Astralna projekcija

East_side
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 3738

Astralna projekcija

Post Postao/la East_side »

Astralna projekcija ili astralno putovanje je sposobnost voljnog odvajanja astralnog od fizičkog tijela za vrijeme sna ili stanja transa, a usko je povezana s fenomenom izvantjelesnog iskustva. Prema vjerovanju, tijekom astralnog putovanja zadržava se povezanost između astralnog i fizičkog tijela s time da su više kognitivne funkcije i svijest pretočene u astralno tijelo. Postoji niz svjedočanstava o ovom fenomenu u popularnoj psihološkoj literaturi, ali i u parapsihološkoj literaturi. Ne postoje znanstveni dokazi o bilo kakvoj mjerljivoj manifestaciji duše ili svijesti koja bi bila odvojena od neurološke aktivnosti te napustila tijelo i samostalno promatrala. Pokušaji da se potvrdi istinitost takvih događaja konstantno su podbacivali unatoč različitim pseudoznanstvenim tvrdnjama suprotnim dostupnim dokazima.

Dakle, astralno putovanje ili astralna projekcija je proces u kojem se duša odvaja od tijela ali ostaje povezana sa mozgom. Dešava se uglavnom noću. Većina ljudi jako često doživljava astralna putovanja samo što nisu u stanju sjetiti ih se zbog toga što njihov mozak ne koristi dovoljno unutarnje svjesti tj. u glavnu memoriju našeg mozga ne dolaze informacije naših unutarnjih osjećaja, dojmova, misli i zapažanja.

slika

Npr., kad šetamo i vidimo neko drvo, naš mozak ga registrira pomoću vida i glavna memorija našeg mozga ga pamti jer smatra da je bitno, ili zaboravlja jer smatra da je to drvo nebitno. U ovom primjeru svijest se javlja tako da kad vidimo to drvo, ne samo da ga vidimo i zapamtimo, nego o njemu trebamo razmisliti i pokušati ga iskusiti, trebamo biti svjesni da je to drvo staro mnogo godina, da je proživjelo mnogo strašnih oluja, da ima velike korijene ispod zemlje koji upijaju vodu i na taj način hrani deblo i lišće na tom drvetu itd. itd… Na taj način svijest utiče i nadopunjuje memoriju i na taj način postajemo svjesniji ljudi…

Kao u primjeru sa drvetom tako je isto i sa astralnim putovanjem: glavna memorija nije nadopunjena sa svijesti i nema mogućnost pamćenja onog što je naša unutarnja svijest (duša) doživjela. Veliki korak ka mogućnosti svjesnog astralnog putovanja je taj da kad idete spavati budete svjesni ovog, tako da u momentu kad budete sanjali doživite neki čudan filing i nekako shvatite da se nalazite u snu.

Kad to shvatite vaš san će vjerovatno nestati ili ćete nastaviti sanjati tako da san kreirate kako hoćete (lucidni snovi) ili ćete ući u stanje kada vam se mozak probudi prije tijela tj. moći ćete normalno razmišljati ali će vam tijelo biti paralizirano, oči će vam biti vjerovatno otvorene i vidjet ćete jednu zamagljenu sliku vaše sobe koja će vam se činiti kao san. To stanje je neko vrijeme ugodno ali kad se budete htjeli probuditi doživjet ćete zasigurno najgore trenutke u vašem životu jer se nećete moći odmah probuditi.

Pokušat ćete micati rukama i nogama ali nećete moći sve dok vam se ne stvori tolika panika da ćete se početi tresti. Kad se protresete odmah ćete se probuditi i nećete neko vrijeme vjerovati sami sebi što ste doživjeli. Pokušajte zapisati ukratko to što ste doživjeli, jer ako nastavite spavati ujutro će vam se činiti kao je to bilo dio sna. Kada doživite ovo stanje na pragu ste svjesnog astralnog putovanja…

