Zasto i kako je poceo rat u BiH?

Rat u BiH, te ratovi izazvani raspadom SFRJ. Zločini, presude, kronologija jedne agresije.
dmr
Progressed Mars
Progressed Mars
Reactions: 37884

Re: Zasto i kako je poceo rat u BiH?

Post Postao/la dmr »

Jesmo mi bili na kraju lanca, posto su linije snabdijevanja isle odozdo :hihi ali mislim da to nije presudno.
0
make your move :damir
Max
PRObehar
PRObehar
Reactions: 23349

Post Postao/la Max »

dmr je napisao/la: 07 aug 2020, 12:50 Jesmo mi bili na kraju lanca, posto su linije snabdijevanja isle odozdo :hihi ali mislim da to nije presudno.
ma kako nije...
Follow the money....
0
I say what I think, I think what I say
Max
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Max »

a ujedno su tu bili i legitimni ciljevi ba, npr termoelektrana Čatići, koja snabdjeva haman cijelu centralnu BiH energijom,osnovne putne i željezničke komunikacije itd itd...Polovljenjem centra države na dvije strane HVO bi bio u daleko većoj prednosti prilikom eventualnih dogovora o podjeli države, što se nije desilo....
0
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1170

Post Postao/la laga-nini »

dmr je napisao/la: 07 aug 2020, 12:35 Zasto u mom kraju (regija Tuzla, zona odgovornosti 2. korpusa ABiH) nije bilo sukoba s HVO? :hm A u većini smo.
..prepostavljam što hvo ostao pod komandom armije upravo ono što sam govorio..jebiga sad mediji i s jedne i druge strane možda navijaju al činjenica je da je takav dogovor bio..
1
1 slika
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

mad_max_ba je napisao/la: 07 aug 2020, 12:23
laga-nini je napisao/la: 07 aug 2020, 11:27 ..ajde budi realan da je hvo bio u okruženju kakvoj je armija bih i to u ratnom stanju kako bi se ponašal..al iskreno..i s te pozicije
ali vidi, nije bila...

pokušavam ti dočarati da nije sve tako kako se tebi čini a presuđena je UZP za zlodjela.

Mi nismo napali na Hrvatski teritorij, ali Hrvatska jeste na BiH.
Pa iako je sa jedne strane žestoko ratovala protiv četnika da bi oslobodila svoju teritoriju, u mojoj državi je surađivala sa istim....

A vjerujem da smo imali resurse, podršku i MTS sa kojim je HVO raspolagao, rat bi bio gotov 93.
...po sto puta moram ponovit hrvatska nije ratoval s bih..jebemu miša zar je to teško shvatit..hrvati iz bih su državljani bih..
0
Max
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Max »

laga-nini je napisao/la: 07 aug 2020, 13:04

ali vidi, nije bila...

pokušavam ti dočarati da nije sve tako kako se tebi čini a presuđena je UZP za zlodjela.

Pa iako je sa jedne strane žestoko ratovala protiv četnika da bi oslobodila svoju teritoriju, u mojoj državi je surađivala sa istim....

A vjerujem da smo imali resurse, podršku i MTS sa kojim je HVO raspolagao, rat bi bio gotov 93.
...po sto puta moram ponovit hrvatska nije ratoval s bih..jebemu miša zar je to teško shvatit..hrvati iz bih su državljani bih..
aaa tebe

Odakle onda MTS, Bosanski Hrvati se sami opremali, moš mislit.
odakle Zenge, i slične specijalne postrojbe. I ako je to tako kako ti kažeš, zašto su se na pregovorima pojavljivali Hrvatski Generali.
Ne možemo baš to tako posmatrati crno i bijelo, kada smo svjesni da je kamara sivih zona u pitanju.
0
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

odakle vam prvo oružje..palo s neba jbt preko mene je išlo ako baš hoćeš ...na kojim pregovorima su bili hrvatski generali ne sjećam se osim kad se a alijom dogovirlo u splitu da hv može u bih zbog kasniji akcija oko bihaća..daj konkretno možda sam ispustio taj podatak..
0
storm
Administrator
Reactions: 38083

Post Postao/la storm »

laga-nini je napisao/la: 07 aug 2020, 13:04

ali vidi, nije bila...

