Miješanje jezika – normalno ili tužno?
Moderator/ica: Moderator
Re: Miješanje jezika – normalno ili tužno?
Nije mi jasno kakve to veze ima sa bilo čim što sam ja napisao.
0
Tražili smo se po prethodnim životima
To je tacno, samo sto vjerovatno u tim zemljama nisu toliko upoznati sa komentarima odavde, dok dijaspora dosta komentarise na lokalnim forumima i portalima, pa domaci ljudi to vide i to ih iritira. Neke stvari razumijem, kada neko ko nije upoznat sa domacom situacijom daje sebi za pravo da komentarise i pametuje, ali to ne znaci da neko zato sto je van BiH nema pravo na svoje misljenje, naravno da ima, samo sto mnogi koji vec dugo nisu tu bas i nisu dovoljno upoznati sa stvarnim stanjem. Uostalom, ni mnogi domaci ne vide ono sto im je pred nosom.
Moj utisak je da mnogi ljudi koji su ostali su na neki nacin ljubomorni na dijasporu sto su otisli vani, jer bi i oni htjeli ali nisu uspjeli, nisu imali hrabrosti da prelome ili nesto slicno, pa se to na taj nacin ispoljava i stalno traze nacin da pljuju po onim koji su otisli, i to je jako ruzno.
Licno nemam taj problem, nikad nisam ni zelio ici, nije da sam sad neki patriota ali imam neke svoje razloge zbog kojih sam ostao, cak sam i imao direktne ponude u jednom momentu ali sam odbio, to je bio moj izbor da ostanem i ne zalim. Postujem one koji su odlucili drugacije, drago mi je ako im je tamo gdje su otisli stvarno bolje i to je jedino sto je stvarno bitno, svako treba da gleda prvo sebe.
Zbog toga nikad ne bih ni zamjerao nekom sto se tice jezika, cak sta vise mi je cudno kad neko previse forsira maternji jezik, moje je misljenje kad neko ode da se treba pokusati prilagoditi mjestu u kojem zivi i time se primarno prebaciti na jezik drzave u kojoj zivi.
Nisu mi jasni ni oni koji imaju potrebu svako malo da dolaze, koji gotovo sve godisnjeg i slobodnih dana iskoriste da se vrate u domovinu, odakle god da su. Razumijem da zele posjetiti rodbinu i stare prijatelje, ali imam utisak da se neki nikad nisu u potpunosti prilagodili i da drzavu u kojoj zive dozivljavaju kao stranu a ne kao svoju, da im je glavno zadovoljstvo to za godisnji sto dodju "kuci".
Ni to mi ne smeta, svako ima pravo da zivi kako zeli, ali mi je zao ako neko tako provodi zivot, ja tako ne bih mogao zivjeti.
0
I ta dijaspora negdje živi. Bosanac koji živi u Njemačkoj čita kako Bosanci iz BiH tumače političke i društvene pojave u Njemačkoj, mada nikad nisu proveli ni jedan jedini dan u njoj.
S tim da većini dijaspore nikad ne možeš oduzeti duboku povezanost sa BiH. Tamo su rođeni, tamo su odrasli, možda su se borili u ratu, možda su izgubili rodbinu u ratu, možda posjeduju imovinu u BiH, možda planiraju ulagati u BiH...
S tim da većini dijaspore nikad ne možeš oduzeti duboku povezanost sa BiH. Tamo su rođeni, tamo su odrasli, možda su se borili u ratu, možda su izgubili rodbinu u ratu, možda posjeduju imovinu u BiH, možda planiraju ulagati u BiH...
0
Tražili smo se po prethodnim životima
Ako sam ovdje sa drustvom, onda ne pazimo da li mjesamo, da li polapola pricamo. Ako ima neko ko ne zna njemacki, neko novi ili neko u posjeti, onda pricamo samo naski. Mada to mladjima omankne. Ne volim ni da neko mjesa, kada ima svaba u drustvu.
Kad sam na Balkanu, trudim se da nista ne pomjesam.
Ne pricam skoro pa nikakvim dijalektom i ne moze niko procjeniti odakle sam. Oko toga se nista ne trudim i nije mi potrebno.
Sto se tice mladjih, oni se pogube sa generacijama. Vise to sve zavisi od njihove volje. Ako se ne izgube svi sa cetvrtom, izgubit ce se sa petom generacijom. Prije su ih babe bar ucile, sad im i babe i djedovi mogu biti stranci.
Ne vidim u tome nista bitno. Kome bude trebalo, naucit ce...