Prvi znak prije astrala su jako, jako snažni i ugodni trnci po cijelom tijelu, zatim osjećaj kako lebdenjem napuštate tijelo i dižete se nekih pola metra ili metar u odnosu na tijelo. Nakon toga, doživjet ćete male probleme, tj nećete u početku znati kako se kretati ni što činiti, način na koji ćete gledati je jako zbunjujući jer ćete vidjeti sliku od 360 stepeni.

slika

Iz tih navedenih problemčića ćete se kretati nekontrolirano lebdjenjem u nasumičnim smjerovima i različitim brzinama, prolazit ćete kroz zidove, propadati prema dole pa se naglo dizali uvis itd. Trebat će vam neko vrijeme da se naviknete na sve to. Kada se budete željeli vratiti u tijelo samo dođete blizu njega i automatski ćete se vratiti, što će opet biti popraćeno onim jakim trncima. Nastaviti ćete spavati…
A sad evo i nekih stvari kojih se dobro pridržavati za vrijeme svog prvog astralnog putovanja:
Ne odlazite daleko od svog tijela, pogotovo ne izvan vanjskog zida kuće jer postoji mogućnost da se zbog nepoznavanja načina kretnji namučite pri vraćanju nazad u tijelo. Ako čujete neke glasove vratite se odmah natrag u tijelo…
I ako vidite neka velika ružna ili čudna bića vratite se odmah u tijelo…
4
1 slika 3 slika
Zadnja izmjena: East_side, dana/u 30 sep 2020, 01:20, ukupno mijenjano 2 puta.
Nikada ne gasi svoje svjetlo samo zbog toga što nekima ide u oči.
R4IN
Sajber kurajber
Sajber kurajber
Reactions: 8651

Re: Astralna projekcija

Post Postao/la R4IN »

Cisto sumnjam ,prosto ne vjerujem, mozda kad spavamo :zbunj
0
ALPHA ET OMEGA🔥
East_side
Etablirani član
Etablirani član

R4IN je napisao/la: 29 sep 2020, 20:19 Cisto sumnjam ,prosto ne vjerujem, mozda kad spavamo :zbunj
Citao sam dosta materijala/literature na ovu temu, uglavnom svjedocenja ljudi koji su ovo dozivjeli (ciljano ili slucajno). Jako zanimljiva tematika.
2
2 slika
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict
Reactions: 27205

Post Postao/la Heidi »

Super tema. :jupi

Astralna projekcija se moze trenirati.
Ko prakticira meditaciju I yogu, zbog sposobnosti duboke opustenosti I mira, moze mnogo lakse dosegnuti ovo putovanje.
2
1 slika 1 slika
East_side
Etablirani član
Etablirani član

Heidi je napisao/la: 29 sep 2020, 20:29 Super tema. :jupi

Astralna projekcija se moze trenirati.
Ko prakticira meditaciju I yogu, zbog sposobnosti duboke opustenosti I mira, moze mnogo lakse dosegnuti ovo putovanje.
Da, citao sam da je potrebno biti istrajan i strpljiv i mnogo vjezbati. Kao i sve ostalo, manje vise...

Ali polako, da je meni da rijesim ove neke primarne stvari u zivotu, lako cu se onda presaltati i na ove "sekundarne" :D
1
1 slika
Heidi
Lemon Addict
Lemon Addict
Reactions: 27205

Post Postao/la Heidi »

Jedan yogi mi je pricao da se isplati saburati, dozivljaj je neopisiv, ali moras biti I izrazito stabilan zbog kontrole.
1
1 slika
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17382

Post Postao/la Ommadawn »

Astralna projekcija???
Dajte ba...
0
Ko nije taslačio tuđu ženu - ne zna šta je prava ljubav.
Moonlight
Menadžerska legenda
Menadžerska legenda
Reactions: 15630

Post Postao/la Moonlight »

