Povelja Bana Kulina

Svjetska povijest, ratovi, osvajanja, osobe koje su obilježile svoj period...
Zole
Cvijetak zanovijetak
Cvijetak zanovijetak
Reactions: 2

Re: Povelja Bana Kulina

Post Postao/la Zole »

Pa ja cu se prvi sloziti da Bosnjaci nisu ni Turci niti bilo ko drugi. Ali opet kazem, ovo "istrazivanje" nekako ne lici da bi moglo da bude, da kazem, naucno dokazana istina. Jednostavno, ja nigde ne ovo ne videh ni na jednom ozbiljnom mediju. Prvi put ovo vidim ovde. Bosna, kao i druge zemlje je pretrpela mnogo najezda drugih naroda, neki su ostajali duze, neki krace.

Nema dokaza da su Bosnjaci, po bilo cemu drugaciji od ostalih naroda, koji zive na ovim prostorima.
0
Ramzess
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2941

Post Postao/la Ramzess »

Zole je napisao/la: 11 sep 2020, 15:29 Pa ja cu se prvi sloziti da Bosnjaci nisu ni Turci niti bilo ko drugi. Ali opet kazem, ovo "istrazivanje" nekako ne lici da bi moglo da bude, da kazem, naucno dokazana istina. Jednostavno, ja nigde ne ovo ne videh ni na jednom ozbiljnom mediju. Prvi put ovo vidim ovde. Bosna, kao i druge zemlje je pretrpela mnogo najezda drugih naroda, neki su ostajali duze, neki krace.

Nema dokaza da su Bosnjaci, po bilo cemu drugaciji od ostalih naroda, koji zive na ovim prostorima.
Ima ... svi nas zovu bosancima. :kava
Prema podatcima u donjem postu ispada da Srbi i Hrvati nisu nimalo "cistokrvni" te da su mjesavina naroda jednako kao i vecina evropljana, a iznenadjuje da su bosanci za koje se najvise tvrdilo da su izmijesani, ustvari najoriginalniji i najmanje izmijesan narod.

Jasno da ce se veliki srbi i veliki hrvati odmah naci uvrijedjeni ali ja samo coppy-pastam pa neka svako za sebe istrazuje svoje porijeklo. A tako ih i uce, sta ce kad su im mediji takvi. Evo bas citam "dokaze instituta u Vancuveru da su srbi, crnogorci i bosnjaci porijeklom hrvati". Ovakvih tvrdnji ima i sa srpske strane sa tim da srbi prednjace u mitologiji. Zbog toga o istoriji treba da govore istoricari i arheolozi, struka, a mi trebamo biti oprezni kad nesto prihvatamo zdravo za gotovo, kao i u odabiru vrste izvora koji proucavamo. Na kraju, trebali bismo svi biti isti, evropljani i balkanci, a na kraju stanovnici ove planete, jebes razlike (ukoliko ti to neko ne nabija na nos pa moras reagovati). :zbunj
0
Zadnja izmjena: Ramzess, dana/u 12 sep 2020, 04:21, ukupno mijenjano 3 puta.
Ramzess
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Ramzess »

Coppy-Past sa nett-a ... malo vise o genetici koga interesuje: :oke

O HAPLOGRUPAMA:
„Y-kromozom nalazimo samo kod muškaraca. Haplogrupa je određeni dio kromozoma koji se jako rijetko značajnije mijenja, tek nekih 8.000-10.000 godina. Postoje i haplotipovi koji su stariji i od 40.000 godina.
Prenose se sa oca na sina i stoga muškarci mogu (ako im je poznato koju haplogrupu posjeduju) zaključivati kad i odakle je njihov pra-pra-pra... djeda stigao u Evropu. Haplogrupe koriste genetičari kao mogućnost istraživanja i pojašnjavanja seoba naroda, kao i koliko i gdje su se doseljenici zadržavali u određenim područjima.

Svako slovo označava drugo porijeklo. Što znači da E3b ima drugačije porijeklo (i s time drugo vremensko razdoblje dolaska u Evropu) od I1b ili R1a. Ista slova imaju isto porijeklo. Dakle, R1a i R1b su se odvojili od R1 (putem mutacije i genetičke izolacije). Isti slučaj je sa E3 haplotipovima (npr. E3b*, E3b1, E3b2 itd.)".

HAPLOTIPOVI
J (J2e*, J2e1, J2*, J2f1):
Anatolijsko porijeklo je navjerovatnije sa Osmanlijama došlo u Evropu.

