VLADA FBIH OGRANIČAVA PROIZVODNJU RAKIJE NA 20 LITARA GODIŠNJE ZA PRIVATNA LICA
Moderator/ica: Moderator
VLADA FBIH OGRANIČAVA PROIZVODNJU RAKIJE NA 20 LITARA GODIŠNJE ZA PRIVATNA LICA
Alkoholna pića, rakije i likere u Federaciji BiH (FBiH) zbog članstva BiH u EU u budućnosti će moći proizvoditi i prodavati samo pravne i fizičke osobe koje su upisane u registar proizvođača, predviđa se prednacrtom zakona o jakim alkoholnim pićima.
Ovim prednacrtom se predviđa i da obavezu upisa u registar ima i onaj proizvođač koji jako alkoholno piće proizvodi za vlastite potrebe i to ako proizvedena količina prelazi 20 litara čistog alkoholnog pića tokom godine.
Proizvođač jakih alkoholnih pića upisuje se u registar ako ispunjava uslove u pogledu objekata, prostorija, opreme i uređaja, kao i u pogledu stručnog kadra, izuzev proizvođača koji se bave proizvodnjom za vlastite potrebe.
U zakonu, koji je napravljen po uzoru na Hrvatsku, predviđene su i kazne, koje se kreću od 1.000 do 9.000 KM, zavisno od prekršaja.
hayat.ba
Ovim prednacrtom se predviđa i da obavezu upisa u registar ima i onaj proizvođač koji jako alkoholno piće proizvodi za vlastite potrebe i to ako proizvedena količina prelazi 20 litara čistog alkoholnog pića tokom godine.
Proizvođač jakih alkoholnih pića upisuje se u registar ako ispunjava uslove u pogledu objekata, prostorija, opreme i uređaja, kao i u pogledu stručnog kadra, izuzev proizvođača koji se bave proizvodnjom za vlastite potrebe.
U zakonu, koji je napravljen po uzoru na Hrvatsku, predviđene su i kazne, koje se kreću od 1.000 do 9.000 KM, zavisno od prekršaja.
hayat.ba
1
1
Re: VLADA FBIH OGRANIČAVA PROIZVODNJU RAKIJE NA 20 LITARA GODIŠNJE ZA PRIVATNA LICA
Tata je u prekrsaju 
1
1
Re: VLADA FBIH OGRANIČAVA PROIZVODNJU RAKIJE NA 20 LITARA GODIŠNJE ZA PRIVATNA LICA
Ko će loziti kazan za 20 litara 
0
Neka onda ograniče proizvodnju pekmeza na 10 kg!!!
1
1
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
nije ista tehnologija
pekmez se ne proizvodi u posudi pod pritiskom 
0
U Dohi, su radnici znali peći rakiju od suhog grožđa u pretis loncu 
1
1
@Teta Razapeta evo nam biznisa! Caca slab na tebe a potražnja će biti veća od ponude, znači rakijetina ce poskupjeti do neba

1
1
e ova mjera zaista pogadja zivot normalnog covjeka u ovoj drzavi.
kako dalje, sta ciniti
kako dalje, sta ciniti
0
Koliko sam ja uspjeo primijetiti, kod te rabote se skupi pola sela u garaži...
Pa neka ljepo zaduži sve degustatore, da svakome spada svojih 10 litara...
2
2
Čitao sam jedan zanimljivi članak, kako se je jadao jedan vjerski vođa iz Bosne svojim nadređenim u Turskoj...
Navodno je učio ljude, kako sušiti šljive, da bi ih pojeli preko zime, a ovi od suhih šljiva rakiju skuhali...
Tako su dva puta kuhali...
Navodno je učio ljude, kako sušiti šljive, da bi ih pojeli preko zime, a ovi od suhih šljiva rakiju skuhali...
Tako su dva puta kuhali...
2
2
To su i naši radili ovdje u Swe.
Jednom ja poslije nekog vašara našao grožđe što su prodavači bacili da ne nose.
Joj kasnije loze…
1
1
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
- pink floydd
- Prvi Valentajn foruma

- Reactions: 17029
ovo nije ni nacrt nego prednacrt zakona, a na javnoj raspravi koju budu organizovali kad donesu nacrt obrazložit ću sve nedostatke ovog zakona.....a prednosti nema svakakoNacrt zakona je radni oblik zakona koji se priprema u Vladi, sa obrazloženjem. Nacrt zakona se najčešće priprema u resornom ministarstvu, tako što se obrazuje radna grupa koju čine pravnici i drugi zaposleni kojima u radu pomažu naučnici, stručnjaci i svi drugi koji mogu da utiču da tekst nacrt zakona bude što bolji.
O nacrtu zakona često se organizuje javna rasprava na kojoj svi zainteresovani subjekti mogu da daju primjedbe na nacrt.
Javna rasprava je obavezna kada je reč o pripremi zakona kojim se bitno mijenja uređenje nekog pitanja ili uređuje pitanje koje posebno zanima javnost.
Vlada prihvata nacrt zakona tako što utvrđuje prijedlog zakona koji podnosi Narodnoj skupštini.
2
2
Ne vjerujem da se tu puno šta ima raspravljati.
Ako hoćeš biti razmatran za članstvo u EU, donošenje ovakvih i sličnih zakona je preduslov. Potpuno druga stvar je pridržavanje i poštovanje ovakvih zakona.
Ako hoćeš biti razmatran za članstvo u EU, donošenje ovakvih i sličnih zakona je preduslov. Potpuno druga stvar je pridržavanje i poštovanje ovakvih zakona.
1
1
Tražili smo se po prethodnim životima
Nek nešto i oni pametno urade. Alkohol treba skroz ograničiti.
0
I onda se cudis zasto djevojke ne padaju nicice na koljene pred tobom.
1
1
Kako se pise "Ti si idiot"?