedu svinjetinu i ne piju alkohola, janca u Sloveniji nije baš lako dobiti, pa naručim da bude više od pola piletine i jako puno soka...![]()
Koliko sam se samo pregovaranja naslušao, trčao u trgovinu po pun gepek pive, a sok smo još pola godine pili iza toga...![]()
najvece licemjerje je sto su ti nazovi vjernici najveci da kazem krsitelji vjerskih zakona
koliko puta sam cuo vjernike da psuju boga a ja ga kao ateista nikad nisam opsovao (ne iz nekog postovanja prema tome nego ne vidim smisao psovanja necega u sto ne vjerujem)
zatim konzumiranje alkohola piju 11 mjeseci a onda se prave neki vjernici za ramazan a onda se za bajram razbiju
kocku da ne pominjem
kurvanje i sl vjerovatno isto kao kockanje
jedino cega se eventualno cuvaju je konzumacija svinjetine
0
..pa dobro i meni kad neko kaže zdravo štrecne me u želudcu...traume iz Yuge.. 
1
1
respo je napisao/la: ↑31 aug 2020, 17:33sto bih ja gledao selam po znacenju kad meni ne znaci nistaIskra je napisao/la: ↑31 aug 2020, 17:28
Auuuh
to sto znaci mozes reci na bosanskom sasvim normalno i ja cu to prihvatiti kao sto i kazes
pravis se malo blesava a znamo i ja i ti sta je u biti znacenje selama ovdje a to sigurno nije prevod istog
storm tebi odgovori na slovenskom jer je to njegov sluzbeni jezik a vjerovatno i maternji
bilo bi lose kad bi trazila od storma da ti naziva selam i sl a on ne osjeca to kao normalno za njega
Pa.ovo što ti pišeš, je arogantno. A ponajviše tvoja percepcija shvaćanja upotrebe salama. Značenje sellama je "Mir s tobom". I ništa više osim.toga.
Zvucis pomalo.ko.islamofob u sta ne želim.vjerovati.
Pa.ako.mene Storm.pozdravi na slovenskom, kako kažeš njegovom.maternjem, Zašto onda negodujes ako ja njega ili bilo koga drugog pozdravim na svom.maternjem, arapskom?
0
A selam?
Stvarno, kako bi reagirao da ti ja nazovem selam?
0
Ja sam tek tada skužio, da su bili radnici večinom Srbi...Iskra je napisao/la: ↑31 aug 2020, 17:35Mehaning je napisao/la: ↑31 aug 2020, 17:29
Bila sam.na svadbi u Hercegovini, Ljubuski, pola gostiju muslimani... ručak se služio poštujući muslimanska.pravila.za nas. Maksimalno nas.ljudi ispoštovali. Ko jede svinjetinu jeo je, ko ne jede nije. Čak su pazili i pribor kojim rezu meso. I kako ne cijeniti takve ljude ? Šta sam.ja trebala.pkmismiti kad sam vidjela.da se služi svinjetina? Da mi neko nameće nešto? Svašta...![]()
A i nemam pojma, kako bi ih skužio...
Kod druge kuče, naučio sam ljepo pitati, i ovi su bili stvarno Muslimani...
0