Stižu covid pasoši: Hrvatska i još 12 evropskih zemalja dogovorile kriterije za olakšice putovanja

Korona virus danas
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Re: Stižu covid pasoši: Hrvatska i još 12 evropskih zemalja dogovorile kriterije za olakšice putovanja

Post Postao/la Iskra »

Italija uvela strože mjere na granici
I Italija je postrožila uvjete ulaska u zemlju za putnike s područja Europske unije, uvođenjem obaveznog negativnog testa na koronavirus za sve i karantene u trajanju od pet dana za necijepljene.

Odluka propisuje obavezno predočenje negativnog testa za sve dolaske iz zemalja Europske unije. Dosad su građani EU mogli ući u Italiju s potvrdom o potpunom cijepljenju, o preboljenju covida ili negativnim testom. Necijepljeni će po dolasku morati proći petodnevnu karantenu, uz negativan test. Oni koji dolaze izvan EU, već otprije moraju u karantenu.
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Re: Stižu covid pasoši: Hrvatska i još 12 evropskih zemalja dogovorile kriterije za olakšice putovanja

Post Postao/la Iskra »

Pariz otkazao novogodišnje proslave
Pariz je otkazao novogodišnji vatromet i druga događanja na Elizejskim poljanama.

Francuski premijer Jean Castex u petak je objavio da se zabranjuju veća javna događanja i vatromet za novogodišnju noć te je preporučio da stanovnici, čak i ako su cijepljeni, naprave test na covid-19 prije novogodišnjih tuluma.

Francuska je u petak imala 58.128 novih slučajeva zaraze, s 162 umrlih, pokazuju službeni podaci.

“Varijanta omikron širi se brzinom munje” u Europi i vjerojatno će postati dominantna u Francuskoj do početka sljedeće godine, upozorio je premijer.
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Danskoj rekord novozaraženih, spominju se nove mjere
U Danskoj je u četvrtak zabilježeno gotovo 10.000 novozaraženih koronavirusom, što je novi dnevni rekord od početka pandemije.

Šef nacionalne agencije za zarazne bolesti Henrik Ullum rekao je da je omikron varijanta utvrđena u otprilike 3000 tih slučajeva. Od kraja studenoga u Danskoj je otkriveno ukupno 9000 slučajeva zaraženih omikronom.

Ullum je rekao da su do posebno brzog širenja virusa doveli noćni izlasci građana te da će zaraza nastaviti rasti ako se ništa ne poduzme.

Premijerka Mette Frederiksen ranije je na Facebooku najavila nove mjere u borbi s koronavirusom, ali nije ništa precizirala. “Ne sumnjam da su potrebne nove mjere kako bi se prekinuo lanac zaraze”, napisala je.

Također, nekoliko stranaka u parlamentu je pozvalo na ograničavanje okupljanja.
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Švedska postrožila mjere na granici, najavljuje još mjera
U Švedskoj od 1. 12. organizatori javnih okupljanja s više od 100 osoba, ponajprije u sektoru kulture, sporta i zabave, moraju od sudionika tražiti potvrde o cijepljenju ili uvesti dodatne mjere, poput razmaka i ograničenog broja sudionika.

Mjera se ne odnosi na restorane, kafiće, trgovine, škole, javni prijevoz i javne ustanove. Iako je broj zaraženih posljednjih dana porastao, Švedska i dalje ima jednu od najnižih stopa zaraze i smrtnosti u Europi.

Švedska će i od posjetitelja iz drugih nordijskih zemalja za prelazak granice zahtijevati potvrdu o cijepljenju jer postupno postrožuje ograničenja, s obzirom na sve veći broj zaraženih covidom-19 i porast zabrinutosti zbog omikron varijante koronavirusa.

Proširenje pravila o potvrdama cijepljenja na nordijske zemlje, jedine države koje dosad nisu bile obuhvaćene pravilom, stupit će na snagu 21. prosinca.
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Norveškoj zabrana posluživanja alkohola
Norveška će zabraniti posluživanje alkohola u barovima i restoranima, nametnuti stroža pravila u školama i ubrzati program cijepljenja. Točenje alkohola u barovima i u restoranima bit će zabranjeno, a dosad je bilo moguće do ponoći.

