Izbori 2026

Društvena kretanja, politika.. Začarani krugovi u žitu (i ispod žita)

Moderator/ica: Moderator

smajlic
Administrator
Reactions: 50115

Re: Izbori 2026

Post Postao/la smajlic »

Duh je napisao/la: ↑05 okt 2026, 18:40
smajlic je napisao/la: ↑05 okt 2026, 18:38 i sto kaze Ridjobrki: Nije pravo pitanje zašto je malo birača na ovim izborima, nego otkud nam onoliki na ranijim. :keke
bili u bih.
i to a i mrtvi ozivjeli :keke
0
Zivot se desava sada, a ravan stomak nam ne treba da ga zivimo. :sret
Spock
Moderator
Moderator
Reactions: 834

Post Postao/la Spock »

Pekmeza je napisao/la: ↑05 okt 2026, 22:18
Spock je napisao/la: ↑05 okt 2026, 09:42 Sta reci nakon rezultata nego da je narod kod nas glup ko K**** i retardirana nepismena stoka.
Nema spasa dok se ne uvede test inteligencije i obrazovanja koji ce odrediti koeficijent vaznosti glasa.
Ma nemoj
Kad vec govoris da su glupi, sto ne kazes onda kako bi ti to pametno :hm
Pa kazem ti, pametnije bih tako da se uvede test inteligencije i test obrazovanja, pa na osnovu toga da se odredjuje vrijednost glasa, kako bi vise znacio glas pametnih i obrazovanih ljudi u odnosu na one polupismene koji prodaju svoje glasove.

U KS smo imali vec nekoliko godina koaliciju koja nije bila ni blizu idealne, ali daleko ispred svega prije. Mozda neko ima amnzeiju ili je premlad pa ne zna kakva je situacija bila prije 8 godina i koliko su se neke stvari pomjerile sa mrtve tacke i krenule na bolje, ali ja se sjecam. Kad neko u takvoj situaciji glasa za SDA ili za rumenog seljacica koji je prije nekoliko godina ubio covjeka autom i za to nije odgovarao i za kojeg se zna da ce otici sa kriminalnom SDA, onda ne znam sta da kazem osim da je glup i retardiran i da bira da se vratimo u mracno doba i da prekine progres koji je bio jasno vidljiv. Jedino mogu razumjeti ako ima licni interes, da mu stranka garantuje posao ili tako nesto, ali i to je jadno ko nije sposoban sam da se izbori za svoj posao i treba mu stranka da ga pogura.
0
Polaris
PRO behar
PRO behar
Reactions: 17622

Post Postao/la Polaris »

Jeste gledali Darjanin tik tok, malo mi neozbiljno izgleda... kako ona da vodi drzavu.. iskreno za nju nisam nikad ni cula do ovih izbora
0
Bobi
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 4686
Kontakt:

Post Postao/la Bobi »

Ona ti je prva rodica Nikole Katića...djevojačko joj je Katić.
0
:danny
Spock
Moderator
Moderator
Reactions: 834

Post Postao/la Spock »

Ma realno clanovi pretsjednistva i nemaju neku vaznu funkciju, nece ona ni odlucivati nista gec potpisivati kako joj Covic kaze, kao sto i Cvijsnovicka sta kaze Dodik.

Za zivot obicnih gradjana mislim da je navazniji kantonalni nivo jer tu se donose odluke koje nas se najvise mogu ticati i koje mogu uticati na kvalitet zivota, ovo iznad je vise politicko prepucavanje.

Ne odlucuje clan pretsjednistva oko toga hoce li napraviti prugu, nabaviti tramvaje i trolejbuse, uvesti subvencije za vrtice, stanove, raditi na problemu zagadjenja, saobracajnih guzvi i slicno.
1
1 slika
Socrates
PRO behar
PRO behar
Reactions: 14989

Post Postao/la Socrates »

Mislim da je sarajevocentričnost jedan od glavnih uzroka ovog poraza. Možda treba o tome, a ne o inteligenciji glasača. Na kraju krajeva, i nije dovoljno ljudi izašlo na izbore ni u glavnom gradu. Znači, narodu je, u principu, svejedno. Ako je mala izlaznost glavni razlog ovakvih rezultata, onda baš i ne možeš tvrditi da su oni koji su izašli na izbore i glasali manje inteligentni. Ili najmanje inteligentni. Ima tu još levela.

Mada, taj poraz u sarajevskom kantonu i nije toliko vidljiv. SDP je bolji za dva mandata u SK, NiP su ostali na istom, Naša Stranka je izgubila dva mandata. U prostoj matematici, Trojka je u Sarajevu ostala na istom broju mandata. I odmah da se ispravim :D , imaju čak i jedan više mandat nego na prošlim izborima. NS je izgubila samo jedan.