Ko je ljubomoran, neka je. Ima vremena, pa neka bar na ljubomoru trosi.
Mogu ovako nesto komentirati sto se tice politike, zivota, ljudi...ali u biti me nista od navedenog nije prioritet, niti hvalameni igra ulogu u mome zivotu.
Ako kao turista ostavim koju hiljadu ili tisucu, oni kojima ostavim- zarade, jer da ne zarade-morali bi vratiti pare.
Turisticki sam-zadovoljan. Hvala Balkan!
Politicki definitivno-da oni mogu bolje, sigurno bi napravili.
To sve skupa-opravdano.
Ima naravno puno naivne psihologije i naivne filozofije na internetu...kad imam volje, borim se protiv toga.
Kad sam na Balkanu, trudim se da nista ne pomjesam.
Ne pricam skoro pa nikakvim dijalektom i ne moze niko procjeniti odakle sam. Oko toga se nista ne trudim i nije mi potrebno.
Sto se tice mladjih, oni se pogube sa generacijama. Vise to sve zavisi od njihove volje. Ako se ne izgube svi sa cetvrtom, izgubit ce se sa petom generacijom. Prije su ih babe bar ucile, sad im i babe i djedovi mogu biti stranci.
Ne vidim u tome nista bitno. Kome bude trebalo, naucit ce...
Ko je ljubomoran, neka je. Ima vremena, pa neka bar na ljubomoru trosi.
Mogu ovako nesto komentirati sto se tice politike, zivota, ljudi...ali u biti me nista od navedenog nije prioritet, niti hvalameni igra ulogu u mome zivotu.
Ako kao turista ostavim koju hiljadu ili tisucu, oni kojima ostavim- zarade, jer da ne zarade-morali bi vratiti pare.
Turisticki sam-zadovoljan. Hvala Balkan!
Politicki definitivno-da oni mogu bolje, sigurno bi napravili.
To sve skupa-opravdano.
Ima naravno puno naivne psihologije i naivne filozofije na internetu...kad imam volje, borim se protiv toga.
0
sad postaje tema sexy.
i inace je tako uvijek-zavisi ko mjesa.
i inace je tako uvijek-zavisi ko mjesa.
1
1
Tako je kako je. Neki sacuvaju jezik stoljecima, neki pokleknu u drugoj generaciji.
1
1
Ne moze se oduzeti i ne treba oduzimati, svako ima pravo na to da ostane povezan.Socrates je napisao/la: ↑12 jan 2026, 15:00 I ta dijaspora negdje živi. Bosanac koji živi u Njemačkoj čita kako Bosanci iz BiH tumače političke i društvene pojave u Njemačkoj, mada nikad nisu proveli ni jedan jedini dan u njoj.
Meni je samo zao kad je ta povezanost prevelika, pa ljudi pate za domovinom dok zive u inostranstvu, nisu sretni. Jbg, nije sve u novcu.
0
- medvjed23
- Administrator
- Reactions: 9380
- Kontakt:
Ne znam, vala. Meni je to miješanje jezika, nekako, weird.
2
1
1
1
Tuzno je u stvari - sto cete odlicno razumjeti seljobere iz komsiluka.
1
1
- medvjed23
- Administrator
- Kontakt:
Ja sam, kad čujem kako mladi miješaju jezike, u totalnom badu.
1
1
neki mindset issue koji generalno trigeruje problem u sistemu. sta to znaci, ko ce znati.
nisam u badu
(po pitanju mijesanja) kad jezik sluzi misljjenju, ali kad misljenje sluzi jeziku i prikriva preciznost... e to, uh to. fali mi rijeci 
nisam u badu
1
1
Ne znam, nekome to zvuci mozda glupo,ali cesto se nama desava da nas vecina mijesa jezik.
Ja prva,nije sto zelim ali se to jednostavno desi,dok se sjetim kako se pise(izgovara) na nasem zaboravim sta sam htjela napisati ili reci
Ja prva,nije sto zelim ali se to jednostavno desi,dok se sjetim kako se pise(izgovara) na nasem zaboravim sta sam htjela napisati ili reci
2
1
1
1
Moraš da istreniraš svoj um da bude jači od tvojih osjećanja,ili ćeš izgubiti samog sebe.
- medvjed23
- Administrator
- Kontakt:
Hajde jeste tebi,a pitala bih te da zivis negdje drugo nekih 25 god
1
1
Moraš da istreniraš svoj um da bude jači od tvojih osjećanja,ili ćeš izgubiti samog sebe.