Izazov - upoznajmo BiH

Ljepote prirode, simbioza čovjeka i prirode, očuvanje okoliša, životinjski svijet, bogastvo flore na planeti...
Azurna_obala
Pupoljak
Pupoljak
Reactions: 19

Re: Izazov - upoznajmo BiH

Post Postao/la Azurna_obala »

Ili ja ne vidim ili nema jedini strogo zaštićeni prirodni rezervat prašuma Janj?

Ova lista gore bi se mogla dopuniti sa konkretnijim prijedlozima, što ću i uraditi, čim stignem.
3
2 slika 1 slika
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17112

Post Postao/la Ommadawn »

Nema Janja.
Nadopunjuj.
0
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Nije ovo sve lose ali bilo bi dobro da sto vise reklamiramo.
Bosna i Hercegovina ima odlican turisticki potencijal. Nije svakome da ide na Jadran i kupa se u moru i sunca, nego ljudi zele da vide i nesto drugo pored toga. Hipten njih odlazi na dnevne izlete iz Hrvatske u Hercegovinu.
Ja sam ljetos u Kulen Vakufu upoznao mladi par iz Njemacke koji su boravili u istom prenoicistu kao i ja. Pitaju me za prirodne ljepote, pitaju me za socijalisticku zaostavstinu (spomenici, arhitektura...) i tako to.
Ove godine moja sestra i zet putuju sa jos tri svedske porodice u BiH sada na ljeto.
Mislim da mi koji zivimo u dijaspori itekako mozemo pomoci razvitku ove grane, promovirajuci slike i video-klipove na socijalnim mrezama.

Medjutim - jos jedna vrlo bitna stvar koja je problematicna a to je unistavanje prirode.
Imamo prelijepe rijeke koje se unistavaju sto smecem sto minihidrocentralama.
Imamo prelijepe sume koje se unistavaju nelegalnom eksploatacijom drveta a da drzava nista ne poduzima po tom pitanju, dok stanovnistvo ne reaguje uz pomoc momaka iz Karton Revolucije koja je uspjela regulisati to na Konjuhu.
Moramo se malo potruditi da slika koju pokazujemo strancima s ciljem da promoviramo turizam, bude sto vise priblizna onoj koju ce oni vidjeti ocima.
2
1 slika 1 slika
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Duh
PRObehar
PRObehar
Reactions: 5288

Post Postao/la Duh »

Treba dici cijene. Navuci cemo sirotinju.
Nes je se rijesiti.

Naravno treba malo vise srediti okolis i ne paliti smece . U stvari pokupiti smece.
Na napacenom licu naroda doduse vidim-ne stignemo.
1
1 slika
Moonlight
Menadžerska legenda
Menadžerska legenda
Reactions: 15634

Post Postao/la Moonlight »

Azurna_obala je napisao/la: 04 jun 2025, 07:10 Ili ja ne vidim ili nema jedini strogo zaštićeni prirodni rezervat prašuma Janj?

Ova lista gore bi se mogla dopuniti sa konkretnijim prijedlozima, što ću i uraditi, čim stignem.

To je i ideja teme, da i sami podijelimo neka lijepa mjesta koja su nepravedno zapostavljena, odličan prijedlog, dopunila sam

Duh je napisao/la: 04 jun 2025, 12:24 Treba dici cijene. Navuci cemo sirotinju.
Nes je se rijesiti.

Naravno treba malo vise srediti okolis i ne paliti smece . U stvari pokupiti smece.
Pa već se ulaz u prirodne parkove prirode kao što su Kravice, Prokoško jezero isl, žičare i druge prirodne ljepote naplaćuje stranicma duplo više nego našim državljanima.
0
Control + Alt + Delete
| Control Yourself | Alter Your Thinking | Delete Negativity |
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Eh to je vec pogresno.
Cijena mora da bude ista za sviju.
Ja nigdje na svijetu nisam vidio da je ulaz za domace jedna cijena a za strance druga.
2
2 slika
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Duh
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Duh »

Moonlight je napisao/la: 04 jun 2025, 14:22

Duh je napisao/la: 04 jun 2025, 12:24 Treba dici cijene. Navuci cemo sirotinju.
Nes je se rijesiti.

Pa već se ulaz u prirodne parkove prirode kao što su Kravice, Prokoško jezero isl, žičare i druge prirodne ljepote naplaćuje stranicma duplo više nego našim državljanima.
I treba. Sirotinji duplo.
0
hani_jong_un
Pjur seks
Pjur seks
Reactions: 31155

Post Postao/la hani_jong_un »

treba dic cijene al i poboljsat ponudu. nismo u poziciji ko hrvati da imamo jadran pa da mozemo da trazimo koliko nam treba. puno para i vremena ce trebat da dignemo cijene
0
1811
MunDzi
PRObehar
PRObehar
Reactions: 10245

Post Postao/la MunDzi »

Ommadawn je napisao/la: 04 jun 2025, 14:37 Eh to je vec pogresno.
Cijena mora da bude ista za sviju.
Ja nigdje na svijetu nisam vidio da je ulaz za domace jedna cijena a za strance druga.
Upravo tako. Ljudi nisu ni svjesni koliko je to stetno za imidz. Losa reputacija se zacas rasiri. Jako puno ljudi polaze paznju na raznorazne stvari kad prave odluku gdje ce ici i sta zele obici. Mnogi iz principa nece otici u zemlju cija je reputacija da podkradaju i varaju turiste sa duplim cjenovnicima.
1
1 slika
Duh
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Duh »

