Mitovi o SFRJ

Mog'o si na klupi spavat'....
Duh
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6239

Re: Mitovi o SFRJ

Post Postao/la Duh »

Ommadawn je napisao/la: 17 dec 2024, 06:46 To stoji. I stoji da je koštalo budžeta države ogromnih para a da bi isti ti koji su je služili tu državu uništili, umjesto da je brane od stranih sila.

Međutim…

Komšija u BL. Ni za šta ga Bog nije dao. U osnovnoj padao ne znam koliko puta, nekako je i završi. Krenuo u srednju, eh sad da li bi građevinska ili tekstilna, ne sjećam se tačno. Znam da se pričalo da je otac povukao neke svoje veze da on završi tu školu - svojom zaslugom nije sigurno.
Gluhario po cijele dane po gradu, po ulici, posla nema ni za odlikaše a kamoli za njega.
Dođe i poziv u vojsku, to se napravio dernek, ispraćaj… Ode u vojsku, ne sjećam se gdje je služio.
Međutim nakon vojnog roka vratio se sa vozačkom dozvolom za kamion. Povuci, potegni, veze, šta li, zaposli se kao vozač kamiona, pa prvo malo zemlji, pa malo šire pa onda krenu i u inostrane rute. Oženi se, prvo dijete, zarati se, među prvima ode iz BL.
Njemu i njemu sličnima je vojska i valjala.
da.
jna je pravila vozace kamiona.
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17676

Post Postao/la Ommadawn »

Pa ne samo vozača.
Ima tu još zanimanja u koje je JNA usmjerila mnoge ljude koji nisu znali šta, gdje i kako.
0
Nema tog problema koje jedno ludačko pušenje ne može da riješi. Ona na koljenima, ja na 7 nebu
Duh
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Duh »

pa ok. mnogi su naucili i plivati.
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

I to je korisno za život.
0
Nema tog problema koje jedno ludačko pušenje ne može da riješi. Ona na koljenima, ja na 7 nebu
storm
Administrator
Reactions: 38083

Post Postao/la storm »

Sve je to ok...
Doduše u nekom trenutku i stanju svijeta, bilo je i to sa vojnim rokom potrebno
Možda bude opet
0
Desperado
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1727

Post Postao/la Desperado »

Nisam nikad bio za obavezan vojni rok, ali kakva su vremena došla možda bi ozbiljno trebalo razmišljati o uvođenju istog.
Nisam pametan. Isto tako, gledajući mlađe muškarce nekako mnogi djeluju bezvoljno i bez nekog cilja u životu. Dosta se živi od danas do sutra, od kafe do kafe...
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Eh to je ta prednost vojnog roka.
Ne treba da bude godinu ali pola godine - taman.
0
MunDzi
PRObehar
PRObehar
Reactions: 13695

Post Postao/la MunDzi »

Ma kakav obavezan vojni rok. Pa to je profesija kao i svaka druga profesija, nek u nju ide onaj ko se u njoj pronalazi. Cuj molim te da neko mom djetetu oduzme godinu dana zivota sa obaveznim vojnim rokom i to bas onda kad su mu najbolje godine. Ama otiso bi iz istih stopa tamo odakle je originalno i dosao, svidjalo se to njegovoj materi ili ne!!! Jbt, koja diktatura. :nope

Naprosto ne mogu da vjetujem da vas jos ima takvih koji mislite da je to dobra ideja. :palm
0
Desperado
Etablirani član
Etablirani član

To je zato što si, prije svega, žena.

Žene vrlo često ne razumiju koliko je svijet muškaraca surov i brutalan. Kad kažem svijet muškaraca mislim naravno samo na nas i naše odnose sa drugim muškarcima, a ne da svijet pripada isključivo nama.

Vojska dodatno ojača i pripremi muškarce na taj svijet. Odgoj nekad nije dovoljan. Ne samo da nije dovoljan, već može biti i loš, a loš odgoj zapravo čini suprotno stvarajući labilne i pogubljene muškarce koji kasnije izgube svoju svrhu i cilj, počnu se baviti kriminalom itd.
0
storm
Administrator
Reactions: 38083

Post Postao/la storm »

Desperado je napisao/la: 18 dec 2024, 11:00 To je zato što si, prije svega, žena.

Žene vrlo često ne razumiju koliko je svijet muškaraca surov i brutalan. Kad kažem svijet muškaraca mislim naravno samo na nas i naše odnose sa drugim muškarcima, a ne da svijet pripada isključivo nama.

