Pad Bosanske Posavine

Rat u BiH, te ratovi izazvani raspadom SFRJ. Zločini, presude, kronologija jedne agresije.
storm
Administrator
Reactions: 38021

Re: Pad Bosanske Posavine

Post Postao/la storm »

Sarajka je napisao/la: 06 okt 2020, 22:48
storm je napisao/la: 06 okt 2020, 22:36

Nikad!
Bude li prilike, još kupiti od svojih...
Naravno. Ono je predivna zemlja. Plodna.. i kako covjecanstvo unistava resurse... i kojom brzinom.. mogao bi imati rudnik Zlata:) :)
Tata je bio počeo sa medom... Imao i cca 30 kosnica, ali nije fokusiran baš, pošto još uvijek dolje radi luđak :D ne može on bez toga.
Druga je stvar, zemlja nije većinom prskana skoro 30 godina...
Ono iskoristiti je pogodak.
Imam svoju vodu, njive, šume nešto... struja ti je jedini trošak. Onako za penziju zakon :oo
Samo sto ja ne planiram penziju... To mi je budalasto :D
0
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 4747

Post Postao/la Sarajka »

storm je napisao/la: 06 okt 2020, 22:53
Sarajka je napisao/la: 06 okt 2020, 22:48

Naravno. Ono je predivna zemlja. Plodna.. i kako covjecanstvo unistava resurse... i kojom brzinom.. mogao bi imati rudnik Zlata:) :)
Tata je bio počeo sa medom... Imao i cca 30 kosnica, ali nije fokusiran baš, pošto još uvijek dolje radi luđak :D ne može on bez toga.
Druga je stvar, zemlja nije većinom prskana skoro 30 godina...
Ono iskoristiti je pogodak.
Imam svoju vodu, njive, šume nešto... struja ti je jedini trošak. Onako za penziju zakon :oo
Samo sto ja ne planiram penziju... To mi je budalasto :D
Moja kuma (ona iz ZG i kum su dolje). U novembru su rekli da ce navodno za ZG, mada sumnjam. Sve imaju isto.
Neviste i sinovi rade.. A oni kao momak i cura. Njoj je puno lakse, nema obaveza toliko, a i on u penziji. Skoknu u Osjek, u ZG dan Ili dva i nazad.
1
1 slika
A sad adio :sara
East_side
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 3738

Post Postao/la East_side »

Ukratko, pitanje Posavine je stvar više strateške politike i plod nagodbe na relaciji Tuđman-Milošević.

Nakon Oluje, veliki broj Slavonskih Srba se stacionirao u BL i nešto u Posavinu, mada danas ti isti sve više migriraju ka zapadu. Srbi iz Like su tokom/nakon rata većinom otišli u Srbiju ili negdje na zapad.

Dakle, zamisao je bila vrlo jednostavna. Hrvatska se trajno rješava 'suvišnog' srpskog stanovništva i oni se naseljavaju na teritorij koji je sličan onom Slavonskom, u kojem su rođeni, odrasli, živjeli, radili... plodna zemlja također, bogata vodom i td. Prema tome, tadašnjem (a bojim se i današnjem) HDZ-u je upravo takvo rješenje Posavine u interesu.

S druge strane, Posavina u okviru RS-a kao 'dijela velike Srbije' je očišćena od Hrvata i Bošnjaka i naseljena 'dodatnim' Srbima što u konačnici osigurava i dodatno pojačava dugoročnu populacijsku premoć Srba nad ostalim narodima u Posavini. To je, opet, Srbima u interesu. Hrvati su uglavnom migrirali u Hrvatsku, Sloveniju ili dalje na zapad, kao i dio Bošnjaka, mada su neki Hrvati i Bošnjaci otišli u BH predjele gdje su većina

Prije nekih 15-ak godina dok sam kampovao u Blatu (Hr), sasvim slučajno sam upoznao jednu porodicu iz Banja Luke a ljudi su zapravo (slagat ću, zaboravio sam) iz Vinkovaca, Osijeka ili tako nešto.

Susreo sam još nekoliko ovakvih, živih primjera koji potvrđuju ovu, gore navedenu paklenu tezu.

Međutim, ne kaže se džaba "čovjek snuje a Bog određuje". Pa tako danas ipak nemamo 'veliku Srbiju' (barem ne zvanično/institucionalno) a osim toga, što @storm reče, sada upravo Srbi (i domicilni i naseljeni iz Hr i drugih dijelova BiH) napuštaju tu istu Posavinu i idu ka zapadu.