Nije točno...
Realno, često kao istinska pomoć bih, ali bome i u svojstvu agresije...
Ne spori ovdje nitko te pozitivne uloge u periodima, ali ti negiras negativne, i mantras samo ono što ti odgovara...
Napisao sam već.
Srbi su mudro odigrali, savršeno im je odgovarao sukob hr _bih...
Ne bi rat trajao do 95' da nije bilo te gluposti...
0
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

..to je teorija da je kos zavadio..može bit i da je točna..al reci mi na koje je to djelove bih hvo izvršio agresiju...pliiiz..ako ne misliš da nisu trebali branit ono što im je pripadalo..Hrvati bez borbe nisu prepustili nijedno područje na kojem su bili većina ili ih je bilo u znatnijem broju... S druge strane, Srbi su u travnju i svibnju zauzeli najveći dio teritorija na kojem su Muslimani bili većina, često bez borbe... Hrvatima se Donji Vakuf, Doboj ili Bijeljina nisu mogli dogoditi...
0
Max
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Max »

Malo ti je laganini mantra da je u BiH bio građanski rat.

Neodoljivo me asocira na tu spiku
0
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

...moga bi reć da je Alija glavni krivac za rat Hrvata i Muslimana, a ima i veliku odgovornost za izbijanje otvorenog rata u BiH 1992. jer je odbacio Cutileirov plan.... on je već u predizbornoj kampanji u rujnu 1990. elaborirao da alternative za „ideal građanske republike” nema..i ova teorija ima uporišta zar ne..lako je tuć iz jednog kuta gledanja jebiga možmo se mi prepucavat doduše u neravnopravnoj borbi al ne morate bit u pravu time što me lajkovima preklopite što sam doživljava i na prošlom bosanskom a na klixu da i ne govorim.. :izv :angel
0
Max
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Max »

laga-nini je napisao/la: 07 aug 2020, 13:48 ..to je teorija da je kos zavadio..može bit i da je točna..al reci mi na koje je to djelove bih hvo izvršio agresiju...pliiiz..ako ne misliš da nisu trebali branit ono što im je pripadalo..Hrvati bez borbe nisu prepustili nijedno područje na kojem su bili većina ili ih je bilo u znatnijem broju... S druge strane, Srbi su u travnju i svibnju zauzeli najveći dio teritorija na kojem su Muslimani bili većina, često bez borbe... Hrvatima se Donji Vakuf, Doboj ili Bijeljina nisu mogli dogoditi...
prvo boldano:
jel se šališ molim te???????

Drugo boldano
Ali ste napravili ovo:

nećemo dalje ozbiljno

Samo reci još da ovo nisu uradili Hrvati, već se muslimani zamaskirali.

Pa kaže dalje po presudi tamo nekog žlj suda:
Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić, nekadašnji politički i vojni lideri takozvane „Herceg-Bosne“ - proglašeni su krivim za udruženi zločinački poduhvat protjerivanja i ubijanja Bošnjaka u Bosni i Hercegovini.

Bivšem predsjedniku Vlade Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Jadranku Prliću haški suci su dodijelili 25 godina zatvora, ministru obrane Bruni Stojiću 20 godina, dvojici načelnika Glavnog stožera HVO-a Milivoju Petkoviću i Slobodanu Praljku također svakom po 20 godina, zapovjedniku Vojne policije HVO-a Valentinu Ćoriću 16 godina te predstojniku Odjela za zatočene Berislavu Pušiću 10 godina zatvora.

Proglašeni su krivim zbog sudjelovanja u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) čiji je cilj bio da se politički i vojno potčine, trajno uklone i etnički očiste Bošnjaci iz onih dijelova BiH koji su proglašeni Herceg-Bosnom, te da se ta područja pripoje državi Hrvatskoj, ili da se proglase državom unutar BiH (po uzoru na Republiku Srpsku).

Pa pojedinačno izdvajam:

Slobodan Praljak (68): Imao je velike ovlasti nad oružanim snagama i vojnom policijom HVO-a. Kao zapovjednik glavnog stožera HVO-a je vršio kontrolu i zapovijedao HVO-om. Bio je informiran o tome da HVO premješta i zatočava Bošnjake u Prozoru, znao je da će u Mostaru biti počinjeni zločini, znao je za ubojstva i ranjavanje članove međunarodnih organizacija. Dao doprinos u nastojanjima HVO-a u sakrivanju zločina u Stupnom Dolu. Djelovao je i kao posrednik između Hrvatske i HVO-a sa ciljem ostvarivanja ciljeva zločinačkog pothvata.
0
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

mad_max_ba je napisao/la: 07 aug 2020, 13:50 Malo ti je laganini mantra da je u BiH bio građanski rat.