Vojska dodatno ojača i pripremi muškarce na taj svijet. Odgoj nekad nije dovoljan. Ne samo da nije dovoljan, već može biti i loš, a loš odgoj zapravo čini suprotno stvarajući labilne i pogubljene muškarce koji kasnije izgube svoju svrhu i cilj, počnu se baviti kriminalom itd.
Ja sam za to svom kvartu zahvalan
Grubo i zajebano pod prvo
Pod drugo opet dobro, jer nisi mogao biti nacionalist, jer nas ima odsvukud.
Mogao si biti, ali onda ne dio ekipe

I zanimljivo, većina te opake ekipe, odlično se snašla kasnije u poslovima, karijerama, privatnim životima
Oni sa strane bili prije metiljavi, i danas ostali metiljavi...
1
1 slika
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

To je bilo neko drugo vrijeme.
Ovo današnje, kad vidim ovu omladinu - jarane njima treba taj vojnički dril.
Jednostavno da se nauče poštovati auktoritet.
Bolje i tu, jer će kratko vrijeme trajati, nego da im se u nekom preduzeću navali neka budala na kosti kojeg se neće znati adekvatno riješiti.
0
Duh
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Duh »

A vi ste poslije vojske sve autoritete postivali, ko vodnika iz Brckoga?
0
John Cleese
Moderator
Moderator
Reactions: 2528

Post Postao/la John Cleese »

MunDzi je napisao/la: 17 dec 2024, 21:16 Ma kakav obavezan vojni rok. Pa to je profesija kao i svaka druga profesija, nek u nju ide onaj ko se u njoj pronalazi. Cuj molim te da neko mom djetetu oduzme godinu dana zivota sa obaveznim vojnim rokom i to bas onda kad su mu najbolje godine. Ama otiso bi iz istih stopa tamo odakle je originalno i dosao, svidjalo se to njegovoj materi ili ne!!! Jbt, koja diktatura. :nope

Naprosto ne mogu da vjetujem da vas jos ima takvih koji mislite da je to dobra ideja. :palm
Gospođo, u potpunosti podržavam vaš stav :ok

Osim toga, danas nam ne treba slijepa poslušnost nego upravo suprotno - građanska neposlušnost :ooo
1
1 slika
Duh
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Duh »

osim sto su ubjedili raju, da ce vojska od vas napraviti nekog momcinu, jos poslije traze i da zivot date za domovinu.
moguce da su neke vojske nastale zbog odbrane, ali prve su nastale zbog pljacke.
0
Desperado
Etablirani član
Etablirani član

Ma nije to stvar samo zbog poštivanja autoriteta. Naučiš se bolje redu, radu i disciplini. Vojska može itekako od dječaka napraviti ljude koji su spremni za život i ono što isti nosi sa sobom. Nekima je to "ekstra" itekako potrebno na već postojeći odgoj.

Ali i sama vojska nosi neke loše strane... ja sam pacifista i to teški i mrzim to iz dna duše, ali nisam lud da kažem da nije potrebno. Pogotovo kad vidiš šta se dešava u svijetu, a Balkan je uvijek bio bure baruta historijski gledano.
1
1 slika
John Cleese
Moderator
Moderator
Reactions: 2528

Post Postao/la John Cleese »

Trivia:
Vojnik u ratnim uvjetima moze primiti, otprilike, dva puta vecu dozu radioaktivnog zracenja (alfa, beta, gama, bilo kojeg i na bilo koji nacin) nego u mirnodopskim uvjetima.

Kako to? :ooo
1
1 slika
Duh
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Duh »

Desperado je napisao/la: 18 dec 2024, 17:57 Ma nije to stvar samo zbog poštivanja autoriteta. Naučiš se bolje redu, radu i disciplini. Vojska može itekako od dječaka napraviti ljude koji su spremni za život i ono što isti nosi sa sobom. Nekima je to "ekstra" itekako potrebno na već postojeći odgoj.

Ali i sama vojska nosi neke loše strane... ja sam pacifista i to teški i mrzim to iz dna duše, ali nisam lud da kažem da nije potrebno. Pogotovo kad vidiš šta se dešava u svijetu, a Balkan je uvijek bio bure baruta historijski gledano.
Austrija ima obavezan vojni rok 6 mjeseci ili civilnu sluzbu 9 mjeseci.
Sad bi ispalo da su oni poslije vojske nesto bolji od balkanaca. jer su eto bili u vojsci. Ne.
Nije do autoriteta nego vise do reda. Drugaciji odgoj. Plati sam sebi vozacku, kupi auto...spremaj sobu.
0
Odgovori

Natrag na “Bilo jednom u Jugoslaviji”