Krunica, molitva Krunice

Vjeroispovijesti, i smisao...
Mehaning
Proleter
Reactions: 6637

Re: Krunica, molitva Krunici

Post Postao/la Mehaning »

laga-nini je napisao/la: 17 nov 2020, 11:50 ..drugačije covik reagira u uvjetima koje sam spominja..
Ateist je ateist u svim prilikama... :zbunj

Čak i tada, kad je to lakše ne biti... :ovaj
0
Fatih
PRObehar
PRObehar
Reactions: 6876

Post Postao/la Fatih »

Mehaning je napisao/la: 17 nov 2020, 11:46
Fatih je napisao/la: 17 nov 2020, 11:37 Nemojte samo da se svaka tema na Religiji pretvori u u vjerovanje ili nevjerovanje. Ja sam krunicu vidjao cesto ali, zaista po prvi put sada citam nesto vise od toga. Mislio sam da je nesto slicno kao tespih kod muslimana. Medjutim, kod muslimana tespih manje-vide sluzi samo za brojanje izgovora prilikom zikra.

A oni koji krunice i tespihe nose po autima, to su katolicke i muslimanske balije. Nije im mjesto tu. Jedino, znas sa kakvim tipom imas posla. Hvala na ovim informacijama, storm. :ok
A gdje pisati o tome, ako ne na temi... :sok

Ako otvorite temu, gdje imam nešto za dodati, ja to napravim... :ovaj

Ako nesmijem to napraviti, onda nemam pojma, šta radim na forumu... :sok

Ili nevjernicima nije dozvoljeno, da se čudimo nekim stvarima... :sok

Izkoristit ču priliku za pitanje, u čemu je poanta brojanja... :zbunj

Ako izmoliš premalo puta, neče te razumjeti, a ako previše puta, biti češ dosadan... :zbunj

Nije mi to logično... :meha1
Ma ne, Meha. Niko nije rekao da neko ne moze da se cudi, pa i pise o tome. Nego samo da je u vezi teme. Razumio sam tvoju pricu o susjedu koji kosi travu i pticama. Ali, to sa temom ima koliko i tokarski stroj. :D
1
1 slika
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
Max
PRObehar
PRObehar
Reactions: 23349

Post Postao/la Max »

Fatih je napisao/la: 17 nov 2020, 11:37 Nemojte samo da se svaka tema na Religiji pretvori u u vjerovanje ili nevjerovanje. Ja sam krunicu vidjao cesto ali, zaista po prvi put sada citam nesto vise od toga. Mislio sam da je nesto slicno kao tespih kod muslimana. Medjutim, kod muslimana tespih manje-vide sluzi samo za brojanje izgovora prilikom zikra.

A oni koji krunice i tespihe nose po autima, to su katolicke i muslimanske balije. Nije im mjesto tu. Jedino, znas sa kakvim tipom imas posla. Hvala na ovim informacijama, storm. :ok
al e nije ti zapalo za oko početak molitve?

meni jest...

"Vjerujem u Boga, Oca svemogućega,
Stvoritelja neba i zemlje."
0
I say what I think, I think what I say
Mehaning
Proleter

Fatih je napisao/la: 17 nov 2020, 11:54

Ako izmoliš premalo puta, neče te razumjeti, a ako previše puta, biti češ dosadan... :zbunj

Ma ne, Meha. Niko nije rekao da neko ne moze da se cudi, pa i pise o tome. Nego samo da je u vezi teme. Razimio sam tvoju pricu o susjedu koji kosi travu i pticama. Ali, to sa temom ima koliko i tokarski stroj. :D
Znači li to to, da ako bi se sad pojavilo neko močno i dobrodušno biče, koje bi riješilo svu glad, neimaštinu i ostale muke, koje čovječanstvo ima, a to bi napravilo na neki nama nerazumljeni način, mi ga nebi proglasili Bogom... :ovaj

Iako mislim, da bi ga napali svim sredstvima, ne vjerujem da bi to baš tako bilo... :meha1
0
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Max je napisao/la: 17 nov 2020, 11:57

al e nije ti zapalo za oko početak molitve?

meni jest...