Imala sam jednom slično iskustvo. Ne znam je li to to.
Sanjala sam neki divni, lagani sančić, sunce, šetnja i odjednom me nešto zgrabilo. Mrak je nastao. Osjetim da letim u visinu, vidim sebe ispod kako spavam i zalijepljena sam za plafon najednom. Ali bukvalno i neka sila me vuče po plafonu, ne mogu da dišem.
Znam da sanjam, bukvalno se gledam s plafona. Ništa ne mogu. Ni progovoriti, ni pomjeriti ruke, noge, otvoriti usta, samo oči.
U životu takav strah nisam osjetila.
Tad sam pomislila da umirem i počela sam učiti subhaneke. Tad sam se probudila, u svom tijelu hb.
4
3 slika 1 slika
Control + Alt + Delete
| Control Yourself | Alter Your Thinking | Delete Negativity |
R4IN
Sajber kurajber
Sajber kurajber

Post Postao/la R4IN »

Moonlight je napisao/la: 30 sep 2020, 00:54 Imala sam jednom slično iskustvo. Ne znam je li to to.
Sanjala sam neki divni, lagani sančić, sunce, šetnja i odjednom me nešto zgrabilo. Mrak je nastao. Osjetim da letim u visinu, vidim sebe ispod kako spavam i zalijepljena sam za plafon najednom. Ali bukvalno i neka sila me vuče po plafonu, ne mogu da dišem.
Znam da sanjam, bukvalno se gledam s plafona. Ništa ne mogu. Ni progovoriti, ni pomjeriti ruke, noge, otvoriti usta, samo oči.
U životu takav strah nisam osjetila.
Tad sam pomislila da umirem i počela sam učiti subhaneke. Tad sam se probudila, u svom tijelu hb.
Tako i mene kad vide :ooo
1
1 slika
ALPHA ET OMEGA🔥
Moonlight
Menadžerska legenda
Menadžerska legenda

Btw oduvijek sam željela ovo

slika
1
1 slika
Control + Alt + Delete
R4IN
Sajber kurajber
Sajber kurajber

Post Postao/la R4IN »

Moonlight je napisao/la: 30 sep 2020, 00:56 Btw oduvijek sam željela ovo

slika
Cekam te veceras u snovima ako uspijes pobjeci opet :oo :ljub
0
ALPHA ET OMEGA🔥
Moonlight
Menadžerska legenda
Menadžerska legenda

R4IN je napisao/la: 30 sep 2020, 00:58
Ja sam bebo jarčica, čvrsto na zemlji stojim, kakvi snovi, kakvi fazoni :ddk
0
Control + Alt + Delete
R4IN
Sajber kurajber
Sajber kurajber

Post Postao/la R4IN »

Moonlight je napisao/la: 30 sep 2020, 00:59
R4IN je napisao/la: 30 sep 2020, 00:58
Ja sam bebo jarčica, čvrsto na zemlji stojim, kakvi snovi, kakvi fazoni :ddk
Znaci hoces i glavom udariti :sok
0
ALPHA ET OMEGA🔥
hani_jong_un
Pjur seks
Pjur seks
Reactions: 31150

Post Postao/la hani_jong_un »

ja procito analna projekcija
5
5 slika
1811
East_side
Etablirani član
Etablirani član

@Moonlight zanimljivo iskustvo, blago rečeno. Meni se povremeno desi ovo da se "probudim" ali ustvari i dalje sanjam. Kao da se teleportitram u neku "drugu dimenziju sna". Samo sam tada svjestan da sanjam ali ne mogu da se probudim, niti da pomičem ruke, noge...

Ranije sam paničio zbog toga pa se probudim zadihan kao da sam trčao maraton :crni

A sad sam štela, ne paničim više. Bitno mi je samo da spavam pa kako god :ooo
0
East_side
Etablirani član
Etablirani član

Hannibal je napisao/la: 30 sep 2020, 01:02 ja procito analna projekcija
Mogo si me banovat ni kriva ni dužna :ooo
2
2 slika
R4IN
Sajber kurajber
Sajber kurajber

Post Postao/la R4IN »

Heroin los nikakav :ccc
2
2 slika
ALPHA ET OMEGA🔥
Odgovori

Natrag na “Psihologija”