Revakcinacija, doza 3, doza 4,.....?

Korona virus danas
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM
Reactions: 10148

Re: Revakcinacija, doza 3, doza 4,.....?

Post Postao/la WhiskeyPete »

Iskra je napisao/la: 17 jan 2022, 14:09
Crvena Nit je napisao/la: 16 jan 2022, 19:21

Najlogičnije je uzeti istu ako imaš prethodno Pfizer i Modernu, a kombiniranje boostera postoji kao opcija jer drugi nisu imali sreću imati Pfizer ili Modernu, i nije se znalo za boostere.

Osobe sa Sputnikom mogu dobiti dozu prvi koktel Sputnika kao booster.

Znaci .....Allahu!

:valja

@SmokingMan odg ti kasnije. Smori me jet lag :oo

slika
0
“I don't like 'em putting chemicals in the water that turn the freakin' frogs gay!”
Dr Kova
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 1513

Post Postao/la Dr Kova »

storm je napisao/la: 04 jan 2022, 08:27
Crvena Nit je napisao/la: 04 jan 2022, 08:22 Turkey starts offering 5th dose of COVID-19 booster shots

Health Ministry started offering the fifth booster doses of COVID-19 vaccines for a specific group of people, the ministry said Friday.

Individuals who received two doses of the Chinese Sinovac and two doses of the BioNTech vaccine at least three months ago will be able to get an appointment for the fifth dose.

They will be able to receive the Sinovac, BioNTech or the domestically-made Turkovac vaccines as a booster.

Ministarstvo zdravstva počelo je nuditi petu doza doza cjepiva protiv COVID-19 za određenu skupinu ljudi, priopćilo je ministarstvo u petak.

Osobe koje su prije najmanje tri mjeseca primile dvije doze kineskog Sinovaca i dvije doze BioNTech cjepiva moći će dobiti termin za petu dozu.

Moći će primiti cjepivo Sinovac, BioNTech ili domaća cjepiva Turkovac kao pojačivač.

https://www.dailysabah.com/turkey/turke ... shots/news

@storm Izrael versus Turska :heidi2
Odustajem, nisam više pametan :D
Treba pričekati sad...
I sad ne možeš kao normalan čovjek da se ne zapitaš šta peta doza radi tvom prirodnom imunitetu. Da li će on postojati uopšte ako se budeš stalno rokao
1
1 slika
Zadnja izmjena: Dr Kova, dana/u 17 jan 2022, 14:54, ukupno mijenjano 1 put.
Kad porastem biću Banovički behar
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2219

Post Postao/la Crvena Nit »

Iskra je napisao/la: 17 jan 2022, 14:09
Crvena Nit je napisao/la: 16 jan 2022, 19:21

Najlogičnije je uzeti istu ako imaš prethodno Pfizer i Modernu, a kombiniranje boostera postoji kao opcija jer drugi nisu imali sreću imati Pfizer ili Modernu, i nije se znalo za boostere.

Osobe sa Sputnikom mogu dobiti dozu prvi koktel Sputnika kao booster.

Znaci .....Allahu!

:valja

@SmokingMan odg ti kasnije. Smori me jet lag :oo
Kako je bilo na skijanjuu pustinji :opa

Ma ja se samo ibretim odlukama o cijepljenju. :heidi2
0
storm
Administrator
Reactions: 38021

Post Postao/la storm »

Buckethead je napisao/la: 17 jan 2022, 14:16
storm je napisao/la: 04 jan 2022, 08:27

Odustajem, nisam više pametan :D
Treba pričekati sad...
I sad ne možeš kao normalan čovjek da se ne zapitaš šta peta doza radi tvom prirodnom imunitetu. Da li će on postojati uopšte ako se budeš stalno rokao
Šta mu radi?
Ja bih volio znati.
Ali ozbiljna istraživanja, ne rekla kazala.
0
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član

storm je napisao/la: 17 jan 2022, 15:56

Šta mu radi?
Ja bih volio znati.
Whether the vaccines will confer long-term protection against SARS-CoV-2 remains a concern. An additional concern is the antibody-dependent enhancement and accelerated cellular immunopathology that could occur after vaccination. Vaccination could also increase transmission as vaccinated individuals may operate with risk aversion.