Populacije J2e* + J2e + J2* + J2f1
Hrvati 1,9
Bosanci 0
Hercegovci 1,4
Srbi 8,0
Kosovski Albanci 16,7
Makedonci 12,6
Makedonski Romi 1,8

E (E3b*, E3b1, itd):
Nije sigurno da li je rimskog, grčkog ili ilirskog porijekla (obuhvata sredozemno područje).
Populacije E3b1 + E3b1- + E3b2 + E3b3
Hrvati 5,6
Bosanci 10,14
Hercegovci 8,9
Srbi 21,25
Kosovski Albanci 47,4
Makedonci 24,06
Makedonski Romi 29,82

K*:Hunsko-turskog porijekla, korijenom iz Mongolije.
Populacije K*
Hrvati 0,9
Bosanci 0
Hercegovci 2,84
Srbi 7,08
Kosovski Albanci 0
Makedonci 1,27
Makedonski Romi

R:
R1a:Slavensko porijeklo. Srodno sa Rusima, Ukrajincima i Balticima.
Populacije R1a
Hrvati 34,30
Bosanci 24,60
Hercegovci 12,06
Srbi 15,93
Kosovski Albanci 4,42
Makedonci 15,19
Makedonski Romi 1,70

R1b:Nosioci ovog haplotipusa su većinom u zapadno-evropskom dijelu, sa velikom populacijom u špansko-francuskom području i sa najvećim postotkom u Velikoj Britaniji i Irskoj.
Populacije R1b
Hrvati 15,70
Bosanci 1,40
Hercegovci 3,55
Srbi 10,62
Kosovski Albanci 21,10
Makedonci 5,06
Makedonski Romi 1,75
.
I:
Ovaj haplotipus nalazimo samo u Evropi. Stoga se smatra da je ovdje i nastao kod prvih Evropljana između dva ledena doba prije 20.000 do 25.000 godina.
I1a:Maksimum u Skandinaviji i Islandu. Ovaj tipus se naziva i Wiking Marker.

I1b*:Maksimum je u Bosni i Hercegovini kao i u zemljama s kojima graniči, pri čemu se sa udaljenošću od BiH procenat smanjuje (npr. u Hrvatskoj pri granici ka Sloveniji samo 2%).

Nižu vrstu nalazimo i u Sardiniji. Trenutno se ovo otkriće ne može pojasniti jer se do prije četiri godine smatralo da van područja Skandinavije (Vikinzi) nema potomaka praevropljana. Stoga ih odrediti nekom historijskom narodu nije moguće. Paleonska-genetika će najvjerovatnije u budućnosti to bolje rasvijetliti.

Populacije I* + I1a + I1b* + I1c
Hrvati 37,0
Bosanci 53,65
Hercegovci 70,91
Srbi 36,28
Kosovski Albanci 7,96
Makedonci 34,17
Makedonski Romi 5,26

H:Ovaj tipus je nastao u Indiji i najvjerovatnije je sa Sintima i Romima stigao i na Balkan, odnosno Evropu.
Populacije H1
Hrvati
Bosanci 0
Hercegovci 0
Srbi 0,9
Kosovski Albanci 0
Makedonci 0
Makedonski Romi 59,6

Zaključci:
- samo 34,3% Hrvata su slavenskog porijekla. (Haplotip: R1a)
- samo 25% Bosanaca i 12% Hercegovaca su slavenskog porijekla.
- samo 15,93% Srba su slavenskog porijekla

Ovi podaci se ne razlikuju od podataka ostalih institucija koje su poonasob istraživale haplotipove na Balkanu (studij je iz 2007. godine):

Institute for Anthropological Research, Amrusˇeva 8, 10000 Zagreb, Croatia; Estonian Biocentre, University of Tartu, Tartu, Estonia; ŕSchool of Public Health Andrija Sˇ tampar, University of Zagreb Medical School, Zagreb, Croatia; §University of Edinburgh Medical School, Edinburgh, Scotland; kMedical Faculty, University of Tuzla, Tuzla, Bosnia and Herzegovina; {Clinical Hospital Center ‘‘Bijeli Brijeg,'' Mostar, Bosnia and Herzegovina; #Emergency Unit of Clinical Center of Serbia, Belgrade, Serbia and Montenegro; **Medical Faculty, University of Prishtina, Prishtina, Kosovo; and Medical Faculty, University of Skopje, Skopje, Macedonia

Anatolijsko porijeklo ima
- 1,4%Hercegovaca
- 1,9% Hrvata
- 8,0% Srba

Hunsko-tursko porijeklo ima
- 7,08% Srba (Haplotip K)
- 0,90% Hrvata
- 2,84 Hercegovaca

U BiH nalazimo šest različitih haplotipova, u Hercegovini 11, u Hrvatskoj 12 a u Srbiji 13. U Hrvatskoj i u Srbiji ne dominira nijedan haplotip i stoga je krivo pozivati se na "čistokrvne" Hrvate ili Srbe ili "čisto porijeklo" istih. Dakle, i oni - kao i ostali Evropljani - su samo "mješavina" raznih naroda.

Samo Bosanci i Hercegovci imaju jedan dominirajući haplotip. To je zapravo, začuđujuće s obzirom da su se oni smatrali najviše "izmiješani" s raznim drugim narodima.

Iznimka su i Romi i Sinti. No, oni su dosta "mladi" kao Evropljani (tek nekih 800-1000 godina).

