Zašto se uspoređujemo s drugima?

Sarajka
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 4747

Re: Zašto se uspoređujemo s drugima?

Post Postao/la Sarajka »

Tema je jasno precizirana sa ovom riječju „drugima“. Dakle ne radi se o jezičkim vratolomijama i usporedbama, nego usporedbe moje sa x, y osobama.
0
A sad adio :sara
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict
Reactions: 27203

Post Postao/la Heidi »

Osjecam se mocno sad kad znam da mogu oboje :oo
0
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

Socrates je napisao/la: 20 okt 2021, 21:41
Sarajka je napisao/la: 20 okt 2021, 21:37

Stavljam svoje prednosti i ističem ih. Ne poredim se ni sa kim u CV. Ti da? Kakav je to CV? 😂
Stavljaš stvari za koje misliš da su iznad prosjeka. Da bi znala prosjek, moraš uspoređivati ljude i sebe.
Ne stavljam stvari koje su iskljucivo iznad prosjeka. Recimo stavim fleksibilnost. To za poslodavca znaci da sam spremna napraviti i prekovremene ponekad. Ne stavljam ja sam fleksibilna a osoba X nije.
Takodjer i jasno stavim do znanja da nisam spremna da me se iskorištava bezgranično.
0
Danny
Player
Player
Reactions: 12416

Post Postao/la Danny »

Heidi je napisao/la: 20 okt 2021, 21:43 Osjecam se mocno sad kad znam da mogu oboje :oo
strijelac je progovorio :ooo
0
Love like you'll never be hurt
Sing like there's nobody listening
And live like it's heaven on earth
Socrates
PRO behar
PRO behar
Reactions: 14899

Post Postao/la Socrates »

Nisu brate nikakve vratolomije. Naveo sam više primjera uspoređivanja sa drugim osobama. Naveo sam i direktno i indirektno uspoređivanje.

Tvrdim da je skoro nemoguće pričati bez uspoređivanja. Sebe i drugih. Samo drugih ljudi. I sve ostalo.
0
Tražili smo se po prethodnim životima
Socrates
PRO behar
PRO behar

Sarajka je napisao/la: 20 okt 2021, 21:44
Socrates je napisao/la: 20 okt 2021, 21:41

Stavljaš stvari za koje misliš da su iznad prosjeka. Da bi znala prosjek, moraš uspoređivati ljude i sebe.
Ne stavljam stvari koje su iskljucivo iznad prosjeka. Recimo stavim fleksibilnost. To za poslodavca znaci da sam spremna napraviti i prekovremene ponekad. Ne stavljam ja sam fleksibilna a osoba X nije.
Takodjer i jasno stavim do znanja da nisam spremna da me se iskorištava bezgranično.
Dakle, usporedila si se sa osobama koje su nefleksibilne. I smatraš da je ta fleksibilnost prednost za tebe prilikom odlučivanja. :zbunj

Ovaj drugi primjer je validan primjer kad se ne upoređuješ. :djed

Mada.... :valja
0
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

Socrates je napisao/la: 20 okt 2021, 21:47 Nisu brate nikakve vratolomije. Naveo sam više primjera uspoređivanja sa drugim osobama. Naveo sam i direktno i indirektno uspoređivanje.

Tvrdim da je skoro nemoguće pričati bez uspoređivanja. Sebe i drugih. Samo drugih ljudi. I sve ostalo.
Ne mozes se ti indirektno usporedjivati s drugim osobama. Kroz standarde koje je skupina ljudi postavila kad je udobnost i sigurnost automobila u pitanju, odjeće i obuće ili kućanskih aparata.

Ovdje se radi o usporedbi 1:1.
0
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict

Post Postao/la Heidi »

Danny je napisao/la: 20 okt 2021, 21:46
Heidi je napisao/la: 20 okt 2021, 21:43 Osjecam se mocno sad kad znam da mogu oboje :oo
Strijela je odapeta. :ooo

Socrates crce od smijeha, voza nas :valja
1
1 slika
Lana
Moderator
Moderator
Reactions: 25023

Post Postao/la Lana »

Nikad se ne upoređudjem sa drugima,svjesni smo da uvijek postoji neko bolji a neko gori od nas u necemu.
Znam samo da to upoređivanje sa drugima nas nece sigurno usreciti i zadovoljiti,treba da budemo ono sto doista i jesmo.
2
2 slika
Moraš da istreniraš svoj um da bude jači od tvojih osjećanja,ili ćeš izgubiti samog sebe.
lejlamo
Komorebi
Komorebi
Reactions: 13993

Post Postao/la lejlamo »

Socrates je napisao/la: 20 okt 2021, 21:39
Sve je to poređenje. Brz čovjek je brz zato što je uspoređen sa onim sporijim od njega.
da.

ali evo i ovaj primjer...
kada se fokusiraš na sebe i svoje prethodno vrijeme koje si istrčao, potrudit će se i vrlo vjerovatno uspjeti nadmašiti naredni put, naravno, ako si nastavio trenirati.
i tako ideš naprijed, kupiš hormone sreće i vidiš očigledan napredak, to te zanima, pomičeš granice, napreduješ u skladu sa svojim psiho-fizičkim stanjem. možda jednom ostvariš najbolje vrijeme ikada zabilježeno.