Neodoljivo me asocira na tu spiku
..Cilj Bošnjaka bio je sukladan stajalištu politike o građanskoj državi, a to je cijela BiH pod njihovim nadzorom... Kod Hrvata se nastojalo obraniti teritorij na kojem su bili većinski i uz to se sanjalo o obuhvaćanju većine hrvatskog naroda u jednoj državi kao što je to bilo u granicama Banovine Hrvatske iz 1939. godine...srbi su otprilike daytonom i dobili što su tili..prostim okom gledano cilj su postigli jedino srbi..sad možeš to nazvat i građanskim ratom i nebi bio u krivu..
0
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

mad_max_ba je napisao/la: 07 aug 2020, 13:59
laga-nini je napisao/la: 07 aug 2020, 13:48 ..to je teorija da je kos zavadio..može bit i da je točna..al reci mi na koje je to djelove bih hvo izvršio agresiju...pliiiz..ako ne misliš da nisu trebali branit ono što im je pripadalo..Hrvati bez borbe nisu prepustili nijedno područje na kojem su bili većina ili ih je bilo u znatnijem broju... S druge strane, Srbi su u travnju i svibnju zauzeli najveći dio teritorija na kojem su Muslimani bili većina, često bez borbe... Hrvatima se Donji Vakuf, Doboj ili Bijeljina nisu mogli dogoditi...
prvo boldano:
jel se šališ molim te???????

Drugo boldano
Ali ste napravili ovo:

nećemo dalje ozbiljno

Samo reci još da ovo nisu uradili Hrvati, već se muslimani zamaskirali.

Pa kaže dalje po presudi tamo nekog žlj suda:
Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić, nekadašnji politički i vojni lideri takozvane „Herceg-Bosne“ - proglašeni su krivim za udruženi zločinački poduhvat protjerivanja i ubijanja Bošnjaka u Bosni i Hercegovini.

Bivšem predsjedniku Vlade Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Jadranku Prliću haški suci su dodijelili 25 godina zatvora, ministru obrane Bruni Stojiću 20 godina, dvojici načelnika Glavnog stožera HVO-a Milivoju Petkoviću i Slobodanu Praljku također svakom po 20 godina, zapovjedniku Vojne policije HVO-a Valentinu Ćoriću 16 godina te predstojniku Odjela za zatočene Berislavu Pušiću 10 godina zatvora.

Proglašeni su krivim zbog sudjelovanja u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) čiji je cilj bio da se politički i vojno potčine, trajno uklone i etnički očiste Bošnjaci iz onih dijelova BiH koji su proglašeni Herceg-Bosnom, te da se ta područja pripoje državi Hrvatskoj, ili da se proglase državom unutar BiH (po uzoru na Republiku Srpsku).

Pa pojedinačno izdvajam:

Slobodan Praljak (68): Imao je velike ovlasti nad oružanim snagama i vojnom policijom HVO-a. Kao zapovjednik glavnog stožera HVO-a je vršio kontrolu i zapovijedao HVO-om. Bio je informiran o tome da HVO premješta i zatočava Bošnjake u Prozoru, znao je da će u Mostaru biti počinjeni zločini, znao je za ubojstva i ranjavanje članove međunarodnih organizacija. Dao doprinos u nastojanjima HVO-a u sakrivanju zločina u Stupnom Dolu. Djelovao je i kao posrednik između Hrvatske i HVO-a sa ciljem ostvarivanja ciljeva zločinačkog pothvata.
..sve te koje si nabrojio su ljudi iz bosne i hercegovine znači branili su svoju rodnu grudu ni jedan nije iz hrvatske..dakle krivo si informiran..čak su svi u trenutku sukoba u bih bili s prebivalištem u bih osim praljka..
0
carobnjak_N
Perspektivni član
Perspektivni član
Reactions: 310

Post Postao/la carobnjak_N »

Nije u Kaknju ali jeste u Fojnici , bilo i protjerivanja i paljenja crkava katoličkih i navodio sam već slučaj ubistava dva fratra,
kao i ubistava desetine civila od strane ArBiH.
Hvo jeste radio masovnije i veće zločine ali radili su ih i naši , naročito u srednjoj Bosni.
1
1 slika
storm
Administrator
Reactions: 38083

Post Postao/la storm »

Ne okreći... Jedinice hv u bih, su agresori...
Tvojom analogijom i JNA u hrvatskoj, sasvim je legitimno djelovala. Je li? (pored ostalih bradatih spodoba u paravojnim formacijama)
HVO je legitimna, HV nije, ako pričamo o bih...
Željom da se pocijepa BIH, Uspostavljanjem HB gubi se taj legitimitet (hint Sao krajina, vrsk, krajina, knin, itd, itd...)
Pričamo o dvije različite stvari.
0
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

..nećemo spominjat delića..jebiga ne smatram da je delić bio ratni zločinac a ni neki od ovi gore koji su nabrojeni al principom ne možeš sve srbe samo sudit treba i drugu stranu mnogi su nadrljali a praljak je samim činom to dokaza..
0
Odgovori

Natrag na “Rat u BiH”