Kupovina novog auta

Život na kotačima, limeni predmeti želja...
Odgovori
Čarobni
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 1597

Re: Kupovina novog auta

Post Postao/la Čarobni »

Kako sam pregledao svoje auto prije kupovine?

Prije 3 godine vidim ga na OLX, pojaku cijenu imao, ali ga očigledno prodaje dugogodišnji vlasnik (ne švercer), spasim ga, sačekam par mjeseci, dok mu je on postepeno spuštao cijenu na neku prihvatljivu. Čujem se sa njim telefonom, vidim da je lik kulturan i obrazovan.

Dođem u Banja Luku, na autu sam prvo pogled’o okruženje - neka vila sa imanjem cirka 1 000 000€.

Kad je izvukao auto iz garaže, na njemu premium gume, nove, još iglice nisu spale sa njih (dobio dva seta sa felgama, sve gume nove).

Kaže, prodaje ga jer je kupio novog Mercedesa iz salona.

Pogledam motor odokativno, vidim nema curenja, provozam, djeluje ok. Ponudim cifru, čovjek pristane, sve je trajalo 20ak min.

Iz Banja Luke dođem u Sarajevo naveče oko 20:00, zvoni telefon, zove vlasnik da pita je li put dobro prošao, jesam li zadovoljan autom. :oo

Ujutro uđem u auto da ga pogledam malo bolje, nađem u pretincu račun star 4 mjeseca, zamijenjeni prednji diskovi i sve pločice, cirka 1300KM.Čovjek ga održavao do zadnjeg dana.

Narednih godinu dana sam mu samo sip’o gorivo i tečnost za brisače.
2
2 slika
Čarobni
Perspektivni član
Perspektivni član

Post Postao/la Čarobni »

Inače, u životu nisam vidio da je neko s majstorom kupio dobro auto, k’o da su ograjisali. :oho
1
1 slika
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17296

Post Postao/la Ommadawn »

Ma nikad ne možeš biti siguran u kupovinu auta, išao sa majstorom ili ne.

Ali zna se - pogledaš uvijek servisnu knjižicu, koliko i u kojem intervalu je vlasnika promijenio, kakve su gume, da li ima korozije, obavezno provozaš, poslušaš kako radi i to je to.

I što moj stari, koji je nekad davno radio kao automehaničar i promijenio je preko 30 auta, kaže “Ženu biraj srcem a auto kupuj glavom”.
1
1 slika
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Čarobni je napisao/la: 15 maj 2026, 15:28 Kako sam pregledao svoje auto prije kupovine?

Prije 3 godine vidim ga na OLX, pojaku cijenu imao, ali ga očigledno prodaje dugogodišnji vlasnik (ne švercer), spasim ga, sačekam par mjeseci, dok mu je on postepeno spuštao cijenu na neku prihvatljivu. Čujem se sa njim telefonom, vidim da je lik kulturan i obrazovan.

Dođem u Banja Luku, na autu sam prvo pogled’o okruženje - neka vila sa imanjem cirka 1 000 000€.

Kad je izvukao auto iz garaže, na njemu premium gume, nove, još iglice nisu spale sa njih (dobio dva seta sa felgama, sve gume nove).

Pogledam motor odokativno, vidim nema curenja, provozam, djeluje ok. Ponudim cifru, čovjek pristane, sve je trajalo 20ak min.

Iz Banja Luke dođem u Sarajevo naveče oko 20:00, zvoni telefon, zove vlasnik da pita je li put dobro prošao, jesam li zadovoljan autom. :oo

Ujutro uđem u auto da ga pogledam malo bolje, nađem u pretincu račun star 4 mjeseca, zamijenjeni prednji diskovi i sve pločice, cirka 1300KM.Čovjek ga održavao do zadnjeg dana.

Nisi svraćao na ćevape i krpice u Banjaluci?
0
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Čarobni
Perspektivni član
Perspektivni član

Post Postao/la Čarobni »

Ommadawn je napisao/la: 15 maj 2026, 16:04
Čarobni je napisao/la: 15 maj 2026, 15:28 Kako sam pregledao svoje auto prije kupovine?

Nisi svraćao na ćevape i krpice u Banjaluci?
Nisam, bila je trka-frka taj dan da se završe svi papiri, probne tablice.

