Neverbalna komunikacija
Neverbalna komunikacija
Šta nam otkriva govor tijela? Da li to uopće primjecujete ? Ja da, i to vrlo često.
Evo nekoliko primjera sta nam to kazuje govor tijela.
Žustar, odlučan hod = samouvjerenost i čvrstina
Ruke prekrižene na grudima = odbrambeni, samozaštitni stav i nespremnost za komunikaciju
Stajanje uz ruke spuštene ravno niz bokove = spremnost na razgovor (do agresije ako su šake stisnute)
Sjedenje, prekrižene noge uz blago klaćenje = dosađivanje
Sjedenje uz naglašeno prekrižene noge, gdje su noge bliže sugovorniku od ostatka tijela = flert
Sjedenje s razdvojenim nogama = otvorenost, opuštenost
Držanje ruku u džepovima uz pogrbljena ramena = utučenost, malodušnost
Blago dodirivanje vrha nosa = sumnja, laganje
Stavljanje prsta (ručice naočala, olovke...) na ili u usta = unutarnja potreba za ohrabrenjem, simptom da je osoba pod pritiskom
Trljanje oka = osoba ne želi vidjeti nešto neugodno, poput djeteta koje rukama pokriva oči
Pokrivanje usta = prikrivanje neiskrenosti, a ako to radi dok sugovornik govori, znači da osoba ne vjeruje u iskrenost onoga što čuje
Ruke sklopljene iza leđa = frustriranost, ljutnja, ali i zamišljenost, odsutnost duhom
Oslanjanje glave o dlan = dosadaTrljanje ruku = iščekivanje
Sjedenje, glava naslonjena na laktove unazad, ispružene noge = superiornost, samopouzdanje
Otvoreni dlanovi = iskrenost, otvorenost, nevinostPovlačenje nosne kosti = negativno procjenjivanje
Lupkanje prstima = nestrpljivost
Lomljenje prstiju = autoritativnostIgranje pramenovima kose = nesigurnost, zavođenje
Kimanje glavom = zainteresiranostIsturivanje brade = donošenje odluke
Gledanje u pod, lice u stranu = nepovjerenje
Grickanje noktiju = nervoza, nesigurnost
Povlačenje uha = neodlučnost, nesvjesno ne želi čuti ono što mu se servira
Generalno, ograđivanje i zatvaranje tjelesnog okvira zatvara i um.
Evo nekoliko primjera sta nam to kazuje govor tijela.
Žustar, odlučan hod = samouvjerenost i čvrstina
Ruke prekrižene na grudima = odbrambeni, samozaštitni stav i nespremnost za komunikaciju
Stajanje uz ruke spuštene ravno niz bokove = spremnost na razgovor (do agresije ako su šake stisnute)
Sjedenje, prekrižene noge uz blago klaćenje = dosađivanje
Sjedenje uz naglašeno prekrižene noge, gdje su noge bliže sugovorniku od ostatka tijela = flert
Sjedenje s razdvojenim nogama = otvorenost, opuštenost
Držanje ruku u džepovima uz pogrbljena ramena = utučenost, malodušnost
Blago dodirivanje vrha nosa = sumnja, laganje
Stavljanje prsta (ručice naočala, olovke...) na ili u usta = unutarnja potreba za ohrabrenjem, simptom da je osoba pod pritiskom
Trljanje oka = osoba ne želi vidjeti nešto neugodno, poput djeteta koje rukama pokriva oči
Pokrivanje usta = prikrivanje neiskrenosti, a ako to radi dok sugovornik govori, znači da osoba ne vjeruje u iskrenost onoga što čuje
Ruke sklopljene iza leđa = frustriranost, ljutnja, ali i zamišljenost, odsutnost duhom
Oslanjanje glave o dlan = dosadaTrljanje ruku = iščekivanje
Sjedenje, glava naslonjena na laktove unazad, ispružene noge = superiornost, samopouzdanje
Otvoreni dlanovi = iskrenost, otvorenost, nevinostPovlačenje nosne kosti = negativno procjenjivanje
Lupkanje prstima = nestrpljivost
Lomljenje prstiju = autoritativnostIgranje pramenovima kose = nesigurnost, zavođenje
Kimanje glavom = zainteresiranostIsturivanje brade = donošenje odluke
Gledanje u pod, lice u stranu = nepovjerenje
Grickanje noktiju = nervoza, nesigurnost
Povlačenje uha = neodlučnost, nesvjesno ne želi čuti ono što mu se servira
Generalno, ograđivanje i zatvaranje tjelesnog okvira zatvara i um.
4
3
1
1
- Heidi
- Lemon Addict

