Revakcinacija, doza 3, doza 4,.....?

Korona virus danas
Socrates
PRO behar
PRO behar
Reactions: 14899

Re: Revakcinacija, doza 3, doza 4,.....?

Post Postao/la Socrates »

I naravno, to je samo zvanično.

Broj je daleko veći, po ocjenama stručnjaka.
0
Tražili smo se po prethodnim životima
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2219

Post Postao/la Crvena Nit »

Socrates je napisao/la: 26 dec 2021, 17:46 Neki tvrde ako si vakcinisan (dvije doze) i preležiš Omicron da se stiče superimunitet.
Tko tvrdi ?
0
Socrates
PRO behar
PRO behar
Reactions: 14899

Post Postao/la Socrates »

Crvena Nit je napisao/la: 26 dec 2021, 19:18
Socrates je napisao/la: 26 dec 2021, 17:46 Neki tvrde ako si vakcinisan (dvije doze) i preležiš Omicron da se stiče superimunitet.
Tko tvrdi ?
Im neko istraživanje Univerziteta u Oregonu. Po njihovim rezultatima, tijelo potpuno vakcinisane osobe koja preleži Omicron varijantu proizvodi 2000% više antitijela.
1
1 slika
Tražili smo se po prethodnim životima
Bella_
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 8301

Post Postao/la Bella_ »

@Crvena Nit
nisi sama :ljubi
1
1 slika
"Kimsenin fark edemeyeceği detayları görmeyi çok severim."
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član

Bella_ je napisao/la: 27 dec 2021, 11:44 @Crvena Nit
nisi sama :ljubi
Nemam prijavljeno prebivalište u BiH, a uzrok je bih komplicirani sistem istog, jer se isti prije decenije zlopuotrebljavao, a sad restrikcije u uslovi prijave su protiv zdravog razuma u vrijem internet tehnologije i vodenog elektronskog pečata. :heidi

Ali zato je dokaz državljanstva moguć za pet minuta sa par dokumenata. :keke

Generalno, sve države su specifične u nekim birokratskim marifetlucima. Pandemijom su se mnoge dokazale nesposobne. :face

Hvala Bella :opa :ljubi
0
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član

https://academic.oup.com/femsre/article ... 35/6308369

Naučnici su otvoreno izjavili o potencijalnim problemima:

Whether the vaccines will confer long-term protection against SARS-CoV-2 remains a concern. An additional concern is the antibody-dependent enhancement and accelerated cellular immunopathology that could occur after vaccination. Vaccination could also increase transmission as vaccinated individuals may operate with risk aversion.

Ostaje pitanje hoće li cjepiva pružiti dugoročnu zaštitu od SARS-CoV-2. Dodatna zabrinutost je povećanje ovisno o antitijelima i ubrzana stanična imunopatologija do kojih bi moglo doći nakon cijepljenja. Cijepljenje bi također moglo povećati prijenos jer cijepljene osobe mogu djelovati s averzijom prema riziku.

Boldani dio je povezan sa boosterima (ne prve dvije doze).
0
storm
Administrator
Reactions: 38021

Post Postao/la storm »

Nešto se drugo pojavljuje i brine.
Sve je više sportaša sa srčanim problemima.
I prije je toga bilo, ali otkako je pandemije, strahovit je porast. Gledao sam statistike, moram pronaći članak.
E sad, dvije su teorije.
Prva, da već samo obolijevanje, preboljevanje, ostavi traga, te rezultira problemima kasnije...
Po drugoj, moguće je, da se zbog cjepiva stvore problemi...
Teško dokazati bilo što, jer se navodi, kako je većina prošla i jedno, i drugo... Sad, šta je okidač?
0
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član

Koncezus o dodatnim dozama ne postoji, a u svijetu već daju treću dozu, možda prerano, a evo razloga:

There’s good reason to wait between doses, too. A stretched-out interval can give antibodies more time to mature. Ellebedy’s team, which has been tracking this prolonged antibody coming-of-age, has found that, half a year out from the second mRNA dose, many molecules are still on their self-improvement kick. Waiting at least a few months could help ensure that the mediocre antibodies get weeded out, leaving only the best to be called into action. “If you wait to boost, the antibodies should be more durable, and peak at a higher level,” Martinez told me. And redosing prematurely, into a body still teeming with antibodies, might also mean that the molecules “wipe out the vaccine” before it can teach cells anything new, Marion Pepper, an immunologist at the University of Washington, told me.

Postoji i dobar razlog za čekanje između doza. Produženi interval može antitijelima dati više vremena za sazrijevanje. Ellebedyjev tim, koji je pratio ovo produljeno starenje antitijela, otkrio je da su, pola godine nakon druge doze mRNA, mnoge molekule još uvijek na putu samopoboljšanja. Čekanje barem nekoliko mjeseci moglo bi pomoći da se osrednja antitijela iskorijene, ostavljajući samo najbolje da budu pozvani u akciju. "Ako čekate da se pojača, antitijela bi trebala biti trajnija i dostići vrhunac na višoj razini", rekao mi je Martinez. A prerano doziranje, u tijelo koje još uvijek vrvi antitijelima, također može značiti da molekule "izbrišu cjepivo" prije nego što ono može naučiti stanice bilo čemu novom, rekla mi je Marion Pepper, imunolog sa Sveučilišta Washington.

https://www.theatlantic.com/science/arc ... ts/621132/
0
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član

@storm nova odluka Izraela

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... l-15139798

Bilo bi to slično švedskom modelu u najranijoj fazi pandemije, kada su tamošnje vlasti odlučile da neće građanima nametati stroge restrikcije, kako bi omogućili nastavak normalnog života te tako postigli imunitet krda.

