Zašto se uspoređujemo s drugima?
Re: Zašto se uspoređujemo s drugima?
Tema je jasno precizirana sa ovom riječju „drugima“. Dakle ne radi se o jezičkim vratolomijama i usporedbama, nego usporedbe moje sa x, y osobama.
0
A sad adio 
Ne stavljam stvari koje su iskljucivo iznad prosjeka. Recimo stavim fleksibilnost. To za poslodavca znaci da sam spremna napraviti i prekovremene ponekad. Ne stavljam ja sam fleksibilna a osoba X nije.
Takodjer i jasno stavim do znanja da nisam spremna da me se iskorištava bezgranično.
0
A sad adio 
strijelac je progovorio
0
Love like you'll never be hurt
Sing like there's nobody listening
And live like it's heaven on earth
Sing like there's nobody listening
And live like it's heaven on earth
Nisu brate nikakve vratolomije. Naveo sam više primjera uspoređivanja sa drugim osobama. Naveo sam i direktno i indirektno uspoređivanje.
Tvrdim da je skoro nemoguće pričati bez uspoređivanja. Sebe i drugih. Samo drugih ljudi. I sve ostalo.
Tvrdim da je skoro nemoguće pričati bez uspoređivanja. Sebe i drugih. Samo drugih ljudi. I sve ostalo.
0
Tražili smo se po prethodnim životima
Dakle, usporedila si se sa osobama koje su nefleksibilne. I smatraš da je ta fleksibilnost prednost za tebe prilikom odlučivanja.Sarajka je napisao/la: ↑20 okt 2021, 21:44Ne stavljam stvari koje su iskljucivo iznad prosjeka. Recimo stavim fleksibilnost. To za poslodavca znaci da sam spremna napraviti i prekovremene ponekad. Ne stavljam ja sam fleksibilna a osoba X nije.
Takodjer i jasno stavim do znanja da nisam spremna da me se iskorištava bezgranično.
Ovaj drugi primjer je validan primjer kad se ne upoređuješ.
Mada....
0
Ne mozes se ti indirektno usporedjivati s drugim osobama. Kroz standarde koje je skupina ljudi postavila kad je udobnost i sigurnost automobila u pitanju, odjeće i obuće ili kućanskih aparata.
Ovdje se radi o usporedbi 1:1.
0
A sad adio 
- Heidi
- Lemon Addict

- Reactions: 27203
Nikad se ne upoređudjem sa drugima,svjesni smo da uvijek postoji neko bolji a neko gori od nas u necemu.
Znam samo da to upoređivanje sa drugima nas nece sigurno usreciti i zadovoljiti,treba da budemo ono sto doista i jesmo.
Znam samo da to upoređivanje sa drugima nas nece sigurno usreciti i zadovoljiti,treba da budemo ono sto doista i jesmo.
2
2
Moraš da istreniraš svoj um da bude jači od tvojih osjećanja,ili ćeš izgubiti samog sebe.
- lejlamo
- Komorebi