Ovi podaci su naravno (iako identični sa podacima ostalih studija) samo početak određivanja porijekla stanovništva Balkana (tačnije na području ex-Jugoslavije) i vjerovatno će se malčice i promijeniti (pri još većem broju učesnika), ali će procentualni odnos navjerovatnije ostati isti.

http://mbe.oxfordjournals.org/cgi/repri ... 0/1964.pdf

http://www.isogg.org/tree/ISOGG_YDNATreeTrunk07.html

http://www.google.no/search?hl=en&q=I1b&meta=

http://en.wikipedia.org/wiki/Haplogroup_I1b_(Y-DNA
1
1 slika
Zole
Cvijetak zanovijetak
Cvijetak zanovijetak

Post Postao/la Zole »

Jbt, pa ovo ni nacisti nisu pokusavali. "Citkokrvni" ......
0
Ramzess
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Ramzess »

Zole je napisao/la: 14 sep 2020, 21:02 Jbt, pa ovo ni nacisti nisu pokusavali. "Citkokrvni" ......
Kaze "nebeski" ... :crni :crni :crni
1
1 slika
Zole
Cvijetak zanovijetak
Cvijetak zanovijetak

Post Postao/la Zole »

Buki je napisao/la: 15 sep 2020, 11:03
Zole je napisao/la: 14 sep 2020, 21:02 Jbt, pa ovo ni nacisti nisu pokusavali. "Citkokrvni" ......
Ta floskula je vec otrcana, zaista. I naravno, smatram da je idiotizam razmisljati na takav nacin, da li za sebe kao pojedinca ili ceo narod. Ali dobro.
0
Ramzess
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Ramzess »

Zole je napisao/la: 15 sep 2020, 12:39
Buki je napisao/la: 15 sep 2020, 11:03
Ta floskula je vec otrcana, zaista. I naravno, smatram da je idiotizam razmisljati na takav nacin, da li za sebe kao pojedinca ili ceo narod. Ali dobro.
Uzvracam na istom nivou kako bi me razumio, ako nemas validne argumente molim te ne trosi mi vrijeme. Uostalom ako ti je do istine otidji do prvog istrazivackog centra i uradi svoju haplo sliku, nista ne boli. Ja cu to isto uciniti cim stignem iako mi je prezime madjarskog porijekla tako da sigurno ne pripadam hercegovackoj haplo grupi, cisto iz radoznalosti.
0
Zole
Cvijetak zanovijetak
Cvijetak zanovijetak

Post Postao/la Zole »

Buki je napisao/la: 16 sep 2020, 05:32
Zole je napisao/la: 15 sep 2020, 12:39

Uzvracam na istom nivou kako bi me razumio, ako nemas validne argumente molim te ne trosi mi vrijeme. Uostalom ako ti je do istine otidji do prvog istrazivackog centra i uradi svoju haplo sliku, nista ne boli. Ja cu to isto uciniti cim stignem iako mi je prezime madjarskog porijekla tako da sigurno ne pripadam hercegovackoj haplo grupi, cisto iz radoznalosti.
Nisam ti nista napisao za haplogrupe, nego na ono "nebeski". Na kraju, niko te ne tera da mi odgovaras, pa da mozes tvrditi da ti trosim vreme. Srecno ti sa testom, Janos. :D
0
Ramzess
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Ramzess »

Evo ovo grboslovlje bas pokupih sa Jutarnjeg, radi se o izlozbi ‘Ars et virtus Hrvatska - Mađarska. 800 godina zajedničke kulturne baštine‘. Grboslovlje je posuđeno iz privatne zaklade plemićke obitelji Esterházy u Austriji, a kako izgleda pogledajte i sami. Na vrhu je grb kraljevine Madjarske (Ugarske), a ispod su grbovi ... redom:
Slavonia
Dalmatia
Servia
Croatia
Callicia
Cvmania
Bosna
Lodomeria
Bvlgaria

Iz prikazanog je jasno da su Slavonija i Dalmacija bile neovisne od Hrvatske ... Inace je clanak tendencozno nazvan "Blago Hrvatsko-Ugarskog kraljevstva, sto je istorijski plagijat u kontinuitetu jer bi isti prefiks po ovome mogla da koristi i Dalmacija ili Slavonija, ili Srbija i Bosna, kao Srpsko-Ugarsko kraljevstvo ili Dalmatinsko-Ugarsko kraljevstvo, ili Bosansko-Ugarsko kraljevstvo.
Bar da napisu Ugarsko-Hrvatsko pa da se zna ko je tu bio gazda ... Grboslov je iz 17 vijeka.

Po ovome izgleda da bas i nismo bili neovisni toliko, ili grb prikazuje rodjacke veze koje je obitelj Esterhazy imala sa okolnim kraljevinama ili regijama? Znam da se jedna bosanska princeza udala u Esterhaze i ostala u Ugarskoj.

slika
0
Odgovori

Natrag na “Povijest/Historija”