- Reactions: 27295
Re: Neverbalna komunikacija
Neverbalnu komunikaciju kanalisem prvo kroz pogled. Izravno gledanje, fixira li, bulji ili skrece pogled.
Zatim izraz lica, da li su usne spustene, ravne ili razvucene u osmijeh. Polozaj kapaka, jesu li obrve sastavljene, cvrst izraz lica, drhte li nosnice.
Gestikulira li jednom ili objema rukama. Bubnja li prstima po stolu, uvija li kosu oko prstijz.
Zatim navike mnogo govore.
Kakvu frizuru nosimo, na primjer da li je kosa zalizana, otvorena ili zategnuta, kratka. Kakav make-up, koji nakit I koja odjec se nosi. I vrsta pasa I marka automobil mi daju informacije o licnim preferencijama.
I takodjer kako osoba hoda ili sjedi. Da li se predstavlja uspravno ili je povijena, koliki su koraci.
Ma svasta gledam
Zatim izraz lica, da li su usne spustene, ravne ili razvucene u osmijeh. Polozaj kapaka, jesu li obrve sastavljene, cvrst izraz lica, drhte li nosnice.
Gestikulira li jednom ili objema rukama. Bubnja li prstima po stolu, uvija li kosu oko prstijz.
Kakvu frizuru nosimo, na primjer da li je kosa zalizana, otvorena ili zategnuta, kratka. Kakav make-up, koji nakit I koja odjec se nosi. I vrsta pasa I marka automobil mi daju informacije o licnim preferencijama.
I takodjer kako osoba hoda ili sjedi. Da li se predstavlja uspravno ili je povijena, koliki su koraci.
Ma svasta gledam
0
- hani_jong_un
- Pjur seks

- Reactions: 31197
ja prvo pogledam konfiguraciju lobanje, da li je lobanja normalnog oblika, simetricna, proporcijonalna ostatku tijela...
onda kosmatost, distribuciju i prorijedjenost kose...
i oci, velicinu i pokretljivost bulbusa itd
onda kosmatost, distribuciju i prorijedjenost kose...
i oci, velicinu i pokretljivost bulbusa itd
2
2
1811
- Heidi
- Lemon Addict

Virtualno se takodjer moze mnogo toga izvuci dok osoba komunicira s drugim ljudima. Samo pazljivo posmatrati.
1
1
Oooo jako puno. I u takvim momentima kod.mene proradi intuicija. Priznajem jednom ne je jako iznevjerila
1
1
- Heidi
- Lemon Addict

Intuicija je onaj prvi Impuls, ali ponekad nedovoljan, a kad pomnije obratis paznju na sitnice, mozes zaista doci do zanimljivih zakljucaka.
1
1
- East_side
- Etablirani član

- Reactions: 3738
Ja se vas dvije bojim
Sreca pa me ne vidite i ne mozete mi analizirat pokrete, pogled i sve ostalo
Sreca pa me ne vidite i ne mozete mi analizirat pokrete, pogled i sve ostalo
2
2
Nikada ne gasi svoje svjetlo samo zbog toga što nekima ide u oči.
- East_side
- Etablirani član

imate jos pune ruke posla
0
- hani_jong_un
- Pjur seks

- Reactions: 31197
- East_side
- Etablirani član

To je sad u modi, sta te briga
2
2
-
John Cleese
- Moderator

- Reactions: 2485
Ja to odmah prikopcam na aparaturu koja prati i biljezi promjenu sistolnog i dijastolnog tlaka i puls, a narocita makro kamera snima zjenice... dok postavljam pitanja - nema labavo, ne, ne...Heidi je napisao/la: ↑08 okt 2020, 19:53 Neverbalnu komunikaciju kanalisem prvo kroz pogled. Izravno gledanje, fixira li, bulji ili skrece pogled.
Ma svasta gledam![]()
2
2
Egzakli... Nije tu u pitanju samo direktna konverzacija, ni privatna...
Možeš vrlo lako komparirati i sa ophodjenjem u društvu (recimo forum)...
Na osnovu nekih stavova, svjetonazora, pristupa, itd, mnogo toga zaključiti...
0
- lejlamo
- Komorebi

- Reactions: 13994
Ja sam još naprednija. Zagledam se, zumiram, skeniram i vanjštinu i unutrašnjost, misli, primisli, i svjesno i nesvjesno.
Neverbalna komunikacija je jako bitan segment ljudske komunikacije.
Neverbalna komunikacija je jako bitan segment ljudske komunikacije.
0
- Heidi
- Lemon Addict

Ma drugo je to na poslu uz pomoc aparata.John Cleese je napisao/la: ↑08 okt 2020, 20:21Ja to odmah prikopcam na aparaturu koja prati i biljezi promjenu sistolnog i dijastolnog tlaka i puls, a narocita makro kamera snima zjenice... dok postavljam pitanja - nema labavo, ne, ne...Heidi je napisao/la: ↑08 okt 2020, 19:53 Neverbalnu komunikaciju kanalisem prvo kroz pogled. Izravno gledanje, fixira li, bulji ili skrece pogled.
Ma svasta gledam![]()
Ovo kod mene je stara skola.
0