Iako su to mnogi smatrali neuspjehom, a Švedska se kasnije ipak odlučila na ponešto strože mjere, iako i dalje izuzetno blage u odnosu na ostatak Europe, sve veća prevalencija zaraznijeg omikron soja (koji prema prvim istraživanjima uzrokuje blaže simptome od delte), navela je izraelske dužnosnike da razmisle o takvom potezu, navodi se u izvješću spomenutog televizijskog kanala.

U njemu se navodi da usporeni tempo cijepljena djece i nespremnost da se nametne lockdown ili druga ograničenja ne omogućuju nijedan drugi model.
0
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Crvena Nit je napisao/la: 30 dec 2021, 13:21 @storm nova odluka Izraela

Bilo bi to slično švedskom modelu u najranijoj fazi pandemije, kada su tamošnje vlasti odlučile da neće građanima nametati stroge restrikcije, kako bi omogućili nastavak normalnog života te tako postigli imunitet krda.

Iako su to mnogi smatrali neuspjehom, a Švedska se kasnije ipak odlučila na ponešto strože mjere, iako i dalje izuzetno blage u odnosu na ostatak Europe, sve veća prevalencija zaraznijeg omikron soja (koji prema prvim istraživanjima uzrokuje blaže simptome od delte), navela je izraelske dužnosnike da razmisle o takvom potezu, navodi se u izvješću spomenutog televizijskog kanala.

U njemu se navodi da usporeni tempo cijepljena djece i nespremnost da se nametne lockdown ili druga ograničenja ne omogućuju nijedan drugi model.
To je u redu strategija, ali znači poprilično više smrti, po čemu je švedska prednjačila u skandinavskom okružju.
E sad, Izrael si to po meni može priuštiti, ima visoku vakcinaciju, biti će zaraza, ali relativno malo smrtnih ishoda. Steći će se kolektivni imunitet, Izrael end of story. Covid story.

Još uvijek kažem... Ako ne znaš što činiti, prepiši od Izraela.
0
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član

storm je napisao/la: 30 dec 2021, 15:20
Crvena Nit je napisao/la: 30 dec 2021, 13:21 @storm nova odluka Izraela

To je u redu strategija, ali znači poprilično više smrti, po čemu je švedska prednjačila u skandinavskom okružju.
E sad, Izrael si to po meni može priuštiti, ima visoku vakcinaciju, biti će zaraza, ali relativno malo smrtnih ishoda. Steći će se kolektivni imunitet, Izrael end of story. Covid story.

Pa ne mora svaka država slijediti Izrael iako je jednamo visoke procijepljenosti, npr. Danska ima svoju filozofiju.

Drugo, da je opasniji soj od Omicrona, vjerojatno ni Izrael ne bi popustio.

Znamo kako Balkan reagira, nikako.
0
toxic
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 10001

Post Postao/la toxic »

Mene je booster bas sastavio juce :heidi
na prve doze sam imala slabiju reakciju, a nocas sam mislila da se rastajem s dusom. Drhtavica, visoka temperatura, glavobolja, bolovi u misicima, jedva sam ustajala iz kreveta.

Od jutros se osecam odlicno, kao da nije nista ni bilo.
5
1 slika 3 slika 1 slika
⇻ Nᴏᴛ Aʟʟ Wʜᴏ Wᴀɴᴅᴇʀ Aʀᴇ Lᴏsᴛ ⇺
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

toxic je napisao/la: 30 dec 2021, 17:21 Mene je booster bas sastavio juce :heidi
na prve doze sam imala slabiju reakciju, a nocas sam sam mislila da se rastajem s dusom. Drhtavica, visoka temperatura, glavobolja, bolovi u misicima, jedva sam ustajala iz kreveta.

Od jutros se osecam odlicno, kao da nije nista ni bilo.
Vama u Kanadi neke opake booster rokaju :sok
1
1 slika
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Crvena Nit je napisao/la: 30 dec 2021, 16:38
storm je napisao/la: 30 dec 2021, 15:20

Pa ne mora svaka država slijediti Izrael iako je jednamo visoke procijepljenosti, npr. Danska ima svoju filozofiju.

Pa zato baš.
Kako sad izgleda, omicron bi mogao biti prilika da se ovo završi. Sa boosterom završiti cijepljenje, pustiti omicron da se širi, i polako će nestati sam od sebe, jer ne uzrokuje teške kl slike.
Dobro, to su sad predviđanja...
Pričam o do sad skupljenim informacijama.
0
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član

storm je napisao/la: 30 dec 2021, 17:41
Crvena Nit je napisao/la: 30 dec 2021, 16:38

Pa zato baš.
Kako sad izgleda, omicron bi mogao biti prilika da se ovo završi. Sa boosterom završiti cijepljenje, pustiti omicron da se širi, i polako će nestati sam od sebe, jer ne uzrokuje teške kl slike.
Dobro, to su sad predviđanja...
Pričam o do sad skupljenim informacijama.
Ma booster ne treba svakome, nema koncezusa da ga moraju svi primiti.
0
radostan dan
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 6694

Post Postao/la radostan dan »

jel ono fajzer proizvodi viagru?
2
2 slika
radostan dan
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 6694

Post Postao/la radostan dan »

slika
3
3 slika
Odgovori

Natrag na “SARS- CoV 2....korona virus”