Odlazak mladih

Funkcioniranje društva, navike, kultura ophodjenja, pa i deviacije...
Odgovori
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Odlazak mladih

Post Postao/la Iskra »

Bosnu i Hercegovinu je od 2013. do 2019. godine napustilo 530.000 stanovnika. Podaci su to iz Ankete o radnoj snazi, koju objavljuje Agencija za statistiku BiH i Unije za održivi povratak i integracije u BiH.
Ovaj pojava je privremeno zaustavljena pojavom covida ali sasvim sigurno ne i trajno.
Kako zaustaviti ovaj trend , da li mladi ljudi uopće imaju ikakav izgled za uspjeh u domovini?
Sinoć slušam na tv, ni u Hrvatskoj nije stanje mnogo bolje, naročito sa medicinskim kadrom. Obzirom.na starosnu dob ljekarna predvidja se da će u naredne 4 godine 700 ljekarna opće prakse otići u penziju a do kraja 2020 čak 200. To je nenadoknadiv odliv i hr vlasti se nadaju dolasku ljekara iz Bih.
Ako se to desi s ljekarima.kao.sto se dešava s ostalim visokostrucnim kadrom, hoće li Bosna postati zemlja staraca ?
0
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Re: Odlazak mladih

Post Postao/la Fatih »

Iskra je napisao/la: 02 sep 2020, 18:42 Bosnu i Hercegovinu je od 2013. do 2019. godine napustilo 530.000 stanovnika. Podaci su to iz Ankete o radnoj snazi, koju objavljuje Agencija za statistiku BiH i Unije za održivi povratak i integracije u BiH.
Ovaj pojava je privremeno zaustavljena pojavom covida ali sasvim sigurno ne i trajno.
Kako zaustaviti ovaj trend , da li mladi ljudi uopće imaju ikakav izgled za uspjeh u domovini?
Sinoć slušam na tv, ni u Hrvatskoj nije stanje mnogo bolje, naročito sa medicinskim kadrom. Obzirom.na starosnu dob ljekarna predvidja se da će u naredne 4 godine 700 ljekarna opće prakse otići u penziju a do kraja 2020 čak 200. To je nenadoknadiv odliv i hr vlasti se nadaju dolasku ljekara iz Bih.
Ako se to desi s ljekarima.kao.sto se dešava s ostalim visokostrucnim kadrom, hoće li Bosna postati zemlja staraca ?
Hoce. Vec se i primijeti u nekim sferama.
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17522

Post Postao/la Ommadawn »

Za 6 godina 530.000 ljudi???
Ja sam mislio da je ta cifra makar pet puta manja i još pri tome smatrao da pretjerujem.

Uzmimo da je i 120.000 ljudi. Primjera radi, to je stanovništvo jednog ovećeg grada u Skandinaviji.
Kako dalje onda?
Prošle godine, vozeći se srednjom Bosnom, skoro svaka druga-treća kuća imala je natpis “Prodaje se” ili “Izdaje se”, sa spuštenim roletnama.
Masa zatvorenih poslovnih prostora. Nekoliko prijatelja koji su Bosnu napustili sa komplet familijama.
Pričam danas sa svojim nekadašnjim učenikom, porijeklom iz Bosne. Veli da se čuje sa starim drugovima iz srednje škole i skoro svi sanjaju da otputuju negdje drugo. Niko ne želi da živi u Bosni i Hercegovini, da gradi tu zemlju, tu državu...
Razumijem ih. Ni ja lično nisam drugačije razmišljao 1991 godine, baš kao ni moji drugovi. I da rata nije bilo, nije nas čekala neka bolja budućnost.
0
Ko nije taslačio tuđu ženu - ne zna šta je prava ljubav.
Socrates
PRO behar
PRO behar
Reactions: 14899

Post Postao/la Socrates »

Veci problem od toga sto mladi idu je izgleda sto odlaze sa mrznjom u srcu prema citavom bosanskom drustvu.

Nit' ce se vracati, niti ulagati, niti biti pozitivan glasnik u dijaspori.
3
1 slika 2 slika
Tražili smo se po prethodnim životima
Iskra
PRObehar
PRObehar
Reactions: 34237

Post Postao/la Iskra »

Ommadawn je napisao/la: 29 sep 2020, 21:34 Za 6 godina 530.000 ljudi???
Ja sam mislio da je ta cifra makar pet puta manja i još pri tome smatrao da pretjerujem.

Uzmimo da je i 120.000 ljudi. Primjera radi, to je stanovništvo jednog ovećeg grada u Skandinaviji.
Kako dalje onda?
Prošle godine, vozeći se srednjom Bosnom, skoro svaka druga-treća kuća imala je natpis “Prodaje se” ili “Izdaje se”, sa spuštenim roletnama.
Masa zatvorenih poslovnih prostora. Nekoliko prijatelja koji su Bosnu napustili sa komplet familijama.
Pričam danas sa svojim nekadašnjim učenikom, porijeklom iz Bosne. Veli da se čuje sa starim drugovima iz srednje škole i skoro svi sanjaju da otputuju negdje drugo. Niko ne želi da živi u Bosni i Hercegovini, da gradi tu zemlju, tu državu...
Razumijem ih. Ni ja lično nisam drugačije razmišljao 1991 godine, baš kao ni moji drugovi. I da rata nije bilo, nije nas čekala neka bolja budućnost.

