Moj razgovor sa prijateljem ateistom

Vjeroispovijesti, i smisao...
Ramzess
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2942

Re: Moj razgovor sa prijateljem ateistom

Post Postao/la Ramzess »

Fatih je napisao/la: 02 sep 2020, 10:40
Buki je napisao/la: 02 sep 2020, 09:19 Kazivanje selama nema nikakvog magijskog ni vjerskog znacenja, to su samo rijeci. Dedo moj rahmetli jednom rece - ljudi su neuki, misle da je arapski nekakav magijski jezik, a on je samo jezik kao nas ili bilo ciji. Misle da su zapisi neka magija, a nisu. Ako hoces da se molis Bogu koristi jezik koji ti je Bog dao a ne tudji koji ne razumijes, jer nije Bog arap porijeklom, a i kakva svrha moliti se a izgovaras nesto sto sam ne razumijes.
Pa evo, i ti koristis arapsku rijec koja se obicno koristi medju muslimanima kada se pominje neko koje umro. Ako ces slusati djeda, onda si trebao napisati "pokojni', posto se ta rijec "svodi na isto", tj, nema bas isto znacenje ali se se obje koriste u istom kontekstu.

Vidis vec si dao sebi za pravo da odredjujes ko je vjernik a ko nije, prema svojim arsinima, sto se zove nametanje svoga misljenja. Ja mogu biti vjernik koji vjeruje u nesto u sta ti ne vjerujes, ili vjerujem potpuno isto ali se ne slazem u sitnim detaljima, ili vjerujem u jednoroge i to je moje pravo i ti mi ga ne mozes uskracivati, kao sto ja tebi ne uskracujem pravo da vjerujes kako zelis ili ne vjerujes uopce ni u sta. Moj dedo je bio seih i drzao je predavanja u turskoj o islamu, pisao zapise i uklanjao sihire, i uvijek je govorio da covjek sam treba pronaci vjeru, da je Knjiga napisana za svakog covjeka da je studira a ne samo za hodze, i da je covjeku dat ovaj zivot da bi sam spoznao Stvoritelja, na svoj jedinstven nacin, a ne da samo sjedi u safu i slusa njemu nerazumljive rijeci koje hodza izgovara na njemu nepoznatom jeziku. Dok je bio ziv govorio je da narod treba da molitve izgovara na svom jeziku, jer da je (po njegovim rijecima) Allah dzelesanuhu htio da svi govorimo jedan jezik - govorili bi ga, i da je htio da se svi njemu klanjamo - ukazao bi nam se. Nije svakom covjeku ni odredjeno da spozna istinu, a mnogi ce prozivjeti vjerujuci da su je spoznali a ostace u laznom uvjerenju. Mi ovaj zivot zivimo od nule znanja, prolazimo kroz njega uceci, neko trazi smisao, nekoga nije briga, svi imamo razlicite puteve i razlicite sudbine i iskusenja i na kraju se ukopamo. I do tada zivimo sa pitanjem svoje svrhe i svrhe svega oko nas, i cak i kad mislimo da nesto znamo, to ce nam se pojasniti tek kad postanemo samo dusa. A ni za to nema garancije i zivimo u strahu od smrti. Da znamo sta nas ceka ne bismo se bojali umiranja.

[/quote]
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Necu ulaziti mnogo u ovo sto ti je dedo r.a govorio (jer kada je u pitanju dova, da, tu je upravu, a sto se tice obavezne molitve - namaza, nema tog alima koji ce reci da se to moze raditi na bilo kom drugom jeziku osim arapskom, tj, uci se Kur'an).

Niti nam sa sebi dao za pravo da kazem da nisi vjernik, nego da nisi musliman. A to nije moje misljenje, nego si sam to napisao. Islamima jsno uvrdjena mjerila koja ukazuju na to dali je neko musliman ili ne. Mi to ne smijemo na svoju ruku raditi. Osim, ako neko sam kaze da nije. Evo, ovo si ti napisao, ne ja:

:Ni teizam he garantira pamet ... osim ako sebe ne ubijedis da si time sto vjerujes u nesto sto je napisala grupa jevrejskih cobana u dokolici postao pametniji od onih koji ne vjeruju u te bajke. Halo baaa ... nagurao po dvije zivotinje od sve vrste u barku i od toga nastao novi zivot ... i toliki vjeruju da se to zaista desilo ..."

Po ovom, nema sumnje da mozes biti musliman a razmisljati ovako. Ponovo, tvoje rijeci, ja nisam nista dodao niti oduzeo.
0
Mehaning
Proleter
Reactions: 6508

Post Postao/la Mehaning »

Zašto bi se bojao umrijeti... :ovaj

Tada definitivno najmanje problema baš ti imaš... :ovaj

Dobro samo da je za užu familiju sve osigurano... :zbunj
1
1 slika
respo
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 250

Post Postao/la respo »