Oni (Trojka) su ionako ovisili od pet-šest nezavisnih "ruku" da imaju većinu. Treba pogledati i biografije nezavisnih. Dvoje "pobjeglo" od Naroda i Pravde, čini mi se, dvoje od SBIH. Treba analizirati pažljivije zašto su pobjegli i šta se dešava u tim strankama. SBIH je očigledno profitirala, i pored "pobjegulja", a Narod i Pravda nisu ni izgubili ni dobili u sarajevskom kantonu, ali su na državnom nivou postali beznačajni.

Činjenica je da su dvije od tri Trojkine stranke izrazito sarajevocentrične. I da je razočaranost glasača na širem nivou države dovelo i do tog, opet kažem veoma malog, pada u Sarajevu. Problem je jedino što sa tim malim padom većina u Sarajevu nije garantirana, jer nema više nezavisnih.

Sabina Čudić je sasvim jasno prihvatila odgovornost za pad. Protiv nje i nema čovjek pretjerano nešto posebno negativno reći, osim par upitnih izjava. Konaković se, međutim, mora upitati gdje mu stranka ide. Može li ovako opstati stranka, isključivo na programu anti-SDA? To je sličan program Komšićevom, isključivo anti-HDZ. Možda narod želi više od toga.

SDP je bolji ove izbore nego prošle, ali oni i nisu sarajevocentrična stranka. Imaju i oni svojih problema, koliko mi se čini, kadrovskih, ali oni se koriste time što su najveća ljevičarska stranka i što gutaju male ljevičare za večeru.
0
Socrates
PRO behar
PRO behar

I da dodam, ne možeš očigledno "pasti" na dvije ključne komunalne usluge u samom gradu Sarajevu i očekivati dobar rezultat.

Dostava čiste vode i odvoženje otpada. Možda se čak neki glasači nisu osjećali dovoljno čisto, pa nisu izašli na izbore. Fucking nema vode čovjek, gdje će među narod da glasa?

Najlakše je kriviti one prije za te očigledne propuste. Imali su minimum četiri godine da riješe te probleme. Ili da barem pokušaju riješiti. Đe ba zapelo? Gdje je dokumentacija šta se radilo? Konaković je imao i duže od četiri godine.

Mene čudi da su i ovako na ivici "pobjede" u Sarajevu. Prije mi se čini da su oni zaista razočarani u Sarajevu odlučili da apstiniraju od izbora, nego da su SDA/SBIH odnijeli pobjedu.
0
Zadnja izmjena: Socrates, dana/u 06 okt 2026, 17:50, ukupno mijenjano 1 put.
Mehaning
Proleter
Reactions: 6721

Post Postao/la Mehaning »

Na živce mi ide, kad se ovi naši luđaci tješe I pokazuju sa prstom, kako može biti i gore, nego kod nas... :meha2

Ali slabo se ja u politiku kužim... :palm

Barem tako izgleda... :zbunj
0
Pekmeza
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2732

Post Postao/la Pekmeza »

@Socrates dobro receno dodala bi jos da je Ćudicka stvarno mislila uzeti odgovornost za propast stranke, trebala bi se odreci mjesta u Parlamentu
Samo tako ce ispasti da je stvarno istina ono sto je rekla
0
Duh
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6275

Post Postao/la Duh »

Spock je napisao/la: ↑06 okt 2026, 12:37 Ma realno clanovi pretsjednistva i nemaju neku vaznu funkciju, nece ona ni odlucivati nista gec potpisivati kako joj Covic kaze, kao sto i Cvijsnovicka sta kaze Dodik.

Za zivot obicnih gradjana mislim da je navazniji kantonalni nivo jer tu se donose odluke koje nas se najvise mogu ticati i koje mogu uticati na kvalitet zivota, ovo iznad je vise politicko prepucavanje.

Ne odlucuje clan pretsjednistva oko toga hoce li napraviti prugu, nabaviti tramvaje i trolejbuse, uvesti subvencije za vrtice, stanove, raditi na problemu zagadjenja, saobracajnih guzvi i slicno.
Mijesas vaznost funkcije sa njenim uticajem na svakodnevni zivot.
Ne odlucuje clan predsjednistva o tome hoce li napraviti prugu, nabaviti tramvaje i trolejbuse, uvesti subvencije za vrtice i stanove, rjesavati zagadjenje, saobracajne guzve i slicno.
Mijesas vaznost funkcije sa njenim uticajem na svakodnevni zivot.
Predsjednistvo ti nece odvesti smece niti napraviti tramvajsku prugu. Ali vodi vanjsku politiku drzave, imenuje ambasadore, ucestvuje u medjunarodnim ugovorima i predlaze drzavni budzet.
Po tvojoj logici je ministar vanjskih poslova nebitan jer mi nije popravio vodovod.
Nije nebitan. Samo nije vodoinstalater.
Sto se tice inteligencije i obrazovanja, ne znam kako bi to izveo i po kojem modelu.
Zasto bi se profesorica likovnog vaspitanja ili astrofizicar morali bolje razumjeti u politiku od automehanicara, zidara ili trgovca?
Visoko obrazovanje dokazuje da si obrazovan u nekoj oblasti. Ne dokazuje da razumijes ekonomiju, ustavno uredjenje, poreze, geopolitiku ili posljedice neke politicke odluke.
A IQ tek ne govori sta covjek zna, nego mjeri odredjene kognitivne sposobnosti.
I onda dolazimo do najboljeg pitanja: ko odredjuje koliko neciji glas vrijedi i na osnovu cega?
Ako drzava napravi test kojim odredjuje koliko vrijedi moj glas, mene vise ne zanima samo koliko sam ja inteligentan.
Zanima me koliki IQ ima onaj koji je dobio pravo da izmjeri vrijednost moje demokratije, koje obrazovanje, kojeg je spola, koje vjere itd.
0
Socrates
PRO behar
PRO behar

