Pad Bosanske Posavine

Rat u BiH, te ratovi izazvani raspadom SFRJ. Zločini, presude, kronologija jedne agresije.
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Re: Pad Bosanske Posavine

Post Postao/la Fatih »

laga-nini je napisao/la: 09 okt 2020, 20:45 ..ma daj prika zasto to ne priznate bice lakse i meni i vama a ne izmisljat odnosno pušiti Kosov-e propagande..
Ma kakav KOS i palci... Da nije rijeseno na "visoj instanci" da se to ne samo desi, nego i jako dosta pomogne, svi mi zajedno ne bi mogli srusiti Jugu. To je realnost. A ko je sta radio, hronologija dogadjaja raspada YU, nista ne znaci. Znam ja da svi mi imamo taj problem u tendenciji da sebi pripisujemo ono sto nam odgovara. Ali, za raspad Jugoslavije, mi smo bili obicni alat. I svaki alat je imao svoju namjenu.

Ne zalim za komunizmom, naprotiv. Ali, mnogo li smo i dobili, otkako se rijesismo "tamnice naroda". Nadam se da opet necemo zatrebati za necije potkusurivanje. M72 bas fino konzerviran. Ko ce to opet cistiti. :crni
0
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1170

Post Postao/la laga-nini »

..mi smo dobili a vi kako ko..al da ne opstruiramo temu vratimo se na temu..
0
Zadnja izmjena: laga-nini, dana/u 09 okt 2020, 21:00, ukupno mijenjano 1 put.
storm
Administrator
Reactions: 38019

Post Postao/la storm »

laga-nini je napisao/la: 09 okt 2020, 20:40
storm je napisao/la: 09 okt 2020, 20:31

A tek sam sad vidio, ostao zadnji post na prethodnoj strani...
da, otprilike tako i jest bilo....a pitao sam te, jer si ustvrdio da su Bošnjaci bili u mnogima većina, te si aludirao na Alijinu nezainteresiranost...Jedino u gradu Derventi je bila druga priča
Derventska općina ukupno 1991:
cca 57.000, Hrvati 23.000, Srbi 22.000, Bošnjaci 7.000
Grad Derventa ukupno: 17.700, Hrvati 4.555, Srbi 4.300, Bošnjaci 5.500
..upravo sto sam napisa eto bas je Derventa imala relativniu većinu to sam napisa da su bosnjaci u nekim općinama imali relativnu većinu..relativnu ne apsolutnu..al nebitno bitan je onaj ukupni podaci jer se forsira prica da je Posavina Hrvatska ..i i činjenica da su za posavinu pisali krv Slavonci a naročito Riječani dok je izostala podrška armije bih..pa zaključimo ko je izda Posavinu ..naravno Yugo propaganda vam je uvalila tu tezu o koje ste se uhvatili jer nikad većina iz ex yu nece oprostit Hrvatima a time i tudjmanu sto su sjebali Yugu..eto sad se slobodno moze blokirat tema il želite da se i dalje sramotite
Prilično si bezobrazan, ali ne uzimam te ozbiljno...tuđmanovac kakv jesi, drukčiji izričaj i ne očekujem.
Sarajevo je prepustilo Posavinu...točno.
Sarajevo nije ni imalo u toim trenutku snage za nešto više...dok HV tj hrvatska jest imala, a ipak se izvukla.
I to je izdaja svog naroda, relativne većine kako ti kažeš....s tim da su ti gotovo svi Bošnjaci u Posavini lojalni HVO, samo je taj HVO imao jednu grešku u programu...bio je lojalan BIH....a ne pratitelj Karadžić/ boban/ milošević/ tuđman gangbanga...pa su zato pušteni niz vodu...

Tuđman: "Ja sam zapovjedio da hrvatska vojska ne ide duboko u Bosnu sve do Dervente … Doboja, nego da brani hrvatska područja ..."
"Čudnih li vremena, čudnih li običaja!" slavna je Ciceronova rečenica s početka njegova govora protiv Katiline. Tako je iskazao svoju frustriranost što, unatoč svim dokazima koji su prikupljeni protiv Katiline, on još nije bio osuđen.

Ciceronovo oplakivanje zlobe i pokvarenosti Katilinina vremena palo mi je na pamet dok sam gledao kako delegacija Dervenćana, predvođena zadnjim zapovjednikom desetkovane 103.br.HVO, Matom Bilonjićem, polaže vijenac pod noge 'prvom hrvatskom predsjedniku' Franji Tuđmanu, na njegovu trgu u Slavonskom Brodu.

O tempora, o mores! pomislih tada.

