Odlazak iz BIH

Društvena kretanja, politika.. Začarani krugovi u žitu (i ispod žita)

Moderator/ica: Moderator

storm
Administrator
Reactions: 38080

Odlazak iz BIH

Post Postao/la storm »

U prošloj godini rekordan broj ljudi otišao iz BiH, samo u EU izdato više od 70 hiljada radnih dozvola
R. D.

slika
U prošloj godini rekordan broj ljudi otišao iz BiH, samo u EU izdato više od 70 hiljada radnih dozvolaIlustracija: Shutterstock
Najveći problem koji pritišće ekonomiju Bosne i Hercegovine, ali i sve druge sektore zadnjih godina je odljev stanovništva, stručne radne snege, mladih iz naše zemlje. Posljednji podaci su još alarmantniji.
Eurostat je ažurirao podatke o broju izdatih prvih dozvola za naše građane u 2019. godini, jer su nedostajali podaci za Njemačku. Treba reći da još uvijek nedostaju podaci za Švedsku, tako da će ovaj broj još narasti, piše na svojoj stranici na Facebooku ekonomski analitičar Faruk Hadžić.

"Sa ažuriranim podacima, postavljen je rekord od 71.375 izdatih dozvola, a samo u Njemačkoj je izdato 31.765 dozvola, što je gotovo duplo nego u 2018. godini. Samo u posljednje dvije godine je izdato 125.137 prvih dozvola za naše građane u EU.

Da li je napokon vrijeme da shvatimo ozbiljnost ovog problema ili ćemo se svađati oko tema od kojih obični građani nemaju koristi, pita se na kraju ovaj analitičar.

PODACI EUROSTATA14.7.2020. u 15:52
U dvije godine BiH napustilo više od 100 hiljada građana

slika
Hadžić kontinuirano prati ovaj problem, uz pandemiju koronavirusa, ponajveći za bh. društvo i našu ekonomiju. On kaže kako će se posljedice odliva stanovništva najviše osjetiti u limitiranom ekonomskom napretku zemlje i jačem budžetskim pritisku za finansiranje penzija, jer broj penzionera stalno raste, a gubimo noseći sloj društva koji najviše doprinosi ekonomiji.

"Indirektno, država na ovaj način gubi godišnje milijarde KM, kao posljedica ulaganja društva u školovanje osoba koje napuštaju državu i gubitku u naplati potencijalnih poreskih prihoda, jer te osobe vise ne troše novac u BiH, osim povremeno kada dođu u državu", kazao je on ranije za naš portal.
Prijavi grešku
0
Russki
prince of idiotism
prince of idiotism
Reactions: 25359

Re: U prošloj godini rekordan broj ljudi otišao iz BiH

Post Postao/la Russki »

Ne mogu kriviti ljude sta su otisli.

Nikako.
0
abysmal depths are flooded
dmr
Progressed Mars
Progressed Mars
Reactions: 37855

Post Postao/la dmr »

Pomalo pratim ovu situaciju u CG i sve vise mi se moja inertnost i svjesno propustanje prilika za odlazak cine glupim i neodgovornim, blago receno :ovaj
4
3 slika 1 slika
make your move :damir
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1170

Post Postao/la laga-nini »

..bih(ovci) vec u EU..il su to samo oni s hr putovnicama kako priželjkuje Sarajka.. :malagani
0
storm
Administrator
Reactions: 38080

Post Postao/la storm »

dmr je napisao/la: 03 sep 2020, 12:35 Pomalo pratim ovu situaciju u CG i sve vise mi se moja inertnost i svjesno propustanje prilika za odlazak cine glupim i neodgovornim, blago receno :ovaj
Ono, kad imaš dojam, da se u tri dana može sve na devedesete vratiti, koliko je narod još zamantan..
4
4 slika
dmr
Progressed Mars
Progressed Mars

Post Postao/la dmr »

storm je napisao/la: 03 sep 2020, 12:37
dmr je napisao/la: 03 sep 2020, 12:35 Pomalo pratim ovu situaciju u CG i sve vise mi se moja inertnost i svjesno propustanje prilika za odlazak cine glupim i neodgovornim, blago receno :ovaj
Ono, kad imaš dojam, da se u tri dana može sve na devedesete vratiti, koliko je narod još zamantan..
bas tako. poznavao sam dvije zene s djecom, stanovale u blizini mene devedesetih, muzevi (dva brata) radili cijeli zivot u austriji, dosli po njih u proljece 92. i zavrsili u jami. a sad opet sve kontamo, hajd, bice vremena, ako vise zagusti....
2
2 slika
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

..os bizat priko Srbije il hrvatske .. :hohoho :hohoho :hohoho
0
dmr
Progressed Mars
Progressed Mars

Post Postao/la dmr »

mozda U hrvatsku ;) ... sve je vise slobodnog prostora :DDD
2
2 slika
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

..budi iskren i reci da je hr obećana zemlja za bih..Bošnjake..prošle godine ih je vise ušlo od bih Hrvata..a izgleda da plenki ukida kvote za strance..
0
dmr
Progressed Mars
Progressed Mars

Post Postao/la dmr »

Pa ima prednosti, naravno, najvise jer je blizu, ... puno ljudi je vezano za rodnu grudu, cesto dolaze u posjetu, mnogi imaju i roditelje i rodbinu, ali bas da je obecana, ne znam.... na primjer Slovenija, kako se meni cini vise kotira, uprkos jezickoj barijeri. I da, ni ovdje se uopce ne zivi lose, kako se to nastoji prikazati, barem gledano iz mog ugla, ... samo je veliki problem ta nestabilnost, mrcvarenje, onda okruzenost komsijama i susjedima upitnih namjera :ooo .... Hrvatska je taj problem rijesila, dugorocno, kako se cini.
1
1 slika
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

..politički stabilna ekonomski je bilo dobro do korone sad kako Bog da.. ne znam koje si struke a da znam moga bi ti rec imali perspektive u hr za tebe..
1
1 slika
Socrates
PRO behar
PRO behar
Reactions: 14899

Post Postao/la Socrates »

On je etabliran, nije vise perspektivan.
2
2 slika
Tražili smo se po prethodnim životima
dmr
Progressed Mars
Progressed Mars

Post Postao/la dmr »

po struci sam forumaš :D

ima perspektive, inženjeri tehnike s iskustvom su otprilike svugdje deficitarni, tako da nije problem naci mjesto. Imam cak i konkretnu ponudu od firme, poslovnog partnera iz Austrije, samo eto, meni kao meni i ovdje je prilicno dobro. Najvise zbog djece bi imalo smisla doobro razmisliti o odlasku.
0
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

..moga bi proc u hr..plaća oko 1500 eura u Austriji mozda 2000.. i skuplji život..i balkanish man.. :malagani
2
1 slika 1 slika
Socrates
PRO behar
PRO behar
Reactions: 14899

Post Postao/la Socrates »

Kako bih ja prosao u Hrvatskoj? :valja
0
Tražili smo se po prethodnim životima
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

..imam filing da si od neki humanistički znanosti szo je minus..ako inas neki plus mozda .. :soc
0
dmr
Progressed Mars
Progressed Mars

Post Postao/la dmr »

1
1 slika
Odgovori

Natrag na “Bosna i Hercegovina”