Fatih je napisao/la: 02 sep 2020, 13:20
respo je napisao/la: 02 sep 2020, 11:23 mozda zato sto pise o svom dedi koji je bio musliman
vjerovatno je i buki musliman nebitno
i ja kao ateista bi za nanu ako je bila muslimanka i vjernica rekao rahmetli iz postovanja prema njoj
Tako se izjasnio. A, ako se drzis svojih ubjedjenja, postoji niz nacina da se ukaze postovanje prema umrlom. Ako je neko moj koristio neke izraze koje ja nisam prihvatao kao svoje, sumnjam da bi meni ostavio u amanet da to isto radim, kad god ih pomenem, kada ih vise ne bude.
ne koristis to zato sto je on to koristio ili ti ostavio u amanet
nego iz ljubavi i postovanja prema njemu koji je bio musliman kazes rahmetli
kao sto cu za drugog dedu koji je recimo pravoslavac reci pokoj mu dusi a nani rahmetli iz ljubavi prema njima ne zato sto je vjera tu neki faktor
ovo je upravo ono sto iskra govori
ja to kazem jer to znaci nesto a ne zbog vjere

ono sto govorim bi lose bilo da ja sada govorim rahmetli nijaz drurakovic i sl
0
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Post Postao/la Fatih »

respo je napisao/la: 02 sep 2020, 13:37
Fatih je napisao/la: 02 sep 2020, 13:20

Tako se izjasnio. A, ako se drzis svojih ubjedjenja, postoji niz nacina da se ukaze postovanje prema umrlom. Ako je neko moj koristio neke izraze koje ja nisam prihvatao kao svoje, sumnjam da bi meni ostavio u amanet da to isto radim, kad god ih pomenem, kada ih vise ne bude.
kao sto cu za drugog dedu koji je recimo pravoslavac reci pokoj mu dusi a nani rahmetli iz ljubavi prema njima ne zato sto je vjera tu neki faktor

Za Durakovica se kaze LEGENDA.
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Zole
Cvijetak zanovijetak
Cvijetak zanovijetak
Reactions: 2

Post Postao/la Zole »

Fatih je napisao/la: 02 sep 2020, 19:05

Legenda kojoj Srbi bas nekako i nisu bili narocito dragi. Pravi social-komuno-demokrata.
0
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

I El Fatiha :oo koliko se sjećam nekih priča u obitelji , taj čovjek je ipak ukupan po muslimanskom adetu
1
1 slika
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Iskra je napisao/la: 02 sep 2020, 19:21

I El Fatiha :oo koliko se sjećam nekih priča u obitelji , taj čovjek je ipak ukupan po muslimanskom adetu
Jeste. Htio sam da naglasim koliko je sposoban politicar bio. A respo misli da bi bilo pogresno reci "rahmetli" za njega. Valjda misli ko je ikad bio clan komunista, nema pravo da vjeruje u Boga, niti smije imati dzenazu.

A evo, ima toga pun YT.
1
1 slika
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Socrates
PRO behar
PRO behar
Reactions: 14897

Post Postao/la Socrates »

Respo se stvarno fokusira na jezik intenzivno.

A Samo Bog zna ko je musliman. Tako da ne vidim nista pogresno u tome "rahmetli" cak I za komunistu.
1
1 slika
Tražili smo se po prethodnim životima
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Socrates je napisao/la: 02 sep 2020, 19:32 Respo se stvarno fokusira na jezik intenzivno.

A Samo Bog zna ko je musliman. Tako da ne vidim nista pogresno u tome "rahmetli" cak I za komunistu.
Pa.ja sam.mu lijepo rekla, niko od nas nema.pravo ji za koga reći da jeste ili nije vjernik, to SAMO Allah zna.
0
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Socrates je napisao/la: 02 sep 2020, 19:32 Respo se stvarno fokusira na jezik intenzivno.

Naravno. Ne mozes znati da je neko bio clan partije iz ubjedjenja ili zbog posla.
0
respo
Perspektivni član
Perspektivni član

Post Postao/la respo »

to kako ce neko biti ukopan nema nikakve veze
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

respo je napisao/la: 02 sep 2020, 19:34

Ako je za života izrazio želju kako će biti zakopan onda itekako ima
0
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Cuj tosad...kako nema. Hocete li vi ateisti ostati dosljedni i oporuciti porodici da vam se ne klanja dzennaza ili bilo koji drugi vjerski obred drugih religija?
0
respo
Perspektivni član
Perspektivni član

Post Postao/la respo »

Iskra je napisao/la: 02 sep 2020, 19:33

Pa.ja sam.mu lijepo rekla, niko od nas nema.pravo ji za koga reći da jeste ili nije vjernik, to SAMO Allah zna.
nigdje ja nisam ni govorio da neko odredjuje ko je vjernik ili nije
ja sam jedne prilike nijaza upoznao
i upoznao sam ga kao komunistu a da li je bio vjernik ili ne meni nije bitno
i ja za njega necu nikad reci rahmetli nego pokojni
al nebitno evo moguce sam uzeo i pogresnu osobu za primjer al recimo umjesto nijaza mozemo uzeti kemala montena ili mirzu delibasica i jos neke
0
respo
Perspektivni član
Perspektivni član

Post Postao/la respo »

Iskra je napisao/la: 02 sep 2020, 19:35

Ako je za života izrazio želju kako će biti zakopan onda itekako ima
naravno ako je izrazio zelju al to mi u ovom slucaju ne znamo je li on izrazio zelju
0
Mehaning
Proleter
Reactions: 6508

Post Postao/la Mehaning »

Fatih je napisao/la: 02 sep 2020, 19:38

Cuj tosad...kako nema. Hocete li vi ateisti ostati dosljedni i oporuciti porodici da vam se ne klanja dzennaza ili bilo koji drugi vjerski obred drugih religija?

Ja sam odgovoren da me spale, a pepeo raztresu... :zbunj
1
1 slika
respo
Perspektivni član
Perspektivni član

Post Postao/la respo »

Fatih je napisao/la: 02 sep 2020, 19:38

pa mozes ti oporuciti pitanje je hoce li to tvoji ispuniti
ja znam licno da je jedan komsija izrazio zelju bez vjerskih obreda a djeca mu klanjala dzenazu jer su bili vjernici cak jedan slucaj znam i suprotno tako da samo pokojnik ili rahmetlija sam zna tj znao je sta je zelio na sahrani ili dzenazi
1
1 slika
Odgovori

Natrag na “Religija”