a ako imaš kolege koje takođe trče, pa se porediš sa npr. najbržim koji u kratkom roku smanjuje vrijeme, pa se mučiš da kopiraš njegov režim treninga, ishrane, obuće, odjeće, vatevr, fokusiraš se na to da budeš kao on, gubiš bespotrebno energiju, jer, moguće je npr. da tvoje fizičke predispozicije i mogućnosti nikada neće moći osigurati ti formu u kojoj je taj najbrži.
i umjesto da napreduješ, frustriraš se i stagniraš.

banalna ilustracija, ali na taj način sam pristupila ovoj temi. u tom smislu poređenje s drugima je nonsens.
1
1 slika
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

Socrates je napisao/la: 20 okt 2021, 21:49
Sarajka je napisao/la: 20 okt 2021, 21:44

Dakle, usporedila si se sa osobama koje su nefleksibilne. I smatraš da je ta fleksibilnost prednost za tebe prilikom odlučivanja. :zbunj

Ovaj drugi primjer je validan primjer kad se ne upoređuješ. :djed

Mada.... :valja
Nisam se usporedila ni sa kim. Nisam rekla ja sam slobodna i zato mogu raditi prekovremene. Aludirajući da ljudi u braku ili roditelji to nisu. Znaci mozda sam i ja i braku i Imam djecu, Ali mogu sebi dozvoliti da budem fleksibilna prema poslodavcu. 🙃
0
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

Heidi je napisao/la: 20 okt 2021, 21:51
Danny je napisao/la: 20 okt 2021, 21:46

Strijela je odapeta. :ooo

Socrates crce od smijeha, voza nas :valja
Banalizira Soč. 😂
0
Socrates
PRO behar
PRO behar

lejlamo je napisao/la: 20 okt 2021, 21:51
Socrates je napisao/la: 20 okt 2021, 21:39
Sve je to poređenje. Brz čovjek je brz zato što je uspoređen sa onim sporijim od njega.
da.

ali evo i ovaj primjer...
kada se fokusiraš na sebe i svoje prethodno vrijeme koje si istrčao, potrudit će se i vrlo vjerovatno uspjeti nadmašiti naredni put, naravno, ako si nastavio trenirati.
i tako ideš naprijed, kupiš hormone sreće i vidiš očigledan napredak, to te zanima, pomičeš granice, napreduješ u skladu sa svojim psiho-fizičkim stanjem. možda jednom ostvariš najbolje vrijeme ikada zabilježeno.

a ako imaš kolege koje takođe trče, pa se porediš sa npr. najbržim koji u kratkom roku smanjuje vrijeme, pa se mučiš da kopiraš njegov režim treninga, ishrane, obuće, odjeće, vatevr, fokusiraš se na to da budeš kao on, gubiš bespotrebno energiju, jer, moguće je npr. da tvoje fizičke predispozicije i mogućnosti nikada neće moći osigurati ti formu u kojoj je taj najbrži.
i umjesto da napreduješ, frustriraš se i stagniraš.

banalna ilustracija, ali na taj način sam pristupila ovoj temi. u tom smislu poređenje s drugima je nonsens.
Svaka pretjeranost je nonsense, to se slažem.

Čak i kad pretjeraš u pravcu da se ne uspoređuješ sa drugim ljudima nikako, i to je nonsense. U svojoj krajnosti, to zna biti i katastrofalno.
0
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict

Post Postao/la Heidi »

Ja nisam pisala o kopiranju.
Poredjenjem s drugom osobom koja ima bolje I efikasnije ideje, na primjer. Moje ne radjaju plodom. I naravno da cu ja tu ideju realizirati na svoj nacin.
0
Socrates
PRO behar
PRO behar

Eto, zašto ljudi brinu oko kilograma, idu na dijete, paze šta jedu, itd?

Porede se, brt.

Zašto ljudi idu na odvikavanje od alkohola, droga, kocke? Porede se.

Milion drugih problema mogu navesti.
0
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Sarajka »

Heidi je napisao/la: 20 okt 2021, 21:57 Ja nisam pisala o kopiranju.
Poredjenjem s drugom osobom koja ima bolje I efikasnije ideje, na primjer. Moje ne radjaju plodom. I naravno da cu ja tu ideju realizirati na svoj nacin.
To je ok, ako se bavite recimo istim poslovima na različitim radnom mjestima (firmama, organizacijama i sl)Ili u školi kao što je Lejla navela. Kao metodu učenja.. i sl

Nije ok od kolege „posudjivati ideje“ makar tvoja realizacija bila totalno nesto drugo u odnosu na njegovo reprezentiranje.
0
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict

Post Postao/la Heidi »

Ne kradem ideje tog tipa I ne kitim se njima.

Mozda ti je tesko shvatiti ali ja to sve radim objektivno I bez stete prema bilo kome.
0
Odgovori

Natrag na “Psihologija”