..pa ko je prvi pružio otpor jna u bih..storm je napisao/la: ↑07 aug 2020, 14:03Ne okreći... Jedinice hv u bih, su agresori...laga-nini je napisao/la: ↑07 aug 2020, 13:48 ..to je teorija da je kos zavadio..može bit i da je točna..al reci mi na koje je to djelove bih hvo izvršio agresiju...pliiiz..ako ne misliš da nisu trebali branit ono što im je pripadalo..Hrvati bez borbe nisu prepustili nijedno područje na kojem su bili većina ili ih je bilo u znatnijem broju... S druge strane, Srbi su u travnju i svibnju zauzeli najveći dio teritorija na kojem su Muslimani bili većina, često bez borbe... Hrvatima se Donji Vakuf, Doboj ili Bijeljina nisu mogli dogoditi...
Tvojom analogijom i JNA u hrvatskoj, sasvim je legitimno djelovala. Je li? (pored ostalih bradatih spodoba u paravojnim formacijama)
HVO je legitimna, HV nije, ako pričamo o bih...
Željom da se pocijepa BIH, Uspostavljanjem HB gubi se taj legitimitet (hint Sao krajina, vrsk, krajina, knin, itd, itd...)
Pričamo o dvije različite stvari.
Zasto i kako je poceo rat u BiH?
Re: Zasto i kako je poceo rat u BiH?
0
Ma šta je mogao Alija, opkoljen krvožednim Vukovima sa obe strane.laga-nini je napisao/la: ↑07 aug 2020, 13:55 ...moga bi reć da je Alija glavni krivac za rat Hrvata i Muslimana, a ima i veliku odgovornost za izbijanje otvorenog rata u BiH 1992. jer je odbacio Cutileirov plan.... on je već u predizbornoj kampanji u rujnu 1990. elaborirao da alternative za „ideal građanske republike” nema..i ova teorija ima uporišta zar ne..lako je tuć iz jednog kuta gledanja jebiga možmo se mi prepucavat doduše u neravnopravnoj borbi al ne morate bit u pravu time što me lajkovima preklopite što sam doživljava i na prošlom bosanskom a na klixu da i ne govorim..![]()
![]()
Treabo je potpisat cutliera klepnut ušima... Da je to tako bilo ti bi vjerovatno pisao na tamo nekom forumu ili čak i ovom...
Ali ja ne bih, ne bi me bilo da pišem.
Razumi kako hoćeš, diskutujemo i pišemo, rekao bih odlično. Bez spuštanja na lični nivo i nekih uvreda.
Pucamo činjenicama, argumentima i mišljenjima. To što nam se mišljenja razlikuju je upravo draž.
A znaš i ti ovo sve samo malo eto nedaš sebi priznat da postoji i druga strana kako je doživjela (baš doživjela) ovaj nesretni sukob.
I samo da dodam, Hrvati, Hrvati jakako, pa imaju putovnice, znači da su državljani iste....
0
I say what I think, I think what I say
..Zločini Hrvata u BiH su jako dobro poznati (naročiti Ahmići, Stupni Dol, granatiranje istočnog Mostara ili progon Bošnjaka u Stocu) jer su mediji o njima mnogo izvještavali ali o zločinima nad Hrvatima se mnogo manje zna jer su prešućeni i ono što je najžalosnije nisu procesuirani niti u Hagu niti u BiH. Manje poznati zločini nad Hrvatima u BiH: u Kiseljaku kod Žepča, Trusini, granatiranje Viteza, zločin u Miletićima, zločinima kod Jablanice i Konjica, i drugdje....al to nije tema mislim imamo je..carobnjak_N je napisao/la: ↑07 aug 2020, 14:02 Nije u Kaknju ali jeste u Fojnici , bilo i protjerivanja i paljenja crkava katoličkih i navodio sam već slučaj ubistava dva fratra,
kao i ubistava desetine civila od strane ArBiH.
Hvo jeste radio masovnije i veće zločine ali radili su ih i naši , naročito u srednjoj Bosni.