Iako nije tema, nažalost, ništa bolja situacija nije ni u Slavoniji. Barem ako govorimo o prostoj egzistenciji.
1
1 slika
Nikada ne gasi svoje svjetlo samo zbog toga što nekima ide u oči.
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17344

Post Postao/la Ommadawn »

Sarajka je napisao/la: 06 okt 2020, 21:38
Ommadawn je napisao/la: 06 okt 2020, 21:33 Arkanovci su samo pljačkali i klali nenaoružane, nigdje ih nije bilo gdje se vodile prave bitke, nišan na nišan. A i ako jesu, slabo kakve vajde, to i sami Srbi danas kažu.
Pa zato sluze psi rata. Hijene. Nema tu borca. Ali kad upadne u porodicnu kucu njih 5 nenaoruzanih, onda su e‘roji.
To znam.
Meni su njih desetorica.
2
1 slika 1 slika
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1170

Post Postao/la laga-nini »

...dosta dugo me mučilo pitanje Posavine i dosta sam procita o tome a i informira se iz prve ruke..bez namjere da uvridim istinske borce ih Posavine dosta je tu aljkavosti bilo od organizatora obrane a i dosta dezerterstvo...ljudi iz Slavonije su pizdili jer dok su oni krvarili po Posavini navodno su Bosanci šetali po Zagrebu..to sam čuo ne zelim tvrditi..
..a i ta mitologija o prodaji je naravno iz isti izvora kao i ona o podjeli Bosne od tudjmana i Miloševica..
sukob između starog kadra JNA, KOS-a i UDB-e, kojima Hrvati iz BiH očito nisu bili od velikog značaja, s jedne strane te novih snaga u Hrvatskoj s druge najviše utjecao na razvoj događanja u istočnoj Posavini. Mitom o predaji Posavine se htjela prebaciti odgovornost za pad sjeverne Bosne na Franju Tuđmana i Gojka Šuška. Kao što je priča o planu podjele Bosne i Hercegovine trebala diskreditirati pokojnog predsjednika tako je i istočna Posavina služila kao propaganda za rušenje hrvatske vlasti. Kaotično stanje i niska razina motivacije među vojnicima izazvana od krugova iz lokalnih civilnih vlasti koji su sabotirali svaku intervenciju vojske u bosanskim krajevima nastanjenim hrvatima pravi je razlog pada Posavine. Stvorila se priča o hercegovačkom utjecaju koji je dodatno demotivirao javnost. Vidljivo je koliko utjecaja su zapravo imale stare službe koje su i dalje bile prisutne u vojnim i u strukturama civilne vlasti.
0
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

laga-nini je napisao/la: 07 okt 2020, 08:48 ...dosta dugo me mučilo pitanje Posavine i dosta sam procita o tome a i informira se iz prve ruke..bez namjere da uvridim istinske borce ih Posavine dosta je tu aljkavosti bilo od organizatora obrane a i dosta dezerterstvo...ljudi iz Slavonije su pizdili jer dok su oni krvarili po Posavini navodno su Bosanci šetali po Zagrebu..to sam čuo ne zelim tvrditi..
..a i ta mitologija o prodaji je naravno iz isti izvora kao i ona o podjeli Bosne od tudjmana i Miloševica..
sukob između starog kadra JNA, KOS-a i UDB-e, kojima Hrvati iz BiH očito nisu bili od velikog značaja, s jedne strane te novih snaga u Hrvatskoj s druge najviše utjecao na razvoj događanja u istočnoj Posavini. Mitom o predaji Posavine se htjela prebaciti odgovornost za pad sjeverne Bosne na Franju Tuđmana i Gojka Šuška. Kao što je priča o planu podjele Bosne i Hercegovine trebala diskreditirati pokojnog predsjednika tako je i istočna Posavina služila kao propaganda za rušenje hrvatske vlasti. Kaotično stanje i niska razina motivacije među vojnicima izazvana od krugova iz lokalnih civilnih vlasti koji su sabotirali svaku intervenciju vojske u bosanskim krajevima nastanjenim hrvatima pravi je razlog pada Posavine. Stvorila se priča o hercegovačkom utjecaju koji je dodatno demotivirao javnost. Vidljivo je koliko utjecaja su zapravo imale stare službe koje su i dalje bile prisutne u vojnim i u strukturama civilne vlasti.
To oko šetanja po zagrebu, treba poznavati kronologiju...
Dva su obrata tamo bila... Prvi val progona posavljaka se zbio na samom početku, izbjegli, nije bilo još organiziranog djelovanja hvo... Potom slijedi povratak, osvajanje dervente, razbijanje srpskih snaga (jako prisutna osječka tenkovska, pume Varaždin)... Ali dosta se ljudi nije vratilo u još nesigurno područje, osim boraca 103., 108., itd hvo...
Zato se možda priča o nekom setanju po zagrebu, ali uglavnom se radilo o vojno nesposobnim, ženama, starcima i djeci... Kažem uglavnom, bilo je i dezertera naravno...
Nakon toga slijedi drugi, definitivni pad posavine, kad je Zagreb, iz sebi poznatih razloga izvukao hv trupe...
1
1 slika
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

