koje promjene u ponašanju, zdravstvene i sl. to nosi sa sobom?
Kućna smetala - naši ljubimci
- lejlamo
- Komorebi

- Reactions: 13993
Re: Kućna smetala - naši ljubimci
Pa iskreno ja mislim da to zavisi od zivotinje do zivotinje. Mimi nije imala nekih posebnih promjena ni problema, jedino se eto malo udebljala. Ponasanje je joj je isto ko sto je bilo i prije.
Maca takodjer nije imala problema nekih
Mada ja mislim da je bolje pustiti da imaju jedno leglo bar pa ih onda sterilisati.
- uvijek_kontra
- Etablirani član

- Reactions: 6621
Kako je Mimi sretna sto te ima. Vidi se. 
Aja ne mice od mene. Vidi se da je promjena, od kad radim izadjem iz kuce u 6 i dodjem oko 4, nekad i kasnije. Prati me u stopu iako nije sama kuci. Ne želi ni izac dok ja ne dodjem, ni jest.

Preporucljiva je sterilizacija prije prvog tjeranja (jel se tako kaže?). Sve sam ljubimce ster./kastr. Nikakve promjene u ponasanju, kvaliteti zivota. Pogresno ljudi misle da im se time krati "uzitak" jer oni opet nagon imaju i traze sebi par, samo reprodukcije nema. Sto je ok, s obzirom da su ceste pune siroti zivotinja i azili puni. Dobra stvar je sto mačke koje se ster. /kast., manje lutaju i drže se kuce. Posljedično, manje se tuku s drugim mačkama i ne ostaju od kuce danima.
No, maminog mačka - bosanac, nismo jer je suvise star i opasno je. Glavni je svaler u selu i gradu i potuce se dok si reko keks.

Npr. Ne bih Aje nikad mucila da ima podmladak jer je suvise mala i moze bit opasno, nit bi je izlagala stresu da ima svoje leglo i ja ga "uzmem" i nadjem im novi nov, ne pada mi na kraj pameti. Nema sanse. Ovako, ni menzesa nema, sto je, s obzirom da živi s nama, super. Dobra stvar je isto sto ima manje sanse da dobije rak.
Aja ne mice od mene. Vidi se da je promjena, od kad radim izadjem iz kuce u 6 i dodjem oko 4, nekad i kasnije. Prati me u stopu iako nije sama kuci. Ne želi ni izac dok ja ne dodjem, ni jest.

Preporucljiva je sterilizacija prije prvog tjeranja (jel se tako kaže?). Sve sam ljubimce ster./kastr. Nikakve promjene u ponasanju, kvaliteti zivota. Pogresno ljudi misle da im se time krati "uzitak" jer oni opet nagon imaju i traze sebi par, samo reprodukcije nema. Sto je ok, s obzirom da su ceste pune siroti zivotinja i azili puni. Dobra stvar je sto mačke koje se ster. /kast., manje lutaju i drže se kuce. Posljedično, manje se tuku s drugim mačkama i ne ostaju od kuce danima.
No, maminog mačka - bosanac, nismo jer je suvise star i opasno je. Glavni je svaler u selu i gradu i potuce se dok si reko keks.

Npr. Ne bih Aje nikad mucila da ima podmladak jer je suvise mala i moze bit opasno, nit bi je izlagala stresu da ima svoje leglo i ja ga "uzmem" i nadjem im novi nov, ne pada mi na kraj pameti. Nema sanse. Ovako, ni menzesa nema, sto je, s obzirom da živi s nama, super. Dobra stvar je isto sto ima manje sanse da dobije rak.
6
6
Zadnja izmjena: uvijek_kontra, dana/u 07 aug 2020, 15:57, ukupno mijenjano 1 put.
Hvala ti puno Kontra, i ja sam sretna sto nju imam 
ova maca nam je dosla prije 15 dana na vikendicu i jos je tu
ja je zovem svojom al joj jos uvijek ne smijem dati ime
prvo smo mislili da je macak i zvali ga Felix
pa smo vidjeli da se deblja i mislili da je od hrane i onda smo skontali da je zensko i da je ocito skotna :hohoho
sve smo fulili al nema veze
nista ne zna, ne grebe, ne ujeda, ne zna se igrati, ne zna ni mjaukati kako treba, samo spava
neko joj je otkinuo dio uha

ja je zovem svojom al joj jos uvijek ne smijem dati ime
prvo smo mislili da je macak i zvali ga Felix
sve smo fulili al nema veze
nista ne zna, ne grebe, ne ujeda, ne zna se igrati, ne zna ni mjaukati kako treba, samo spava

9
6
2
1
2
1
Zivot se desava sada, a ravan stomak nam ne treba da ga zivimo. 
- uvijek_kontra
- Etablirani član

A vidi je kako je lijepa. :( I mlada jos. Ne bi trebala da ima leglo tako rano. Jadna. A mogu mislit kako ce prinova bit slatka, pa vidi je. 
Dobri ljudi pa ste se prema njoj ponjeli kako treba. Znala je kuda da ode.
A uho, drugi je mački napadali.
Dobri ljudi pa ste se prema njoj ponjeli kako treba. Znala je kuda da ode.
A uho, drugi je mački napadali.
1
1
smajlic je napisao/la: ↑06 aug 2020, 22:20 ova maca nam je dosla prije 15 dana na vikendicu i jos je tu![]()
ja je zovem svojom al joj jos uvijek ne smijem dati ime![]()
prvo smo mislili da je macak i zvali ga Felixpa smo vidjeli da se deblja i mislili da je od hrane i onda smo skontali da je zensko i da je ocito skotna :hohoho
sve smo fulili al nema veze![]()
nista ne zna, ne grebe, ne ujeda, ne zna se igrati, ne zna ni mjaukati kako treba, samo spavaneko joj je otkinuo dio uha
![]()
![]()
Preslatka jjeee
1
1
Kako je tako čist
0
ne znamo ni mi, bas smo se nasli :hohoho
jutros otisli do pekare i vratili se kad nam brava poludjela, ne mogu se vrata otvoriti
kontam ona ce se isprepadati jer je ostala da spava unutra i to blizu ulaza
trcim ja do nje a ona u dubokom snu

ocito joj ovaj polozaj godi
4
2
1
1
1
1
Zivot se desava sada, a ravan stomak nam ne treba da ga zivimo. 
- uvijek_kontra
- Etablirani član

Jao, a meni sve suze hoce na oči kad je vidim tako, smajlic.
Zamisli sta je sve preživjela na ulici pa sad ovako odmara i uživa. Niijedna mačka nece leci na ledja ako se ne osjeca sigurnom - nikad. Ova je ocigledno našla svoj dom.
Zamisli sta je sve preživjela na ulici pa sad ovako odmara i uživa. Niijedna mačka nece leci na ledja ako se ne osjeca sigurnom - nikad. Ova je ocigledno našla svoj dom.
1
1
- uvijek_kontra
- Etablirani član

I da pitam Iskru, prije no sto poludim. Sta cekas s tom kastracijom?!
Sam sto nisi otisla, a to jos sredila nisi. Grrrrrrr
1
1