- Reactions: 13993
da.
ali evo i ovaj primjer...
kada se fokusiraš na sebe i svoje prethodno vrijeme koje si istrčao, potrudit će se i vrlo vjerovatno uspjeti nadmašiti naredni put, naravno, ako si nastavio trenirati.
i tako ideš naprijed, kupiš hormone sreće i vidiš očigledan napredak, to te zanima, pomičeš granice, napreduješ u skladu sa svojim psiho-fizičkim stanjem. možda jednom ostvariš najbolje vrijeme ikada zabilježeno.
a ako imaš kolege koje takođe trče, pa se porediš sa npr. najbržim koji u kratkom roku smanjuje vrijeme, pa se mučiš da kopiraš njegov režim treninga, ishrane, obuće, odjeće, vatevr, fokusiraš se na to da budeš kao on, gubiš bespotrebno energiju, jer, moguće je npr. da tvoje fizičke predispozicije i mogućnosti nikada neće moći osigurati ti formu u kojoj je taj najbrži.
i umjesto da napreduješ, frustriraš se i stagniraš.
banalna ilustracija, ali na taj način sam pristupila ovoj temi. u tom smislu poređenje s drugima je nonsens.
1
1
Nisam se usporedila ni sa kim. Nisam rekla ja sam slobodna i zato mogu raditi prekovremene. Aludirajući da ljudi u braku ili roditelji to nisu. Znaci mozda sam i ja i braku i Imam djecu, Ali mogu sebi dozvoliti da budem fleksibilna prema poslodavcu.Socrates je napisao/la: ↑20 okt 2021, 21:49Dakle, usporedila si se sa osobama koje su nefleksibilne. I smatraš da je ta fleksibilnost prednost za tebe prilikom odlučivanja.Sarajka je napisao/la: ↑20 okt 2021, 21:44
Ne stavljam stvari koje su iskljucivo iznad prosjeka. Recimo stavim fleksibilnost. To za poslodavca znaci da sam spremna napraviti i prekovremene ponekad. Ne stavljam ja sam fleksibilna a osoba X nije.
Ovaj drugi primjer je validan primjer kad se ne upoređuješ.![]()
Mada....![]()
0
A sad adio 
Svaka pretjeranost je nonsense, to se slažem.lejlamo je napisao/la: ↑20 okt 2021, 21:51da.
ali evo i ovaj primjer...
kada se fokusiraš na sebe i svoje prethodno vrijeme koje si istrčao, potrudit će se i vrlo vjerovatno uspjeti nadmašiti naredni put, naravno, ako si nastavio trenirati.
i tako ideš naprijed, kupiš hormone sreće i vidiš očigledan napredak, to te zanima, pomičeš granice, napreduješ u skladu sa svojim psiho-fizičkim stanjem. možda jednom ostvariš najbolje vrijeme ikada zabilježeno.
a ako imaš kolege koje takođe trče, pa se porediš sa npr. najbržim koji u kratkom roku smanjuje vrijeme, pa se mučiš da kopiraš njegov režim treninga, ishrane, obuće, odjeće, vatevr, fokusiraš se na to da budeš kao on, gubiš bespotrebno energiju, jer, moguće je npr. da tvoje fizičke predispozicije i mogućnosti nikada neće moći osigurati ti formu u kojoj je taj najbrži.
i umjesto da napreduješ, frustriraš se i stagniraš.
banalna ilustracija, ali na taj način sam pristupila ovoj temi. u tom smislu poređenje s drugima je nonsens.
Čak i kad pretjeraš u pravcu da se ne uspoređuješ sa drugim ljudima nikako, i to je nonsense. U svojoj krajnosti, to zna biti i katastrofalno.
0
- Heidi
- Lemon Addict

Ja nisam pisala o kopiranju.
Poredjenjem s drugom osobom koja ima bolje I efikasnije ideje, na primjer. Moje ne radjaju plodom. I naravno da cu ja tu ideju realizirati na svoj nacin.
Poredjenjem s drugom osobom koja ima bolje I efikasnije ideje, na primjer. Moje ne radjaju plodom. I naravno da cu ja tu ideju realizirati na svoj nacin.
0
Eto, zašto ljudi brinu oko kilograma, idu na dijete, paze šta jedu, itd?
Porede se, brt.
Zašto ljudi idu na odvikavanje od alkohola, droga, kocke? Porede se.
Milion drugih problema mogu navesti.
Porede se, brt.
Zašto ljudi idu na odvikavanje od alkohola, droga, kocke? Porede se.
Milion drugih problema mogu navesti.
0
To je ok, ako se bavite recimo istim poslovima na različitim radnom mjestima (firmama, organizacijama i sl)Ili u školi kao što je Lejla navela. Kao metodu učenja.. i sl
Nije ok od kolege „posudjivati ideje“ makar tvoja realizacija bila totalno nesto drugo u odnosu na njegovo reprezentiranje.
0
A sad adio 
- Heidi
- Lemon Addict

Ne kradem ideje tog tipa I ne kitim se njima.
Mozda ti je tesko shvatiti ali ja to sve radim objektivno I bez stete prema bilo kome.
Mozda ti je tesko shvatiti ali ja to sve radim objektivno I bez stete prema bilo kome.
0