Ja mislim da ce onda za sve biti isto.
Tako se i rijesis sirotinje.
1
1 slika
Moonlight
Menadžerska legenda
Menadžerska legenda

Ja mislim da je to uredu. Ipak smo mi u svojoj zemlji i ne treba da nam se naplacuje da uzivamo u njoj. Neka simbolicna naknada na ime odrzavanja i uredjivanja tih parkova prirode mi je ok.
0
Control + Alt + Delete
Duh
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Duh »

To je samo suosjecanje za napacene.
I to je u redu.
Kad bi Hrvati naplacivali Bosancima vise, onda bi to zvali diskriminacijom.
I To je u redu.
A sto po bosanskim ljepotama setaju vise ovce, nego turisti - to je isto u redu.
0
Moonlight
Menadžerska legenda
Menadžerska legenda

Duh je napisao/la: 04 jun 2025, 19:24 To je samo suosjecanje za napacene.
I to je u redu.
I To je u redu.
A sto po bosanskim ljepotama setaju vise ovce, nego turisti - to je isto u redu.
Pa Hrvati svima naplacuju vise. Nece oni kupovati u studencu i od svojih voce. Upali auto i u Neum Mostar, namiri se i nazad :hehe
0
Control + Alt + Delete
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Moonlight je napisao/la: 04 jun 2025, 18:52 Ja mislim da je to uredu. Ipak smo mi u svojoj zemlji i ne treba da nam se naplacuje da uzivamo u njoj. Neka simbolicna naknada na ime odrzavanja i uredjivanja tih parkova prirode mi je ok.
Ali jedna cijena za jedne a druga za druge??
Gdje to jos ima?

Kao prije 6 godina da idemo na sarajevsku zicaru - za moje rodjake koji zive u Sarajevu jedna cijena, za mene koji nisam Sarajlija druga.
Neka hvala, odoh na Alifakovac kod Bibana, mogu i odatle gledati Sarajevo.

Razumno je da se mora placati odrzavanje i sve ali cijene neka budu iste za sve.
1
1 slika
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Hannibal je napisao/la: 04 jun 2025, 16:03 treba dic cijene al i poboljsat ponudu. nismo u poziciji ko hrvati da imamo jadran pa da mozemo da trazimo koliko nam treba. puno para i vremena ce trebat da dignemo cijene
Poznajem hipten ljudi koji nece da idu vise u Hrvatsku jer naplacuju za nesto sto se nigdje u svijetu ne naplacuje.
1
1 slika
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Duh
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Duh »

Moonlight je napisao/la: 05 jun 2025, 08:09
Duh je napisao/la: 04 jun 2025, 19:24 To je samo suosjecanje za napacene.
I to je u redu.
I To je u redu.
Pa Hrvati svima naplacuju vise. Nece oni kupovati u studencu i od svojih voce. Upali auto i u Neum Mostar, namiri se i nazad :hehe
Ja zivim u turistickoj regiji. Ima i tamo povlastica za svakakve ulaznice. Ali te povlastice su samo za mjestane.Svede se samo na nekih 10% ili 20% na ulaznicu za bazen i sl.
Da bi i napacena sirotinja, socijalni slucajevi, samohrane matere, bakice itd...mogli takodje uzivati-treba se pobrinuti drzava, socijalna sluzna, udruge razne itd...
Ako ja vec dovodem svabcad na Kravice, kako im objasniti da moraju placati vise, jer su svabcad? Kako se oteti strahu, da oni nece poceti kmecati-da hoce i oni biti ercegovci , bosanci ili neki cetnik iz eres...?!
S obzirom da zivim u Alpama, gdje povece selo ima vise skijaskih liftova i staza, nego cijela BiH, zakljucimo da znam o cemu pricam sto se tce turizma.
I uvijek napomenem da se u skijanju nikada nije odrzala poslije olimpijade ni jedna bitnija skijaska utrka. Mozemo okriviti Srbe i bit ce nam lakse...

Htjeli ili ne, turizam ce se razvijati i u BiH. To sto BiH nece iskoristiti potencijal, cesto je stvar neznanja, a i navike.
1
1 slika
Šabović Adis
PRObehar
PRObehar
Reactions: 5676

Post Postao/la Šabović Adis »

Ommadawn je napisao/la: 05 jun 2025, 08:27
Moonlight je napisao/la: 04 jun 2025, 18:52 Ja mislim da je to uredu. Ipak smo mi u svojoj zemlji i ne treba da nam se naplacuje da uzivamo u njoj. Neka simbolicna naknada na ime odrzavanja i uredjivanja tih parkova prirode mi je ok.
Ali jedna cijena za jedne a druga za druge??
Gdje to jos ima?

Kao prije 6 godina da idemo na sarajevsku zicaru - za moje rodjake koji zive u Sarajevu jedna cijena, za mene koji nisam Sarajlija druga.
Neka hvala, odoh na Alifakovac kod Bibana, mogu i odatle gledati Sarajevo.

Razumno je da se mora placati odrzavanje i sve ali cijene neka budu iste za sve.
Okani se tih komunističkih fora, svi jednaki itakoto. :o
Zna se: Quod licet Iovi, non licet bovi! :valja
0
Ako je jedan bog dobar dva su duplo bolja.
Pod tačku Razno metni: narod treba kenselovat...
Odgovori

Natrag na “Priroda i ekologija”