0
istina, ali su te ubice odmah procesuirani po kratkom postupku.carobnjak_N je napisao/la: ↑07 aug 2020, 14:02 Nije u Kaknju ali jeste u Fojnici , bilo i protjerivanja i paljenja crkava katoličkih i navodio sam već slučaj ubistava dva fratra,
Hvo jeste radio masovnije i veće zločine ali radili su ih i naši , naročito u srednjoj Bosni.
0
- carobnjak_N
- Perspektivni član

- Reactions: 310
Banovina Hrvatska je bio dogovor Cvetković-Maček , a dogovor je bio zbog radi toga da se očuva Jugoslavija.laga-nini je napisao/la: ↑07 aug 2020, 14:00..Cilj Bošnjaka bio je sukladan stajalištu politike o građanskoj državi, a to je cijela BiH pod njihovim nadzorom... Kod Hrvata se nastojalo obraniti teritorij na kojem su bili većinski i uz to se sanjalo o obuhvaćanju većine hrvatskog naroda u jednoj državi kao što je to bilo u granicama Banovine Hrvatske iz 1939. godine...srbi su otprilike daytonom i dobili što su tili..prostim okom gledano cilj su postigli jedino srbi..sad možeš to nazvat i građanskim ratom i nebi bio u krivu..mad_max_ba je napisao/la: ↑07 aug 2020, 13:50 Malo ti je laganini mantra da je u BiH bio građanski rat.
Neodoljivo me asocira na tu spiku
Banovina nije zamišljena niti joj data mogućnost odcijepljenja, već samo stepen autonomije , da se smire strasti nakon atentata na Radića
i kralja Aleksandra.
To što su se Tuđman i Milošević kasnije pozivali na tu kartu je bilo potpuno suprotno onome zbog čega je Banovina nastala
unutar Jugoslavije. Da nije bilo ww2 i četnika i ustaša, skoro da ne bi bilo nikakve zle krvi između Srba i Hrvata, zato što je većina njih
bila za Jugoslaviju (ne govorim o socijalističkoj Jugoslaviji).
Radikali , dakle četnici i ustaše , su došli do izražaja u ww2 i napravili istorijski sukob između Srba i Hrvata.
Pa Maček je završio u Jasenovcu kad je osnovana NdH, kasnije bio cijeli rat u kućnom pritvoru i onda završio u Americi.
0
..ne brkaj dvojna državljanstva to svi na svitu imaju ima ih po pet neki..i sad cila hercegovina ima neovisno o naciji i moja nevista ima i bih i hr a muslimanka je..al prebivalište joj je sarajevo..mad_max_ba je napisao/la: ↑07 aug 2020, 14:08Ma šta je mogao Alija, opkoljen krvožednim Vukovima sa obe strane.laga-nini je napisao/la: ↑07 aug 2020, 13:55 ...moga bi reć da je Alija glavni krivac za rat Hrvata i Muslimana, a ima i veliku odgovornost za izbijanje otvorenog rata u BiH 1992. jer je odbacio Cutileirov plan.... on je već u predizbornoj kampanji u rujnu 1990. elaborirao da alternative za „ideal građanske republike” nema..i ova teorija ima uporišta zar ne..lako je tuć iz jednog kuta gledanja jebiga možmo se mi prepucavat doduše u neravnopravnoj borbi al ne morate bit u pravu time što me lajkovima preklopite što sam doživljava i na prošlom bosanskom a na klixu da i ne govorim..![]()
![]()
Treabo je potpisat cutliera klepnut ušima... Da je to tako bilo ti bi vjerovatno pisao na tamo nekom forumu ili čak i ovom...
Razumi kako hoćeš, diskutujemo i pišemo, rekao bih odlično. Bez spuštanja na lični nivo i nekih uvreda.
Pucamo činjenicama, argumentima i mišljenjima. To što nam se mišljenja razlikuju je upravo draž.
A znaš i ti ovo sve samo malo eto nedaš sebi priznat da postoji i druga strana kako je doživjela (baš doživjela) ovaj nesretni sukob.
I samo da dodam, Hrvati, Hrvati jakako, pa imaju putovnice, znači da su državljani iste....