“Za mnoge će ovo izgledati kao lockdown, ako ne samog društva, onda njihovih života i sredstava za život”, rekao je premijer Jonas Gahr Stoere na konferenciji za novinare.

U Norveškoj se bilježe rekordi i u pogledu broja novih infekcija covida-19 i u broju hospitalizacija, dijelom zbog širenja varijante omikron.

Norveške vlasti su 7. prosinca uvele ograničenje dopuštenog broja posjetitelja u privatnim kućama i skratile vrijeme tijekom kojeg barovi i restorani mogu posluživati ​​alkohol,
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

COVID-19: Slovenija razmatra mjere ograničenja pred praznike

Sljedeći dani i sedmice u svjetlu širenja omikrona sigurno ne donose oslobađanje, kaže ministar zdravstva Slovenije Janez Poklukar.

Ministar zdravlja Slovenije Janez Poklukar najavio je da će se ekspertska grupa sastati i sa predstavnicima resornih resora o temi mjera koje treba poduzeti tokom praznika.

“Sljedeći dani i sedmice u svjetlu širenja omikrona sigurno ne donose oslobađanje, ali dodatne mjere opreza za ograničavanje širenja nove verzije virusa”, najavio je ministar zdravstva Janez Poklukar.

Rasprava o ograničavanju određenih aktivnosti vezanih za doček Nove godine počela je prošle sedmice, a ministar želi da se ona završi ove sedmice, prenosi Anadolija.

Broj aktivno zaraženih u padu

Stručno-savjetodavna grupa za COVID-19 pri Ministarstvu zdravlja nastavit će razgovore o dodatnim mjerama za suzbijanje epidemije sa predstavnicima resornih ministarstava, posebno ministarstava privrede, kulture i unutrašnjih poslova, navodi ministar zdravlja.

“Zato što će biti potrebno uporediti i balansirati mjere kako unutar Slovenije, tako i između zemalja EU”, objasnio je Poklukar.

Omikronska verzija korona virusa je do sada potvrđena kod 20 osoba u Sloveniji, a skoro 100 njih je u karantinu. Broj aktivno zaraženih nedavno je počeo da opada.

Nešto je manji pritisak i na bolnice, koje i dalje zbrinjavaju oko 700 pacijenata sa COVID-om, od kojih je oko 200 potrebno intenzivno liječenje.

Kampanja vakcinacije

U nedjelju je pokrenuta kampanja vakcinacije kojom nadležni žele da zaštite što veći broj ljudi prije praznika i prije verzije omikrona. Vakcinacija je moguća i tokom noći u svim regijama Slovenije do četvrtka.

U okviru Dana vakcinacije otvorena su sva 62 vakcinalna punkta u zemlji, na terenu će ponovo biti mobilne jedinice za vakcinaciju, a organizovani su i transporti do mjesta vakcinacije.

Ministar zdravlja Janez Poklukar, koji je u nedjelju primio treću dozu, ponovo je pozvao sve građane da se vakcinišu.

“Jedina važna i ispravna stvar je da se svi danas vakcinišemo – prvom, drugom ili trećom dozom. Prva doza je da izgradimo imunitet, druga je da se vakcinišemo u potpunosti, a treća da podignemo odbranu i imunitet. Ponovo”, rekao je Poklukar.
0
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2219

Post Postao/la Crvena Nit »

0
ina
Valentajn Behar
Valentajn Behar
Reactions: 4589

Post Postao/la ina »

Crvena Nit je napisao/la: 25 dec 2021, 13:30 https://www.wantedinrome.com/news/what- ... rules.html

@ina da li kod tebe ovako? :heidi2 :ovaj
:meha2

Veneto je trenutno u žutoj zoni. Obavezne maske FFP2 u javnom prevozu. Kaže mi jedna kolegica: Nisam stigla kupiti (sve bilo zatvoreno) staviti ću dvije hiru. i praviti se blesava. "Ludo" pa živi :D

Ne znam da li je još i jedna zemlja ovako rigorozna, iako me ne čudi poslije svega..
Već su u toku priče :meha1 da vakcinacija nicemu ne služi.
Raste broj zarazenih a i asintomaticnih..prošle god u ovo doba smo bili u crvenoj zoni.

