Kenan dobio otkaz jer je obavljao namaz

Prenosimo sa portala...
CocoMa
Čupavo
Čupavo
Reactions: 17554

Kenan dobio otkaz jer je obavljao namaz

Post Postao/la CocoMa »

Danas je Kenan Muminović, mladić iz džemata Ulišnjak, posjetio administrativno sjedište Medžlisa IZ Maglaj i informisao glavnog imama mr. Nevres-ef. Hodžića o razlogu zbog kojeg je jučer dobio otkaz u jednoj maglajskoj firmi u kojoj je bio radnik punih pet godina.

Prema njegovom svjedočenju, jedini razlog zbog kojeg je on dobio otkaz je obavljanje namaza u krugu firme, što je on činio uglavnom za vrijeme pauze. Dan prije je, zajedno sa još 6 svojih radnih kolega, upozoren da se obavljanje namaza u firmi neće tolerisati, svejedno da li se isti obavljao za vrijeme desetominutne pauze ili ne. Ni njihova spremnost da produženim radom nadoknade na namaz ‘izgubljeno’ vrijeme nije bila dovoljna da pridobiju saglasnost vlasnika.
Kenan Muminović je tokom razgovora informisao glavnog imama da je danas još jedan njegov kolega, Emir Šahman, dobio otkaz s posla iz istog razloga.

Glavni imam je iskazao podršku Kenanu Muminoviću, pohvalio njegovu praksu da pauzu iskoristi za obavljanje namaza i njegov pokušaj da se s vlasnikom firme dogovori o uvjetima desetominutnog prekidanja posla (radi obavljanja namaza), pozvao ga da bude odgovoran i vrijedan radnik te iskazao nadu da će čim prije pronaći novog poslodavca koji ima razumijevanja za vjerske obaveze radnika – muslimana.

Kenan Muminović je oženjen, ima jedno dijete i, kako kaže, bio je radnik koji nije upozoravan zbog propusta ili nedovoljne angažiranosti na poslu.

Namaz je vjerska obaveza koja se obavlja u propisano vrijeme. Vlasnici privatnih firmi, naročito ukoliko su i sami muslimani, trebali bi cijeniti radnike koji svoju pauzu iskorištavaju za obavljanje namaza. Čak i da poslodavci i ‘halale’ radnicim desetominutno odsustvo s posla radi obavljanja namaza (a mnogi radnici su spremni da nadoknade to vrijeme), ukoliko priroda djelatnosti to dopušta, firma neće biti na gubitku. Naprotiv, berekat u firmi će se, ako Bog da, povećati.

Hvala Bogu, većina poslodavaca, gdje priroda posla dopušta kraće pauze, ima razumijevanja za vjerske potrebe radnika – muslimana i sa istima postignu dogovor o ovim pitanjima.

A Allah svima daje nafaku – stoji u objavi.

hayat.ba
0
Atomic
PRO behar
PRO behar
Reactions: 10796

Re: Kenan dobio otkaz jer je obavljao namaz

Post Postao/la Atomic »

Lakse je u Njemackoj za molitvu nego ovdje :d
0
dmr
Progressed Mars
Progressed Mars
Reactions: 37720

Post Postao/la dmr »

Sta je s naklanjavanjem kasnije kad nemas uvjete da klanjas na vakat? Radis, putujes, ...
Ne znam bas da ima smisla zaustaviti proizvodnu traku... moje mišljenje, ne mora se neko drugi sloziti sa mnom.
2
2 slika
make your move :damir
Atomic
PRO behar
PRO behar

Post Postao/la Atomic »

Trebalo bi da se trazi drugi posao ako vec tu ne mozes,kad putujes imaju olaksice itd.Licno na poslu ne klanjam,kod kuce da,nema smisla da trazim opravdanje😕
2
2 slika
dmr
Progressed Mars
Progressed Mars
Reactions: 37720

Post Postao/la dmr »

Pa i nema opravdanja za neklanjanje kuci. A na poslu, zavisi. Ako moze, super, ako ne moze, naklanjas poslije i sve OK. Ne krsis upozorenja kao ovaj iz uvodnog posta.
1
1 slika
make your move :damir
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17522

Post Postao/la Ommadawn »

Imao sam radne kolege koji su klanjali za vrijeme pauze i niko im to nije spočitavao.
Jednoj učenici sam, iako joj nisam bio nastavnik, otključavao jednu prostoriju gdje je obavljala namaz. I dan danas me ta djevojka lijepo pozdravi i upita se sa mnom.

Eh sad, ukoliko sam posao (ili proizvodna traka) ne trpi obavljanje vjerskog obreda, smatram da je sasvim u redu obavljati isti.

Ima doduše i naklanjavanje, no to bi trebalo biti iznimka ukoliko bi se vjerski obred vršio a da proizvodnja ili sam posao trpi.

Ako on nije nikoga smetao, ako posao nije trpio, ako je to vršio za vrijeme pauze - po kojem pravilu mu onda daju otkaz?

Bosna je fakat qurac od države ako ovo prođe nekažnjeno.
2
2 slika
Ko nije taslačio tuđu ženu - ne zna šta je prava ljubav.
pink floydd
Prvi Valentajn foruma
Prvi Valentajn foruma
Reactions: 17029

Post Postao/la pink floydd »

Čuli smo samo jednu stranu priče, a čak i u njoj ima par stvari koje govore da Kenan i nije tako nevin. Prvo se navodi da je namaz obavljao "uglavnom" tokom pauze, ne isključivo. Zatim par redova poslije piše da se u par navrata pokušao dogovoriti za desetominutno prekidanje posla da bi obavio namaz :heidi2

Namaz je ibadet. Posao, zarađivanje da bi prehranio porodicu je takođe ibadet....pitam se kako će Kenan na tako bogatom tržištu rada koje ima BiH uspjeti u ovom drugom ako nastavi ovako.
3
3 slika
Desperado
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1727

Post Postao/la Desperado »

Ako ne postoje uslovi i ako je ugrožen radni proces onda bi to trebalo biti prioritet. Upravo kako floyd objasni - ibadet je i jedno i drugo.

