Robne rezerve

Društvena kretanja, politika.. Začarani krugovi u žitu (i ispod žita)

Moderator/ica: Moderator

CocoMa
Čupavo
Čupavo
Reactions: 17554

Robne rezerve

Post Postao/la CocoMa »

Sistem protiv građana. U Bosni i Hercegovini to je stara vijest koju potvrdimo s vremena na vrijeme. Poput sadašnjeg, kada se zemlje regije pripremaju za moguća poskupljenja i nestašicu robe ako do sukoba dođe. U našoj zemlji o tome još ne razmišljaju, a cijela priča u fokus je vratila sve nedostatke koje imamo u vezi sa robnim rezervama.

Nafta, plin, namirnice. Sve pod oznakom - državna tajna. Koliko čega ima i je li dovoljno - nepoznanica. Na djelu rasparčanost sistema, građani po strani. Svako na svojoj - entitetskoj. Ali problem zajednički - sve je skupo, a vlast za to slijepa.

“Opći haos je u BiH. Proces donošenja odluka kakav je u BiH je doveo do tog da imamo jednu situaciju potpuno neizvjesnu kad su u pitanju robne rezerve i budući lanci snabdijevanja koji se tiču svakako i BiH”, kaže Ahmet Egrlić, predsjednik VTKBiH.

Problem robnih rezervi traje godinama, koliko i apeli da se ovlasti prebace na nivo države. Umjesto toga, svaki entitet svoju politiku vodi. Federacija BiH kroz Direkciju robnih rezervi. Oni, pak, smiruju građane tvrdeći da rade na modelima koji će ograničiti divljanje cijena, a robe u rezervama tvrde - ima. Vrijednost 30 miliona maraka.

“Sa postojećim zalihama pšenice Federacija ima dovoljno brašna koje bi se proizvelo za četiri mjeseca, a to znači do naredne žetve pšenice. Brašna neće nestati i građane niko ne treba strašiti povećanjima cijena”, ističe Tončo Bavrka, direktor Federalne direkcije robnih rezervi.

A u RS-u to niko ne garantuje. Nadležnosti prestaju, robnih rezervi nema. U Republici Srpskoj otišle su u stečaj.

“Građani su izloženi na milost i nemilost tekućim situacijama, gdje u situaciji kad nemate robne rezerve - skladišta plina, nafte, žita, strateških stvari - izloženi smo svim mogućim poremećajima koji se u krajnjoj mjeri reflektuju velikim povećanjem cijena”, navodi Damir Miljević, ekonomist iz Banje Luke.

Na već postojeće, mogući su i novi udari. Svaki potres u svijetu potrest će i bh. tržište. Susjedi tako nabavljaju dodatne količine robe u slučaju da dođe do eskalacije sukoba između Rusije i Ukrajine. Mi smo stigli do planova. Početnih.

“Oni će obezbijediti da svi građani, i RS-a i FBiH, u slučaju nekih eventualnih poremećaja budu adekvatno tretirani, da obezbijedimo sve neophodne količine - bilo da je riječ o gorivima, bilo da je riječ o hrani”, poručuje ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac (SNSD).

Na stolu je nekoliko opcija koje bi nadležni već sada mogli iskoristiti da to žele - smanjenje marže, akciza i drugih davanja te eventualno ukidanje PDV-a. Nijedna za sada nije izvjesna.

“Taj mehanizam oni vjerovatno neće koristiti jer oni žive od tog mehanizma, tako da ja mislim da će i građani i privreda, kao i do sada – uostalom, iskustvo nam 20 godina pokazuje - prepušteni sami sebi”, dodaje Miljević.

Ekonomski analitičar Admir Čavalić savjetuje: “Bilo bi idealno sada, iako je već kasno, da se krene u nabavku određenih sirovina i proizvoda i da se isti plasiraju ka onima kojima treba pomoć”.

Da sumiramo: globalno tržište na jednoj - mala zemlja i ekonomija na drugoj strani. Političke turbulencije u oba slučaja. Posljedice: moguća nestašica robe i dodatni rast cijena. Novca nemamo ni za kućne, a kamoli državne rezerve. Pa sve po starom. Političari čekaju zadnji čas, a život na rezervi za bh. građane svakako je svakodnevnica.

federalna.ba
0
CocoMa
Čupavo
Čupavo

Re: Robne rezerve

Post Postao/la CocoMa »

Vidim na tv panika hvata narod, kupuju velike kolicine brasna, ulja itd... ko jednom prezivio rat, zna kako je biti bez osnovnih potrepština...

A opet sa druge strane, opet ko ima I kupit ce zalihe, ko nema moze gledati u nebesa..
0
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

Ja mislim da namirnica u lancima prodaje nece nestati, ali će cijene rasti. To niko ne kontrolira.
BiH pšenicu uvozi iz Mađarske, ne iz Ukrajine, ako zagussti može i iz Srbije al je kisela i nekvalitetna
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

Ja nisam kupila.nista a nisu ni moji.
0
CocoMa
Čupavo
Čupavo

Post Postao/la CocoMa »

Ma eto I da se kupi, ne moze se kupiti za cijeli život...

I šta ako nestane struje/ plina..gdje ( sta ) da se kuha.. :plaki
0
Iskra
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Iskra »

CocoMa je napisao/la: 27 feb 2022, 19:26 Ma eto I da se kupi, ne moze se kupiti za cijeli život...

Ma u BiH su rokovi na namirnicama uvijek upitni. Sta hid da pise ja skratim za par mjeseci, ne vjerujem.