Kako je moguće da se ljudi klanjaju čovjeku koji ih je, prije dvadeset godina, svjesno i namjerno, neinformirane, zbunjene i nemoćne, ostavio na milost i nemilost ratnom zločincu Slavku Lisici i (para)vojsci Republike Srpske?

Kako je moguće da, ni nakon dvadeset godina, nisu shvatili da je Franjo Tuđman, svjesno i namjerno, žrtvovao ih kao ulog unutarnjoj podjeli Bosne i Hercegovine između Hrvata i Srba - Muslimanima iza leđa.

Kako je moguće da još uvijek nisu vidjeli sadržaj sporazuma Boban-Karadžić, sklopljen u Grazu 6. lipnja 1992., po kojem su Hrvati dopustili Srbima "kompaktnost prostora i komunikacija" u Bosanskoj Posavini (notorni Koridor) radi cjelovitosti Republike Srpske (vidi galeriju).

Kako je moguće da, pored tolikih tehnoloških čuda i različitih medija, još uvijek nisu čuli izjavu Franje Tuđmana: „Ja sam zapovjedio da hrvatska vojska ne ide duboko u Bosnu sve do Dervente … Doboja, nego da brani hrvatska područja... " (vidi video).

Kako je, dakle, moguće slaviti onog koji je svojom svjesnom, političkom i vojnom, (ne)aktivnošću učinio sve kako bi Srbi u BiH dobili Republiku, a, posljedično, Dervenćanke i Dervenćani izgubili zavičaj i Domovinu.

Sami Hrvati iz Bosanske Posavine uvjeravaju me kako nema puno onih koji to čine. Dapače, ima ih vrlo malo, kažu, kojima je u Hrvatskoj i svijetu bolje sad nego im je, u Posavini, bilo tad.

Malo je onih koji su od hrvatske države dobili vojnu ili političku službu odnosno mirovinu. Malo je onih koji su ovdje, ili negdje još dalje od zavičaja, razvili uspješan privatni posao. Malo je onih koji se sutra ne bi vratili na svoje posavsko ognjište da im Franjo Tuđman to, svojom politikom, nije onemogućio.

Prema kazivanju derventskog župnika Filipa Maršića, u derventskom dekanatu, kojeg čine općine Derventa i Bosanski Brod, prije Domovinskog rata živjelo je oko 50000 Hrvata, a danas ih je manje od 800 (u općini Derventa 256, a Bosanski Brod ni 500).

Prema podacima koje iznosi banjalučki biskup Franjo Komarica, u Republici Srpskoj, prije rata, živjelo je 210000 Hrvata, a danas, na tom prostoru, živi njih 16000.

Ove, po Hrvate Bosne i Hercegovine katastrofalne činjenice, posljedica su stoljetne velikosrpske imperijalne politike i četverogodišnjeg sekundiranja Franje Tuđmanova jednom od njenih najistaknutijih 'ovaplotitelja', Slobodanu Miloševiću.
4
4 slika
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

..samo sam procita prve dvi rečenice ..u tom trenutku je trećina hr bila okupirana..trećina..jel zi kuzis to..jbt tudjman i HDZ nebitno ko je bio na vlasti činjenica da smo branili i bih u takvim uvjetima ..iskreno prika ja Honde sramio takvi stavova..iz tebe izbija mržnja prema hr iskreno
2
2 slika
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

laga-nini je napisao/la: 09 okt 2020, 21:03 ..samo sam procita prve dvi rečenice ..u tom trenutku je trećina hr bila okupirana..trećina..jel zi kuzis to..jbt tudjman i HDZ nebitno ko je bio na vlasti činjenica da smo branili i bih u takvim uvjetima ..iskreno prika ja Honde sramio takvi štabova.
Pa da malo razmisliš, a i pisao sam već....
Koja je logika, da možeš presjeći opskrbu svih tih, što kažeš okupiranih područja, tu trećinu odrezati od srbije, a ujedno i pomoći obraniti teritorij gdje su naseljeni hrvati...a to ne učiniš? Barem pokušaš...
Ne...prepustiš da bude faktički velika srbija spojena, pa i na štetu rh...
Ili si glup
ili si izdao i prodao u svrhu podjele bosne

ps
ne bi ti škodilo da nešto van udba/hdz pamfleta pročitaš
1
1 slika
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

ti si glup a ne ja...čije jedinice su branile Posavinu..alijine..
0
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

laga-nini je napisao/la: 09 okt 2020, 21:11 ti si glup a ne ja...čije jedinice su branile Posavinu..alijine..
Pripazi malo što pričaš...ali vidim da imaš problem sa sposobnošću razumijevanja pročitanog, pa ti ne zamjeram...
Nervozan si kad braniš zločinca i presuđenu i osuđenu zločinačku organizaciju...
A pričam o Tuđmanu...
ili je bio glup
ili je prodao teritorij pokvaren i zao
opcija je treća još, a vjerojatno najtočnija, da je bio oboje...
Uglavnom, srbi su imali odličnog partnera u rasturanju BIH. ende
2
2 slika
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