0
vidiš prika...laga-nini je napisao/la: ↑07 aug 2020, 14:11..ne brkaj dvojna državljanstva to svi na svitu imaju ima ih po pet neki..i sad cila hercegovina ima neovisno o naciji i moja nevista ima i bih i hr a muslimanka je..al prebivalište joj je sarajevo..mad_max_ba je napisao/la: ↑07 aug 2020, 14:08
Ma šta je mogao Alija, opkoljen krvožednim Vukovima sa obe strane.
I samo da dodam, Hrvati, Hrvati jakako, pa imaju putovnice, znači da su državljani iste....![]()
ja nemam druge države osim Bosne i Hercegovine.
0
..veći dio tvoje opservacije je točan al i staroj jugi koju usput rečeno smnatram demokratskijom je bilo veliko nezadovoljstvo s yugom a kulminiralo je diktaturom posli atentata na radića..mislim ipak da većina nije bila za jugoslaviju al krv je poekla tim atentatom i diktaurom počinje i jačat ustaški pokret..četnici su druga priča oni su bili ipoak privrćženi kralju..carobnjak_N je napisao/la: ↑07 aug 2020, 14:10Banovina Hrvatska je bio dogovor Cvetković-Maček , a dogovor je bio zbog radi toga da se očuva Jugoslavija.laga-nini je napisao/la: ↑07 aug 2020, 14:00
..Cilj Bošnjaka bio je sukladan stajalištu politike o građanskoj državi, a to je cijela BiH pod njihovim nadzorom... Kod Hrvata se nastojalo obraniti teritorij na kojem su bili većinski i uz to se sanjalo o obuhvaćanju većine hrvatskog naroda u jednoj državi kao što je to bilo u granicama Banovine Hrvatske iz 1939. godine...srbi su otprilike daytonom i dobili što su tili..prostim okom gledano cilj su postigli jedino srbi..sad možeš to nazvat i građanskim ratom i nebi bio u krivu..
Banovina nije zamišljena niti joj data mogućnost odcijepljenja, već samo stepen autonomije , da se smire strasti nakon atentata na Radića
i kralja Aleksandra.
To što su se Tuđman i Milošević kasnije pozivali na tu kartu je bilo potpuno suprotno onome zbog čega je Banovina nastala
unutar Jugoslavije. Da nije bilo ww2 i četnika i ustaša, skoro da ne bi bilo nikakve zle krvi između Srba i Hrvata, zato što je većina njih
Radikali , dakle četnici i ustaše , su došli do izražaja u ww2 i napravili istorijski sukob između Srba i Hrvata.
Pa Maček je završio u Jasenovcu kad je osnovana NdH, kasnije bio cijeli rat u kućnom pritvoru i onda završio u Americi.
0
..imali onaj sandžaklija hani drugu državu.. :hamad_max_ba je napisao/la: ↑07 aug 2020, 14:14vidiš prika...
![]()
0
nemalaga-nini je napisao/la: ↑07 aug 2020, 14:16..imali onaj sandžaklija hani drugu državu.. :hamad_max_ba je napisao/la: ↑07 aug 2020, 14:14
vidiš prika...
![]()
0
..uostalom ja doživljavam bih ko neku svoju drugu državu virova il ne..igrala bih s slovenijom mađarskom srbijom crno gorom i italijom moje je srce uz bih i meni je to normalno..nije to uništio ni ovaj rat u većini hrvata a sad ti reci kad igraju hrvati i turci za koga navijaš.. 
1
1
- carobnjak_N
- Perspektivni član

Da, Alija je prvo rekao da je "pucanj u fratre pucanj u BiH ", a onda nakon što je ubica dobio 11 godina kazne, dao mu pomilovanjemad_max_ba je napisao/la: ↑07 aug 2020, 14:10istina, ali su te ubice odmah procesuirani po kratkom postupku.carobnjak_N je napisao/la: ↑07 aug 2020, 14:02 Nije u Kaknju ali jeste u Fojnici , bilo i protjerivanja i paljenja crkava katoličkih i navodio sam već slučaj ubistava dva fratra,
četiri puta , a peti put ga je Ganić oslobodio.
Za ubistvo civila ,paljevinu u kojoj su stradale i dvije žene (žive izgorjele) nije osuđen niko.