"Vjerujem u Boga, Oca svemogućega,
Stvoritelja neba i zemlje."
Tevhid, brate. :D
1
1 slika
Tokom cijelog tvog zvota, u tebi se bore dva vuka, dobar i zao. Pobijedice onaj koga vise hranis.
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član
Reactions: 1170

Post Postao/la laga-nini »

Mehaning je napisao/la: 17 nov 2020, 11:52
laga-nini je napisao/la: 17 nov 2020, 11:50 ..drugačije covik reagira u uvjetima koje sam spominja..

..gadno bi se prevario..al bolje da nisi naša u takvim situacijama..ima sam nedavno u našoj župi dogadjanja koja se ne mogu racionalno objasnit gdje ae molilo za bolesno dijete i bas oni koji su bili ateisti il nesto slicno okrenuli u trenutku molitvi..
0
Mehaning
Proleter

laga-nini je napisao/la: 17 nov 2020, 12:01
Mehaning je napisao/la: 17 nov 2020, 11:52

..gadno bi se prevario..al bolje da nisi naša u takvim situacijama..ima sam nedavno u našoj župi dogadjanja koja se ne mogu racionalno objasnit gdje ae molilo za bolesno dijete i bas oni koji su bili ateisti il nesto slicno okrenuli u trenutku molitvi..
Meni se cijedi med i mlijeko več cijeli život po tebi... :face

Svaka im čast i nemam ništa protiv toga, da su od ateista postali vjernici... :meha1

Ali ateisti više nisu... :meha1

Opet ti ponavljam, da ja nisam ateist zato jer je to moderno ili cool (u biti baš i nije), nego zato, jer su me iskustva takvog stvorila... :meha2
0
Fatih
PRObehar
PRObehar

Post Postao/la Fatih »

Mehaning je napisao/la: 17 nov 2020, 11:58
Fatih je napisao/la: 17 nov 2020, 11:54

Ma ne, Meha. Niko nije rekao da neko ne moze da se cudi, pa i pise o tome. Nego samo da je u vezi teme. Razimio sam tvoju pricu o susjedu koji kosi travu i pticama. Ali, to sa temom ima koliko i tokarski stroj. :D
Znači li to to, da ako bi se sad pojavilo neko močno i dobrodušno biče, koje bi riješilo svu glad, neimaštinu i ostale muke, koje čovječanstvo ima, a to bi napravilo na neki nama nerazumljeni način, mi ga nebi proglasili Bogom... :ovaj

Iako mislim, da bi ga napali svim sredstvima, ne vjerujem da bi to baš tako bilo... :meha1
Pa, poenta abrahamskih religija i ne pociva na tome da na ovome svijetu treba i mora da bude neki "mali raj". Malo razlicita su tumacenja, ali, u slucaju navedenih, ovaj svijet je samo zeljeznicka stanica. Udjes, i cekas da voz dodje do odredista. Drzis se reda u vozu, ne razbijas stakla, ne zajebajes konduktera, itd.

I da, upravi si. Ne bi takvoga nekoga proglasili Bogom. Bog je ipak nesto mnogo vece od toga. Ako si madjionicar, naravno da nisi i carobnjak.
2
2 slika
Sandeman
Banned
Banned
Reactions: 342

Post Postao/la Sandeman »

Hold my beer...
0
Sandeman
Banned
Banned

Čovjek čvrstih uvjerenja ne.

Principi se najbolje dokazuju kada je frka.

Mislim, ako mi onaj odozgo ne dozvoli da dobijem džek-pot na lutriji, neće me spasiti ni od metka ili granate.

Imao sam takav razgovor sa jednom dobrom drugaricom, ona meni kaže da to što me je geler pogodio tako kako me je pogodio da je to zato što me je bog odlučio spasiti od smrti pa me je samo ranilo. Ja njoj kažem da me je ranilo zato što boga nema da me sačuva od nesreće. Nije me ubilo samo slučajno.
0
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

..naveo bi ti primjere na stotine mornara starijih doduse koji su crkvice gradili iz zavita a prije nisu nikad ušli u nju..
0
Sandeman
Banned
Banned

laga-nini je napisao/la: 17 nov 2020, 12:01 ..gadno bi se prevario..al bolje da nisi naša u takvim situacijama..ima sam nedavno u našoj župi dogadjanja koja se ne mogu racionalno objasnit gdje ae molilo za bolesno dijete i bas oni koji su bili ateisti il nesto slicno okrenuli u trenutku molitvi..
Ima jedan film koji je super ilustrovao to šta si rekao. U jemu glume ili Liv Tyler ili Anne Hathawey, ne sjećam se koja od njih dvije.