By the way, prodavac je ponudio da nas počasti ručkom.
0
Čarobni
Perspektivni član
Perspektivni član

Post Postao/la Čarobni »

Inače, kolega je ljetos sebi kupio auto, ali u životu nisam vidio da neko teže kupuje auto od njega. Da moram sve to radit’, ne bih nikad vozio auto, kupio bih biciklo.

Obišli skupa sigurno 20ak autoplaceva, preko 50 vozila i ne može da se odluči ni za jedno, na svakom mu nešto fali ili mu pobjegne dobar primjerak, jer on neće da ga kupuje bez majstora.

Znači uvjeti su da auto mora odobrit’ otac, majka, sestra, tetka, strina, komšija Izo, majstor iz Pežoa, potvrda iz fabrike da se auto neće kvarit’, potvrda od prodavca da se auto neće kvarit’, potvrda od Boga da se auto neće kvarit’, još jedna potvrda od prodavca da se auto neće kvarit’ i još jedna potvrda od Boga da kvarova neće bit’, a kupuje auto koje je relativno jeftino za održavanje.

Kupio je primjerak kojeg je gledao 4 puta u mjesec dana (dva puta bez mene, jer me je bilo sramota više peglat’ prodavca).
3
3 slika
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Ja sam težak pri kupovini auta ali zadnja dva sam kupio ono baš brzinski.
0
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
Pekmeza
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1992

Post Postao/la Pekmeza »

Čarobni je napisao/la: 15 maj 2026, 18:38 Inače, kolega je ljetos sebi kupio auto, ali u životu nisam vidio da neko teže kupuje auto od njega. Da moram sve to radit’, ne bih nikad vozio auto, kupio bih biciklo.

Obišli skupa sigurno 20ak autoplaceva, preko 50 vozila i ne može da se odluči ni za jedno, na svakom mu nešto fali ili mu pobjegne dobar primjerak, jer on neće da ga kupuje bez majstora.

Znači uvjeti su da auto mora odobrit’ otac, majka, sestra, tetka, strina, komšija Izo, majstor iz Pežoa, potvrda iz fabrike da se auto neće kvarit’, potvrda od prodavca da se auto neće kvarit’, potvrda od Boga da se auto neće kvarit’, još jedna potvrda od prodavca da se auto neće kvarit’ i još jedna potvrda od Boga da kvarova neće bit’, a kupuje auto koje je relativno jeftino za održavanje.

Kupio je primjerak kojeg je gledao 4 puta u mjesec dana (dva puta bez mene, jer me je bilo sramota više peglat’ prodavca).
Uuuuuu taj je tezak ko tuc. Jadna li je
0
Ommadawn
Florida Man
Florida Man

Sjećam se prije 20 i kusur godina, bila neka ponuda od prodavača Saaba. Nov automobil na kredit uz kamatu od 2,99% prve tri godine a poslije toga ide po aktuelnoj kamati.
Ja sam otišao da probam, sviđao mi se tad onaj novi 9-3 Vektor, baš onako limuzinčina i jak.
Sve je ispočetka štimalo, davao mi i finu ponudu za moje tadašnje auto koje bih dao u zalog. Ali…
Pojavio se onaj crv “ako uzmem sad ovo auto na kredit od 6 godina i prve tri godine plaćam ovu kamatu, kolika će tad biti aktuelna kamata? Možda 6%, možda 7, možda čak i 15?”.
Sjedio sam kod kuće i razmišljao, stavljao na papir i onda došao do prostog zaključka da mi novo auto zapravo i ne treba. Bio sam prilično zadovoljan tad sa svojim BMW-om kojeg sam tek otplatio i bezveze da se uvaljujem u novi kredit i postanem rob.
I odustanem.
Moram li reći da nakon nepunih godinu, krenuli su polako kvarovi na BMW-u, što potrošnih dijelova, što nekih drugih. A popravci astronomski.
No svaka se škola plaća.
0
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
exliberal
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 6348

Post Postao/la exliberal »

Eh ja sam imao Saab 93..al je to auto letilo, prodao ga komsiji on trazio nesto za kcerku koja je tek polozila. Ja sad trece auto uzeo Saab jos uvijek ide 👍
1
1 slika
Odgovori

Natrag na “Auto/moto”