:keke ..evo sad kad nema tudjmana cvita.. :crni :crni :crni
0
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

..sad kad sam te išamara argumentima ajde vrati se na podjelu izdaju smo riješili ..nek sam te razbio na temi koju si otvorio.. :blabla :blabla
0
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

laga-nini je napisao/la: 09 okt 2020, 21:27 ..sad kad sam te išamara argumentima ajde vrati se na podjelu izdaju smo riješili ..nek sam te razbio na temi koju si otvorio.. :blabla :blabla
Daj laganini...:D ti nemaš argumente...ti si samo bezobrazan, a to svi vide tu...
To tvoje laprdanje je slično Milanovićevom...samo je to i ništa drugo...
Nemam više vremena za tebe...nekima jednostavno nema svrhe objašnjavati, ali da te ne vrijeđam sad...
2
2 slika
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

..ubio sam te argumentima..pristojno odgovorio ma sva tvoja pitanja..al jebiga bilo bi lakse da mene nema lipo bi tu tezu razvijali lajkali i puni sebe..al prika ne ide to tako istina se kad tad dozna..
0
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

laga-nini je napisao/la: 09 okt 2020, 21:35 ..ubio sam te argumentima..pristojno odgovorio ma sva tvoja pitanja..al jebiga bilo bi lakse da mene nema lipo bi tu tezu razvijali lajkali i puni sebe..al prika ne ide to tako istina se kad tad dozna..
Da,,,na vašu žalost, sve se dozna :ok
Svjedno je meni jesi tu ili nisi...To ne mijenja ništa, svima je jasno, da vas još ima takvih i bez tvog prisustva...
0
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

..ajde temu sam ti rasturio priznaj sportski..il ovim postovima je oces razvodnit necu vise odgovarat jedino na konkretne stvari..
0
storm
Administrator

Post Postao/la storm »

laga-nini je napisao/la: 09 okt 2020, 21:42 ..ajde temu sam ti rasturio priznaj sportski..il ovim postovima je oces razvodnit necu vise odgovarat jedino na konkretne stvari..
Ne mlati o rasturanju...HDZ laži prodaješ, jedino si uporan do bola i ponavljaš kao pokvarena ploča :D
Dugo se znamo, nije problem..koristan si mi, ne mogu u prazno pisati na nekim temama :oo
0
Sarajka
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 4747

Post Postao/la Sarajka »

laga-nini je napisao/la: 09 okt 2020, 21:42 ..ajde temu sam ti rasturio priznaj sportski..il ovim postovima je oces razvodnit necu vise odgovarat jedino na konkretne stvari..
A što ti logički ne razmisliš ponekad. Ako je Tudjaman igrao strateški, i nije postojao eto nikakav dogovor, logičnije je bilo braniti Posavinu i usmjeriti snage na presijecanje koridora.. Nego H.

Plus izazvati sukob u Srednjoj Bosni sa dojucerasnjim saveznicima.
Bošnjaci jednostavno nisu imali kapaciteta ratovati ni protiv Stba. Dakle sukob ABiH i HVO je izazvala 100% hrvatska strana. Da bi prigrabila teritoriju i kompenzirala u srednjoj Bosni prodaju Posavine. Drugo objasnjenje ne postoji. Niti ima logike.
0
A sad adio :sara
Ommadawn
Florida Man
Florida Man
Reactions: 17340

Post Postao/la Ommadawn »

E jesu i bili saveznici dugo...
Njofra je bio zagovornik modela etničkog čišćenja u svojoj državi i da bi taj cilj ispunio, promiješao je čorbu u BiH.
1
1 slika
Reci hodža - Džennet il’ Džehennem?
Na kojem sam spisku?
Da polako krenem
PRODUCENT
Novi behar
Novi behar
Reactions: 133

Post Postao/la PRODUCENT »

storm je napisao/la: 09 okt 2020, 21:46
Ne mlati o rasturanju...HDZ laži prodaješ, jedino si uporan do bola i ponavljaš kao pokvarena ploča :D
Dugo se znamo, nije problem..koristan si mi, ne mogu u prazno pisati na nekim temama :oo
jos koja stranica,i Drina ce biti prava
1
1 slika
Odgovori

Natrag na “Rat u BiH”