Naime, čovjek vodi motel i ateista je. U jednom trenutku jedna žena, koju je pogodila strašna nesreća, zgrabi ga za ruku zavapi "moli sa mnom" i on sa njom klekne i počne moliti. Druga žena koja je to gledala i koja zna da je ovaj ateista u čudu.

Nemoj empatiju, pristojnost i želju da se olakša nekome u teškim trenucima miješati sa principom.

Ako si ateista i prijatelj te pozove u crkvu jer je očajan i treba mu svaka emotivna, duhovna i psihološka pomoć, od tebe je kao od prijatelja očekuje, i svi oko tebe počnu moliti, pašćeš i ti na koljena zbog placebo efekta. Tom prijatelju će biti lakše i nećeš se tada uhvatiti filozofiranja.

Ali, ako tu empatiju pokušaš iskoristiti kao argument da u teškim trenucima i ateisti prestaju biti ateisti, kao dokaz za svoje, to će biti veoma pokvareno.
0
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

..nisam to tvrdio nego sam mehi odgovorio na ono njegovonda ateist samo u hr nosi krunicu pa sam mu pokusa objasnit iako znam da je to uzalud vam trud svirači da je tako bivali..i mnogi naši branitelji nikoji nisu vjernici umirali s krunicom u ruci..znam da je tesko svatit al je istina...
0
Sandeman
Banned
Banned

laga-nini je napisao/la: 17 nov 2020, 16:14 ..nisam to tvrdio nego sam mehi odgovorio na ono njegovonda ateist samo u hr nosi krunicu pa sam mu pokusa objasnit iako znam da je to uzalud vam trud svirači da je tako bivali..i mnogi naši branitelji nikoji nisu vjernici umirali s krunicom u ruci..znam da je tesko svatit al je istina...
To ti je ona situacija iz američkih filmova kada neko krene o božiću i na kraju mu sagovornik kaže ja sam ti božić mi ništa ne značijevrej, ili musliman ili ateista, a ovaj to ne konta, kako t oda nekome božić ništa ne znači, pa svima je bitan.

Indoktrinacija, pretvori se vjeski običaj ili praznik u društveni običaj pa ga počnu praktikovati i slaviti i oni koji nisu vjernici.

Na primjer, nedjelja kao neradni dan.

Treba se paziti takvih podvala i lukavština, religije ih rado i često koriste.
0
laga-nini
Etablirani član
Etablirani član

..a dobro nema druge triba je zabranit.. :zbunj
0
Sandeman
Banned
Banned

Zašto? Neka je koristi ko hoće.
0
Mehaning
Proleter

Sandeman je napisao/la: 17 nov 2020, 16:29
laga-nini je napisao/la: 17 nov 2020, 16:14 ..nisam to tvrdio nego sam mehi odgovorio na ono njegovonda ateist samo u hr nosi krunicu pa sam mu pokusa objasnit iako znam da je to uzalud vam trud svirači da je tako bivali..i mnogi naši branitelji nikoji nisu vjernici umirali s krunicom u ruci..znam da je tesko svatit al je istina...
To ti je ona situacija iz američkih filmova kada neko krene o božiću i na kraju mu sagovornik kaže ja sam ti božić mi ništa ne značijevrej, ili musliman ili ateista, a ovaj to ne konta, kako t oda nekome božić ništa ne znači, pa svima je bitan.

Indoktrinacija, pretvori se vjeski običaj ili praznik u društveni običaj pa ga počnu praktikovati i slaviti i oni koji nisu vjernici.

Na primjer, nedjelja kao neradni dan.

Treba se paziti takvih podvala i lukavština, religije ih rado i često koriste.
Još kad im staneš objasniti, da je večina božiča dio Coca Coline reklamne kampanije, glupo i u čudu te gledaju... :kriv
0
Odgovori

Natrag na “Religija”