Teskih oboljelih i smrtnih slučajeva je mnogo manje nego prije godinu dana.
0
Neka ljubav caruje..
storm
Administrator
Reactions: 38010

Post Postao/la storm »

ina je napisao/la: 27 dec 2021, 07:46
Crvena Nit je napisao/la: 25 dec 2021, 13:30 https://www.wantedinrome.com/news/what- ... rules.html

Veneto je trenutno u žutoj zoni. Obavezne maske FFP2 u javnom prevozu. Kaže mi jedna kolegica: Nisam stigla kupiti (sve bilo zatvoreno) staviti ću dvije hiru. i praviti se blesava. "Ludo" pa živi :D

Ne znam da li je još i jedna zemlja ovako rigorozna, iako me ne čudi poslije svega..
Raste broj zarazenih a i asintomaticnih..prošle god u ovo doba smo bili u crvenoj zoni.

Ja mislim, ili se barem nadam, da je ovo zadnje što si napisala "mnogo manje smrtnih ishoda" u korelaciji sa cijepljenjem...
A svaki novi soj je zarazniji, virus "uči", no pritom i slabi...
1
1 slika
ina
Valentajn Behar
Valentajn Behar

Post Postao/la ina »

Da.. it je dokaz. Ako se želi vidjeti..
Bolnice nisu preopterećene, a težih slika jako manji broj.
Najviše hospitaliziranih je nevakcinisanih.
0
Neka ljubav caruje..
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član

Hvala, drago mi je da si ti i tvoji dobro :opa

Sve pomaže, najbolje je ako se sve primjenjuje istovremeno cijepljenje, mska i distanca. Pooštrene mjere su rezultat previsokog popuštanja mjera u prethodnom periodu. Svaka država ima specifićne probleme, zato imaju drugačije mjere zaštite.
1
1 slika
ina
Valentajn Behar
Valentajn Behar

Post Postao/la ina »

Crvena Nit je napisao/la: 27 dec 2021, 10:13

Hvala, drago mi je da si ti i tvoji dobro :opa

Sve pomaže, najbolje je ako se sve primjenjuje istovremeno cijepljenje, mska i distanca. Pooštrene mjere su rezultat previsokog popuštanja mjera u prethodnom periodu. Svaka država ima specifićne probleme, zato imaju drugačije mjere zaštite.
Pazi se i ti :ljubi
1
1 slika
Neka ljubav caruje..
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član

The EU Digital COVID Certificate will be used until June 30th, 2022.

Narode, da li mi netko može ovo obrazložiti :heidi2 :face :ovaj

The EU COVID pass is available to use as of July 1st, 2021. As of October, over 75% of Europe’s adult population is fully vaccinated.

https://www.covidpasscertificate.com/eu ... reen-pass/
0
storm
Administrator

Re: The EU Digital COVID Certificate will be used until June 30th, 2022.

Post Postao/la storm »

Crvena Nit je napisao/la: 12 jan 2022, 21:13 Narode, da li mi netko može ovo obrazložiti :heidi2 :face :ovaj

The EU COVID pass is available to use as of July 1st, 2021. As of October, over 75% of Europe’s adult population is fully vaccinated.

Planiraju da će se sve završiti do ljeta...
1
1 slika
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član

storm je napisao/la: 12 jan 2022, 21:15
Crvena Nit je napisao/la: 12 jan 2022, 21:13 Narode, da li mi netko može ovo obrazložiti :heidi2 :face :ovaj

Kažu naučnici do maja 2022 :opa
0
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Crvena Nit je napisao/la: 12 jan 2022, 21:18
storm je napisao/la: 12 jan 2022, 21:15

Kažu naučnici do maja 2022 :opa
eto....prođe covid, ne ubode se ti :valja
1
1 slika
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Mislim da je mnogo toga u nadi da će omicron prevladati, potisnuti ostale sojeve, oslabiti, i tako postati zbilja obična viroza...sa kakvim imamo oduvijek suživot...
Čitam danas onj Sahin iz biontech, što je složio za pfizer cjepivo....da će u martu negdje imati spremnu za komercijalnu upotrebu, direktno za omicron cjepivo...već je u ispitivanju, ali procedure.
I sam dodaje da nije siguran, da će uopće biti potrebno...da rade na svoju ruku.
0
Odgovori

Natrag na “SARS- CoV 2....korona virus”