Ostaje pitanje hoće li cjepiva pružiti dugoročnu zaštitu od SARS-CoV-2. Dodatna zabrinutost je povećanje ovisno o antitijelima i ubrzana stanična imunopatologija do kojih bi moglo doći nakon cijepljenja. Cijepljenje bi također moglo povećati prijenos jer cijepljene osobe mogu djelovati s averzijom prema riziku.

Boldani dio je povezan sa boosterima (ne prve dvije doze).

Moj post, iz decembra, prije tri stranice, sa izvorom.
0
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

SmokingMan je napisao/la: 16 jan 2022, 15:21 @Iskra, može li i treća vaccina biti ista kao prethodne dvije? Ili se striktrno mora mixati.

Može. Nije greška.
Ali, FDA je na osnovu studije koju su proveli po naređenju Vlade, donijela zaključak da je bolje za docjepu uzeti vakcinu različitu od onih korištene u primarnom cjepljenju. Studija je pokazala mnogo jači imunološki odgovor. EMA je takodjer u novembru 2020 , na osnovu istraživanja i dobivenih rezultata podržala ovakvu strategiju cijepljenja, a isto su preporučili i iz Kanade iz instituta za cijepljenje (tako nekako im se zove ta institucija čini mi se).
0
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član

Iskra je napisao/la: 17 jan 2022, 16:26
SmokingMan je napisao/la: 16 jan 2022, 15:21 @Iskra, može li i treća vaccina biti ista kao prethodne dvije? Ili se striktrno mora mixati.

Može. Nije greška.
Ali, FDA je na osnovu studije koju su proveli po naređenju Vlade, donijela zaključak da je bolje za docjepu uzeti vakcinu različitu od onih korištene u primarnom cjepljenju. Studija je pokazala mnogo jači imunološki odgovor. EMA je takodjer u novembru 2020 , na osnovu istraživanja i dobivenih rezultata podržala ovakvu strategiju cijepljenja, a isto su preporučili i iz Kanade iz instituta za cijepljenje (tako nekako im se zove ta institucija čini mi se).
EMA izvještaj o mješanju cijepiva/boostera decembar 13/2021

Razina AT jeste povišena na pretpostavljajućih 6 mjeseci, a reakcija organizma na mješanje dvije doze sa drugačijim boosterom je bila generalno intenzivnija.

The available evidence suggests that heterologous boosters are
protective and safe, however the data on safety are limited, especially for the long term. With
regards to the heterologous mRNA combinations the incidence of myocarditis and pericarditis
should be continuously monitored.

Cijepljenja su analizirana sakupljanjem podataka tokom 2021 ( nije bilo kontrolnih grupa).

:ovaj
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Crvena Nit je napisao/la: 17 jan 2022, 16:34
Iskra je napisao/la: 17 jan 2022, 16:26

Može. Nije greška.

Razina AT jeste povišena na pretpostavljajućih 6 mjeseci, a reakcija organizma na mješanje dvije doze sa drugačijim boosterom je bila generalno intenzivnija.

protective and safe, however the data on safety are limited, especially for the long term. With
regards to the heterologous mRNA combinations the incidence of myocarditis and pericarditis

Cijepljenja su analizirana sakupljanjem podataka tokom 2021 ( nije bilo kontrolnih grupa).

Pa to je to :zbunj

Pardon, novembar 2021
0
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član

Iskra je napisao/la: 17 jan 2022, 16:38
Crvena Nit je napisao/la: 17 jan 2022, 16:34

Pardon, novembar 2021
Moj je iz januara, 2022, tvrdi potpuno nešto drugo.
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Crvena Nit je napisao/la: 17 jan 2022, 16:39
Iskra je napisao/la: 17 jan 2022, 16:38

Pardon, novembar 2021
Moj je iz januara, 2022, tvrdi potpuno nešto drugo.
Ne.pratim te, izvini, kasnije cu citqzi. Oci mi se sklapaju
1
1 slika
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Osim toga, mio i perikarditis moraju se pratiti, tj trebalo bi i kod primarnog cijepljenja, a ne samo kod docjepe. To se preporučuje svakako.