Evo frisak primjer...nas 5 skupa završile. Dvije odlaze odmah sada. Jedna se porodila , aplicirat će za posao odmah , ako bude imala sreće za 1,5 godinu imat će godinu iskustva i tražiti posao vani. Četvrta ima rodbinu u Rijeci i ako hoće odmah sada posao u riječkom kc. jedna od nas, samo jedna , zeli specijalizaciju koju može dobiti bez štele i kaže ne želi iz Bosne. Zasad.

Eto.

Od 5 ljekara...4 će sigurno.otici.
3
3 slika
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17522

Post Postao/la Ommadawn »

Socrates je napisao/la: 29 sep 2020, 22:00 Veci problem od toga sto mladi idu je izgleda sto odlaze sa mrznjom u srcu prema citavom bosanskom drustvu.

Naravno.
Moji prijatelji jedva sastavljali kraj s krajem, nisu se usudili drugo dijete da imaju, jer ne bi imali čime da ga hrane. Ona akademski obrazovana bez zaposlenja, a on sa svojim atestima, sposobnošću, znanjem i angažmanom nikad nije prešao platu veću od 550 KM.
Dođu u Švedsku. Prvo on pa kasnije ona.
Plata deset puta veća, na samom početku. Ona nauči jezik i dobi posao u struci. Pare, stan, auto solidno, kontali zajedno ići na more ovo ljeto ali bi šta bi u svijetu.

Ni nostalgije nema za kućom a ne nečim drugim.
1
1 slika
Ko nije taslačio tuđu ženu - ne zna šta je prava ljubav.
hani_jong_un
Pjur seks
Pjur seks
Reactions: 31197

Post Postao/la hani_jong_un »

evo sto mladi idi u nemacku da rade na baustelu
0
1811
storm
Administrator
Reactions: 38078

Post Postao/la storm »

Ommadawn je napisao/la: 29 sep 2020, 23:18
Socrates je napisao/la: 29 sep 2020, 22:00 Veci problem od toga sto mladi idu je izgleda sto odlaze sa mrznjom u srcu prema citavom bosanskom drustvu.

Naravno.
Moji prijatelji jedva sastavljali kraj s krajem, nisu se usudili drugo dijete da imaju, jer ne bi imali čime da ga hrane. Ona akademski obrazovana bez zaposlenja, a on sa svojim atestima, sposobnošću, znanjem i angažmanom nikad nije prešao platu veću od 550 KM.
Dođu u Švedsku. Prvo on pa kasnije ona.
Plata deset puta veća, na samom početku. Ona nauči jezik i dobi posao u struci. Pare, stan, auto solidno, kontali zajedno ići na more ovo ljeto ali bi šta bi u svijetu.

Ni nostalgije nema za kućom a ne nečim drugim.
To je... Nije ovo više "gastarbajter"... Sad se ide da se ostane, i nikad više ne vrati.
Osim turistički, i dok imaš roditelje žive... Kasnije ni to...
0
Moonlight
Menadžerska legenda
Menadžerska legenda
Reactions: 15632

Post Postao/la Moonlight »

Mnogo mladih, bar iz BiH odlazi, a da to više nije pitanje egzistencije, finansijske stabilnosti. Odlaze zbog neuređene države, izazova u svakodnevnom životu, opšte nekulture, manjka sigurnosti itd.
3
3 slika
Control + Alt + Delete
| Control Yourself | Alter Your Thinking | Delete Negativity |
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Post Postao/la Fatih »

Moonlight je napisao/la: 30 sep 2020, 00:39 Mnogo mladih, bar iz BiH odlazi, a da to više nije pitanje egzistencije, finansijske stabilnosti. Odlaze zbog neuređene države, izazova u svakodnevnom životu, opšte nekulture, manjka sigurnosti itd.
Pa dobro, ipak znaci da je donekle normalno. Bilo bi tek zabrinjavajuce da niko ne ide.
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Ramzess
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 2942

Post Postao/la Ramzess »

Moonlight je napisao/la: 30 sep 2020, 00:39 Mnogo mladih, bar iz BiH odlazi, a da to više nije pitanje egzistencije, finansijske stabilnosti. Odlaze zbog neuređene države, izazova u svakodnevnom životu, opšte nekulture, manjka sigurnosti itd.
Odlaze i stari, iskusni. Odlazi ko god moze da nadje bilo kakav posao. Meni nude posao u direkciji u koju sam konkurisao prije desetak godina i odbili me iako sam bio najkvalifikovaniji, sad me traze sami, sigurno ne jer su me pozeljeli.
1
1 slika
Odgovori

Natrag na “Društvo”