... I čitao sam te, do onog šetanja po zagrebu...
Ostalo mi se mrsko i nasmijati...
1
1 slika
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

..u mom selu di nije bilo ratovanja jedan prebjeg u Njemačkoj..
0
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

laga-nini je napisao/la: 07 okt 2020, 09:28 ..u mom selu di nije bilo ratovanja jedan prebjeg u Njemačkoj..
Ne razumijem?
Kakve to ima veze sa posavinom?
0
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

..navodno dosta je bilo dezerterstava a i organizacija lokalna katastrofa..ne tvrdim nisam blizu Posavine al kazem zanimalo menpa sam dosa do informacija..
0
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

Treba o posavini znati još nešto...
Pošto je zbog prošlosti, cijeli kraj bio pod nekom "kaznom" npr hrvat / katolik, nije mogao aplicirati za oficira, miliciju... Ili je morao imati teški partijski background... Masovno se išlo raditi van... Ili barem Slovenija.
Ne postoji kuća / obitelj, koja nije imala nekoga, i gdje otići... Zato povratak i nije bio imperativ, a kako je vrijeme odmicalo, sve manje i manje čak i želja..
1
1 slika
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

..tamo di je bio dobro organiziran HVO nije bilo ni prodaje ni pada..tako ta mitologija o prodaji je vec objašnjena u dužem postu ..
0
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

..a i bosnjaci bolje da šute kad se pokuša proboj 92 ni jedan metak nisu uputili prema Srbima i proboj je propa..
0
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

laga-nini je napisao/la: 07 okt 2020, 09:35 ..navodno dosta je bilo dezerterstava a i organizacija lokalna katastrofa..ne tvrdim nisam blizu Posavine al kazem zanimalo menpa sam dosa do informacija..
Od svih mojih ujaka i stričeva, samo se jedan nije vratio u drugom pokušaju... Jer je bio maloljetan...
A i svi meni poznati.
Ali su se nakon pada, mnogi ogorčeni postupkom zagreba, razvojacili...
Od svih mojih, samo je jedan ostao u hv, kasnije zarobljen u Kostajnici i završio u logoru Manjaca... Ali to je druga priča.
0
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

..jebiga znaci da je točna informacija nebi ulazio u razloge..uz dužno poštovanje prema onima koji su ostali
0
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

laga-nini je napisao/la: 07 okt 2020, 09:37 ..tamo di je bio dobro organiziran HVO nije bilo ni prodaje ni pada..tako ta mitologija o prodaji je vec objašnjena u dužem postu ..
Tvoj je post mitologija HDZ-a, kad brane izdaju i prodaju...
Posavina je bila od strateškog značaja srbima, pisao sam već, da bi izgubili posavinom sve veze sa Srbijom (zapadna Slavonija, kordun, lika, banija, dalmatunsko zaleđe, krajina... Baš sve zapadno od posavine)
I silna je vojna tehnika i mnoštvo trupa stajalo nasuprot... Bili su spremni na drugi Vukovar, znači ići do kraja svom silom.
Lokalno, ma kakav bio hvo, teška je glupost reći, da se moglo obraniti...
Osim ako se želi oprati ljigavost i kupoprodajna orijentiranost HDZ-a...
2
2 slika
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

laga-nini je napisao/la: 07 okt 2020, 09:40 ..jebiga znaci da je točna informacija nebi ulazio u razloge..uz dužno poštovanje prema onima koji su ostali
Naravno... Izdaja...
Veleizdaja svog naroda, sad se sami borite.
Trebali su biti izdani, prodani, ostaviti svoje živote, izaći sa dvije vrećice iz svojih kuća, te se nastaviti boriti za državu, koja ih je prodala :D
Čestitam...
0
Odgovori

Natrag na “Rat u BiH”