Suviše je rano za provesti studije nakon docjepe, mislim da nema kritičnog uzorka na osnovu kojeg bi studija bila validna.

Zavirit cu kad stignem na stranicu EMA , da vidim ima li šta o tome
1
1 slika
Dr Kova
Perspektivni član
Perspektivni član

Post Postao/la Dr Kova »

storm je napisao/la: 17 jan 2022, 15:56

Šta mu radi?
Ja bih volio znati.
Rekao bih da je rano za ozbiljna istraživanja, jer kako će sada znati... Treba proći dosta vremena nakon četvrte doze da bi se to moglo testirati.
0
Dr Kova
Perspektivni član
Perspektivni član

Post Postao/la Dr Kova »

Do tad slušaj struku i samo na booster :oo
1
1 slika
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Ludilo :D
1
1 slika
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član

Buckethead je napisao/la: 17 jan 2022, 17:34 Do tad slušaj struku i samo na booster :oo
Kamo sreče da je tako

While research is ongoing to provide more evidence on long-term safety, duration of immunity, and effectiveness, the use of heterologous schedules may offer flexibility in terms of vaccination options, particularly to reduce the impact on the vaccine rollout should a vaccine not be available for any reason,” the agencies said in a statement.

Dok su istraživanja u tijeku kako bi se pružilo više dokaza o dugoročnoj sigurnosti, trajanju imuniteta i učinkovitosti, korištenje heterolognih rasporeda može ponuditi fleksibilnost u pogledu opcija cijepljenja, posebno kako bi se smanjio utjecaj na cjepivo za uvođenje ako cjepivo ne bude dostupno za bilo kojeg razloga”, navode agencije u priopćenju.

https://fortune.com/2021/12/07/mix-and- ... -ema-ecdc/

Boldani dio je primarni dio miksanja cijepiva. :heidi2
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Crvena Nit je napisao/la: 17 jan 2022, 18:23
Buckethead je napisao/la: 17 jan 2022, 17:34 Do tad slušaj struku i samo na booster :oo
Kamo sreče da je tako

While research is ongoing to provide more evidence on long-term safety, duration of immunity, and effectiveness, the use of heterologous schedules may offer flexibility in terms of vaccination options, particularly to reduce the impact on the vaccine rollout should a vaccine not be available for any reason,” the agencies said in a statement.

Dok su istraživanja u tijeku kako bi se pružilo više dokaza o dugoročnoj sigurnosti, trajanju imuniteta i učinkovitosti, korištenje heterolognih rasporeda može ponuditi fleksibilnost u pogledu opcija cijepljenja, posebno kako bi se smanjio utjecaj na cjepivo za uvođenje ako cjepivo ne bude dostupno za bilo kojeg razloga”, navode agencije u priopćenju.

Naravno da to nije primarni dio. Ali je logistički faktor svakako.

Ja sam.dobila.dvije doze Pfizera, po novim.pravilima Vlade Federacije, ne.moram.cekati 6 mjeseci za treću dozu, nego kako cujem 4. To mi ističe za 20 dana. Bocnut cu se Modernom. :oo
0
Crvena Nit
Etablirani član
Etablirani član

Iskra je napisao/la: 17 jan 2022, 18:36
Crvena Nit je napisao/la: 17 jan 2022, 18:23

Kamo sreče da je tako

Naravno da to nije primarni dio. Ali je logistički faktor svakako.

Ja sam.dobila.dvije doze Pfizera, po novim.pravilima Vlade Federacije, ne.moram.cekati 6 mjeseci za treću dozu, nego kako cujem 4. To mi ističe za 20 dana. Bocnut cu se Modernom. :oo
Definitivno je logistika primarni motiv.
0
Odgovori

Natrag na “SARS- CoV 2....korona virus”