A da sad nešto gomilanju, pa da im bezveze u kuci ostaje, nema bas nikakvog smisla.
0
CocoMa
Čupavo
Čupavo

Post Postao/la CocoMa »

Iskra je napisao/la: 27 feb 2022, 19:28
CocoMa je napisao/la: 27 feb 2022, 19:26 Ma eto I da se kupi, ne moze se kupiti za cijeli život...

Ma u BiH su rokovi na namirnicama uvijek upitni. Sta hid da pise ja skratim za par mjeseci, ne vjerujem.

A da sad nešto gomilanju, pa da im bezveze u kuci ostaje, nema bas nikakvog smisla.
Ma vidjela si nas svijet I za vrijeme pandemije koje zalihe pravio... :ovaj

Kupovina brašna u BiH jučer na rekordnim razinama

Od jučer je u Kaknju vidljiva pomama i gužva ispred nekoliko veleprodaja a uspjeli smo snimiti gužvu ispred jedne.

Kako javlja Kakanjinfo.com narod se uspaničio kako je odjeknula vijest da je u Ukrajini rat te je mnogo od njih u redovima čekalo da kupe brašno navodno bojeći se da će se drastično još povećati cijena. Kako saznajemo Kakanjci su jučer za par sati kupili preko 10 tona brašna samo u jednoj veleprodaji. I u drugim gradovima bilježe se ovakvi slučajevi, te jučerašnji dan spada među rekordne kad je u pitanju kupovina brašna.

Pomama se pravda činjenicom da su Rusija i Ukrajina najveći izvoznici pšenice na svijetu (29 posto), međutim svjetska opskrba u ovom trenutku nije ugrožena.
1
1 slika
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM
Reactions: 10433

Post Postao/la WhiskeyPete »

Aaaa umrijet ćemo.....
0
“I don't like 'em putting chemicals in the water that turn the freakin' frogs gay!”
Atomic
PRO behar
PRO behar
Reactions: 10796

Post Postao/la Atomic »

Veliki broj ljudi nije imao sta jesti tokom agresije.
Nije mi ovo cudno,strah je uvijek prisutan😪
0
Russki
prince of idiotism
prince of idiotism
Reactions: 25359

Post Postao/la Russki »

SmokingMan je napisao/la: 01 mar 2022, 17:52 Aaaa umrijet ćemo.....
cant wait bro
1
1 slika
abysmal depths are flooded
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM

Russki je napisao/la: 01 mar 2022, 18:22
cant wait bro
Hahaha, udarile vaskolike muke na nas jaraneeeeeeeeeeeeeeeee.
1
1 slika
“I don't like 'em putting chemicals in the water that turn the freakin' frogs gay!”
Russki
prince of idiotism
prince of idiotism

Post Postao/la Russki »

SmokingMan je napisao/la: 01 mar 2022, 19:06
Russki je napisao/la: 01 mar 2022, 18:22

cant wait bro
u mukama smo od rođenja, nothing new bro :D
0
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM

Russki je napisao/la: 01 mar 2022, 19:15
SmokingMan je napisao/la: 01 mar 2022, 19:06

Mi možemo preživjeti 10 godina na popari, šta fali...
2
1 slika 1 slika
Russki
prince of idiotism
prince of idiotism

Post Postao/la Russki »

SmokingMan je napisao/la: 01 mar 2022, 19:23
Russki je napisao/la: 01 mar 2022, 19:15

Mi možemo preživjeti 10 godina na popari, šta fali...
to je to brt
1
1 slika
radostan dan
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 6958

Post Postao/la radostan dan »

nevjerovatno je kako bh narodima rukovodi genetika i iskustvo...
neću puno u rikverc, dovoljno je samo dvije godine u nazad- najpre korona i pomama za brašnom, kvascem, uljem.
sad ukrajina...

ne kažem, možda su ljudi u pravu...
interesantno mi je i pratiti razmišljanja običnih ljudi koji se boje nekih nepredviđenih događaja, blokada.

opterećen poslovnim obavezama, otupljen nekim porodičnim dešavanjima....nekako mi je ova zadnja kriza - izborni zakon, izborna godina, sukobi tri politike u bih i sukob u ukrajini prošao ispod radara.

i sada kao polualisa u zemlji čuda gledam puk oko sebe kako se tovari brašnom, uz komentare - nikad se ne zna, ne zna se ništa, i sl.

nije da sam iznenađen njima, nego sam iznenađen sobom što sam - poluiznenađen, jer obično takav ne bivam.

a priče običnih ljudi o situaciji, i posebno priče ljudi koji se pomješaju između sebe dok jure za lažnim osjećam kakve takve sigurnosti trpajući kartone ulja i vreće brašna u gepeke i kombije su neka mješavina remarka i top liste nadrealista.

ljudi zalaze čak i u druge entitete u potrazi za pšeničnim i suncokretovim proizvodima...pa dolazi do razmjene priča i iskustava.
ne znaš da li bi se smijao ili plakao šta sve ne čuješ i saznaš...
i spoznaš.
njih...sebe...nas.

jedan potrošen život, ma koliko se lagali da nije...

njihov...naš...moj.
3
3 slika
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Post Postao/la Fatih »

Ne znam za tebe, ali, ja cu traziti "second opinion". :ooo
3
2 slika 1 slika
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
WhiskeyPete
Sleepless FM
Sleepless FM

Fatih je napisao/la: 02 mar 2022, 12:11
Ne znam za tebe, ali, ja cu traziti "second opinion". :ooo
Recimo vreću brašna od 25 kila, Di-Go kvasac.... :D
2
2 slika
Odgovori

Natrag na “Bosna i Hercegovina”