Sa ovim se ne slažu oni sa radikalnim stavovima po pitanju Islama. Takvi čak ohrabruju muslimane da se suprostave poslodavcima i da bez obzira na njih obavljaju namaz kad je vrijeme istog bez obzira na ugrožavanje radnog procesa. Time naravno riskiraju opomene, disciplinske mjere i u konačnici otkaz.
2
1 slika 1 slika
Podrinjac
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1570

Post Postao/la Podrinjac »

Zar im nije dovoljno sto petkom izlaze na dzumu, još bi i svaki dan da im se obezbjedi molitva za vrijeme radnog vremena...
2
1 slika 1 slika
Atomic
PRO behar
PRO behar

Post Postao/la Atomic »

Podrinjac,i ti nekad bas s...š.
Ako si ateista,imaj postovanja prema drugim.
2
2 slika
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17522

Post Postao/la Ommadawn »

Ako posao trpi - nije u redu.
1
1 slika
Ko nije taslačio tuđu ženu - ne zna šta je prava ljubav.
Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde
Reactions: 21636

Post Postao/la Miss Y. »

Farz traje bukvalno 3 min. Ako mu je to jedini problem i zamjerka kao radniku, ako je na vrijeme dolazio, pokazivao kolegijalnost, poštovao hijerarhiju, bio vrijedan radnik...a pise da jeste....onda smo mi govno od naroda.
Ah da. To već znamo da jesmo.
0
Ters je ”čovjek koji je uvijek upravu, al’ drugi to ne razumiju”- A.Sidran

:missy
Miss Y.
Tersy blonde
Tersy blonde
Reactions: 21636

Post Postao/la Miss Y. »

MarlboroGold je napisao/la: 04 nov 2021, 22:07 Ako ne postoje uslovi i ako je ugrožen radni proces onda bi to trebalo biti prioritet. Upravo kako floyd objasni - ibadet je i jedno i drugo.

Sa ovim se ne slažu oni sa radikalnim stavovima po pitanju Islama. Takvi čak ohrabruju muslimane da se suprostave poslodavcima i da bez obzira na njih obavljaju namaz kad je vrijeme istog bez obzira na ugrožavanje radnog procesa. Time naravno riskiraju opomene, disciplinske mjere i u konačnici otkaz.
Čovjek se nije suprotstavio, iako je samo DAN prije upozoren, iskazao je spremnost da nadoknadi tih 5,10 min max koji izgubi.

Ovi sto puše u krugu firme ne zaustavlaju proces rada?
Mi smo bas bagra, sta onda od drugih očekivati.
3
3 slika
Ters je ”čovjek koji je uvijek upravu, al’ drugi to ne razumiju”- A.Sidran

:missy
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

Namaz je farz. Vijeće islamsku učenjaka i pravnika je i rad okvalifikovalo kao farz.

I reci (Muhammede): Radite, pa će Allah, Njegov Poslanik i pravovjernici vaš rad vidjeti. Vi ćete biti vraćeni Onome koji zna nevidljivi i vidljivi svijet, pa će vas On obavijestiti o onome što ste radili. (9: 105).

"Vjernik musliman ne mora klanjati u regularnom vremenu predviđenom za molitvu i time obustaviti cijelu proizvodnju u pogonu. To može naklanjati u pauzi ukoliko za to postoje realni uslovi (odgovarajuća prostorija) na radnom mjestu ili kada se vrati kući", kaže prof. Mustafa Hadžić, imam u Bonnu i doktorant u Centru za islamsku teologiju Univerziteta u Münsteru. On kaže da je radnicima dozvoljeno spajanje dvije dnevne molitve u opravdanim okolnostima kao što su zimsko i ljetno vrijeme, nemogućnost napuštanja radnog mjesta radi obavljanja namaza u njegovom vremenu i sl."
1
1 slika
Max
PRObehar
PRObehar
Reactions: 23349

Post Postao/la Max »

Ne znamo cijelu pricu
Ali ne bi me cudilo da je gazda muslimanskog imena….
3
3 slika
I say what I think, I think what I say
ina
Valentajn Behar
Valentajn Behar
Reactions: 4589

Post Postao/la ina »

Neki ljudi se izvlače na poslu raznim načinima.. pauza fungaranja, pauza kafice, pauza društvenih mreža, pauza boli me stomak ili uho..

A on pauzu ne može iskoristiti za molitvu..
Ako postoji kolega (što je inače moguće) ne bi trebalo biti problematično neko kratko odsustvo radnog mjesta..
Više je do organizacije i volje da se radnicima pođe u susret.. osim zahtjeva modernog robovanja u nekim sektorima kompanija ili fabrika.. Jezik za zube i rintaj.. i ako možeš suzdrži i dah.. :meha2
3
3 slika
Neka ljubav caruje..
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

Ja sam recimo na faxu klanjalq kad god sam imala.priliku, pauze izmedju predavanja i vježbi su znale biti dosta duge. Nikad nisam napuštala.predavanje radi obavljanja namaza, dok sam imala ( imam i sad svoju dragu hafizu) kolegicu koja u pola.predqvqnja ustane.i kaze: hajmo, vrijeme je namaza, nece prof nigdje.pobjeci a vakat hoce. :D

Nikad joj niko od profesora nije progovorio radi toga.
1
1 slika
Odgovori

Natrag na “Vijesti”