Evo, radio Slobodna Evropa, valjda oni nisu nasjeli na nečiju "propagandu"
https://www.slobodnaevropa.org/a/porodi ... 47501.html
3
2
1
1
..krivo sam postavio tezu mislim imali naj bošnjak iz sandžaka drugu državu osim srbije..il prvu kak oćeš
0
šta ja imam sa turcimalaga-nini je napisao/la: ↑07 aug 2020, 14:18 ..uostalom ja doživljavam bih ko neku svoju drugu državu virova il ne..igrala bih s slovenijom mađarskom srbijom crno gorom i italijom moje je srce uz bih i meni je to normalno..nije to uništio ni ovaj rat u većini hrvata a sad ti reci kad igraju hrvati i turci za koga navijaš..![]()
nemoj me vrijeđat molim te.
To hoćeš da kažeš da je meni preči tamo neki hakan šukur, fatih terim rušdu eđber (eto fakat ne znam nijednog više onako na prvu)
Od mog komšije Lovrena, od Dalića iz Livna,Vedrana Ćorluke Dervente..........
Baš imate dosta bosanskih Hrvata koji zastupaju interese matice.
0
- carobnjak_N
- Perspektivni član

Četnici su jednostavno radikalni nacionalisti , isto kao i ustaše . Nisu nikad bili većina niti jedni ni drugi, s tim da su ustaše iskoristililaga-nini je napisao/la: ↑07 aug 2020, 14:15..veći dio tvoje opservacije je točan al i staroj jugi koju usput rečeno smnatram demokratskijom je bilo veliko nezadovoljstvo s yugom a kulminiralo je diktaturom posli atentata na radića..mislim ipak da većina nije bila za jugoslaviju al krv je poekla tim atentatom i diktaurom počinje i jačat ustaški pokret..četnici su druga priča oni su bili ipoak privrćženi kralju..carobnjak_N je napisao/la: ↑07 aug 2020, 14:10
Banovina Hrvatska je bio dogovor Cvetković-Maček , a dogovor je bio zbog radi toga da se očuva Jugoslavija.
i kralja Aleksandra.
situaciju i prišli Hitleru, tako da jednostavno svaki otpor unutar Hrvatske , naročito intelektualca , je bio ugušen silom.
Narod nije niko ništa pitao. Oni su bili nasilna radikalna manjina, koja je iskoristila situaciju.
Četnici, s druge strane, su isto bili manjina. Iako oni jesu imali moto "za kralja i otadžbinu" i jesu iskoristili atentat na Aleksandra, on s
njima nije imao nikakve veze . Naime, čovjek se zakačio za ideju jugoslovenstva, pa je uvođenjem šestojanuarske diktature zabranio
i te četnike. Vjerovatno su jedva čekali da ga neko ubije, a onda su narodu prodavali priču "ubiše nam kralja Hrvati".
1
1
..e drago mi je da tako razmišljam to sam stavio u kontekstu divljačkog velja u istočnom djelu kad je ona turčin odnio meni pet godina života..a u istočnom djelu žive..bugari..??mad_max_ba je napisao/la: ↑07 aug 2020, 14:27šta ja imam sa turcimalaga-nini je napisao/la: ↑07 aug 2020, 14:18 ..uostalom ja doživljavam bih ko neku svoju drugu državu virova il ne..igrala bih s slovenijom mađarskom srbijom crno gorom i italijom moje je srce uz bih i meni je to normalno..nije to uništio ni ovaj rat u većini hrvata a sad ti reci kad igraju hrvati i turci za koga navijaš..![]()
To hoćeš da kažeš da je meni preči tamo neki hakan šukur, fatih terim rušdu eđber (eto fakat ne znam nijednog više onako na prvu)
0
a nakon ovoga da igraju i protiv ne znam ti koga totalno sam indolentan po pitanju navedene reprezentacijelaga-nini je napisao/la: ↑07 aug 2020, 14:30..e drago mi je da tako razmišljam to sam stavio u kontekstu divljačkog velja u istočnom djelu kad je ona turčin odnio meni pet godina života..a u istočnom djelu žive..bugari..??mad_max_ba je napisao/la: ↑07 aug 2020, 14:27
šta ja imam sa turcima
0