Nema se ona šta odricati mjesta u Parlamentu. To je volja glasača. Ona preuzima odgovornost jer je lider stranke nekih godinu dana, ali je istina i da su prethodni lideri zacrtali put. Njeni kvaliteti bi svakako trebali biti iskorišteni za dobrobit zemlje, a o tom kako neka razmišljaju.

Evo šta sama Sabina kaže na Facebooku.
Ali vi imate posebno teške birače!”, kaže dobronamjeran kolega iz druge stranke. Razmišljam o toj ideji, i, koliko god bila primamljiva, ne slažem se. Upoznala sam i razgovarala sa hiljadama naših birača u proteklih 15 godina. Zahtjevni jesu, i takvi i trebaju biti. Postavljaju pitanja, traže jasne stavove i iznad svega - rješenja. U proteklom mandatu, odgovore smo ponudili ali neka od ključnih rješenja nismo sproveli.

Koliko god bilo teško ne ostvariti željeni rezultat, odgovornost nije i ne smije biti na biračima već na nama. Na meni. Izgovore također ne želim tražiti u globalnom i lokalnom rastu desnice, politikama straha i ponosa, evidentnom tolerisanju kriminala i korupcije nemalog broja ljudi širom BiH.

Dio naših birača koji ovaj put nisu glasali za Našu stranku, mnogi od kojih nisu glasali uopšte, nisu odbili liberalne, progresivne ideje već su nam uputili kritiku o tome koliko efikasno smo ih sprovodili, koliko efikasno smo se borili. Dakle, koliko poštujem nemali broj naših birača koji su glasali za nas, poštujem jednako one koji su nam ovaj put uputili žuti karton. Na nama nije da vam kažemo kako niste u pravu, već da radimo bolje.

Nakon ovih izbora Naša stranka je parlamentarna na svim nivoima. Zeničko-dobojski kanton, odličan rast u skupštini i direktan federalni mandat iz Tuzlanskog kantona, troje vrijednih ljudi u skupštini KS, četiri mandata u Parlamentu FBiH i državni mandat, su povjerenje i pružena prilika od strane desetina hiljada birača. Prilika koja će biti maksimalno ispoštovana.

Snaga jednog tima se ne mjeri kada su na vrhuncu već kada moraju preuzeti odgovornost za učinjeno i neučinjeno te ponuditi rješenja. Naša stranka će to uraditi.

Broj novoučlanjenih mladih ljudi u proteklih 24h mi govori da moramo krenuti već danas.
0
Socrates
PRO behar
PRO behar

Evo SDA već napada Efendića da je iranski igrač, što znači da su i oni shvatili da im je on i SBIH najveća opasnost u budućnosti, i da nemaju interesa da sa njim sklapaju koalicije ako postoji bilo koja druga opcija.

Smiješno, ali logično. Očigledno je da su uradili prostu matematiku.
0
Bobi
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 4686
Kontakt:

Post Postao/la Bobi »

Ma niš ja njima ne vjerujem...para buši gdje burgija neće :D tako da....
0
:danny
Socrates
PRO behar
PRO behar

E ako je istina ovo da jedan mandat SDP-a ide SBIH-u u sarajevskom kantonu, onda nema ništa od koalicije SDP i SDA.

Vedrana Vujović i Albin Zuhrić odlučuju. Da li da napuste potonuli DF brod i pređu Trojci ili da idu sa SDA i SBIH? Mogu ljudi i nešto usput zaraditi na ovoj izbornoj matematici. Šta fali?
0
Pekmeza
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Pekmeza »

Vidite kako je moj pametni Duh to lijepo napisao. I ja bi vako napisala al da sam nacitana :meha2
2
2 slika
Pekmeza
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Pekmeza »

Nije mi jasno sto se udruzuju kada ce poslije da jedni druge blate. I kakav je to nacin varati glasace sa ovim koalicijama i prelijetanjima.
0
Pekmeza
Etablirani član
Etablirani član

Post Postao/la Pekmeza »

Na nasim ovim izborima svi samo pricaju sta treba da rade do prodju bolje a niko ne prica kako bolje narod da zivi. Ko da su izbori Zbog njih a ne zbog naroda
0
Odgovori

Natrag na “Bosna i Hercegovina”